Onko suurten metsäpalojen aika ohi?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kuinka henkilöstö otetaan huomioon organisaatiomuutoksessa
Advertisements

Leena Kalin Metsätaloustarkastaja
Hirvionnettomuuksien kehitys
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
TEKNOLOGIAOSAAMISEN JOHTAMINEN Kajaanin ammattikorkeakoulu • Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu 1 Ohjelma on tarkoitettu amk- insinööritutkinnon suorittaneille,
Veritas vahinkovakuutus
Yritysten määrän kehitys
• Kuvioita ja taulukoita raportista Finnish Science in International Comparison: A Bibliometric Analysis Annamaija Lehvo ja Anu Nuutinen Suomen.
Tulvariskien hallinta lainsäädännössä Tulvariskityöryhmä: keskustelutilaisuus Pekka Kemppainen Lakimies Maa- ja metsätalousministeriö Yleinen.
Kainuun digitaalinen tulevaisuus Mikko Setälä
Päihde- ja mielenterveystyö kehittäminen Lahden perusterveydenhuollossa Tiina Saarinen Kehittäjä-päihdetyöntekijä, sairaanhoitaja AMK Välittäjä 2009 –hanke,
Korkeakoulukirjastojen rakenteellisen kehittämisen hanke
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
Palomestari Antti Virtanen Kanta-Hämeen pelastuslaitos
Lastensuojelun avohuollon tukitoimet vuotiaille Keski- Suomessa Opinnäytetyö Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sini Moberg.
Liite 2 Toiminnan ja talouden suunnittelu 2013 – 2015, Investoinnit HUS-Servis Budjettikokous
Paikkatietojen hyödyntäminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa sekä kasvatus- ja opetustoimessa Katariina Hilke Turun kaupunki / Strategia ja viestintä.
Suon eri pintojen metaanipäästöjen mallintaminen
Liikuntapalveluiden tavoitetila Yksikön toimenpiteetMittaritAikatauluVastuu- henkilö 1. KKI Saada vähän liikuntaa harrastavat aktivoitua liikunnan pariin.
Metsäpalojen kehittyminen viime vuosikymmeninä
KAUPPAKESKUKSEN TURVALLISUUSRISKIEN ARVIOINTI
Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute / Puunhankinnan kehittämisseminaari Kouvola Urakointimahdollisuudet.
Kommenttipuheenvuoro : Työperäinen maahanmuutto – ratkaisu kuntien työvoimapulaan Eettisyyttä ja edunvalvontaa Suunnittelija Marjo Katajisto JHL.
Tuli ennen, ”tuli luonnontilaisissa metsissä” Mikä on metsäpalo? Maastopalo?
Uusiutuva energia ja Suomi Timo Juurikkala.
Liikevaihdon määrän kehitys prosentteina edelliseen vuoteen verrattuna Lähde: FiComin jäsentutkimus, lokakuu 2002 muutos % Keskiarvo 3 % ( keskimäärin.
SÖKÖ II 2007 – 2011 Loppuseminaari Uudenmaan ELY-keskus Apulaisjohtaja Rolf Nyström.
Metsähallinnon myrskytuhovalmiuden parantaminen Pentti Lähteenoja Apulaisosastopäällikkö Maa- ja metsätalousministeriö, Metsäosasto p.
Kulttuurin ja luovan alan T&K-projektien sisäisen arvioinnin kehittäminen Metropolia Ammattikorkeakoulussa Robert Arpo
Miksi UusiKunta? Jyrki Myllyvirta Lahden kaupunki.
Kumppanuus Pohjois-Pohjanmaan hyvinvoinnin edistämisessä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja / Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelman johtoryhmän.
Sään vaihtelut Sää vs. ilmasto? Sään vaihtelut johtuvat tuulten ja merivirtojen muutoksista –Vaikuttavina tekijöinä pinnanmuodot, sijainti pohjois-etelä.
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Kriisiviestintä – SRAL – MPK -yhteistyö
Julkinen Suomen Pankki Suomen talouden vaikeuksien voittaminen Lauri Kajanoja
Esimies ja haasteelliset johtamistilanteet Aalto-yliopisto Kevät 2016 copyright Juhani Kauhanen 2016 Juhani Kauhanen
METSÄPALOKOMITEA Rami Ruuska, pelastusylitarkastaja, SM Petri Lyttinen, palomestari, Itä-Uudenmaan pelastuslaitos.
Mika Heikkilä / Valtuustoseminaari / Lapin sairaanhoitopiiri Tuottavuusohjelma vuosille
JOHTAMISEN OSA-ALUEET:  Strateginen johtaminen / johtoryhmä  Visio, missio ja strategia  Johtamismetodit / taktiikat  Tavoitejohtaminen, yrityksen.
Henkilöstöstrategia
Julkistus Aineistot:
Väestöllinen huoltosuhde 1865–2060
Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-
Sään vaihtelut Sää vs. ilmasto?
Kalle Seppänen Tampere
Ikäihmisten kuntoutus
LUOMUVILJAN SIEMENTUOTANTO
Lapin Suhdannekatsaus 2017
Lähde: Lapin suhdannekatsaus 2015
TAHE keskitetty toimintamalli
Pohjois-Karjalan Trendit Talouskatsaus 2/2017
Lähde: Suomen Kuntaliitto/Sanna Lehtonen
Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.
Työpaikkaomavaraisuus kunnittain 2016
Erityistä vaaraa aiheuttavien kohteiden ulkoiset pelastussuunnitelmat ja harjoitukset Vantaa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos Pasi Kääriäinen.
Ulkoinen pelastussuunnitelma päivystävän palomestarin työkaluna
Pohjois-Suomi tilastoissa Seurantakomitea, Helsinki
Pelastustoimen kansainvälisen yhteistyön kehitysnäkymiä
Väkiluvun kehitys kunnittain 2000–2017
Kokemuksia kesän 2018 ”Ruotsin keikasta” ja mitä opittiin?
Maatilayritykset Raahen seutukunnassa 2004–2016
Suomen kokemukset viimekesän metsäpaloista
Liikunnan olosuhteet yhteisessä tietokannassa
Maatilayritykset Raahen seutukunnassa 2004–2017
Väkiluvun kehitys kunnittain 2000–2018
Koivurinteen päiväkodin kehittämissuunnitelma
Varautuminen ja väestönsuojelu SPEKissä
BI Digicontroller esimiehen tueksi VM:n esittely 13.5
Pohjois-Savon pelastuslaitos antti haataja vs. palotarkastaja
SEVESO SUURONNETTOMUUSHARJOITUSTEN JÄRJESTÄMINEN JA VALVONTA
Esityksen transkriptio:

