II Ekologia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ITÄMERI ON AINUTLAATUINEN JA UHANALAINEN
Advertisements

Muuntelu on evoluution edellytys s
Ekologinen teatteri s
Biodiversiteetin suojelu
Ekosysteemien tila MERET: Saastuminen: Ylikalastus Tulokaslajit
Uhanalaiset lajit ja tulokaslajit
4. Biodiversiteetti ja sen tutkiminen
Globaali monimuotoisuuskeskus
5. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen
Hidastuuko uhanalaistuminen Suomessa? Aino Juslén, LTKM,
ITÄMERI ON AINUTLAATUINEN JA HAAVOITTUVAINEN Mitä pinnan alla tapahtuu? Miten ihmistoiminta vaikuttaa Itämereen? Mitä sinä voit tehdä Itämeren pelastamiseksi?
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Johdatus ympäristön historiaan.
Turvallisuusviestinnän yhteistyöfoorumi Kansliapäällikkö Päivi Nerg Sisäasiainministeriö.
Tehtävät 1. Biodiversiteetti
Eliömaailman luokittelu jäsentää elämän monimuotoisuutta
BioE-bioD - Bioenergiaa ja monimuotoisuutta vuonna 2020 ja sen jälkeen Michael den Herder, Mikko Kurttila, Pekka Leskinen, Marcus Lindner, Susanna Sironen,
ILMASTONLÄMPENEMI NEN. YLEISESTI Ilmastonlämpeneminen on maapallon keskilämpötilan kohoamista. Merien ja alailmakehän lämpötila kohoaa ja sen on ennustettu.
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
Unelma hyvästä urheilusta
Kultapanda.
KEHITYKSEN TAUSTAVAIKUTTAJAT
Mikko Mönkkönen & Janne Kotiaho Bio- ja ympäristötieteiden laitos
Suomen luonnon erityispiirteet
17. LIIKENNE ON YHTEISPELIÄ
1. Monimuotoinen terveys
MONIMUOTOISUUS.
Ilmastonmuutos.
Joutsenmerkki, hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset

World Wide Fund for Nature, Maailman luonnonsäätiö
18. Poikkeuksia mendelistisissä lukusuhteissa
Eläin ympäristöoikeuden tutkimuskohteena
Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa Hi1
eli luonnon monimuotoisuus
Evoluution perusteet Kappaleet 7 ja 8.
Maiseman muutos Eksogeeniset ilmiöt muokkaavat maankamaraa ja muuttavat maisemaa (rapautuminen, eroosio, massaliikunnot) maanviljely, ylilaidunnus, metsien.
HELMIPÖLLÖ.
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
6.1 SELKÄRANGATTOMIEN ELINTAVAT JA MUODONVAIHDOS
METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA
ILMASTONMUUTOS.
Pardian jäsentutkimus 2011: Väki vähenee ja työt kasaantuu
Ekologinen teatteri s
14. Ympäristömyrkkyjen haitalliset vaikutukset luontoon
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
EVOLUUTIO ON LAJIEN HIDASTA KEHITTYMISTÄ
2. tieto osana maailmankuvaa
GE3 Haasteiden maailma.
Pöytätennis.
Visio ja perustehtävä Jokainen löytäisi oman tapansa liikkua ulkona.
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Monimuotoisuus I Monimuotoisuus.
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
Kiinni työelämään elinikäisen oppimisen avulla
Keski-Suomen kalakannat Tilastoja ja laskelmia kaupallisen kalastuksen näkökulmasta Tapio Keskinen
Lounais-Lapin arvokkaiden luontokohteiden kartoitus NATNET-hankkeessa
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Kouluttajan rooli SPR:n valmiudessa
Mitä elämä on? 1 Avainsanat alkuaine elämä elämän organisaatiotasot
II Ekologia.
Perinnöllisyystieteen perusteita
II Ekologia.
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Nimesi | Opettajasi | Luokkasi
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Ilmastoneuvottelut Yhteinen sopimus kahdessa tunnissa
Mikromuovien lähteet: Keinoalustat
Palveluohjauksen periaatteet ja kohtaamisen tärkeys
Perinnöllisyystieteen perusteita
Esityksen transkriptio:

II Ekologia

8. Elämän monimuotoisuus Sisällys 1. Avainsanat 2. Lajisto 3. Monimuotoisuuden tasot 4. Lajinsisäinen eli geneettinen monimuotoisuus 5. Monimuotoisuuden uhkat 6. Tehtävät 7. Kuvat

Avainsanat biodiversiteetti muuntelu valinta sattuma hot spot biotooppi avainlaji biodiversiteetin uhat

Lajisto Maapallon lajimäärää ei tiedetä. ~2 000 000 lajia on kuvattu tieteellisesti. Biodiversiteetti, eli monimuotoisuus, on kehittynyt evoluution myötä vuosimiljardien aikana. Saman lajin yksilöiden erilaisuus johtuu muuntelusta. Eri lajit kehittyvät valinnan ja sattuman kautta. Ekosysteemit syntyvät lajien ollessa vuorovaikutuksessa keskenään ja abioottisen ympäristön kanssa. Lajirunsauteen vaikuttaa myös sijainti maapallolla. Monimuotoisuuskeskus = hot spot

Monimuotoisuuden tasot 1/2 Ekosysteemien monimuotoisuus = biotooppien runsaus. - Ekosysteemien suojelulla suojellaan myös niissä eläviä lajeja. Lajimonimuotoisuus - Kuvataan lajimäärällä pinta-alayksikköä kohti. - Edustajia eri eliöryhmistä - Yksittäiset lajit osa ravintoverkkoa, joten säilyminen tärkeää. - Tärkeimpinä avainlajit. - Lajilla voi olla ekologista - ,eettistä – ja taloudellista arvoa.

