PUHEENJOHTAJIEN TAPAAMINEN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Porin kaupungin vanhusneuvosto
Advertisements

 REKISTERINUMERO MERKITTY REKISTERIIN
Mäntsälän Kokoomus ry Toimintasuunnitelma 2014
Seurakysely 2012 Seurakyselyn kehittäminen Seurafoorumi Anton Ahonen Jyväskylän yliopisto.
Miten koulutusjaoston toimintaa tulisi kehittää? - työpaperi Mustalla kehittämishaaste Vihreällä kehittämisajatuksia / ehdotuksia.
Miten alueen erilaisten asukkaiden ja toimijoiden osallistuminen käytännössä toteutetaan? Asukkaiden ideoiden kokoaminen ja erilaisten toimijoiden.
EU-vaikuttaminen Suomessa
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Hyvinvointitoimikunnan tehtävät ja rooli Kaupunginhallitus Ma
Vammaisneuvosto ♥ Vammaisuuteen liittyvien asioiden asiantuntijaelin ♥ Vammaisten yhteiskunnallisen tasa-arvon edistäminen.
Liikuntapalveluiden tavoitetila Yksikön toimenpiteetMittaritAikatauluVastuu- henkilö 1. KKI Saada vähän liikuntaa harrastavat aktivoitua liikunnan pariin.
Vanhuspalvelulaki ja vanhusneuvostojen toiminnan suunnitelmallisuus
Finnan kehittämisideoiden hallinta LUONNOS Heli Kautonen ja Aki Lassila Konsortioryhmän kokous
Asukasvaikuttaminen Tampereella ja Lappeenrannassa Millainen malli Imatralle?
Martti Heinonen ORIMATTILA – KYLÄJOHTOKUNNAT VUONNA 1989 VAPAAKUNTAKOKEILU ALA-ASTEIDEN JOHTOKUNNAT LAKKAUTETTIIN PERUSTETTIIN KYLÄJOHTOKUNNAT.
Johtokunnat Hallinto- ja johtosäännön 8 §:n mukaan koulutuslautakunnan erityiseen ratkaisuvaltaan kuuluu nimetä johtokuntien jäsenet vanhempainkokousten.
Paikallisesti paras Lähidemokratian malleja tänään Kongressikeskus Fellmanni Hollolan uusi lähidemokratiamalli eli lähipalvelualueneuvostot.
PARAS – ITÄ-UUDENMAAN ALUEVAIHE - maakunnallinen yhteistyö -Itä-Uudenmaan malli Tuula Jäppinen AKO
Erikoistumisopintolautakunta Ilkka Virtanen KKA Korkeakoulujen erikoistumisopintojen arviointitoiminta Raportti Korkeakoulujen arviointineuvostolle.
Hannu Taskinen Yleisten kirjastojen neuvosto Maakuntakirjastokous Kuopiossa YLEISTEN KIRJASTOJEN NEUVOSTO TAUSTA, SÄÄNTÖUUDISTUS JA TOIMINTA.
Hyvinvointipalvelut – tilaajalautakunnat Vaihtoehtoisia malleja Tiina Kirmanen Kirjoita tähän päivämäärä ja muuta tarpeellista tietoa.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Järjestöpäivät. Romanifoorumin löydät netistä:
Jaana Simola UusiKunta – Lahden seudun kuntarakenneselvitys Johtoryhmä Heinola.
Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) koulutusjaosto.
Käyttäjäkysely osana Lahden kaupunginkirjaston palautejärjestelmää Jari Tyrväinen Kirjastotoimen apulaisjohtaja Kansallisen käyttäjäkyselyn keskustelu-
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n toimet Suomen EU- puheenjohtajuuskaudella Jarkko Lehikoinen,
LUONNONTUOTEALAN YRITTÄJYYS MENESTYKSEEN – pohjoiskarjalaisia näkökulmia Juha Rutanen, Irja Mäkitalo, Katri Kranni Luonnontuotealan teemaryhmä Aluetilaisuus,
KUNTA OLEMME ME -hanke 2013 / Tavoitettu/toteutettu - 12 koulutustilaisuutta, 445 kurssilaista - 16 piiriä ja noin 180 yhdistyksen edustajaa*
Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden eurooppalainen teemavuosi Eeva Karjula Eläkeliiton Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja.
Terveiset Lestijärveltä Lestijärvi Lukeutuu Suomen pienimpiin kuntiin. Yleistä liikennettä ei ole Maakuntajärvi ja noin 450 kesämökkiä Asukkaista noin.
2 T. Huhtanen Matkalla lakisääteiseksi toimijaksi. Matkalla, jossa on tarjolla Työtä ja Mahdollisuuksia.
HANKKEEN ALOITUSVAIHE: Työntekijä laatii työlle tavoitteet, aikatauluttaa oman ohjelman, keskustelee asiasta ohjausryhmässä, laatii oman swot-analyysin,
Tilanne Järjestöjen osallisuus sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa.
Keskustan politiikka keskustan kunnallispolitiikkaa johtaa kunnallisjärjestö kunnallisjärjestö hyväksyy kunnallisvaaliohjelman, ohjaa valtuustoryhmän nelivuotiskauden.
LOHJAN KAUPUNGIN UUSI ORGANISAATIO Uudet ideat siirretty hallintosääntöön Alueiden johtokunta
Yhteisten palvelujen asiakasohjauksen uudistaminen
KOKOUSTAITO Oletko koskaan osallistunut kokoukseen?
Strategia ja SHVK aikajanalla 
KESTÄVÄ KAIVOSTOIMINTA
Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta
Pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaan perusopetukseen ottaminen
Tule mukaan muuttamaan Suomea!
PRS-palvelun VN:n periaatepäätöksen valmistelu
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Eveliina Karjalainen.
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Yhteistoiminnallinen kokous
Toimivan oppilaskunnan hallituksen valinta – kuinka temppu tehdään?
"Kyseessä ei ole hyvä ja merkittävä korkeakoulutuksen parissa työskentelevä ryhmä tai verkosto. Vaan paras ja tärkein."
Pirkanmaan sote- ja maakunta uudistuksen valmisteluun osallistuvat järjestötoimijat Toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen (kolmas tapaaminen)
Iisalmen Yrittäjät ry 2017.
Maahanmuuttajan askeleet työelämässä – Maastå-hanke Yhteisöllinen menetelmä järjestöille Tavoite: tarjota ammattiliitoille ja työyhteisöille.
Erikoiskirjastojen päivä Säteilyturvakeskuksessa
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Hyvinvointijohtamisen rakenteet
Palveluiden pohjana pärjäävyys – kuinka rakentaa Lapset puheeksi -työhön pohjautuva palvelurakenne? Mika Niemelä.
Potilasjärjestöjen verkoston ja Potilasjärjestöjen verkosto ja Palko
Ohjaus ja yhteistyö: toimeenpanosuunnitelman tilanneraportti Maritta Korhonen (puheenjohtaja) Minna Saario (sihteeri)
AJANKOHTAISTA VARASTOKIRJASTOSTA
Innokylästä tukea järjestöille sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöhön , Tampere Erityisasiantuntijat Jaana Joutsiluoma & Minttu Ojanen.
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
RYHMÄ 5. IDEOITA MAAKUNNALLISEN VANHUSNEUVOSTON PERUSTAMISEEN PJ
Terveyslautakunta Hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunta
Osatyökykyisille tie työelämään
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Esityksen transkriptio:

