ULOSHENGITYSILMAN TYPPIOKSIDIANALYYSI (Pt-NO-ex) A. Savolainen s.2013

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lehmätutkimus - Väitetään että lehmät tuottavat enemmän maitoa, kun niille soitetaan musiikkia. -
Advertisements

LÄÄKKEIDEN ANTOTAVAT JA LÄÄKEMUODOT
Kokemuksia ja kommentteja arvioinnista Rehtori Maija Vehviläinen Lahden Diakoniasäätiö Lahden diakonian instituutti.
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
Korva-, nenä- ja kurkkutaudit erikoisalana Ylilääkäri Elina Nikanne.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
ASTMA JA COPD (keuhkoahtaumatauti). AIHEUTTAJA Astma -Allergiatekijät, eli allergeenit, kuten siite- ja eläinpölyt -Tulehdus -Flunssan seurauksena -Rasitus,
Suun terveydenhuolto Rovaniemi. Järkevä työnjako Hammashoitajan tehtävänkuva → Hammashoitajat ja lähihoitajat vastaavat omalta osaltaan potilas- ja työturvallisuudesta,
OVERdrive ™.  OVERdrive auttaa maksimoimaan kestävyyden kovissa fyysisissä suorituksissa, koska se lisää energiantuotantoa ja nopeuttaa suorituksista.
CAVE – työskentelytapa: prosessi, muutokset, lopputulos Tiina Yli-Karhu, suunnittelukoordinaattori Jyrki Jääskeläinen, arkkitehti.
Terveys 2000 –seurantatutkimus: fyysisen aktiivisuuden ja kunnon osatutkimus.
3 Terveystottumusten tutkiminen. Tutkimusmenetelmien arviointi Validiteetti eli pätevyys – Onko mitattu sitä mitä pitikin – Voi tutkia vertaamalla menetelmää.
Tieto-osasto / PATI1 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille Maaliskuu 2013.
ILMASTONLÄMPENEMI NEN. YLEISESTI Ilmastonlämpeneminen on maapallon keskilämpötilan kohoamista. Merien ja alailmakehän lämpötila kohoaa ja sen on ennustettu.
TIETEELLISTÄ TUTKIMUSTA TERVEYDEN HYVÄKSI. TERVEYSTUTKIMUS ▪ MONITIETEISTÄ.
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
Opettaja opettaa persoonallisuudellaan- vai opettaako?
Miten Aloittaa Valokuvaus Liiketoimintaa
Ilma.
Häiriöiden varhaistunnistus, hoidon porrastus ja viranomaisyhteistyö
Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2013
Konfliktialueilla traumatisoituneet lapset ja nuoret Suomessa
Mikä on turvallisuustuokio
Verkoston ulkoisvaikutukset
PILKKU.
15 Laki suojelee kuluttajaa s Tuntidiat Tehtävien vastaukset.
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
LETKA-hanke vertaa Naseva- käyntien ja Welfare Quality - arviointien tuloksia Mikaela Mughal1, Lilli Frondelius2, Matti Pastell2, Pirjo Kortesniemi 3,
Keuhkoahtaumatauti eli COPD
Unikauhukohtaus (night terror)
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Ryhmätehtävä 1.2 Katsomusopetuksen mallit
Väestöllinen muuntuminen
4 Työ, teho ja hyötysuhde.
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2012
Raskaus ja HIV Tekijä Tuuli Hämäläinen.
9 Energian sitoutuminen ja vapautuminen
Oppilaitoksen nimi Päivämäärä
Innovatiiviset rakennusmateriaalit
2. tieto osana maailmankuvaa
VALMISTAUDU MEININKI-HENKILÖSTÖKYSELYYN työntekijä
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
KVTES:n jaksotyöaikauudistus
ASTMA Bronchiale 12/8/2018.
Ms-tauti Jenina Pesonen.
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
Vasun toteutuminen näkyväksi -huoltajat ja lapset arvioimassa Mervi Räty, varhaiskasvatuksen vastaava, KM.
Vapaaehtoistyön tekeminen Suomessa
Talvirenkaiden kunnon kehittyminen
Terveiset Yö-ryhmästä
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
Tule mukaan muuttamaan Suomea!
KLIININEN FYSIOLOGIA ALANA
Asiointipalveluiden laatu - Asiakasarvioinnit
LASTEN EKG -AIHEITA TUTKIMUKSELLE
DIFFUUSIOKAPASI-TEETTI (DL, Pt-DcoSB1) A. Savolainen 2013
Lapsen ihon suojaaminen auringolta
Altistuskokeista A. Savolainen 2013
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
SOPIMUSEHDOT.
Innovatiiviset rakennusmateriaalit
Lämpö ja infrapunasäteily
PERHEPÄIVÄHOIDON TUTKINTOTOIMIKUNNALLE
Tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus
Luonnontiedeaiheinen projekti
Suomen muuttoliike 2000-L YH9, YH1, tehtävä 3
Esityksen transkriptio:

