Linux -järjestelmät Teemu karstila ja antti juvonen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Linux palomuurina (iptables) sekä squid-proxy
Advertisements

 Eristävä moniosainen järjestelmä  Suodattaa suojattavan verkon ja vaarallisemman verkon välisiä yhteyksiä  Voidaan toteuttaa joko ohjelmistolla tai.
Ville Ahola EL5. Yleistä  Avoimen lähdekoodin www- serveriohjelma  Lähes jokaiseen käyttöjärjestelmään löytyy oma versio  Ollut suosituin www-palvelin.
Linux Palomuurina V Anssi Hohti & Jari Ravantti.
Linux palomuurina Kimmo Karhu, EL0A
LINUX PALOMUURINA / IPTABLES A Linux © Teemu Turkia 2005.
Joni Kelloniitty & Niko Säyriö
APACHE Kurssi: V Linux Sami Karjalainen OH3 Mika Haaja OH5.
Jean Danielsbacka EL3 Linux. Samba? ● Tiedosto- ja tulostuspalvelin, joka toimii lähes missä tahansa TCP/IP:tä tukevassa ympäristössä ● Samba on ilmainen.
Palomuuri Linux-harjoitustyö
Linux – Palomuuri (iptables) Antti Almgren Tite
Palomuuri Valtteri Virtanen. Yritysten uhkakuvia Liiketietojen menetys Kyvyttömyys taata tietojen eheys Saatavuuden takaaminen Tietotekniikkainfrastruktuurin.
Hakemistopalvelut Aleksi Kaalinpää OH5. Mitä hakemistopalvelut ovat? - Ohjelmistoja, jotka varastoivat ja organisoivat tietoa verkon käyttäjistä ja resursseista.
Palvelujen käyttöönotto ja tuki Tietoverkkopalvelut.
SUSE Linux. Alunperin saksalainen lokalisointi Slackwaresta Julkaistiin vuonna 1994 S.u.S.E Linux 1.0:na Myöhemmin sisällytettiin Jurix- käyttöjärjestelmä.
Patrik Stengård Ti10 tive. Johdanto Suse Linux on tietokoneen käyttöjärjestelmä Ytimen tyyppi on monoliittinen Kernel Avoin lähdekoodi Alkuperältään saksalainen.
EXAM-pilottikäytön kokemuksia TTY:llä Marjut Anderson.
Mysql ja Postgresql Henry Sunesson. Mitä ne ovat ● MySQL ja PostgreSQL ovat sql(standard query langue) palvelimia eli toiselta nimeltään tietokanta palvelemia.
Linux työpöydällä -kurssi. Kansiohierarkia ● Toisin kuin Windowsissa, Linuxissa (ja muissa POSIX-pohjaisissa järjestelmissä) ei ole C:, D: jne... asemia.
Miten tietoa voisi kysyä vain kerran? JulkICT/ Yhteinen tiedon hallinta (YTI) -hanke Tietoarkkitehtuuri ja sisältömääritykset
Ville Liljeqvist oh Linuxin toimisto-ohjelmat.
Ubuntu Linux.
Kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuurin päivitys
VANHEMPIEN JA LÄHEISTEN TUKEMINEN OSANA SUKUPOLVIEN KETJUJEN VAHVUUDEKSI KÄÄNTÄMISTÄ Läheistyön seminaari Mareena Heinonen, Sannariikka.
Linux Mint.
ARCH-Linux Juuso Lähdekorpi TI15STIVE
DNS ja DHCP-palvelut linuxissa
Tiedon suojaaminen ja turvaaminen
Sanni Pietiläinen Myelpt14a
Pahimmat kilpailijat Pirkanmaalla
Talonmiehen tuokio klo 14-15
Työväenliikkeen kirjasto
Vety energiaNlähteenä
Linux Mint Heikkilä Visa.
SUSE Linux.
Datan avaamisen ohjeistus
Sivisverkon digitaaliset osaamismerkit
Linux palomuurina ( IPTABLES )
TIETOTURVA.
Viitanen Kimmo 2016.
Mint Aloittelijoille suunniteltu Ubuntuun perustuva jakelu.
Tekijä: Tommi Kesti TI15S
Gnome - käyttöliittymä
Lääkeaineet Aspiriini oli ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on maailman tunnetuin särkylääke, ja sen on.
Tietoturva.
Elisa Oyj – Elisa Partinen / VI12DI
Istuntojen hallinta PHP-sovelluksessa
Ketterä ohjelmistokehitys
Aaltonen Petteri Laine Risto Nuutinen Ossi
Kaivosteollisuus ry:n asiakirjat
Datan avaamisen ohjeistus
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Valtakunnallisen ELO-ryhmän puheenjohtajat ja sihteerit kokous Verkko-Ohjaus Marko Kilpeläinen.
Kehitetty vuonna 1995 (Michael Widenius ja David Axmark)
Pyry-Petteri Mikkola.
Avainresurssit ja kyvykkyydet
Sinulle - Verohallinnon verkkopalvelut
Tervetuloa tiedolla johtamisen seminaariin
Eija Käyhkö Siun sote Kuvantamiskeskus
Polut hoitoon ja kuntoutukseen – projekti OTE7
Haaga-Helia amk Liiketalouden koulutusyksikkö, Helsinki
Monetising mobile customer’s perceived value
Mitä uutta töissä.fi-palveluun?
Tekninen tilannekatsaus
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Yleisen lisenssijälleenmyyjän kilpailutus
Dynamic Reporting (DR) -raporttien teon parhaat käytännöt
Mitä SFX-ylläpitäjän kannattaa tietää e-aineistojen hankinnasta
Esityksen transkriptio:

