Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Pyry-Petteri Mikkola.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Pyry-Petteri Mikkola."— Esityksen transkriptio:

1 Pyry-Petteri Mikkola

2 Yleistä Ubuntu on peruskäyttöön tarkoitettu ilmainen ja vapaista ohjelmistoista koostuva Linux-käyttöjärjestelmä. Ubuntusta julkaistaan joka kuuden kuukauden välin uusimalla laitetuella varustettu versio, joka takaa Ubuntun pysymisen ajan tasalla uusimmissa ja vanhemmissa koneissa ja järjestelmissä. Ubuntua kehittää Canonical-niminen yritys Ubuntun yhteisön kanssa, joka perustuu suurelta osin Debianiin.

3 Sisältö Ubuntu sisältää lähes kaikki tarpeelliset peruskäyttöön tarkoitetut ohjelmat kuten: toimisto- Internet- kuvankäsittely- ja multimediaohjelmat Tarvittaessa lisää ohjelmia voi asentaa ubunutun mukana tulevan sovellusvalikoiman kautta.

4

5 Historia ja alkuperä Ubuntu perustuu Debianin lähdekoodiin. Alun perin Ubuntun tavoitteena oli luoda helppokäyttöinen Linux-käyttöjärjestelmä työpöytäkäyttöön ja julkaista uusi versio joka kuudes kuukausi, minkä tuloksena olisi useammin päivitetty järjestelmä. Ubuntun ensimmäinen julkaisu ilmestyi 20. lokakuuta Siitä lähtien Canonical on julkaissut uuden Ubuntu-version joka kuudes kuukausi ja sitoutunut toimittamaan turvallisuuspäivityksiä, korjauksia pahoihin ongelmiin ja pienimuotoisia ohjelmapäivityksiä. Päätettiin, että joka neljäs julkaisu olisi LTS-versio (long term support) eli pitkään tuettu julkaisu. Nykyisin voimassa olevien tuen piiriin kuuluvien LTS-julkaisujen työpöytäversioihin ja palvelinversioihin julkaistaan päivityksiä viiden vuoden ajan.

6 Ubuntun nimi Ubuntu on eteläafrikkalainen eettinen ideologia, joka pohjaa ihmisten keskinäisiin suhteisiin ja kuuliaisuuteen. Itse sana tulee zulu- ja xhosa-kielistä. Ubuntu perinteisenä afrikkalaisena käsitteenä on ollut perusprinsiippejä uutta Etelä-Afrikan tasavaltaa muodostettaessa, ja se yhdistetään afrikkalaisen renessanssin ideaan. Summittainen käännös ubuntu-periaatteesta olisi ”inhimillisyyttä muita kohtaan”. Toinen käännös voisi kuulua: ”usko yleismaailmalliseen jakamisen siteeseen, joka yhdistää koko ihmisyyden ideaa”. ”Ubuntu-henkilö on avoin ja läsnä, toisia rohkaiseva persoona. Hän ei koe uhkana sitä, että muut ovat kykeneväisiä tai hyviä jossakin. Hänen itsevarmuutensa juontuu tiedosta siitä, että jokainen kuuluu suurempaan kokonaisuuteen, joka kärsii kun muita ihmisiä nöyryytetään, alistetaan tai kidutetaan.” -Arkkipiispa Desmond Tutu

7 Vastaanotto ja suosio Ubuntu on saavuttanut nopeasti suosiota käyttäjien parissa. Se on ollut DistroWatch.com-sivuston suosioseurannassa suosituin Linux-jakelu Vuoden 2007 elokuussa DesktopLinux.comin kävijälle suoritetussa kyselyssä Ubuntu oli suosituin distribuutio 30,3 % käyttäjäosuudella. Tammikuussa 2009 The New York Times raportoi, että Ubuntulla oli yli kymmenen miljoonaa käyttäjää. Kesäkuussa 2009 ZDNet kertoi Ubuntulla olevan 13 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Kenyon vuoden 2010 huhtikuussa esittämän arvion mukaan käyttäjiä olisi 12 miljoonaa.

8 Jatkoa Vastaanotolle ja suosiolle
Makedonian tasavallan opetusministeriö otti kouluissa käyttöön yli Ubuntu-pohjaista tietokonetta. Ranskan parlamentti päätti vaihtaa käyttöjärjestelmänsä Ubuntuun kesäkuussa 2007. Ranskan santarmilaitos Gendarmerie Nationale päätti vuonna 2006 tapahtuneen Windows Vistan julkaisun jälkeen siirtyä Windows XP:stä Ubuntuun. Maaliskuuhun 2009 mennessä Gendarmerie Nationale oli siirtänyt 5000 työasemaa käyttämään Ubuntua. Vaihdoksen onnistumisen johdosta se suunnitteli vaihtavansa vielä työasemaa vuoden loppuun mennessä ja kaikki työasemaa vuoteen 2015 mennessä. Saksassa liittotasavallan ulkoasiainministeriö Auswärtiges Amt siirtyy enenevässä määrin Linuxin käyttöön. Myös Wikipediaa pyörittävä Wikimedia Foundation käyttää palvelimissaan Ubuntua.

9 Yhteisö Ubuntuun kuuluu myös yhteisö. Yhteisön toiminnan pohjana on Ubuntun filosofia, joka perustuu ajatukselle siitä, että ohjelmistojen pitää olla ilmaisia, ihmisten pitää saada käyttää niitä omilla kielillään, mahdollisimman esteettömästi ja se, että heillä olisi vapaus muuttaa ohjelmaa haluamallaan tavalla perusoikeutena. Ubuntu-yhteisön toimintaan osallistuville on luotu myös käytössäännöstö, jonka ohjeita kaikkia pyydetään noudattamaan.

10 Lähteet https://distrowatch.com/ https://www.ubuntu.com/


Lataa ppt "Pyry-Petteri Mikkola."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google