Suomalaisen kirjallisuuden modernismi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Advertisements

Modernismi ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta.
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Romantiikan aikakausi
Romantiikka.
Keskiajan kirjallisuus
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Kirjallisuus rakentaa suomalaisuutta
Modernismin tulo Suomeen
9. luokan muistiinpanot.  Ennen suomen kirjakielen syntyä eli keskiajalla ( luvulla)tarinat,vitsit, sananlaskut, runot ja loitsut kulkivat sukupolvelta.
Kokemuksia ja kommentteja arvioinnista Rehtori Maija Vehviläinen Lahden Diakoniasäätiö Lahden diakonian instituutti.
Veijo Meri Moderni sotakuvaaja. Veijo Meri Romaaneja, novelleja, kuunnelmia, runoja, esseitä ja tutkielmia sekä käännöstöitä (esim. Hamlet)
Sotavuodet ja 1950-luvun modernismin murros. Sotavuodet ja sotakirjallisuus -Sotavuosina ei juuri ilmesty kirjallisuutta: miehet ja naiset valjastettu.
MONISÄRMÄINEN HUMANISMI Keksi tähän kuva? kulttuurit taiteet traditiot yhteisöt yhteiskunnat.
TUTUSTU KIRJAILIJAAN Tarinoita kirjoittajan takaa.
Tiedonhaku Tiedonhaun käsite ja menetelmät 2. Ryhmätyö 2 ● Muodostetaan 4 henkilön ryhmät ● Keskustelkaa millä tavoilla käytätte internetiä ‒ selailua.
Itsenäisyyden ajan alkuvuosikymmenet (1900 – 1940-luvut) kirjallisuudessamme Monien ryhmittymien aikaa.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
Väinö Linna – sodan tulkki
Millainen on ihanteellinen yhteiskunta? Kirjan sivut
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
Modernismi (Sivu 133). Modernismin synty luvun alussa maailmasta oli tullut entistä monimutkaisempi: kaupungit olivat kasvaneet, tiede ja tekniikka.
Runo auki! ÄI6, syksy 2016.
HI04- Eurooppalaisen maailmankuvan kehittyminen
Toinen maailmansota syttyy
Kirjallisuuden käsitteitä
Uskonnot yhteiskunnassa
Jesuiitat Jesuiitat eli jesuiittaveljestö on katolisen kirkon sääntökunta ja sotilaallinen osasto. Se sai alkunsa 1500-luvulla Pariisissa opiskelleiden.
Kirjallisuus.
Suomen vähemmistöjen musiikki
Tavoitteena poistaa työelämän hukkia (työelämän hukkaa)
Käyttötapoja Puheen tai kirjoituksen lainaukset
Kansainvälinen politiikka 1920-luvulla
Islamin synty ja Koraani
Tiibet ja kiina.
Kultakaudesta uudelle vuosituhannelle
KIRJALLISUUTEMME ALKUVAIHEET
Ranskan merkittävää kirjallisuutta
GEEK GIRL – matalalentoa mallitaivaalla
Mangan historiaa.
Pelaajapolkujen nykytila
Kappale 10 Raamattu Sara ja Ville.
Elokuvakurssin kurssisuunnitelma
Luku 13 – Raamatun tutkimus
Eksistentialismi Eero Jussila.
YLEISTÄ Juontaa juurensa alkuperäisväestön, aboriginaalien, kertomista tarinoista. Saanut paljon vaikutteita maahan muuttaneiden monien eri kansallisuuksien.
OPETUSVINKKI 3 Prometheus-myytti Luku 2 – Myytit.
RoOMAsta tuli SUURVALTA
Riskien arviointi, Oulun eteläinen osakokonaisuus
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
KRISTINUSKO LEVIÄÄ ROOMASSA
Kauko röyhkä Jenni, Milla ja Satu .
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
Näkökulmia kuvien ja tehtävien käsittelyyn Kiina – Aasian jättiläinen
Novellianalyysin kirjoittaminen
Romaani (mielen) peilinä ja (maailman) ikkunana
Yhteenvetoa mediatekstien vaikuttamisen keinoista
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Kirkko ja papit opettavat suomalaisia
Yliopistojen intrapäivä
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
Ulkomainen modernismi
Kirjallisuusessee Essee: lyhyt, tav. yleistajuinen esitys jostakin tieteen tai varsinkin taiteen, kirjallisuuden alalta. (Nykysuomen sanakirja)
Kansainvälinen muutto Suomeen 1990-luvulta alkaen
Amos Andersonin taidemuseo
REALISMI (1850-).
Romantiikka.
Aida Nuutinen, Enni Anttila & Anton strömmer 16g
Esityksen transkriptio:

Suomalaisen kirjallisuuden modernismi

modernismi Määritelmä: 1900-luvun alkupuolella alkanut kirjallisuuden suuntaus, jossa pyritään uudistamaan ja modernisoimaan kirjallisuuden keinoja ja irtautumaan aikaisemmista suuntauksista mm. klassismista

Suomessa Modernismi alkoi kunnolla kukoistamaan vasta toisen maailmansodan jälkeen, vaikka jo 1920-luvulla kirjallisuudessa oli saksalaisesta modernismista saatuja vaikutteita. Sotien tapahtumat saivat halun alkamaan tarkastella lähimenneisyyttä uusista näkökulmista.