PUHEENJOHTAJIEN TAPAAMINEN 27.2.2019 Leea Hiltunen, Ikäihmisten neuvoston puheenjohtaja Aihe: Miten vanhusneuvoston ja Rauman kaupungin yhteistyö ja tiedonvälitys toimii Taustatietoa Kaupunginhallituksen päätös 21.8.2000: Asetetaan Rauman kaupungille sosiaalilautakunnan toimesta 1.1.2001 lukien Ikäihmisten neuvosto ja saatetaan kaupunginvaltuustolle tiedoksi vastauksena valtuustoryhmän aloitteeseen 23.11.1998 (SDP) ja kansalaisaloitteeseen 22.3.2000 (Kansalliset Seniorit)

Jäsenet: Jokaisesta raumalaisesta eläkeläis- ja vanhusjärjestöstä yksi jäsen ja varajäsen. Kaupunginhallituksen edustaja ja varajäsen. Viranhaltijat asiantuntijajäseninä sosiaali- ja terveystoimesta, tekniseltä toimialueelta, kirjasto-kulttuuri- ja nuoriso-liikuntatoimesta sekä Rauman seurakunnan ja SPR:n edustajat. Kokoonpano: neljätoista yhdistyksen edustajaa, viisi viranhaltijaa, KH:n edustaja, SPR:n ja Srk:n edustajat

Alussa tehtäväksi anto: Seurata yhteiskunnallista kehitystä vanhuksia ja eläkeläisiä koskevissa asioissa, järjestää keskustelu- ja tiedotustilaisuuksia, tehdä esityksiä ja aloitteita, tehdä esityksiä järjestöjen vuosiavustusten jakoperusteista, antaa lausuntoja suunnitelmista, aloitteista ja esityksistä. Toimikausi vastaamaan kunnallisten luottamuselinten toimikautta Kokouspalkkiot järjestöjen edustajille

Ikäihmisten neuvoston toimintasääntöä tarkistettiin/muutettiin kaudelle 2017- 2020 neuvoston kokoonpanon osalta siten, että jäseninä ovat eläkeläisyhdistysten edustajat. Viranhaltijat, SPR:N ja Srk:n edustajat eivät ole pysyvinä jäseninä, heitä kutsutaan kokouksiin samoin kuin muitakin asiantuntijoita kuultavaksi. Sihteeri sosiaali- ja terveystoimesta. Toimintasäännön mukaan neuvosto asettaa erillisiä työryhmiä. Viisihenkinen työvaliokunta jatkaa (pj, vpj, 3 jäsentä ja sihteeri).

