VALISTUS "Valoa pimeyteen".

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Valistus.
Advertisements

Valistus Tyylisuunta.
Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin.
Sosiologian johdantokurssi kevät 2007 HY Sosiologian laitos prof. Pekka Sulkunen - pe Porthania II, ei luentoa ke Unioninkatu 40.
Utopia demokraattisesta markkinataloudesta demokratian idea on tasa-arvo, jokaisen vapaus määritellä omat arvonsa demokratia ei ole niinkään kansan valtaa.
 Uudempi s. 77- Raggarikirja s  Raggarikirja: s. 75 o Onko ok, että lapsi vie päiväkodin leluja kotiin???? raggari s. 76 ja uudempi s. 80: Kuinka.
LAPSEN OIKEUDET.
Valistus: 1700 – luvulla syntynyt aatevirtaus
Napoleonin valtakauden uudistukset
2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
KRISTILLINEN TOIMINTAPERIAATE
Kuningas Matias I Omistaa suuren valtakunnan keskellä Eurooppaa.
Kreikan demokratia   - Kaupunkivaltion hallitsemista kutsuttiin politiikaksi: yhteisistä asioista keskusteltiin julkisesti, vallankäyttö ei perustunut.
Suuret aatteet 1800-luku.
LUTERILAIN EN KIRKKO -Yksi ns. suurista kirkoista -Protestanttinen kirkko -Maailmalaajuisesti n. 65 miljoonaa luterilaista -Ei yhtenäistä johtajaa tai.
» Venäjän kaksijakoisuus: rikkaat ja köyhät » Huono sotamenestys » Epäluottamus hallitsijaa kohtaan » Nälkä ja puute » Vaikutusmahdollisuuksien puute.
Valistusaika Tiede ja taide.
Suomen itsenäistyminen ja sisällissota 1918
Tiedon vallankumous ja uusi maailmankuva
Ranskalainen valistus X Valistuksen reseptiohistoriaa Dos. Timo Kaitaro ma klo U40 sali 8, & ti klo , U40 sali 12.
Ranskalainen valistus I Johdanto Dos. Timo Kaitaro ma klo U40 sali 8, & ti klo , U40 sali 12.
1. Uudistukset ja Suomen rauhoittaminen uusi valtiopäiväjärjestelmä; eduskuntauudistus Suojeluskuntien ja punakaartien rooli kasvaa; kansan.
Valistusajan kirjallisuus Tulee päivä, jolloin tyranneja, pappeja ja heidän harhaan johdettuja rikollisia kätyreitään nähdään vain teatterilavalla ja historian.
Konservatismin, nationalismin ja liberalismin vaikutuksia.
VALISTUS (engl. Enlightenment) 1600-luvun loppu/ 1700-luku (s )
Valistus. Keskeisiä ajatuksia 1700-luvun keskieurooppalainen aate korosti järkeä ja kokemusta kritisoi rajatonta itsevaltiutta, yhteiskunnan epäkohtia,
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
UUDEN AJAN ALUN TALOUSOPIT HI1-KURSSI © Toni Uusimäki 2013.
Uusi aika alkaa
Yhteiskuntafilosofia tutkii yksilön ja yhteisön suhdetta etsii oikeutusta yhteisölliselle elämälle pohtii millainen on hyvä yhteiskunta, esittää erilaisia.
LIBERALISMI. Taustoja… Yhteiskuntafilosofia pohtii yhteiskunnallisia kysymyksiä Locken vaikutus: Jokaisella oikeus päättää omasta elämästään ja tehdä.
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
EUROOPPALAINEN IHMINEN
Moraali Eräät nohevat 9A.
nationalismi liberalismi konservatismi sosialismi
Yhteisöön kuulumisen etiikka
AATTEIDEN HISTORIAA.
maailman (ja siis Suomenkin) historiaa v
VALISTUS 1700-LUKU ITSEVALTIUS ALKAA MURENTUA.
Positivismi.
MODERNIN VALTION SYNTY Sivut
Uskonto ja yhteiskunta
Valistus: USA:n itsenäistyminen 1776 ja Ranskan vallankumous 1789
Sosiologian johdantokurssi sylsy 2006 HY Sosiologian laitos prof
Unelma vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta
Yhdysvaltojen itsenäistyminen
Uskonpuhdistuksen vuosisata 1500-luku
Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut
1500-LUVUN USKONPUHDISTUS = REFORMAATIO
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
1700- ja 1800-LUKUJEN SUURET MUUTOKSET
Reformoitu opetus.
Luku 15 – Vanhan testamentin syntymaailma
5. Eduskuntauudistuksesta itsenäistymiseen
LUTERILAISEN KIRKON SYNTY
Autonominen Suomi 1809–1917 Autonomian vaiheet:
KPL 2. ALKUPERÄISKANSO-JEN USKONNOT
Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty ANTIIKIN AIKANA (s )
Loppukuulustelu klo Porthania 674
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
Kirjatehtävä uskontojen pelastuskäsityksistä
1. MITÄ USKONTO ON ?.
Satiiri Ei ole kirjallisuuden laji.
Valistus 1700-luvulla vaikuttanut aate- virtaus, joka korosti…
Valoa kansalle – ja kansien väliin!
4. Luterilainen kristillisyys
Valistus ja kristinusko
VALISTUS.
Esityksen transkriptio:

