TOTALITAARISET JÄRJESTELMÄT

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
10 RUUSUA SINULLE!.
Advertisements

Hitlerin ulkopolitiikkaa – kysymyksiä:
Kansallissosialismin ideologia. Historia Perustettiin v Tuolloinen nimi Saksan työväenpuolue -> muutettiin pian Saksan kansallissosialistiseksi.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Neuvostoliiton ulkopolitiikka:
Jowain Niko setämaa.
Tampere NYSSE TULEE ELI TYÖVÄENLIIKE KOKOONTUU! -Aina on saatu suuria aikaan, kun on kokoonnuttu isolla porukalla yhteen. -Niin saadaan nytkin!
Suuret aatteet 1800-luku.
Kylmän sodan kriisejä.
Nationalismi: Kansallisuusaate
Kylmä sota Kahden valtion välinen valtataistelu, lähes sotatila, jossa ei käytetä suoria sotilaallisia toimia. Turvaudutaan propagandaan, vakoiluun, taloudellisiin.
Toinen maailmansota AIKAJANA.
Hyvinvointivaltiomallit
Modernismin tulo Suomeen
AINEISTOPOHJAINEN KIRJOITELMA
EUROOPAN KIRKOT NYKYAIKANA UE2 LAJM. TEHTÄVÄ Tee ohjelmajulistus parisi/ ryhmäsi kanssa, jolla voitaisiin konkreettisesti tukahduttaa ja sensuroida opiskelijoitten.
Itsenäisyyden ajan alkuvuosikymmenet (1900 – 1940-luvut) kirjallisuudessamme Monien ryhmittymien aikaa.
Konservatismin, nationalismin ja liberalismin vaikutuksia.
Toinen maailmansota. Miksi? ● Versailles'n epäonnistunut rauha – Uudet rajat olivat mielivaltaisia häviäjien kannalta ● Esim. sudeettialueet – Hävinnyt.
Sodan alku Saksa hyökkäsi 1. syyskuuta 1939 Puolaan. Ranska ja Iso- Britannia julistivat 3. syyskuuta Saksalle sodan, joka tunnetaan toisen maailmansodan.
8 Vanhat jännitteet purkautuvat s. 57– Vanhat jännitteet purkautuvat.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Berliinin kesäolympialaiset 1936 Laura ja Wilma. Saksan pääkaupungissa, Berliinissä järjestettiin vuonna 1936 kesäolympialaiset. Olympialaiset piti pitää.
Hitlerin Saksa Kolmas valtakunta. Alku Saksa I maailmansodan syyllisenä joutui maksamaan sotakorvauksia, supistamaan armeijaa sekä joutui luovuttamaan.
Neuvostoliitto rakentaa työläisten paratiisia
KIINA MAAILMANPOLITIIKASSA
MEDIAKULTTUURIN NOUSU
Huomisen kynnyksellä 2016: vuotiaiden näkemykset tulevaisuudesta
KPL 19 Afrikan rikkaudet jaetaan
Mitä tällä tunnilla tehdään?
Toinen maailmansota syttyy
IV EUROOPAN NOUSU Historian taidot, s. 120–121.
Uskonnot yhteiskunnassa
Saksan aluelaajennukset ennen toista maailmansotaa - kartta sivu 71
Mediakulttuurin nousu
s. 21 pilakuva Irakin sodasta Tulkitse kuvan sanoma.
Nuorisokulttuuri 1950-luvulta nykyhetkeen.
10 Hitler saa sotansa s. 72–77.
Uskonto ja yhteiskunta
Kristinusko nykyajalla
KYLMÄN SODAN KUUMAT KRIISIT
Demokratian ja diktatuurin kamppailu
1960-LUVUN PROTESTI: HIPEISTÄ KANSALAIS-OIKEUKSIIN
NAPOLEONISTA HITLERIIN
Yhdysvaltojen itsenäistyminen
EUROOPPALAINEN IHMINEN
Eksistentialismi Martin Heidegger.
HISTORIAN KURSSIEN TAVOITTEET, SUORITTAMINEN JA ARVIOINTI
HITLERIN SAKSA.
15 Aseet vaikenevat s. 103–110.
Nykyaikaa etsimässä.
Ajautuminen diktatuuriin
Luku Nuori tasavalta, s. 102–106
SIIRTOMAAVALLAN PURKAUTUMINEN
Suomen historian käännekohtia
AATTEET 1900-luvulla Länsimaissa yksilöllä yhä enemmän mahdollisuuksia muodostaa oma itsenäinen käsityksensä maailmasta Yksilön vapaudet ja oikeudet.
KANSAINVÄLISET SUHTEET
4 Hitler hurmaa Saksan s. 33– 37.
Elämää kolmannessa valtakunnassa
Luku Kirkko menettää otteensa s.106–110
TOTALITARISMIN UHKA KIRKOILLE LÄNSI-EUROOPASSA
Benito Mussolini ja italian fasistinen diktatuuri
Ajoita pilakuvat ja laita ne aikajärjestykseen
Maailmansoten välinen aika ja toinen maailmansota
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Kirjallisuusessee Essee: lyhyt, tav. yleistajuinen esitys jostakin tieteen tai varsinkin taiteen, kirjallisuuden alalta. (Nykysuomen sanakirja)
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Jakso III Monikasvoinen Aasia.
Esityksen transkriptio:

