Kulttuurista hyvinvointia Pirkanmaalla Tampere

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
Advertisements

KULTTUURI KUNTAORGANISAATION MUUTOKSESSA / Hanna-Mari Kokkonen.
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Miten kunnassa toteutetaan yhteisöllisyyttä
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Hyvän ikääntymisen kehittämisympäristö Sonectus
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Ministeriöverkoston kokous Kohti kestävää tuottavuutta - työelämän laatu, innovaatiot ja tuottavuus -hankkeen käynnistäminen.
Kulttuuriverkoston toiminta Alueelliset työpajat luovien alojen kehittäjille: loppuraportti - Jatkotyöpajoja/tilaisuuksia 5 alueella - Hyvien käytäntöjen.
KUVA – KULTTUURI VANHUKSEN ARKEEN Geriatrisessa sairaalahoidossa ja ympärivuorokautisessa hoidossa Hyvinvointifoorumi II, Turku
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
Terveystieto 7.
Väli-Suomen Ikäkaste Pohjalaismaakuntien vanhustyön kehittämiskeskus Päivi Niiranen Projektikoordinaattori.
Vakka Verkostoon – Vanhustyön koulutuksen kehittäminen ja arviointi Seminaari Tampere.
(c) Kari Salonen - Tampere VANHUSTYÖN SOSIAALISET - SOSIAALINEN GERONTOLOGISESSA SOSIAALITYÖSSÄ Kasvun ja vanhenemisen tutkijat ry – Tampere.
Hyvinvointia maaseudulle luovuuden keinoin Kulttuuriteemaryhmän puheenjohtaja Pirkko Liisi Kuhmonen Opetusministeriö YTR:n hankeseminaari
Willa Wanhan kulttuuri Kajaani Kulttuuri ”tietylle ihmisryhmälle ominaista käytöstä, tapoja ja historiaa” ”tietylle ihmisryhmälle ominaista.
Marja Susi/TUAS Vastaa esitettyihin kysymyksiin omalta kohdaltasi lyhyesti. Korvaa kysymykset omilla vastauksillasi. Kiitos!
Kulttuuri osana hyvinvointitoimintaa kunnassa
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Stratpääm060509ar.ppt 1 KMO 2015 VISIO STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Marja Kokkonen LIITE 2.
O PETUSMINISTERIÖ //1. KULTTUURIVIENTIOSAAMISEN KEHITTÄMINEN SUOMESSA Kulttuuriviennin valmisteluryhmän puheenjohtaja Johan Storgård, teaterchef Svenska.
Etelä-Pohjanmaan peruspalveluohjelman toimeenpano -hanke Projektipäällikkö Mervi Lehtola , 050 –
Kulttuuri osana terveyden edistämistä Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelma seminaari/kuulemistilaisuus
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Terveempi Pohjois-Suomi- hanke ”Kainuun hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpidekokonaisuus” Kainuun maakunta-kuntayhtymä Merja.
Nuorten miesten ja aikamiesten terveyden edistäminen Meri-Lapissa
MAHDOLLISUUKSIEN MARKKINAT IHMISARVOFOORUMI 2010 KANAVATYÖSKENTELY klo Ihan sama ihmisarvo?
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Julkisen sektorin ja järjestöjen yhteistyö vanhustyön kehittämisessä YHTEISTYÖ SENIORI- JA VANHUSTYÖSSÄ SEMINAARI LUOSTOLLA Marko Palmgren Suunnittelija.
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Kulttuuri osana hyvinvointitoimintaa kunnassa Ditte Winqvist Erityisasiantuntija, kulttuuri Opetus- ja kulttuuriyksikkö
 Johdanto  Alue- ja kuntayhteistyö  Kaupungin tehtävät  Elinkeinotoimi  Peruspalvelut  Yhdyskuntarakenne  Talous  Henkilöstö/tavoitteet.
HEIDI, PÄIVI JA ANU Vammaisasioiden oppimis- verkoston koordinaattorit Mikä Innokylä on? Juha Koivisto.
SOTE-uudistus hyvinvointi- investointina Kuopion Asumisen päivät 2016 Jussi Ahokas, pääekonomisti, Hyvinvointitalous-tiimin päällikkö, SOSTE.
Päivärinne Terveyden edistämisen rakenteet Salossa Marita Päivärinne terveyden edistämisen koordinaattori.
Katri Arnivaara Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala Hankekoordinaattori 1.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Lastensuojelun perhetyö Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut.
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
SISÄLTÖ 1 Johdanto 2 Mitä neuvolatyön vaikuttavuudella tarkoitetaan? 3 Miten neuvolatyön vaikuttavuutta voidaan edistää paikallisella ja kansallisella.
12 Vaikeuksia voi ennaltaehkäistä ja niistä voi selvitä Ydinsisältö.
HealthHUB Mika Vuori Tampereen kaupunki
Strategiaperusta ja ohjelmat
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Luova ja osallistava Suomi Kreativa och delaktiga Finland
Tervetuloa Innokylään
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
SISÄLTÖ 1 Johdanto 2 Mitä neuvolatyön vaikuttavuudella tarkoitetaan?
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Tervetuloa Innokylään!
Innokylästä tukea järjestöille sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöhön , Tampere Erityisasiantuntijat Jaana Joutsiluoma & Minttu Ojanen.
Sote-uudistuksen toimeenpano
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Tavoitteet:
Esityksen transkriptio:

Kulttuurista hyvinvointia Pirkanmaalla Tampere 7.4.2011 Ditte Winqvist erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto 19.9.2018

Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia VISIO Jokaisella on oikeus ja tasa-arvoinen mahdollisuus itse tehdä taidetta ja osallistua kulttuuritoimintaan. Kulttuurin vaikutukset hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi on tunnustettu poliittisella, hallinnollisella ja rakenteiden tasolla. Ditte Winqvist 19.9.2018

Kolme painopistealuetta Kulttuuri osallisuuden, yhteisöllisyyden, arjen toimintojen ja ympäristön edistäjänä Taide ja kulttuuri osana sosiaali- ja terveydenhuoltoa Työhyvinvoinnin tukeminen taiteen ja kulttuurin keinoin 18 toimenpide-ehdotusta, jaettuna viiteen teemaan Lainsäädäntö, hallinto ja rahoitus Julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välinen yhteistyö Tutkimus ja tietopohjan lisääminen Koulutus Tiedon levittäminen Ditte Winqvist 19.9.2018

1. Lainsäädäntö, hallinto ja rahoitus Kulttuurin terveys- ja hyvinvointivaikutukset huomioidaan ministeriöiden strategioissa ja lainsäädännön uudistuksissa. Perustetaan yhteistyö- ja koordinointielin. Perustetaan kotipesä THL:n yhteyteen. Kehitetään alueellisia yhteistyömalleja ja strategioita. Kunnissa asetetaan strategisia tavoitteita terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi kulttuurisin keinoin. Ministeriöt ja RAY ohjaa lisää tukea tähän toimintaan. Ditte Winqvist 19.9.2018

2. Julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välinen yhteistyö Tuetaan kulttuurin, luovien alojen ja hyvinvointialojen yritystoiminnan ja palvelukonseptien kehittämistä. Kirjastoja, kansalaisopistoja sekä museoita kehitetään kohtaamis- ja oppimispaikkoina ja yhteisinä olohuoneina. Taide- ja kulttuurilaitoksia kannustetaan pitkäjänteiseen yhteistyöhön hoito- ja palveluyksiköiden kanssa. Kulttuuriset tarpeet sisällytetään hoito- ja palvelusuunnitelmaan. Kunnat huomioivat prosenttiperiaatetta rakentamisessa. Ditte Winqvist 19.9.2018

3. Tutkimus ja tietopohjan lisääminen Käynnistetään poikkitieteellinen tutkimusohjelma. Perustetaan alan professuuri ja tutkijakoulu. Kulttuuritoimintaa ja taidelähtöisiä menetelmiä integroidaan osaksi lastensuojelua, nuoriso- ja sosiaalityötä. Ditte Winqvist 19.9.2018

4. Koulutus Taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutusten näkökulmaa vahvistetaan kaikilla koulutusasteilla. Taideaineita lisätään kaikilla koulutusasteilla. Kulttuuri, sosiaali- ja terveysalojen yhteistä opetusta sekä taidelähtöisiä opintoja lisätään ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opetustarjontaan. Ditte Winqvist 19.9.2018

5. Tiedon levittäminen Terveyttä kulttuurista –verkoston aineistot kootaan. Sähköinen tietopankki, johon kootaan alan tutkimus- ja kehittämistietoa sekä käytäntöjä, malleja ja toimijoita. Ditte Winqvist 19.9.2018

Työn onnistumisen edellytykset Toiminta siirtyy osaksi jokapäiväisiä käytäntöjä. Kehitetään alueellisia yhteistyömalleja ja tavoitteita. Vaihdetaan kokemuksia ja levitetään osaamista. Paikallistason sitoutuminen toimintaan. Taide ja kulttuuri integroituneena kaikkien sektoreiden palvelutuotantoon. Päätöksiä, rakenteita, koordinointia ja johtajuutta Palvelun hankinnan helppous ja sujuvuus. Yhdessä kehitetyt palvelut ja tuotteet. Ditte Winqvist 19.9.2018

MIKSI? Taide- ja kulttuuritoiminnan vaikutukset ovat ”näkymätöntä sosiaalipolitiikkaa”. (tutkija Antti Karisto 1998) Taidelähtöisiä menetelmiä voidaan menestyksellisesti käyttää esim. lastensuojelutyössä, nuorisotyössä, muistisairaiden hoidossa, vanhustyössä, mielenterveystyössä ja työyhteisöjen kriisien ratkaisemisessa voimaannuttavat ja parantavat itseluottamusta voivat lisätä ihmisten kapasiteettia ja nostaa esiin uusia kykyjä ja resursseja Kulttuuritoiminta ja taideharrastukset edistävät yhteisöllisyyttä ja verkostoja -> parantavat elämän hallintaa. Ditte Winqvist 19.9.2018

Esimerkki: Turun KUVA –hankkeen vaikuttavuus Vanhuksen omatoimisuuden ja osallisuuden lisääntyminen, toimintakyvyn parantuminen tai säilyminen ennallaan Vanhuksen yksinäisyyden tunteen ja masentuneisuuden vähentyminen, lääkehoidon vähentyminen Vanhuksen turvallisuuden tunteen lisääntyminen. Sisältöä ja merkitystä päivään. Omaisten ja läheisten lisääntynyt osallistuminen hoitoon Hoitotyö muuttuu monipuolisemmaksi. Hoitaja saa positiivisen palautteen suoraan vanhukselta. Opiskelijoiden käsitys vanhusten hoidosta muuttuu myönteisemmäksi ja houkuttelevammaksi. Vanhustyö koetaan vetovoimaiseksi. Tuulia Koponen Ditte Winqvist 19.9.2018

Onnea työhönne! Ditte Winqvist 19.9.2018