Monimuotoisuuden tasot 2/2 Lajinsisäinen eli geneettinen monimuotoisuus Lajin yksilöiden perimän erilaisuus. → Laji sopeutuu muuttuviin olosuhteisiin. Luonnonlajien muuntelua ei ole kartoitettu.

Monimuotoisuuden uhkat Biodiversiteetti vähenee nopeasti. Luonnonkatastrofit ovat monta kertaa aiheuttaneet sukupuuttoaaltoja. Nykyisen vähenemisen syynä on usein ihmisen toiminta. Uhkana on: 1. Elinympäristöjen väheneminen ja pirstoutuminen 2. Tehokas maanviljely ja metsätalous 3. Lajien liikakäyttö 4. Tulokaslajit 5. Saasteet ja myrkyt 6. Ilmastonmuutos

Tehtävät Biodiversiteetin tasot Biodiversiteetin uhkatekijät Uhanalaisuuden syyt

1. Biodiversiteetin tasot 1. Mitä biodiversiteetin tasoa kukin kuva esittää?

2. Biodiversiteetin uhkatekijät Pohdi jokaisesta kuudesta s. 61 esitellystä uhasta, mihin biodiversiteetin kolmesta tasosta ne erityisesti vaikuttavat. Voit perustella vastauksesi esimerkkilajin tai -lajien avulla.

3. Uhanalaisuuden syyt Oheinen diagrammi esittää lajien uhanalaisuuden syitä Suomessa. Selvitä, mitkä syyt aiheuttavat seuraavien lajien uhanalaisuutta. Vaarantuneet lajit: a) jokihelmisimpukka eli raakku b) merikotka c) tikankontti d) liito-orava. Erittäin uhanalaiset lajit: e) susi f) valkoselkätikka g) kiiltonaava h) saimaannorppa.

VASTAUS: 1 Biodiversiteetin tasot ekosysteemien monimuotoisuus geneettinen monimuotoisuus lajimonimuotoisuus

VASTAUS: 2 Biodiversiteetin uhkatekijät 1 1. Elinympäristöjen väheneminen ja pirstoutuminen geneettinen monimuotoisuus: populaatiot eristyneinä, sisäsiittoisuus vähentää perinnöllistä monimuotoisuutta lajimonimuotoisuus: pienillä laikuilla eivät kaikki lajit selviä hengissä ekosysteemien monimuotoisuus: uhka erityisesti niille ekosysteemeille, joita ihminen voi hyödyntää muuttamalla (esim. lehdot pelloiksi)

VASTAUS: 2 Biodiversiteetin uhkatekijät 2-3 2. Tehokas maanviljely ja metsätalous: geneettinen monimuotoisuus: suurin osa viljelijöistä käyttää samaa lajiketta tai rotua, jolloin maatiaiskannat ja niiden erilaiset geenit harvinaistuvat lajimonimuotoisuus: jotkut puulajit harvinaistuvat metsissä, koska niillä ei ole taloudellista arvoa 3. Lajien liikakäyttö: yksilöiden mukana myös niiden erilaiset geenit kuolevat, pienessä populaatiossa on vähemmän muuntelua kuin isossa

VASTAUS: 2 Biodiversiteetin uhkatekijät 4-5 4. Tulokaslajit: lajimonimuotoisuus: tulokaslajit saattavat syrjäyttää alkuperäisen lajin ekosysteemistä 5. Ilmastonmuutos perinnöllinen monimuotoisuus: huonommin sopeutuvat kannat häviävät hitaasti leviävät lajit saattavat hävitä ekosysteemien monimuotoisuus: kokonaiset ekosysteemit voivat tuhoutua (esim. tundra, koralliriutat jos merenpinta nousee nopeasti) tai muuttua huomattavasti (suuri osa lajistosta häviää)

VASTAUS: 2 Biodiversiteetin uhkatekijät 6 6. Saasteet ja myrkyt lajimonimuotoisuus: raskasmetallit ja rasvaliukoiset myrkyt kertyvät ravintoketjun huipulle ja vaikeuttavat huippupetojen lisääntymistä

VASTAUS: 3 Uhanalaisuuden syyt a) keräily, vesirakentaminen, myrkyt b) salametsästys (petoviha), ympäristömyrkyt (DDT, PCB) c) keräily, ojitus, metsien uudistus, rakentaminen d) tehometsätalous e) metsästys, kannan pieni koko f) tehometsätalous g) metsätalous, ilmansaasteet h) häirintä, liikenne, kemikaalit, pyynti (kalaverkot), kannan pieni koko

Kuvat