TOTALITAARISET JÄRJESTELMÄT Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. TOTALITAARISET JÄRJESTELMÄT Luku Modernin kriisi s. 202–212

Mitä totalitarismi on ? Poliittinen järjestelmä, jossa yksilö on alistettu valtiolle valtio ulottaa valtansa kaikkialle yhteiskunnassa valtio valvoo kansalaisiaan 1920- ja 30-luvun Euroopassa totalitaristisia valtioita olivat natsi-Saksa, fasistinen Italia ja Neuvostoliitto. Hakaristi

Miten totalitarismi ilmeni 1900-luvun Euroopassa? Johtajakeskeisyys näkyi kaikkialla: johtajasta tehtiin yli-ihminen, jota suorastaan palvottiin. Hänelle annettiin johtajuutta kuvaavia nimiä: Führer ja Il Duce tarkoittavat johtajaa, Isä Aurinkoinen puolestaan johdattaa ajatukset isälliseen ohjaukseen ja huolenpitoon. Isä Aurinkoinen, Führer ja Il Duce.

Uudesta sukupolvesta uusia ihmisiä Lapset ja nuoret olivat erityisen huomion kohteena: heistä piti tehdä alusta alkaen aatteen ja puolueen kannattajia. Nuorisojärjestöt, Hitler Jugend, Neuvostoliiton pioneerit ja Komsomol sekä Italian Balilla, pyrkivät kasvattamaan kuriin tottuneita, karaistuneita, aatteelle ja johtajalle uskollisia kansalaisia. Hitler Jugendin yhtenäinen asu ja tervehdykset loivat yhteenkuuluvuutta. <Kuvaksi Aikakirjojen op.materiaalin Nykyaika-osion Fasistit ja Nuoriso-tehtävän kuvista toinen. kuvatekstiksi Balillan tunnuslause ”Uskoa, totella, taistella” kertoo järjestöjen tavoitteista. >

Tiukka sensuuri Totalitarismi ei tunne sananvapautta. Kaikki totalitaristiset valtiot tukahduttivat toisinajattelijoiden ajatukset − usein ajattelijatkin. Saksalaisen kirjailijan Heinrich Heinen ennustus toteutui ikävästi: "Siellä, missä ensin poltetaan kirjoja, poltetaan seuraavaksi ihmisiä.”

Propagandan mestareita Totalitaristiset valtiot tuottivat valtavasti propagandaa: kirjoja, elokuvia, radio-ohjelmia, julisteita, musiikkia ja juhlia, joiden tarkoitus oli levittää omaa aatetta. Myös urheilu otettiin propagandan välineeksi. Berliinin olympialaisten (1936) juliste tuo esiin kansallissosialistien ihanteita: maskuliinisuutta, voimaa ja kilpailua.

Miten kuva ilmentää totalitarismia? (Tehtävä s. 203) Kyse on neuvostoliittolaisesta propagandakuvasta. Tekstin mukaan kaikki valta on yhdellä puolueella (kommunistipuolue) ja sen ”pyhällä” johtajalla (Stalin). Valtaa perustellaan entisen johtajan (Lenin) arvovallalla. Valtiolla on pitkälle tulevaisuuteen ulottuvat, suorastaan utopistiset tavoitteet. Kuvan ihmiset esitetään voimakkaina, eteenpäin pyrkivinä ja innostuneina. Yksilöiden lisäksi esitettään joukkovoimaa. Kuvalla kerrotaan teknisestä ja taloudellisesta edistyksestä (lentokoneet, ilmalaiva, modernit rakennukset,aseet).

Mitä kansallissosialistisen ihmisihanteen tunnuspiirteitä kuvassa näkyy? (Tehtävä s. 204) Kyseessä on ydinperhe, jonka arvoa natsit korostivat. Perhe edustaa arjalaisuutta, jonka tunnuksia olivat vaaleus, isokokoisuus ja atleettisuus (sinisilmäisyys on aavisteltavissa). Perhe harrastaa ulkoilmaelämää ja on urheilullisen näköinen. Nainen on ns. luonnollisen kauneuden ja hiustyylin edustaja. Kuva on kansallissosialistisen puolueen rotupoliittisen viraston kalenterista vuodelta 1938.

Mitä pilakuva kertoo natsi-Saksan totalitarismista?

Pilakuvan tekijä on britti, mikä pitää ottaa huomioon kuvaa analysoitaessa. Kyse on siis totalitarismiin kriittisesti suhtautuvasta tekijästä.

Kuvan mukaan natsien valta perustuu väkivaltaan: aseilla uhkaamiseen ja niiden käyttöön, myös tappamiseen.

Vallan kohteena olevat, molemmin käsin tervehtivät miehet, näyttävät kaikki samannäköisiltä, yksilöitä ei ole.

Taustalla johtajien tukena on kasvoton armeija

Lupaukset, jotka Hitler valtaan pyrkiessään antoi, on petetty.

Natsien yhteiset aatteelliset tunnukset ovat hyvin näkyvillä: Hitlerin hakaristi ja Göringin muinaisgermaaninen asu. Goebbels on ikään kuin Hitlerin rakkikoira.

Fasismin keskeiset piirteet