Ikäihmisten neuvosto kokeili/toteutti ryhmätyöskentelyä vuosina 2014 ja 2015, mihin perustuen tehtiin aloite ajatuksena jäsenistön aktivointi ja valmistelutyön tehostaminen sekä vuoropuhelun lisääminen viranhaltijoiden kanssa. Neuvoston 2.3.2016 tekemän ja sosiaali- ja terveyslautakunnalle lähettämän aloitteen ”Ikäihmisten neuvoston toimintamalli ja palkkiojärjestelmä” pohjalta toimintasääntöön ei tullut muutoksia.

Esimerkkinä ryhmätyöskentelystä on mm aloite 29. 9 Esimerkkinä ryhmätyöskentelystä on mm aloite 29.9.2015 ”Ikäihmisten neuvoston työryhmien (omaishoito, kotihoito, terveyspalvelut) raportit ja toimenpide- ehdotukset”. Aloitteen taustalla oli Ikäihmisten neuvoston eläkeläisyhdistyksille tekemän kyselyn tulokset. Aloite ”Palveluliikenteen kehittämiseksi” oli jätetty aikaisemmin ja käsitelty KH:ssa Ryhmätyöskentely on käytännön esimerkki yhteistyöstä ja tiedonvälityksestä. Työryhmät toimivat tiiviissä yhteistyössä viranhaltijoiden kanssa. Työryhmät työskentelevät ilman kokouspalkkioita.

Aloitteista Aloitteiden valmistelu ja tekeminen on yhteistyötä lisäävää toimintaa samalla kun aloitteet ovat vaikuttamisen välineitä. Esimerkkejä Rauman Ikäneuvoston tekemistä aloitteista:

Tehtäväksianto kaupunginhallitukselta KH 253 §, 8.5.2017: Yhteistyöverkostot edellytetään laatimaan toiminnalleen tavoitteet, jotka nivoutuvat päivitettyyn strategiaan, jossa neljä hyvinvointia ja kehittymistä tukevaa linjausta ovat: Terveellinen, turvallinen, palveleva Rauma Vireän elinkeinoelämän Rauma Hyvien yhteyksien Rauma

Ikäihmisten Neuvostolta edellytettiin tavoitteet kootusti kevään 2018 aikana kaupunginhallitukselle. Neuvosto pohti syvällisesti asiaa ja täytti Rauman Tarinan mukaisen yhteistyöverkostojen tavoitelomakkeen, mikä toimitettiin kaupungin kansliaan (hallitukselle)

Ikäihmisten Neuvoston kannanotto 13.6.2018 valtuustokaudelle (-2021): Esitettiin kolme keskeisintä tavoitetta koskien Seniorikylää Kaavoitusta ja maankäyttöä ja Palvelujen saavutettavuutta Raumalla. Kannanotossa oli yksimielinen Ikäihmisten Neuvoston mielipide, että vanhuspalvelut tulee olla kunnan vastuulla jatkossakin.

Miten saada Ikäihmisten Neuvoston tavoitteet mukaan elämään kaupungin päätöksentekoon, mikä olisi neuvostolle sopiva malli yhteistyöhön kaiken koetun ja jo toteutetun lisäksi – pohdittu yhdessä kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja viranhaltijoiden kanssa.

Kokouksissa kaupunginhallituksen puheenjohtajan läsnäolo ja aktiivinen osallistuminen on koettu merkittäväksi tekijäksi yhteistyössä - käytännössä neuvostolla on suora vaikutuskanava kaupungin valmistelu- ja päätöksentekoprosessiin.

Yhteistyön ja tiedonvälityksen mahdollisuuksia Kaupunginhallituksen kokousten info- osa, voisi olla kanava. Neuvosto voi koota 3-4 tärkeää asiaa, esittely KH:lle. Asioiden, aloitteiden ja esitysten esille ottamisessa huomioitava kaupunginhallituksen vuosikello asioiden käsittelyssä. Iltakoulu tai vastaava tilaisuus kaupunginhallituksen kanssa. Ikäihmisten neuvoston edustus erilaisissa kaupungin nimeämissä valmisteluryhmissä ja kuulemistilaisuuksissa:

Lopuksi Kehittämisehdotuksia Raumalla etsitty/pohdittu yhdessä neuvoston kokouksissa kaupunginhallituksen edustajan, vanhuspalvelujohtajan, toimialajohtajan (sosterv) ja muiden viranhaltijoiden kanssa. Yhteistyö edellyttää vuoropuhelua. Tiedonvälityksessä oleellinen toimija on neuvoston sihteeri. Kaupungin eri hallintokuntien jatkuva muistuttaminen siitä, että vanhuksia, ikäihmisiä koskevat asiat on saatava neuvoston tietoon, valmistelussa olevat asiat ajoissa.