ULOSHENGITYSILMAN TYPPIOKSIDIANALYYSI (Pt-NO-ex) A. Savolainen s.2013 KEUHKOJEN TUTKIMINEN ULOSHENGITYSILMAN TYPPIOKSIDIANALYYSI (Pt-NO-ex) A. Savolainen s.2013

Kuvaus Tutkimusta voidaan käyttää astman diagnostiikassa ja erotusdiagnostiikassa sekä astman anti-inflammatorisen hoidon tehon arvioinnissa. Kohonnut typpioksidipitoisuus uloshengitysilmassa viittaa astmatyyppiseen (eosinofiliseen) keuhkoputkiston tulehdukseen.

jatkuu Typpioksidisyntaasientsyymi aktivoituu tulehduksen seurauksena ja uloshengitysilman typpioksidipitoisuus kasvaa sitä voimakkaammin, mitä voimakkaammasta tulehduksesta on kysymys

Suoritus Tutkittava puhaltaa vähintään kolme kertaa hitaita puhalluksia mittauslaitteistoon, jossa on virtausvastus hengitystiepaineen nostamiseksi siten, että pehmeä kitalaki sulkeutuu ja estää nenäontelon kaasun vaikutuksen NO-pitoisuuteen.

jatkuu Uloshengitysilmasta analysoidaan kemiluminesenssianalysaattorin avulla NO-pitoisuus reaaliajassa (valon määrä NO-pitoisuuteen verrannollinen, mitataan valomonistinputkella.) esim. Niox (Spira OY) Sopii myös lapsille ja ”huonokuntoisille”

jatkuu Vakiointi: puhalluksen aikana seurataan näyttöpäätteeltä, että ilman virtaus pysyy tasaisena (50 ml/s). Uloshengityksen kesto on vähintään 9 sekuntia, mieluiten 15-20 sekuntia. Koko tutkimus kestää noin 20 minuuttia.

Potilaan ohjaus Vrt. muut keuhkofunktiotutkimukset Huomioitava anti-inflammatorinen lääkitys: vaikuttaa NO-tasoon uloshengitysilmassa, joten lähettävän yksikön on tarkoin harkittava lääkitystä suhteessa kysymyksenasetteluun.

Kliininen käyttö ja tulkinta Hitaan uloshengityksen aikana NO-pitoisuus terveillä aikuisilla on yleensä alle 30 ppb (ATS/ERS-käytännön mukaan). Astmapotilailla pitoisuudet voivat suurentua moninkertaisiksi. Kohonnut pitoisuus osoittaa hengitysteiden eosinofiilistä inflammaatiota.

jatkuu Lievästi kohonneita pitoisuuksia voi esiintyä myös esim. virusinfektioissa. Alentuneita pitoisuuksia voi esiintyä keuhkoahtaumataudissa. Koska uloshengitysilman typpioksidi on nopeampi kuin ysköstutkimus ja siitä tehtävä analyysi, typpioksidia suositellaan ensisijaisen tärkeäksi tutkimukseksi astman diagnosointivaiheessa.