MAGNEETTINEN VUOROVAIKUTUS

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Magneettinen vuorovaikutus
Advertisements

Sähköoppi Sähköiset ja magneettiset vuorovaikutukset sekä sähkö energiansiirtokeinona.
Sähäkästi sähköstä, makeasti magnetismista
Resistanssi ja Ohmin laki
Sähäkästi sähköstä, makeasti magnetismista
6 VIRTAPIIRIN SUUREIDEN SELITYS KENTÄN AVULLA
tarinaa virrasta ja jännitteestä
Kapasitanssi C Taustaa: + A d E _
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
25. Sähkövaraus Atomin rakenne on sähköisesti neutraali.
SATE11XX SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA (LISÄOSA)
Virtapiirit.
2 VASTUKSET.
Pyörrevirrat TNE FY 7/
SAH105 STAATTINEN KENTTÄTEORIA
Kondensaattori lyhyesti
SAH105 STAATTINEN KENTTÄTEORIA
Fysiikka2 Jouko Teeriaho syksy 2004.
Virtapiiri.
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
tarinaa virrasta ja jännitteestä
3 TASAVIRTAPIIRIT.
2.1 Sähkömagneettinen induktio
Veden ja sähkön virtaus
Magneettinen vuorovaikutis
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Perusvuorovaikutukset
Sähköoppia Elektronin ja protonin varauksen itseisarvoa kutsutaan alkeisvaraukseksi e (protonin varaus on +e ja elektronin –e) Koska atomissa on yhtä monta.
SATE2010 DYNAAMINEN KENTTÄTEORIA
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT ”Virtapiiri.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 30. Resistanssi on sähkölaitteen kyky vastustaa sähkövirtaa Tavoitteet ja sisältö - resistanssin käsite.
Sähköenergia FY6. 1. Sähkövaraus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövarauksen tunnus on Q ja yksikkö coulombi.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 32. Sähkölasku määräytyy käytön mukaan Tavoitteet ja sisältö - Käsitteet energia ja teho - Oppia laskemaan.
Fysiikassa kaikkia aineellisia olioita sanotaan kappaleiksi Kappaleita voivat olla.
Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi.
Avain Fysiikka 3 | Luku 1 Magneetissa on kaksi napaa, N-napa ja S-napa. Magneetin erinimiset navat vetävät toisiaan puoleensa ja samannimiset navat hylkivät.
Magnetismi Maapalloa ympäröi magneettikenttä. Kestomagneetit pyrkivät asettumaan pohjois-eteläsuuntaan. Kestomagneetin päitä sanotaan suunnan mukaan pohjois-
Elektroniikan komponentit
Virtapiirit.
Määritä vastuksen resistanssi 1
29. Jännite on pariston kyky tuottaa sähkövirtaa
Tiivistelmä 2. Vuorovaikutus ja voima
Tiivistelmä 2. Jännite ja sähkövirta
Jännitelähde Jännitteen tunnus on U ja yksikkö on voltti (1 V).
27. Jännite ja sähkövirta mitataan mittarilla
Tiivistelmä 5. Sähkömagneettinen induktio
Ionisidokset Seppo Koppinen 2016.
SÄHKÖ FY61 TNE Mitä sähkö on ja missä sitä tarvitaan?
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
Vuorovaikutus ja voima
Fysiikan käsitteitä AGORA (Pieni oppimäärä) Sähköopin
Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi.
28. Sähkölaitteet tarvitsevat sähkövirtaa toimiakseen
28. Lamppu vastustaa sähkövirtaa
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
31. Salama on hankaussähköilmiö
Virtapiiri Sähkövirralla on säteily-, lämpö-, kemiallinen ja magneettinen vaikutus. Virtalähteen energia siirtyy sähkölaitteen energiaksi suljetun virtapiirin.
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
Lamppujen sarjaankytkentä
1.3 Ohmin laki ja resistanssi
Sähkövaraus ja sähkökenttä
2. VASTUKSET Ohmin laki ja resistanssi Vastusten sarjaan kytkentä
SÄHKÖOPIN PERUSTEET.
5. Lähdejännite Lähdejännite E kuormittamattoman pariston napajännite
Fysiikka 9 lk Leena Piiroinen 2016.
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Sähkövirta I ja virtatiheys J
Faradayn laki Muuttuva magneettivuon tiheys B aiheuttaa ympärilleen sähkökentän E pyörteen. Sähkökentän voimakkuutta E ei voi esittää skalaaripotentiaalin.
Esityksen transkriptio:

MAGNEETTINEN VUOROVAIKUTUS Magneetissa on kaksi napaa: S-napa eli etelänapa ja N-napa eli pohjoisnapa. Magneettien välillä on vuorovaikutus, joka ilmenee napojen välisinä voimina. Erinimiset navat vetävät ja samannimiset navat hylkivät toisiaan. Magneetteja on kahdenlaisia: kestomagneetteja ja väliaikaisia magneetteja.

