Lintujen muutto HelenaRimaliMankkaankoulu2010.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suomen kielioppia edistyneille Ajanilmaukset
Advertisements

Tiija Malmi Virolahden kunta Vellamo
Yhteistilaus Dendrobium findlayanum 61 Dendrobium polysema 424 Gongora irmgardiae 357 Stanhopea hernandezii.
Kevät on se hankalaa kun jäät sulaa keväällä koemme todellista jääpulaa avantoa ei ole silloin missään minne mennä lämpimissään.
Tietovisa Seuraava tietovisa sisältää kysymyksiä muuttolintuihin ja syksyyn liittyen!
4a:n ajatelmia keväästä
Polynomifunktiot MA 02 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
Heikki Saarilampi Kot9sn2 Syksy 2011
Jumalan kanssa.
Toimintaohjeet opelle
Useita vuosia sitten eräässä perheessä, aikana, jolloin rahaa oli vähän, isä rankaisi 5 vuotiasta tytyärtään, joka oli hävittänyt arvokkaan esineen.
Talonrakennuksen jatkokurssi 6 op Säätekijät
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Havainto.
Valosta 1.
Tilavuus.
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Kappale 9 Linnut Fossiilinäyttöjen perusteella linnut ovat teropodien (dinosaurukset) erikoistunut alaryhmä. Yhteistä linnuille: hampaaton nokka, sulat/höyhenet,
Sinisorsa Sinisorsan tieteellinen nimi Anas platyrhynchos merkitsee leveänokkaista ankkaa. Sinisorsan kesytetty muoto on ankka.
LIETTUA LIETUVA.
LIMINGANLAHDEN LINTUVISA 2013
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
Lihavuus on onnellisten hetkien kertymää....
Juhani Tamminen ProAkatemialla vierailu 2014
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
Olet ehkä ollut retkellä
6 luokka Tekijä: L.A.Pupulainen
Alueen- ja lohkon puheenjohtajat piirikuvernöörin 1. tehtävä
helenarimalimankkaankoulu 2009
Elämäntapamuuttajat: Löytyykö parempi elämä ulkomailta?
Myyttinen planeetta, jossa on joskus uskottu olevan elämää.
POPULAATIOIDEN EKOLOGIAA
Miten sinä voit torjua ilmastonmuutosta? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Ratkaisukeskeisen psykoterapian ihmiskäsitys
Meidän lukio Meidän lukio Kuhmon yhteislukio. Kenelle? Sinulle, joka haluat pysyä juurillasi, kun siihen vielä on mahdollisuus (ja kyllä se äiti osaa.
KUMAMOTO & JAPANI PEKKA ALAVUOTUNKI KOT0SN9. VALMISTELUT Viisumihakemus Rokotukset Japanin aivotulehdusrokotus on suositeltu mutta ei välttämätön 3kk.
Havainto. Taivaalla näkyvistä kohteista tutuimpia on Otava, eli Ursa Major (Iso Karhu) Se kiertyy öisellä vaelluksella Pohjantähden ympärillä.
1. Probleema –Onko täysikuu yhtä korkealla ollessaan eteläisellä taivaalla sekä kesällä että talvella?
Maa Kiertää aurinkoa tekijä jarno.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
Toimintaohjeet opelle
Kuukausi-rock Tammi-, helmi-, maalis-, huhti-, touko-, kesäkuu,
LIMINGANLAHDEN LINTUVISA 2013
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Mikä on geenien rooli mikro- ja makroevoluutiossa?
Säännöt 30 kuvaa 45 sekuntia / kuva 15 sekuntia kirjoitusaikaa Vastaus suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, tieteellisellä nimellä tai sen 3+3 lyhenteellä.
Komodonvaraani Varanus komodoensis.
Maanjäristykset.
ISLANNIN LUONNONOLOT.
Tehtävät 1. Luonnonvalinta
Eläinten suunnistautumiskeinot Viitala, Jussi. Inhimillinen eläin, eläimellinen ihminen. s
INTERNATIONAL SUMMER SCHOOL Etelä- Korea. HAKEMINEN  Haku tapahtui asiossa olevan hakemuslomakkeen avulla.  Hakuaika on keväällä.  Tärkein kohta hakemisessa.
4. Superrotat Varfariini tappoi aluksi kaikki sitä syövät rotat. Joillakin rottapopulaation yksilöillä oli parempi kyky sietää myrkkyä, joten ne jäivät.
Ilmaston vaikutus maatalouteen
PIHAPIIRIN LINTUHAVAINTOKISA
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Viikonpäivät ja kuukaudet
My Home . By:Ines.N.
Kanahaukka.
HELMIPÖLLÖ.
9.2 Vesilintujen lisääntyminen
Västäräkki.
Västäräkki.
Saaristo Suomi.
PIHAPIIRIN LINTUHAVAINTOKISA
Jukola-koulu Teoria 4 Kurssin pitäjä: Päivitä esityksen tiedot ja vaihda mm. Louna-Jukolan logon tilalle tämän vuoden Jukolan logo.
Suomen vuodenajat syksy kevät kesä talvi.
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Lintujen suojelu Lintuharrastuksen perusteet Torstai
Esityksen transkriptio:

Lintujen muutto HelenaRimaliMankkaankoulu2010

LINTUJEN MUUTTO Pohditaan näitä: Miksi linnut muuttavat? Miten linnut osaavat kohteeseensa? Mitkä linnut muuttavat lähelle tai kauas? Yksin vai parvissa? Kaikki linnut eivät muuta. Mikä laji esimerkiksi jää Suomeen? Muuttaako mikään laji Suomeen talveksi? Miten linnut Suomessa selviytyvät talvesta? Onko tilhi muuttolintu? Miksi pääskyset muuttavat Suomeen niin myöhään keväällä?