VALISTUS "Valoa pimeyteen"

Taustaa löytöretket ja uusi luonnontieteellinen maailmankuva tekniset keksinnöt (esim. kuumailmapallolento) "pakanakansoilla" saattoi olla korkea moraali ja järjestäytynyt yhteiskunta luottamus järkeen ja sen kykyyn analysoida myös yhteiskuntaa 1688 Englannissa mainio vallankumous John Locke(1623-1704): "Kuninkaalla ei jumalallisia oikeuksia, vaan toteltava lakeja kuten muidenkin ihmisten". Hän vastusti itsevaltiutta , vaati tasa-arvoa ja yksityisomistuksen oikeutta. Hallitusten tehtävä kansalaisten luonnollisten oikeuksien suojeleminen. Ylin valta kuului kansalle, joten sillä oli kapinaoikeus hallitsijaa vastaan, jos tämä rikkoi kansan luonnollisia oikeuksia. Yhteiskunnallinen epäoikeudenmukaisuus ei ollut Jumalan säätämää, joten järjen avulla se olisi muutettavissa. Locken ajattelu sai kannatusta erityisesti Ranskassa

Yleispiirteitä usko järjen voimaan, rationaaliseen päättelyyn edistysoptimismi "Robinson Crusoe", usko yksilön kykyyn selviytyä ja muokata luonto mieleisekseen kirkon, uskontojen, suvaitsemattomuuden ja taikauskon (noitavainot) kritisointi deismi ja ateismi saivat kannatusta, mutta osa hartaita uskovia luonnonoikeus, kansalla ja jokaisella yksilöllä sille kuuluvia luovuttamattomia oikeuksia yksinvaltaisten hallitsijoiden kritisointi kansanvalistus ja idea kansanopettamista vaadittiin epäkohtien poistamista, ei vallankumousta kannatusta porvaristolta (sivistyneeltä keskiluokalta), jolla ei oikeuksia ja vaikutusmahdollisuuksia (virat aatelin hallussa), vaan vain velvollisuuksia (talonpojat olivat tuolloin kaikesta ulkona) ajatukset levisivät kirjoituksissa, kahviloissa, salongeissa, klubeissa, akatemioissa sensuurista huolimatta

Valistusfilosofeja Montesquieu (1689-1755) ”Persialaiskirjeitä” Yhteiskuntakritiikkiä muukalaissilmin nähtynä ”Lakien henki” Oppi vallan kolmijaosta (lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovalta erotettava toisistaan vallan väärinkäytön estämiseksi) kannatti rajoitettua monarkiaa

Voltaire (1694-1778) hyökkäsi uskontoa ja katolista kirkkoa vastaan vaati suvaitsevaisuutta, sananvapautta ja inhimillistä ja tasa-arvoista lainkäyttöä kannatti valistunutta itsevaltiutta, koska ei uskonut kansan valtaan

Rousseau, Jean-Jacques (1712-1778) tunteen korostaminen järjen ohella uusi "vapaan kasvatuksen" näkemys Emilessä ei pakkoa ja kuritusta, vaan oppijan oman motivoituneisuuden hyödyntäminen ja ohjailu kannatti "Yhteiskuntasopimuksessa" pieniä alueellisia tasavaltoja, joissa kansalla suora vallankäyttö antiikin Ateenan tapaan. Vallanjakoa ei tarvita, koska kansan enemmistön yleinen tahto ohjaa parhain päin.

Defoe, Daniel (1659-1731) Swift, Jonathan (1667-1745) "Robinson Crusoe" oodi edistysuskolle ja ihmisen kyvylle selviytyä järkensä avulla Swift, Jonathan (1667-1745) "Gulliverin retket" yhteiskunnan arvosteluun suunnattu satiiri, joka edusti pessimististä yhteiskunta- ja edistysnäkemystä

Ajatusten toteutuminen valistuneet itsevaltiaat Fredrik II Suuri Preussissa, ("ei mitään kansan avulla, vaan kaikki sitä varten") Katariina II Suuri Venäjällä, Joosef II Itävävallassa Yhdysvaltain vapaussodassa Ranskan suuressa vallankumouksessa edelleen