TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Advertisements

HIS 2 – Eurooppalainen ihminen
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
ANTIIKKI.
4. ROOMALAISEN JA ARABIALAISEN IMPERIUMIN AIKAKAUDET.
ANTIIKIN KREIKAN TIEDE
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
ANTIIKIN SUURET FILOSOFIT
Antiikin kreikan tiede ja filosofia :
Keskiajan tiede ja koulutus:
Vaihe 1. Vagelis Tsamis2 Phase 1 Vaihe 2 Vaihe 3.
Pohdipas hetkinen näitä:
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
Neoliittinen vallankumous
Filosofian juuret ovat antiikin Kreikassa
Taide Antiikin Kreikka Demokratia Uskonto Tiede & Filosofia.
Negatiiviset luvut. Esimerkki 1 Järjestä talven matkakohteiden lämpötilat kylmimmästä lämpimimpään.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
Aristoteles ( eKr.) - Antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies
Antiikki.
KESKIAJAN TIEDE JA KOULUTUS
Tiedon vallankumous ja uusi maailmankuva
EUROOPPALAINEN IHMINEN RENESSANSSI. = Antiikin uudelleen löytäminen = Aikakausi keskiajan ja uuden ajan välissä  Tuomitsi keskiajan, ihaili antiikkia.
Luku Tieteet ja taiteet s. 22–34 Laokoon-patsas. KREIKAN TAIDE Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty.
ANTIIKKI Kreikka. Kreikkalainen maailma Antiikin kulttuurin aikakaudet Arkaainen kausi 800–480 eKr. Olympialaiset 776 eKr. Klassinen kausi 480–330 eKr.
FI3 TIEDON JA TODELLISUUDEN FILOSOFIA. 1. Mihin teoreettista filosofiaa tarvitaan? Teoreettinen filosofia: ontologia, tietoteoria, tieteenfilosofia Tietoyhteiskunnan.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
Fysiikka ja kemia Antiikin aikoina ja pitkään sen jälkeen tutkijat pohtivat laajasti luonnonilmiöitä. Sama tiedemies saattoi tutkia geometrisiä ongelmia,
LUONNONTIETEELLISEN MAAILMANKUVAN SYNTY
Vanhan testamentin kirjojen taustaa
Tieteenfilosofia I Lapin yliopisto syksy 2010
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
Tähtitiede Sisältö: Tähtitieteen historia
Fyysikan historiaa.
1800- ja 1900-lukujen vaihteen kirjallisuus
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
Okkultismi Okkultismi eli salaoppi tai salatiede tarkoittaa taikuuden tai salaisten oppien avulla tavoiteltavaa tietoa tai tähän tietoon perustuva uskonnollista.
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
Antiikki ja varhainen filosofia
TIEDE USKONNON HAASTAJANA
ARKTISET KULTTUURIT Sivut 162171
1960-LUVUN PROTESTI: HIPEISTÄ KANSALAIS-OIKEUKSIIN
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Kartografian historia
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Uuspositivismi.
Aaro Eloranta Schildtin lukio
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
Kokoa oheiseen kuvioon keskeiset tiedot kustakin tiedemiehestä
LUONNONTIETEELLISEN MAAILMANKUVAN SYNTY (s )
Reformaation merkitys uskonnon ja tieteen suhteelle.
Antiikin kulttuurihistoriaa
Luku 3 Missä ja miten Digiopetusaineisto filosofia sai alkunsa? Luku 3
Filosofian osa-alueet
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
Eksistentialismi Eero Jussila.
Viisauden rakastamista……
Suomen historian käännekohtia
1 Ydinsisällöt.
Luku Kreikkalainen kaupunkivaltio s. 12–16
Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty ANTIIKIN AIKANA (s )
OMAN AJATTELUN KEHITTYMINEN AATE- JA KÄSITEHISTORIA
Luku Kirkko menettää otteensa s.106–110
Valistus ja kristinusko
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Antiikin Kreikan ja Rooman kuvanveisto ja maalaustaide -tiivistelmä
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
TIETEELLISESTÄ SELITTÄMISESTÄ
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY Luku Tieteet ja taiteet s. 22–34 Hippokrates

Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty FILOSOFIAN SYNTY 500-luvulla eKr. luonnonfilosofit alkoivat selittää ympäröivää maailmaa myös järjen avulla. Vaurastuminen ja lisääntyvä vapaa-aika mahdollistivat tieteellisen ajattelun. Vaikutteita saatiin Egyptistä ja Babyloniasta. 400-luvulla sofistit opettivat maksua vastaa. He kiinnittivät huomion maailmankaikkeuden sijasta ihmiseen. Hellenistisellä kaudella syntyivät epikurolainen ja stoalainen koulukunta. EMPIRISMIN SYNTY Klassisella kaudella teorioita ryhdytään perustelemaan havaintojen ja kokeiden avulla. TIETEIDEN ERIYTYMINEN FILOSOFIASTA • Hellenistisellä kaudella 300–200-luvulla eKr. Aleksandriasta tulee Ateenan kilpailija. tähtitiede maantiede luonnontiede kielitiede lääketiede geometria

Kokoa oheiseen kuvioon keskeiset tiedot kustakin tiedemiehestä Kokoa oheiseen kuvioon keskeiset tiedot kustakin tiedemiehestä. Filosofian kohdalle voit merkitä eri suuntaukset ja antiikin tunnetuimmat filosofit. Arkhimedes Filosofia Aristarkhos Antiikin tieteen keskeiset saavutukset Hippokrates Eukleides Ptolemaios Eratosthenes

Filosofia Hippokrates Ptolemaios Eratosthenes Arkhimedes Aristarkhos matemaatikko useita teknisiä keksintöjä, kuten vesiruuvi ja erilaiset sotakoneet Arkhimedeen laki valmisti planetaarion Määritteli pallon ja sylinterin pinta-alan, ympyrän kehän ja halkaisijan välisen suhteen. luonnonfilosofit, sofistit epikurolaisuus, stoalaisuus Sokrates, Platon, Aristoteles Arkhimedes Filosofia Aristarkhos tähtitieteilijä Planeetat kiertävät aurinkoa, eivät maata. lääketiede Hippokrateen vala Lääketiede perustui havaintoihin. Hellenistisellä kaudella ihmisruumiin leikkauksilla lisättiin anatomian ja fysiologian tuntemusta. Antiikin tieteen keskeiset saavutukset Hippokrates Eukleides Geometrian oppikirjaa käytetty nykypäiviin asti. Ptolemaios Eratosthenes tähtitieteilijä Esitteli maakeskeisen (geosentrisen) maailmankuvan, joka oli hallitseva keskiajalle asti. tähtitieteilijä, matemaatikko Laski maapallon ympärysmitan.