ISLAMILAISET HAUTAUSKÄYTÄNNÖT

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Taivaassa tavataan Villen isoisä on kuollut.
Advertisements

HAKA - Jalostueläinten tuotantorenkaat hanke Menesty näyttelyssä!
TAUKOJUMPPAA lähiöliikkujien kanssa
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 2 Kuvan lisäys ja muokkaaminen.
Venyttely ohjeet CLASSIC E-99.
Avannepotilaan hoito Rita Simola.
Ensimmäiselle sivulle Eräs illanvietto... Pidettiin kamujen kanssa pienet bileet...
Taitokouluharjoitus Pääteema: 1 v 1 puolustaja selässä Ryhmä:
Hautamuistomerkkien vakuuttaminen
12DAT2O Yleisiä asioita lukuvuoden aluksi. 1.päivän ohjelma • Lukujärjestykset • Uudet käyttäjätunnukset ja salasanat • Wilma • Omien tietojen päivittäminen.
Olet saapunut laivallasi aarresaaren luo. Ankkuroit laivan kauemmaksi rannasta ja lähdet muutaman luottomiehesi kanssa pienemmällä veneellä kohti saarta.
Puhdas vesi jokaiselle lapselle
NAISEN ITSETUNTO.
Mitä on hijab: alistamista vai vapautusta?
Kulttuurikameleontit ry EGYPTIN KAHDET KASVOT Jon Bodsworth / WikimediaPäivi Arvonen.
Kimble- game Intensiivikurssi.
Vapaa aihe Kysymykset.
Islamilainen kalenteri ja juhlat
ULKOPLANEETAT JUPITER, SATURNUS, URANUS, NEPTUNUS, (PLUTO)
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Sukupuolten roolit islamissa
Harjoituksia Jäähalliin
Sanoma Lehtimedia / Tiina Eskelinen
Omavalvontasuunnitelma
LUTERILAINEN KIRKKO.
Tasa-arvokysymys islamilaisessa kulttuuripiirissä:
Käsihygienia.
KASVIVÄRJÄYS Näin värjätään suomenlampaan villaa kasveilla.
Ercp=Endoskooppinen Retrograadinen Cholangio-Pangreaticographia
VARMUUSKOPIOINTI Näin tehdään Varmuuskopiointi Mac OS X 10.5 Leopard Serverillä, mutta varmuuskopiointi tehdään samalla tavalla myös muissa Mac OS X- käyttöjärjestelmissä,
10. MANNER-KREIKKA ENNEN KUILUHAUTOJA MH I-MH II.
Dubai.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finnan tunnusluvut Timo Laine 23. huhtikuuta 2015.
- Emotionaaliset muutokset vanhuudessa
Kuolema ortodoksisessa perinteessä
SUBRAPUBINEN KATETRI.
AAAK: Extratehtäviä piste/tehtävä. Palautus mennessä. Jos haluaa suoritusmerkinnän syksylle 2015 laita tästä nootti palautuksen kansilehdelle.
Kairo. Maantiede ja ilmasto Egyptin pääkaupunki Sijaitsee pohjois-Egyptissä Niilin rannalla 30°3’N, 31°14’E Aikavyöhyke UTC+2 Kuudenneksitoista suurin.
PYRAMIDIT. HAUTAMONUMENTTI PYRAMIDEJA RAKENNETTIIN HAUDOIKSI FAARAOILLE. FAARAOT MUUMIOITIIN ENSIKSI JA SITTEN NE LAITETTIIN HAUTAAN. FAARAOIDEN USKOTTIIN.
1 Islamista on hyvä tietää perusasiat, se edistää hyvää kohtaamista muslimien kanssa ja rakentaa vankkaa ammatillisuutta.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Suomalainen sauna Pavlenko Natalia. Sauna on aina ollut suomalaisille melkein pyhä asia. Kun uudisasukkaat ennen vanhaan muuttivat uusille asuinpaikoille,
Islamilainen kulttuuri
Kuinka eläintuotanto voisi vaikuttaa ympäristöön?
Kurssipäiväkirja Valokuvaus ja graafinen suunnittelu
Ruumiin palsamointi ja muumiot
Pyhä autuas Ksenia Pietarilainen
13: Islamilainen elämäntapa ja yhteiskunta
Islam Eero ja Noora.
15. Uskonto yhteiskunnassa
Nuoret kunnan päätöksenteossa
Islamin harjoittaminen ja elämäntavat
ISLAM Islamin synty: Islam syntyi 600-luvulla Arabin niemimaalla, jossa sijaitsevat sen pyhimmät kaupungit Mekka ja Medina. Ensimmäinen islamilainen.
Snapchat.
Hautausmaat ovat kulttuuria ja sielunhoitoa
ISLAM KPL 9.
Islamilainen kalenteri ja juhlat
Jerusalemin nähtävyydet
1. Jakso.
Arvio maan hallituksen 8. 9
Islam –oppi ja velvollisuudet
ISLAM.
Jon Bodsworth / Wikimedia
Potilaan puhtaudesta huolehtiminen
Luku 17 – Historiankirjat
Tehnyt: Tomi, Veeti ja Emmi
Mitä Opiskelijan tulisi tietää lukioon tullessaan
Veden säästäminen.
Solmu vai rusetti – kommentteja Kelan dokumentista
Esityksen transkriptio:

