Miksi toiset nääntyvät, kun toiset ahmivat? 21.4.2017 MMT Kaisa Karttunen
Ruokaturva Ruokaturva toteutuu, kun kaikilla ihmisillä on kaikkina aikoina fyysiset, sosiaaliset ja taloudelliset mahdollisuudet saada riittävästi turvallista ja ravitsevaa ruokaa, joka vastaa heidän tarpeitaan ja mieltymyksiään ja mahdollistaa aktiivisen ja terveen elämän. Maailman ruokahuippukokous 1996 24.12.2018
Ruokaturvan neljä pilaria Saatavuus: ruuan määrä; oma tuotanto, tuonti, varastot ja joissakin tapauksissa ruoka-apu Hyödyntämi-nen: onko ruoka laadullisestikulttuurises-ti ja ravitsemuk-sellisesti sopivaa? Mahdollisuus hankkia ruokaa: onko ostovoimaa ja onko ruoka käytännössä ulottuvilla? Tarjonnan vakaus: onko ruokaa saatavana jatkuvasti ja miten hinta vaihtelee?
Ruokaa kaikille? Nykyinen tuotanto tasan jaettuna antaisi jokaiselle 2 800 kcal/päivä….. Mutta totuus on toinen: Noin 800 miljoonaa ihmistä ei saa tarpeeksi energiaa ruuastaan Noin 2 miljardia ihmistä ei saa tarpeeksi valkuaista, vitamiineja ja kivennäisaineita ruuastaan Yli 2 miljardia ihmistä on ylipainoisia tai liikalihavia 24.12.2018
Akuutti hätä Kroonisen ruokaturvattomuuden lisäksi nyt voimakas akuutti nälkäkriisi (kuivuus ja/tai konfliktit), yli 100 miljoonaa ihmistä Erityisesti Jemen, Etelä-Sudan, Somalia, Koillis-Nigeria 24.12.2018
Miksi? Köyhyys ja osattomuus Konfliktit iskevät hauraisiin maihin Väestönkasvu alenevien tuotantomahdollisuuksien alueilla Naiset jäävät syrjään kehityksestä Ruokahukka: n. 1/3 ruokaketjun eri vaiheissa Luonnonvarat hupenevat Ilmastonmuutos vaikeuttaa tuotantoa Ruokaturva-asiat eivät oikealla paikalla maailman päättäjien pöydissä 24.12.2018
Köyhyys, konfliktit noin 700 miljoonaa ihmistä äärimmäisen köyhiä 20% kehittyvien maiden asukkaista elää alle $1.25/pv; heistä enemmistö eteläisessä Aasiassa ja Saharan eteläp. Afrikassa Köyhyys liittyy usein pieniin, hauraisiin ja konfliktiherkkiin maihin Joka päivä v. 2014, 42 000 ihmistä jätti kotinsa konfliktin takia http://www.un.org/sustainabledevelopment/poverty/ 24.12.2018
Väestön muutokset 1990-2013 FAO ja Maailmanpankki 24.12.2018
Naisilla keskeinen rooli Naiset ruuantuottajina, perheen ruokkijoina ja yrittäjinä ilman samoja mahdollisuuksia maahan, koulutukseen, neuvontaan, rahoitukseen, päätöksentekoon kuin miehillä 24.12.2018
Ruokako roskaa? Ruokahävikki kg/hlö/v www.fao.org Kuluttaja Tuotanto-kauppa Eurooppa P-Amerikka, Oseania Teollistunut Aasia Saharan et. puolinen Afrikka P-Afrikka, Lähi-Itä, Keski-Aasia Etelä- ja Kaakkois- Aasia Latinalainen Amerikka www.fao.org 24.12.2018
Vesistressin kehittyminen Kummu et al. 2016 24.12.2018
Ilmastonmuutos ja kasvien sato 2050 Jos keskilämpötilaan 3 astetta lisää, mikä vaikutus kasvien satoon ? World Resources Institute 24.12.2018
Ei nosteta käsiä pystyyn työtä, toimeentuloa ja sosiaaliturvaa ehkäistään ja ratkotaan konflikteja naisille oikeus koulutukseen, maahan, palveluihin ja päätöksentekoon kasvatetaan tuotantoa resurssiviisaasti ja kestävästi torjutaan ilmastonmuutosta ja sopeudutaan muutokseen ruuan arvostus kohdalleen 24.12.2018
KIITOS 24.12.2018