Magneetti vetää puoleensa myös rauta- tai nikkeliesinettä, vaikka esine itse ei ole magneetti.

Rautakappaleen magnetoitumien Rauta on magnetoituva aine, jossa on pieniä alkeismagneetteja. Rautakappaleen ja magneetin kummankin navan välillä on vetovoima. Siveltäessä rautakappaletta alkeismagneetit järjestäytyvät samansuuntaisesti. Hiilipitoisessa raudassa magneettisuus säilyy.

Rautakappaleen magnetoitumien

Magneettikenttä Magneetin ympärillä on magneettisten voimien vaikutusalue, jota sanotaan magneettikentäksi. Magneettikenttää kuvataan kenttäviivoilla. Maapallo on kuin suuri magneetti, jonka etelänapa on pohjoisessa ja pohjoisnapa etelässä. Kompassineula asettuu maapallon magneettikentässä pohjois-eteläsuuntaan.

Maan magneettikenttä

SÄHKÖINEN VUOROVAIKUTUS Miksi hiukset sähköistyvät kammattaessa? Miksi vaatteeseen hangattu ilmapallo tarttuu seinään? Miten sähkövaraus syntyy? Mikä on sähkökipinä?

Atomin malli

SÄHKÖVARAUS Normaalisti atomi on ulospäin varaukseton: positiivisia protoneja ja negatiivisia elektroneja on yhtä paljon. Jos kappaleessa olevista atomeista irtoaa elektroneja, syntyy elektronivajaus eli atomi saa positiivisen sähkövarauksen. Negatiivinen sähkövaraus merkitsee elektronien ylimäärää. Helposti sähköistyviä aineita ovat muovit ja tekokuidut, kun taas metallit sähköistyvät huonosti.

POLARISAATIO Sähköinen vuorovaikutus saa aikaan veto- tai poistovoiman kappaleiden välille. Samanmerkkiset varaukset hylkivät toisiaan ja erimerkkiset vetävät toisiaan puoleensa. Polarisaatio on ilmiö, joka saa varauksettomassa kappaleessa aikaan varausten jakautumisen. Negatiivisesti varautunut viivoitin karkottaa elektroneja, jolloin paperissa varaukset jakautuvat (eli erimerkkiset varaukset asettuvat eri reunoille).

SÄHKÖKENTTÄ Varautuneen kappaleen ympärillä on sähkökenttä. Sähkökenttä välittää sähköisen vuorovaikutuksen: veto- tai poistovoiman kappaleiden välillä. Sähkökenttä saa aikaan myös varausten jakautumisen eli polarisaation varauksettomassa kappaleessa. Varausero kappaleiden (esim. ilmapallojen) välillä tasoittuu vähitellen, jolloin kenttä häviää ja voimavaikutus lakkaa.

UKKONEN JA SALAMA Ylöspäin kohoava ilmavirta saa aikaan varauseron pilven ala- ja yläosan välillä. Negatiivisesti varautunut pilven alaosa saa aikaan maassa varausten jakautumisen (polarisaatio). Kun varausero maan ja pilven välillä tulee tarpeeksi suureksi, varausero tasoittuu sähköpurkauksena eli salamana. Salama on varauksen helpoin purkautumisreitti. http://opettajatv.yle.fi/teemat/aine/615/616/m670/Energia+ja+s%C3%A4hk%C3%B6

JÄNNITE Virtalähteen napojen välillä on varausero, jota sanotaan jännitteeksi. Jännitteen kirjaintunnus on U ja yksikkö voltti (1 V). Kun erimerkkiset navat yhdistetään, johtimeen syntyy sähkövirta.

SÄHKÖVIRTA Sähkövirta on elektronien liikettä johtimessa. Sähkövirran kirjaintunnus on I ja yksikkö ampeeri (1 A). Jännitettä mitataan jännite- eli volttimittarilla ja sähkövirtaa virta- eli ampeerimittarilla.