Linux -järjestelmät Teemu karstila ja antti juvonen Linux palomuurina Linux -järjestelmät Teemu karstila ja antti juvonen

Johdanto Haittaohjelmat kehittyvät Suurin osa servereistä Linux-pohjaisia Jokainen tietokone tulee turvata

Palomuuri Suodattaa yhteyksiä. Käytetään ulkoisilta hyökkäyksiltä suojautumista varten Suodattaa tulevaa ja lähtevää liikennettä

Palomuuri Isoissa yritysverkoissa palomuureja on useampia. Yleisin ongelma palomuureissa on, ettei murtautujaa voi estää enään murtautumisen jälkeen. Yritykset käyttävät eteisverkkoa internetin ja sisäverkon välillä. Eteisverkossa on julkiset palvelut

Squid proxy Squid proxy on http web proxy. Käytetään web serverien nopeuttamiseen. Nopeuttaa tallentamalla välimuistiin toistuvia pyyntöjä.

Squid proxy ja alkuperä Perustuu Harverst Cache Daemon:iin. Oli National Science Foundationin rahoittama. Rahoitus loppui muutaman vuoden jälkeen projektin alettua. Squidin kehitys jatkuu vapaaehtoistyöllä.

Squid ja käyttäjät Moni käyttää tietämättään. Monet yritykset käyttävät Squid:iä kotien tai toimistojen palomuuri laitteissa tai web proxy laitteissa.

Squid:in asennus Yum install squid Systemctl start squid Systemctl enable squid Systemctl status squid

Squid ja kehittäjät Duane Wessels – Projekti koordinaattori. Henrik Nordström - Squid-2 projektin julkaisija manageri, käyttää suurimman osan ajastaan bugien korjaamiseen ja Squid-käyttäjien tukemiseen. Amos Jeffries – Squid-3 projektin julkaisija manageri, käyttää suurimman osan ajastaan bugien korjaamiseen ja Squid-käyttäjien tukemiseen. Alex Rousskov – Toiminut vuodesta 1997 saakka Squid projektien managerina. Hänen pää keskittymisensä on projectien sulava eteneminen. Francesco Chemolli – Toimittaa resursseja ja miesvoimaa Squid Wikin varastointiin ja integraatio testauksen koneistukseen. Robert Collins – Robert oli olennainen Squid-3:n ja "client streams" prototyyppien kehittämisessä ja työstämisessä. Guido Serassio - Lähinnä vastuussa Squid Windows käyttäjätuessa ja toiminnassa.

Iptables/netfilter Iptables on ensimmäinen käyttöliittymä Linux-kerneliin ja Netfilter ohjelmistoon. Voidaan hallita järjestelmään tulevia paketteja. Iptables on valmiiksi asennettuna Ubuntu-distribuutioissa.

Iptables/netfilter ja historia Projektin aloitti Paul Russel vuonna 1998. Projektia kehittänyt myös Netfilter Core Team. Liitettiin Linux-kerneliin marraskussa 2000 versioon 2.3. NFTables korvasi Iptablesin versiosta 3.19 alkaen.

Iptables/netfilter, miten se toimii? Käytetään pääasiallisesti komentoriviltä Toimii sääntöjä noudattaen, tallentaa säännöt ketjuihin, jotka tallentaa ne tauluihin(tables).

Filter-taulu Filter-taulu on oletustaulu. Sisältää ketjut: INPUT, paketeille, jotka tulevat palomuurille. OUTPUT, paketeille, jotka ovat luotu paikallisesti ja lähtevät paikalliselta serveriltä. FORWARD, sellaisille paketeille, jotka ohjataan toiselle serverille.

NAT-taulu Käytetään pääasiallisesti NAT:na. Sisältää ketjut: PREROUTING, paketin käsittelyyn kun saapuu järjestelmään. POSTROUTING, paketeille joita käsitellään järjestelmässä. OUTPUT, paketeille, jotka luodaan väliaikaisesti palomuurissa.

Mangle-taulu Käytetään, erikoistuneeseen pakettihallintaan ja muokkaukseen. Sisältää ketjut: PREROUTING OUTPUT FORWARD INPUT POSTROUTING

Raw-taulu Käytetään viimeisten ositteiden ja pakettimuokkausten suorittamiseen. Harvoin käytössä. Sisältää ketjut: PREROUTING OUTPUT

IPTABLES/NETFILTER ja sääntöjen käyttö Ensimmäinen sääntö on ensisijainen Sääntöjä voi säätää hyvinkin tarkasti Sääntöjä voi myös poistaa yksittäisiä tai koko taulun kerrallaan

Lähteet https://fi.wikipedia.org/wiki/Iptables https://www.digitalocean.com/community/tutorials/a-deep-dive-into-iptables-and- netfilter-architecture https://www.netfilter.org/about.html http://www.thegeekstuff.com/2011/01/iptables-fundamentals https://help.ubuntu.com/community/IptablesHowTo https://fedoraproject.org/wiki/How_to_edit_iptables_rules http://www.squid-cache.org/ https://en.wikipedia.org/wiki/Squid_(software)

Kysymyksiä?