1920-luku Tulenkantajat –ryhmä julisti kansainvälistä sanomaa ”Ikkunat auki Eurooppaan!”, heihin kuuluivat mm. Mika Waltari, Katri Vala ja Uuno Kailas. Suomenruotsalaiset runoilijat aloittivat niin sanotun suomenruotsalaisen modernismin, jolle oli tyypillistä vapaa rytmi, voimakas kuvallisuus, aihealueen laajeneminen, arkiset motiivit sekä puhekielisyys.

1930-luku 1930-luvulla kirjallisuuteen vaikutti lama, jonka takia monia uusia kirjailijoita ei syntynyt Muutamia nousi kuitenkin julkisuuteen kuten Saima Harmaja ja Aale Tynni, mutta hänen tuotanto sijoittuu pääosin sodanjälkeiseen kauteen

1940-luku Ensimmäinen ja toinen maailmansota sisällissotineen näkyvät voimakkaana aina 1980-luvulle asti Tunnetuimpia sotia käsitteleviä kirjailijoita ovat Väinö Linna, Lauri Viita, Veijo Meri ja Paavo Rintala

1950-luku 1950-luvun modernismiksi nimetty kausi, joka muistutti suomenruotsalaista modernismia. Tällä kaudella ei muodostunut kirjailijaryhmää eikä erityistä ohjelmaa. 1950-luvun modernisteja olivat muiden muassa Helvi Juvonen, Eeva-Liisa Manner, Paavo Haavikko, Aila Meriluoto, Tuomas Anhava ja Bo Carpelan.

Modernismin kirjailijoita

Väinö linna (1920-1992) Oli suomalainen kirjailija ja tieteen akateemikko. Tuli tunnetuksi teoksista Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla. Yksi suomen tunnetuimmista kirjailijoista.

Mika waltari (1908-1979) Oli merkittävä suomalainen kirjailija Waltari kirjoitti esim. romaaneja, runoja, novelleja, satuja, näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia ja monia muita tyylisuuntia Tunnetuin hänen teoksistaan on Sinuhe egyptiläinen Elokuvakäsikirjoituksista tunnetuin on kulkurin valssi

Veijo Meri (1928-2015) Todella tunnettu maailmalla Todella laaja tuotanto johon kuuluu mm. Novelleja, kuunnelmia ja näytelmiä Hänen tekstejään on käännetty 24 kielelle. Tunnettuja teoksia: Manillaköysi, Kuviteltu kuolema ja Sanojen synty.

Modernismin teoksia

Tuntematon sotilas Tuntematon sotilas on Väinö Linnan vuonna 1954 julkaisema sotaromaani, joka kuvaa konekiväärikomppanian kokemuksia jatkosodassa. Piirteitä: värikkäät henkilöt murteineen, sodan kuvaaminen normaalien sotilaiden näkökulmasta

Yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista suomalaisista romaaneista, ja monet sen henkilöhahmoista ovat saavuttaneet arkkityyppisen aseman suomalaisessa kulttuurissa. Maineeseen vaikuttaneet kolme tehtyä elokuvaa ja elokuvat ovat ohjanneet; Edvin Laine (1955), Rauni Mollberg (1985) ja Aku Louhimies (2017). Lukunäyte tehtävävihko s. 76-77

Sinuhe egyptiläinen Sinuhe egyptiläinen on suomalaisen kirjailijan Mika Waltarin kirjoittama historiallinen romaani, joka ilmestyi 1954. Kansainvälinen menestys. Kirjassa seurataan orvon pojan Sinuhen elämää monien vaiheiden läpi aina Faaraon henkilääkäriksi asti.

Pohditaan monia asioita mm Pohditaan monia asioita mm. tieteen ja uskonnon yhtymäkohtia, erilaisia yhteiskuntajärjestelmiä. Kuvaa eri kansankerrosten ja ammattien edustajien elämää ja tapoja faaraoiden aikana. Tapahtumat sijoittuvat muinaiseen Egyptiin, faarao Ekhnatonin valtakauden aikoihin.

Manillaköysi Manillaköysi on Veijo Meren vuonna 1957 julkaistu humoristinen romaani Tapahtumat sijoittuvat jatkosodan aikaan. Kirja kertoo sotamies Joose Keppilästä, joka kuljettaa huoltotieltä löytämänsä manillasta tehdyn köyden korsuun ja päättää salakuljettaa sen seuraavalla lomamatkallaan kotiin sitomalla sen vartalonsa ympärille. Hilda Husso lukunäyte s. 75

Lähteet Wikipedia Särmä oppikirja Tieteen termipankki Tekijät: Atte. A, Leevi. M ja Leevi. P