Erilaisia matkaajia – kaikki eivät matkustele PAIKKALINNUT: harakka, talitiainen VAELLUSLINNUT: tilhi, pähkinänakkeli OSITTAISMUUTTAJAT: hippiäinen, mustarastas VARSINAISET MUUTTOLINNUT: kiuru, peippo, västäräkki, pääskynen, käki JA VASTARANTAAN: Joitain lintuja muuttaa Suomeen talveksi, kuten koskikara ja isolokki

Miksi kannattaa lähteä matkalle? Ruoka Pesäpaikat Päivänvalo Ilmasto Kilpailu http://www.sll.fi/lumo2010/kuukausiteemat/lintujenmuutto http://fi.wikipedia.org/wiki/Muuttolintu http://tieku.fi/kysy-meilta/miksi-linnut-muuttavat

sisäinen kello, hormonit, auringonvalon ja lämpötilan muutokset, ilmavirtaukset, sää Ja takaisin huonon sään yllätettyä Matkakuumeen herättää? - kun ei ole matkaoppaita - HORMONIT PÄIVÄNPITUUDEN MUUTOKSET OPITUT MALLIT, KAUKOKAIPUU... MIKSI????

Matkavalmistelut - parviin kokoontuminen ( ruoan löytäminen helpottuu, pedot havaitaan paremmin, ilmanvastus pienenee ) - ruoan tankkaus ; Varoitus!!!! .... lihava ei voi lentää!

Risteily vai kaukomatka Kevään ensimmäisiä saapujia: kuu kiurusta kesään ja samalla saapuu myös kottarainen ja töyhtöhyyppä Joidenkin lintujen kevätmuutto jatkuu juhannukseen asti! Elokuussa hyönteissyöjät alkavat poistua Kaukomatkailijoista parhain on lapintiira, joka pesii jäämerellä, talvehtii Etelämantereella: 50 000 km / vuosi muuttomatkaa!!!l Lähelle muuttaa mm. kalalokeista osa. Ne talvehtivat Tanskan rannikolla.

Navigaattori Nuoret yksilöt harhautuvat reitiltään myrskyn vallitessa! Miten linnut osaavat suunnistaa? - synnynnäinen taito (esim käki) - opitaan elämän varrella ( nuoret suunnistavat huonommin kuin varttuneet ) - maan magneettikenttä - aurinko päivällä ja yöllä tähdet - maamerkit - kyyhkyillä kuuleman kuulosaisti ohjaa - (Mitähän ne kuulevat?) - Sisäinen kompassi ja kello Nuoret yksilöt harhautuvat reitiltään myrskyn vallitessa!

Aamu vai iltalento Päivällähän meistä useimmat muuttolintuja näkevät, mutta yölläkin muuttavia löytyy! Yömuuton edut: valoisa aika jää ruokailuun ja lepoon, ei pelkoa haukoista, yöllä yleensä hyvä sää - Yömuuttajia: sorsat, hyönteissyöjäpikkulinnut, kahlaajat, rastaat

Kuinka korkealla ja kenen kaa..? - Yksin: Oletko nähnyt haukkaparvia tai kuullut käkiparvia? ... Taitavat muuttaa yksikseen. - Joillakin linnuilla on pallomainen porukka esim. kottaraiset ja naakat - Kaikki tietävät, että kurjet muuttavat aurassa, mutta myös hanhet ja muutamat muutkin ja sitten on jonoja ja letkoja ja muita Yli 1000 metrin korkeudella on jo kylmää, joten alle sen parempi lentää. Jos näet pikkulintuja muutossaan niin korkeus on alle 200 metriä

Ensimmäisiä saapujat: kiuru, kottarainen,harmaalokki, isokoskelo, töyhtöhyyppä Toukokuu: yömuuttajat, arktiset vesilinnut ja kahlaajat ( arktika ) * Kultasirkun ja lapinuunilinnun kevätmuutto jatkuu juhannukseen asti! * Elokuu: hyönteissyöjät alkavat poistua * Syys – lokakuu: vesilinnut, petolinnut, kyyhkyt, rastaat * Lapintiira pesii jäämerellä, talvehtii Etelämantereella: 50 000 km / vuosi muuttomatkaa!!! * Pesimäpaikalle jäämisen etu: parhaiden reviirien saaminen - riski: nälkä / paleltumiskuolema Lintujen matkaoppaan ajankohdat … milloin mennään? Etsi lintukirjoista esimerkkejä! Ja laadi ”Lintujen matkaopas”

Ennätyksiä Lintujen on nähty lentävän jopa yli 10 km korkeudessa – Niin korkealla on kylmä ja vähän happea! Linnut tekevät tuhansien kilometrien pituisen ja useita päiviä kestävän muuttomatkansa ilman ruokaa ja vettä. Esimerkiksi lapintiira lentää käytännössä maapallon ympäri . Laulujoutsenten on nähty lentävän yli 8 km korkeudessa ja yli 100 km tuntinopeudella. Joillakin kahlaajilla ja haikaroilla lentonopeus on jopa 180 km/h.