Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Nuoren painijan ravitsemus
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Proteiinit.
Kappale 16.
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
Pituus- ja paksuuskasvu
Proteiinien tehtävät elimistössä
Elimistömme suurin sisäelin
Naudan ruuansulatuskanava
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
Homeostasian ylläpitäjiä
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
Yksimahaisen ruuansulatus
1. Hiili – elämän alkuaine
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
RAVINTOAINEET. Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
Sydän ja verenkierto.
Tehtävät s.35.
KASVIEN VESI- JA RAVINNETALOUS
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Solun toiminta tarvitsee energiaa
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
BIOS BIOS 2 jakso 1 Geenit ohjaavat proteiinien rakentumista 4 aminohappo DNA emäskolmikko geeni Golgin laite koodaava juoste lähetti-RNA mallijuoste Avainsanat.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
TE1 Ravinto Hurtig
Kehon energiantuotto.
Sydän- ja verenkiertoelimistön rakenne ja toiminta
Ruoansulatus-elimistön rakenne ja toiminta
2. Solun hienorakenne.
Kertaus Aineenvaihdunta katalyytti entsyymi substraatti
Solu ottaa ja poistaa aineita
Eläimen aineenvaihdunta
SOLUN AINEENVAIHDUNTA
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
Munuaiset Munuaiset huolehtivat veren ja kudosten oikeasta vesi-, suola- ja happoemästasapainosta eli säätelevät elimistön sisäistä tasapainoa = HOMEOSTAASI.
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
HORMONIT Elimistön kemiallisia lähettejä (vrt. hermosto)
Proteiinit.
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Kemikaaleja kaikkialla
15. Hiilihydraatit ovat hiilen, hapen ja vedyn yhdisteitä
Kpl 1-3 SOLU.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Lihakset Lihassolut eli lihassyyt ovat ohuita ja supistumiskykyisiä soluja Toiminta perustuu lyhenemiskykyisiin proteiinisäikeisiin (lihassäikeet l. myofibrillit)
KASVIEN RAVINNETALOUS
Miten lihas tuottaa energiaa?
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Elimistön puolustautumisjärjestelmät
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Solun perusrakenne I Solun perusrakenne.
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
II Elimistön rakenne ja toiminta
Perinnöllisyystieteen perusteita
Solun toiminta II Solun toiminta.
II Elimistön rakenne ja toiminta
MUNUAISET KPL 9.
Esityksen transkriptio:

Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi palaa vedeksi ja hiilidioksidiksi vapauttaen energiaa. Valkuaisaineet hajoavat ruuansulatuksessa entsyymien vaikutuksesta aminohapoiksi.

Aminohapot siirtyvät verenkierron mukana soluihin. Soluissa aminohapot kasataan uusiksi valkuaisaineiksi. Aminohapot toimivat elimistössä entsyymeinä, hormoneina sekä rakennus-, vasta- ja kuljetusaineina. Linoli- ja linoleenihapot ovat elimistölle välttämättömiä rasvahappoja, jotka toimivat mm. solukalvojen rakenneosina.

Vitamiinit ovat suoja-aineita. Vitamiinit ovat joko vesiliukoisia (B ja C) tai rasvaliukoisia (A, E, D, K). Vitamiinit ovat suoja-aineita. Hivenaineita (esim. Fe, Ca, P) tarvitaan pieniä määriä. Lisäaineet parantavat ruuan säilyvyyttä, ulkonäköä, makua, rakennetta ym. Videoita: ravintoaineet.