Miksi toiset nääntyvät, kun toiset ahmivat?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Resurssitehokkaat ratkaisut – kestävää liiketoimintaa Pekka Paasikivi Lähivesistä Itämereen
Advertisements

Sanan voimaa Intiassa Raamattu tavoittaa kansat. Raamatunkäännöstyön lähtökohta: Raamatun sana kuuluu kaikille, jotka sitä kaipaavat.
Kansainvälisen diakonian pohja on Raamatussa
Ruokakriisi tänään ja tulevaisuudessa
Ilmastonmuutos ja Aavikoituminen
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
IV. Polttoainetta talouteen: Siirtolaisuuden aallot Määrittelyjä - mitä on siirtolaisuus? - siirtolaisuuden säätely - laiton siirtolaisuus - pakolaisuus.
Kylässä kehitysmaissa Kohtuuden jäljillä globaalissa Etelässä
Puheenvuoro ilmastofoorumissa Ilmastokampanjavastaava Lauri Myllyvirta
Kaikki lapset kouluun Schools for Africa DIA 1 (aloitus)
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
Kaikki lapset kouluun Schools for Africa. Maailmassa on 2,2 miljardia lasta 90 % heistä asuu kehitysmaissa.
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
Paikallistaloushanke Tiedotustilaisuus Elintarvikkeiden suorempi tie kuluttajille.
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Tietoa taloudesta Miten varat kerättiin ja käytettiin vuonna 2009.
HIV-AIDS JA NUORET Arviolta 5,5 miljoonaa hiv- tartunnan saanutta vuotiasta nuorta v Eniten tartuntoja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
Kattilamatka Kameruniin - köyhien naisten oikeus omiin tuloihin ja ruokaturvaan Marttaliitto ry 2013.
Rahoitus-markkinoiden muutostuulet – globaalin yhtiön uhka vai mahdollisuus Minna Helppi
Kappale 9 Suurimmat väestökeskittymät: Pohjois-Amerikan itärannikko
Sosiaalinen media ja sulautuvat ympäristöt Terhi-Maija Itkonen-Isakov - Miksi media sosiaalistuu ja miksi oppiminen sulautuu?
RAVINTEIDEN KIERRÄTYS
Lapsuudelle arvo Kaikilla lapsilla on oikeuksia, jotka toteutuvat eri lailla eri maissa Eriarvoisuus voi liittyä vaikka asuinpaikkaan, uskontoon, köyhyyteen.
Afrikan AIDS tilanne Niko Köykkä & Roosa Helander.
Mikä päivätyökeräys? Päivätyökeräyksessä autat nepalilaisia lapsia kouluun ja nepalilaisia perheitä pysymään yhdessä. Voit olla mukana keräyksessä tekemällä.
Kivihiili. Maailman eniten käytetty sähkötuotannon polttoaine Öljyn jälkeen maailman tärkein energianlähde.
Lapsuudelle arvo Kaikilla lapsilla on oikeuksia, jotka toteutuvat eri lailla eri maissa Eriarvoisuus voi liittyä vaikka asuinpaikkaan, uskontoon, köyhyyteen.
Lapsi- keskeinen yhteisökehitys Itä-Timorilla Lapsen oikeudet; oikeusperustainen ohjelmatyö – seminaari Elina Salonen, Plan Suomi Säätiö.
Valtaosa maailman miljardista köyhästä ihmisestä asuu maaseudulla. He yrittävät saada elantonsa maataloudesta, mutta yli puolella ei ole käytössä lainkaan.
Ruoka ja konfliktit MTK:n koulutustilaisuus Maaseutunuorten vaikuttajahenkilöille Kalle Laaksonen.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Terveyden määritelmät
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
Painojakauma Suomessa ja maailmalla
Auta konfliktialueiden naisia saamaan äänensä kuuluviin.
Kansainvälinen kauppa
Ilmaston vaikutus maatalouteen
Afrikkalainen kulttuuri
YH 2 Suomi ja kansainvälinen kauppa
INTIA Väkiluku: BKT: 4,99 biljoonaa USD
Maailmankauppa ja globalisaation periaatteet
IRTI VANHASTA – 1860-LUVUN MURROS
Köyhyys maailmassa.
Kaupungistuminen Kaupungeissa elää puolet maapallon väestöstä
Hi 6 ryhmätyö ja sen toteutus
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
SIIRTOMAAVALLAN PURKAUTUMINEN
KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ
Väestönkehityksen näkymät
KÖYHYYS.
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Maahanmuuttajien kotoutuminen Helsingissä
TALOUDELLINEN YHDENTYMINEN
Jalkapallo.
Itä-Suomen yliopisto – monialainen, kansainvälinen tiedeyliopisto
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Maailman ja Suomen talouden kehitys
Vienti Teknologiateollisuus.
Kansainvälinen muutto Suomeen 1990-luvulta alkaen
Vienti Teknologiateollisuus.
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
EU:N POLITIIKAN TOIMEENPANOELIN
Kotikadut turvallisiksi
Vienti Teknologiateollisuus.
Vienti Teknologiateollisuus.
Esityksen transkriptio:

Miksi toiset nääntyvät, kun toiset ahmivat? 21.4.2017 MMT Kaisa Karttunen

Ruokaturva Ruokaturva toteutuu, kun kaikilla ihmisillä on kaikkina aikoina fyysiset, sosiaaliset ja taloudelliset mahdollisuudet saada riittävästi turvallista ja ravitsevaa ruokaa, joka vastaa heidän tarpeitaan ja mieltymyksiään ja mahdollistaa aktiivisen ja terveen elämän. Maailman ruokahuippukokous 1996 24.12.2018

Ruokaturvan neljä pilaria Saatavuus: ruuan määrä; oma tuotanto, tuonti, varastot ja joissakin tapauksissa ruoka-apu Hyödyntämi-nen: onko ruoka laadullisestikulttuurises-ti ja ravitsemuk-sellisesti sopivaa? Mahdollisuus hankkia ruokaa: onko ostovoimaa ja onko ruoka käytännössä ulottuvilla? Tarjonnan vakaus: onko ruokaa saatavana jatkuvasti ja miten hinta vaihtelee?

Ruokaa kaikille? Nykyinen tuotanto tasan jaettuna antaisi jokaiselle 2 800 kcal/päivä….. Mutta totuus on toinen: Noin 800 miljoonaa ihmistä ei saa tarpeeksi energiaa ruuastaan Noin 2 miljardia ihmistä ei saa tarpeeksi valkuaista, vitamiineja ja kivennäisaineita ruuastaan Yli 2 miljardia ihmistä on ylipainoisia tai liikalihavia 24.12.2018

Akuutti hätä Kroonisen ruokaturvattomuuden lisäksi nyt voimakas akuutti nälkäkriisi (kuivuus ja/tai konfliktit), yli 100 miljoonaa ihmistä Erityisesti Jemen, Etelä-Sudan, Somalia, Koillis-Nigeria 24.12.2018

Miksi? Köyhyys ja osattomuus Konfliktit iskevät hauraisiin maihin Väestönkasvu alenevien tuotantomahdollisuuksien alueilla Naiset jäävät syrjään kehityksestä Ruokahukka: n. 1/3 ruokaketjun eri vaiheissa Luonnonvarat hupenevat Ilmastonmuutos vaikeuttaa tuotantoa Ruokaturva-asiat eivät oikealla paikalla maailman päättäjien pöydissä 24.12.2018

Köyhyys, konfliktit noin 700 miljoonaa ihmistä äärimmäisen köyhiä 20% kehittyvien maiden asukkaista elää alle $1.25/pv; heistä enemmistö eteläisessä Aasiassa ja Saharan eteläp. Afrikassa Köyhyys liittyy usein pieniin, hauraisiin ja konfliktiherkkiin maihin Joka päivä v. 2014, 42 000 ihmistä jätti kotinsa konfliktin takia http://www.un.org/sustainabledevelopment/poverty/ 24.12.2018

Väestön muutokset 1990-2013 FAO ja Maailmanpankki 24.12.2018

Naisilla keskeinen rooli Naiset ruuantuottajina, perheen ruokkijoina ja yrittäjinä ilman samoja mahdollisuuksia maahan, koulutukseen, neuvontaan, rahoitukseen, päätöksentekoon kuin miehillä 24.12.2018

Ruokako roskaa? Ruokahävikki kg/hlö/v www.fao.org Kuluttaja Tuotanto-kauppa Eurooppa P-Amerikka, Oseania Teollistunut Aasia Saharan et. puolinen Afrikka P-Afrikka, Lähi-Itä, Keski-Aasia Etelä- ja Kaakkois- Aasia Latinalainen Amerikka www.fao.org 24.12.2018

Vesistressin kehittyminen Kummu et al. 2016 24.12.2018

Ilmastonmuutos ja kasvien sato 2050 Jos keskilämpötilaan 3 astetta lisää, mikä vaikutus kasvien satoon ? World Resources Institute 24.12.2018

Ei nosteta käsiä pystyyn työtä, toimeentuloa ja sosiaaliturvaa ehkäistään ja ratkotaan konflikteja naisille oikeus koulutukseen, maahan, palveluihin ja päätöksentekoon kasvatetaan tuotantoa resurssiviisaasti ja kestävästi torjutaan ilmastonmuutosta ja sopeudutaan muutokseen ruuan arvostus kohdalleen 24.12.2018

KIITOS 24.12.2018