VIRTAPIIRI Virtapiiri on sähkön kulkureitti. Sähkövirran suunta virtapiirissä on plusnavasta miinusnapaan. Jos virtalähteen navat yhdistetään suoraan johtimella toisiinsa, syntyy oikosulku. Jos virtapiiri on suljettu, sähkövirta kulkee ja jos virtapiiri on avoin, sähkövirta ei kulje. http://opettajatv.yle.fi/teemat/aine/615/616/m1114/Energia+ja+s%C3%A4hk%C3%B6

OPPILASTÖIDEN TEKEMINEN Jännitelähteen saa kytkeä päälle vasta sen jälkeen, kun opettaja on tarkistanut kytkennän. Mittari saattaa rikkoutua, jos mitattava jännite tai sähkövirta on paljon suurempi kuin valittu mittausalue. Kytkennät tehdään kytkentäkaavioiden mukaisesti. Välineet palautetaan samoille paikoille kuin mistä ne haettiin.

JÄNNITTEEN MITTAAMINEN

SÄHKÖVIRRAN MITTAAMINEN

PIIRROSMERKIT Kytkentäkaaviossa virtapiirin osista käytetään piirrosmerkkejä.

KYTKENTÄKAAVION PIIRTÄMINEN Piirrä kytkentöjen kytkentäkaaviot. Ratk.

KYTKENTÄKAAVION PIIRTÄMINEN 2. Piirrä kytkentöjen kytkentäkaaviot. Merkitse kuvaan sähkövirran suunta. ratk.

KYTKENTÄKAAVION PIIRTÄMINEN 3. Piirrä kytkentäkaavio, jossa on katkaisija, paristo ja kaksi lamppua kytkettynä niin, että toinen lamppu hehkuu jatkuvasti ja toisen voi sytyttää katkaisijalla. Ratk.

HEHKULAMPPU Hehkulampussa on suojalasi, jonka sisällä on ohut, kierteinen hehkulanka. Lasin sisällä on suojakaasua, joka suojaa hehkulankaa. Kun sähkövirta kulkee hehkulampun läpi, se saa hehkulangan kuumenemaan ja lähettämään valoa. Nykyään hehkulamput on usein korvattu hehkulangattomilla kaasupurkauslampuilla.

SÄHKÖLÄHTEET Paristo ja akku ovat energiavarastoja. Pariston ja akun kemiallinen energia voidaan muuttaa sähkön avulla muiksi energiamuodoiksi, esim. valoksi, liikkeeksi ja lämmöksi. Kun pariston sisältämä energia on kulutettu loppuun, paristo on käyttökelvoton. Akku on sähkölähde, jota voidaan ladata aina uudelleen.

PARISTOJEN KYTKENNÄT SARJAANKYTKENTÄ Sarjaankytkennässä sähköparien erimerkkiset navat yhdistetään. Sarjaankytkettyjen sähköparien kokonaisjännite on sähköparien jännitteiden summa. Taskulampussa paristot on kytketty sarjaan.

PARISTOJEN KYTKENNÄT RINNANKYTKENTÄ Rinnankytkennässä sähköparien samanmerkkiset navat yhdistetään. Rinnankytkennässä paristojen jännite ei muutu, mutta niiden käyttöikä kasvaa.

PARISTOJEN KYTKENNÄT

LAMPPUJEN KYTKENNÄT SARJAAN KYTKEMINEN Lamput palavat himmeämmin kuin yksi lamppu Kun yksi lamppu kierretään irti, kaikki lamput sammuvat. RINNANKYTKEMINEN Lamput palavat yhtä kirkkaasti kuin yksi lamppu. Kun yksi kierretään irti, muut lamput palavat.

JOHTEET JA ERISTEET

SÄHKÖVIRRAN VOIMAKKUUS RIIPPUU KAHDESTA ASIASTA: Virtalähteen jännitteestä Virtapiiriin kytketyistä laitteista Sähkövirta on yhtä suuri kaikkialla virtapiirissä.

Miksi eteisen valaisimen hehkulamppu palaa himmeämmin kuin lukulampun hehkulamppu, vaikka molemmat on kytketty 230 V:n jännitteeseen? Miksi samanlaisten sarjaan kytkettyjen lamppujen sähkövirta on pienempi kuin rinnan kytkettyjen lamppujen, vaikka jännite molemmissa kytkennöissä olisi sama?

RESISTANSSI http://opettajatv.yle.fi/teemat/aine/666/669/m1173/Sähkö Resistanssi eri metalleissa

OHMIN LAKI http://opettajatv.yle.fi/teemat/aine/666/669/m621/Sähkö http://opettajatv.yle.fi/teemat/aine/666/669/m1366/Sähkö