ISLAMILAISET HAUTAUSKÄYTÄNNÖT Suomen Musliminaiset ry Suomen Islamilainen Neuosto (SINE) ry ISLAMILAISET HAUTAUSKÄYTÄNNÖT MUSLIMIN HAUTAUS JA SEN VAIHEET Hautausmaahallinnon neuvottelupäivät 2.2.2018, Tampere

Islamilaiset yhteisöt Suomessa Suomessa on noin 70.000 – 75.000 muslimia, joista noin 60 % asuu pääkaupunkiseudulla. Maailman muslimeista noin 80-85 % on sunnimuslimeita ja loput shiiamuslimeita. Suomessa sunneja on noin 75-80 % ja loput shiioja. Suomessa on noin 52 islamilaista yhdyskuntaa ja yli 100 islamilaisten yhdistystä.

KUOLEMAN KOHDATESSA Muslimit tulisi haudata mahdollisimman pian kuoleman jälkeen Omaisten tulisi huolehtia vainajan yleisestä siistimisestä osastolla ennen kylmiöön siirtämistä. Vainajan tulisi olla peitettynä myös kylmiössä Vainajaa tulee kohdella varoen myös kuoleman jälkeen

KUOLEMAN KOHDATESSA Vainajan pesu tulisi suorittaa juuri ennen hautausta. Pesun suorittavat samaa sukupuolta olevat muslimit. Muslimit haudataan islamilaiseen hautausmaahan.

VAINAJAN PESU Pesutilassa on oltava vesipiste, mielellään käsisuihku sekä viemäri. Pesualustan olisi hyvä olla sellainen, mistä vesi poistuu itsestään, koska pesussa käytetään runsaasti vettä. (esim. Vanhusten pesuun käytettävä alusta) Pesu kestää noin tunnin, riippuen olosuhteista. Pesun jälkeen vainaja puetaan käärinliinoihin, pesijät arkuttaa vainajan tai siirtää kuljetusalustalle.

Pesun vaiheet Vainajasta poistetaan mahdolliset katetrit ym. sekä peitetään. Tyhjennetään vainajan vatsa ja tehdään alapesu. Tehdään rituaalinen rukouspesu (kädet, kasvot, pää ja korvat, jalat). Pestään vainaja yleensä kolme kertaa runsaalla vedellä.

Pesun vaiheet Ensimmäisessä pesussa käytetään sidr-jauhetta (lootuspuun lehdistä tehtyä jauhetta). Toisessa pesussa käytetään vettä. Kolmannessa pesussa käytetään kamferia, joka lisätään pesuveteen. Vainaja kuivataan, hiukset letitetään (naisilla). Vainaja kääritään käärinliinoihin ja arkutetaan. Arkussa vainaja laitetaan oikealle kyljelle.

Hautauksen vaiheet Pesun jälkeen vainaja kuljetetaan hautausmaalle. Miespuoliset muslimit kuljettava arkun hautaan. Ennen hautaan laskua, joko hautausmaalla tai joskus myös esim. moskeijassa tai sairaalassa vainajalle tehdään Janaza-rukous (hautaus- rukous). Vainaja asetetaan rukoilijoiden eteen ja imaami asettuu vainajan taakse ja muut rukoilijat hänen taakseen riveihin.

Hautauksen vaiheet Rukouksen jälkeen miehet nostavat arkun hautaan ja lukevat pyyntörukouksia vainajan puolesta. Omaiset yleensä peittävät haudan, siksi on tärkeää että haudan vierellä on hiekkaa ja lapioita. Haudan peittämisen jälkeen hautajaiset ovat ohi.

HAUTAUSMAA Muslimit tulee haudata omaan hautausmaahan, mihin on haudattu vain muslimeita. Hautakivien käytössä on eroja, jotkut käyttävät isojakin kiviä, kun taas toiset eivät ollenkaan. Myös haudalla vierailuissa on paljon eroja, joillekin hyvin tärkeätä, kun toiset eivät taas käy koskaan omaisten haudoilla. Yleensä muslimit osallistuvat hautajaisiin suurin joukoin, vaikka vainajaa eivät tuntisikaan, siksi on hyvä varautua suureen määrään ihmisiä.

MUUTA HUOMOITAVAA Arkussa ei saa olla ristejä tai eläimen kuvia. Arkkuruuvit tulisi olla puolikuun tai lehdykän muotoisia. Vainajan kunnioitus tulee ottaa huomioon kaikissa kuljetuksissa.

YHTEYDENOTOT LISÄTIETOJA: Pia Jardi puhelin: 044 325 4255 sähköposti: piajardi@hotmail.com