Onko suurten metsäpalojen aika ohi? ON ja EI !? Martti Soudunsaari pelastusjohtaja

Hyvä kehitys! ”metsäpalot ei ole ongelma” Tarkastelujakso 1920- tai 1950-luvulta Keskimääräinen paloala on vähentynyt rajusti Maapallon boreaalisella vyöhykkeellä; Suomessa metsäpaloja on poikkeuksellisen vähän Keskimääräinen paloala alle 1,0 ha / palo jo 1980-luvulla Keskimääräinen paloala 2000-luvulla alle 0,4 ha Latvapaloja alle 1% Pienialaisia mutta edelleen lukumääräisesti paljon, vaihtelee vuosittain! Olemmeko tuudittautuneet hyvää tilanteeseen?

Suurten palojen riskiä pienentää: Metsien muutos / harjoitettu metsänhoito! Paloaineksen runsaussuhteiden muutokset Uudistaminen, puulajimuutokset, palokuorman vähentyminen, harvennukset, korjuu bioenergiaksi jne. Latvapaloriskin vähentyminen Kuviometsätalous (pienet kuviot) ”metsänomistuksen ja metsähoidon tuloksena on syntynyt metsikkörakenne, joka osaltaan estää suurten metsäpalojen syntyjä”. Lähde: Henrik Lindberg / Hämeen ammattikorkeakoulu Tehokas metsäpalontorjunta; (varoitus- ja valvontajärjestelmät, operatiivinen toiminta jne)!

Riskit olemassa ! Suuret metsäpalot mahdollisia! Suurten metsäpalojen todennäköisyys voi olla em. tekijöistä johtuen pienempi kuin aikaisemmin! Riskialueita; laajat peitteiset metsät, ylitiheä, yli-ikäinen kasvatusmetsä, luonnonsuojelualueet! Ilmaston muutos? Olosuhteet; pitkään jatkunut kuiva kausi + tuuli! Lukumäärä saattaa lisääntyä! ”on todennäköistä, että epätodennäköinen tapahtuu” ”paraskaan operatiivinen valmius ei vähennä metsäpalojen määrää”

Varautuminen ja kehittäminen ”miten kymmen- tai satakertaistan organisaation / operatiivisen toiminnan ”? Suunnitelmat! Resursointi; henkilöstö, kalusto, johtaminen! Yhteistoiminta; digi-aineiston hyödyntäminen! Indeksin kehittäminen! Nykyisestä hyvästä tasosta pidetään kiinni! Suurpalo; harva-alueella, henkilöstön saatavuus ja riittävyys? PV:n osallistuminen? Erikoiskalusto? Etupainotteisuus myös lentosammutuksessa! Entä jos tarvitaan kansainvälistä apua / HNS?

”metsäpalot eivät ole ongelma” toivottavasti niistä ei myöskään tule ongelmaa!

KIITOS Martti Soudunsaari Pelastusjohtaja Lapin pelastuslaitos www.lapinpelastuslaitos.fi 8.3.2015