Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sodan alku Saksa hyökkäsi 1. syyskuuta 1939 Puolaan. Ranska ja Iso- Britannia julistivat 3. syyskuuta Saksalle sodan, joka tunnetaan toisen maailmansodan.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sodan alku Saksa hyökkäsi 1. syyskuuta 1939 Puolaan. Ranska ja Iso- Britannia julistivat 3. syyskuuta Saksalle sodan, joka tunnetaan toisen maailmansodan."— Esityksen transkriptio:

1

2 Sodan alku Saksa hyökkäsi 1. syyskuuta 1939 Puolaan. Ranska ja Iso- Britannia julistivat 3. syyskuuta Saksalle sodan, joka tunnetaan toisen maailmansodan alkuhetkenä.

3 Suomen talvisota Talvisota alkoi 30. marraskuussa 1939.Se oli Suomen ja Venäjän välinen sota. Neuvostoliitto hyökkäsi suomen ilman sodanjulistusta. Sota kesti 105 päivää ja loppui Moskovan rauhansopimukseen. Sota oli erittäin raskas,koska talvi oli äärimmäisen kylmä. Venäläiset kokivat suuria tappioita huonon varustautumisen takia.

4 Saksa Länsirintamalla Vaikka Britannia ja Ranska liittyivät jo 3. syyskuuta 1939 sotaan, ne eivät tehneet hyökkäyksiä. Liittoutuneet arvelivat Saksan uusivan ensimmäisen maailmansodan aikaisen suunnitelman. Saksa hyökkäsi huhtikuussa 1940 Tanskaan ja Norjaan, koska Britannia ja Ranska suunnittelivat Norjan satamien valloittamista ja aluevesien miinoittamista.

5 Saksa Länsirintamalla Liittoutuneiden sodanjohto piti Ardenneja läpitunkemattomana alueena modernille sodankäynnille, joten alueen puolustus oli heikko. Saksalaisten vahva panssarihyökkäys kuitenkin mursi alueen puolustuksen ja saksalaiset etenivät Englannin kanaalin rannoille. Saksa hyökkäsi Alankomaihin, joka oli sodan alussa julistautunut puolueettomaksi.

6 Saksa Länsirintamalla Saksa pommitti Rotterdamia pakottaakseen sen antautumaan. Britit onnistuivat kuitenkin evakuoimaan suuren osan joukoistaan Dunkerquesta kanaalin yli pommituksen alla. Myös Ranskan puolustus oli hajotettu tällä liikkeellä, joten Saksa miehitti suuren osan Länsi- Ranskaa. Ranska antautui 22. kesäkuuta. Koko Pohjois- Ranska ja Atlantin rannikko jäi Saksan miehittämäksi.

7 Saksa Länsirintamalla Saksan Luftwaffe pommitti rajusti Britanniaa ja yritti tuhota Britannian ilmavoimat, mutta ei onnistunut. Kun Hitler epäonnistui tavoitteessaan, hän siirsi Englannin miehityksen tulevaisuuteen. Ranskan ja Britannian sotaretken jälkeen Hitler alkoi suunnitella hyökkäystä Neuvostoliittoon.

8 Operaatio Barbarossa 1941 Hitler käski saksalaisia sotilaita hyökkäämään Neuvostoliittoon, Moskovaan ja Stalingradin kaupunkeihin. Sota eteni hyvin kunnes 5. joulukuuta 1941 Neuvostoliitto teki vastaiskun ja pakotti saksalaiset takaisin Puolaan. Stalin tuli joukkojensa kanssa ja otti Puolan takaisin.

9 Normandian maihinnousu 6. kesäkuuta 1944, liittoutuneiden joukot rantautuivat Normandiaan, natsien valtaamaan Ranskaan. Tämä operaatio tunnetaan Normandian maihinnousuna. Tämän operaation tavoite oli murtaa Normandianrannikon puolustus ja Caenin ja Cherbourgin kaupungit, joista etenkin Cherbourg, jossa sijaitsi syväsatama.

10 SODAN LOPPUVAIHEET Saksan puolustus murtui tammi-huhtikuussa 1945. Liittoutuneet olivat sopineet miehitysrajaksi Elbe-joen. Hitler teki itsemurhan 30. huhtikuuta Berliinissä viimeisessä maanalaisessaan bunkkerissa. Mussolini (Italian Johtaja/komentaja) surmattiin 28. huhtikuuta.

11 Tekijät: Jonne, Leevi, Sami ja Aleksi ©2013©


Lataa ppt "Sodan alku Saksa hyökkäsi 1. syyskuuta 1939 Puolaan. Ranska ja Iso- Britannia julistivat 3. syyskuuta Saksalle sodan, joka tunnetaan toisen maailmansodan."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google