Kieli ja… kognitio? kognitio = biologinen kognitio

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Veikon Koneesta Destiaan Miten nimen semantiikkaa tutkitaan? FT Paula Sjöblom Helsingin kauppakorkeakoulu FiCLAn laivaseminaari
Advertisements

Maalivahdin sijoittuminen
J. Derrida postrukturalismin radikalisoituminen kielen rakenteet epästabiileja –kieli metamorfista ja monimerkityksellistä –muuttuvat rakenteet –”suurten.
Ei-essentialistista semantiikkaa? Tommi Nieminen XXV Kielitieteen päivät, Tampere Essentialistinen semantiikka ja sen ongelmat 2. Ei-essentialistisen.
Luonto ja Raamattu. Peruskysymyksiä ja syytöksiä Miten ihminen on osa luomakuntaa? Miten uskonkäsityksemme vaikuttaa siihen, miten kohtelemme luontoa?
Psyykkinen itsesäätely
ONKO VERKKO-OPPIMINEN RIKKI ?. PERUSOPETUKSEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN SEKÄ OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA.
Invalidiliitto Esteettömyys ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä - kommenttipuheenvuoro Niina Kilpelä, arkkitehti (SAFA) Invalidiliiton Esteettömyyskeskus.
Innokylä 2.1 – Innovatiiviset julkiset hankinnat Innokylään
Koti ja perhe voimavarana Hurtig Vanhemmuuden roolit Vanhemmuuteen kuuluu monia rooleja: 1. Rakkauden antaminen 2. Huoltaja 3. Rajojen asettaja.
MAAILMAN KIELET JA SUOMI SYKSY MAAILMAN KIELIKUNNAT ► Maailmassa arvioidaan olevan tällä hetkellä eri kieltä (arvio sisältää viittomakielen.
Change Day on työkalu kohti parempia palveluita Change Day tuo asiakkaan äänen kuuluville henkilöstön kautta. Change Day on työkalu henkilöstölle oman.
Lakitieto LAPSEN OIKEUDET. SUKUNIMILAKI Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen. Jos ei toisin ilmoiteta, lapsi saa äidin sukunimen. Jos vanhemmilla.
Sosiaalinen oppiminen ● Hyödyntää sekä behavioristisia että kognitiiviisia näkemyksiä ● Ihminen oppii tarkkailemalla toisia – tarkkailu tapahtuu sosiaalisessa.
© COACH 1.jakso: MINÄ JA JOHTAMISTYÖ Tampere Vuorovaikutus oppisopimustarkastajan työssä ”Millä työkaluilla?”
Yhteistyöpäivät Helsinki
Kodin ja koulun välinen yhteistyö
Bridgekurssi BK-Slam ª©¨§
Laaja-alainen osaaminen
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Bridgekurssi BK-Slam ª©¨§
Proficom.
Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta
Kokemuksellinen oppiminen
OPn Lakiasiat ja edunvalvonta
HKV VOITTAMINEN JA VAATIMUSTASO
Suomen kielen alkeiskurssi -k-p-t-vaihtelu: nominit
6.4 Liikunnan merkitykset
8. Näppäimistöltä lukeminen
Puolustus on puoli ruokaa - bridgessäkin
Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
Taidesampo päivitys v taiteen tuntemus - kulttuurinen osaaminen.
TERVEYSTIETO 8 2. Tunteiden kirjo.
Psykologin mini-interventiot TOIKEssa
Koodaus tulee, oletko valmis?
TYÖHYVINVOINTI JA TYÖKYKY TYHY / TYKY
Viitanen Kimmo 2016.
Koulutusteknologia Tietoyhteiskunta/ Oppimisprosessi Teknologia
Mikä Change Day? Change Day on työkalu kohti parempia palveluita
Differentiaaliyhtälöt
8. Näppäimistöltä lukeminen
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Novellianalyysin kirjoittaminen
JATKO-OPINTOTAVOITTEINEN LINJAJAKO TULEVAISUUDEN LUKIOSSA
2. tieto osana maailmankuvaa
Etelä-Hervannan koulu
Vieraiden kielten opiskelusta
Esteellisyys KA-työryhmissä
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Kieltenopetus Åbo Akademissa
Aineisto CANopen projektit Simulointikirjasto Prosessi RDF-malli
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
MILTÄ DIALOGI NÄYTTÄÄ? Keskittyminen Läsnäolo Aito vuorovaikutus
Haaga-Helia amk Liiketalouden koulutusyksikkö, Helsinki
Esteellisyys KA-työryhmissä
Tilaustoimitusprosessin kuvaus
Toinen kotimainen kieli, ruotsi
Talousmatematiikan perusteet ORMS1030
Palautteesta Eetu-Pekka Heikkinen.
Syyskylvömenetyksiä korvaava tuki
Toinen kotimainen kieli, ruotsi
Jumalan yksinkertaisuus
SOPIMUSEHDOT.
Digitaalisuus nuorisotyön prosesseissa
Teollisen suunnittelun vaikuttavuus
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
Yleisen lisenssijälleenmyyjän kilpailutus
Esityksen transkriptio:

Kieli ja… kognitio? kognitio = biologinen kognitio FiCLAn laivaseminaari, TN & PP 2000 Kieli ja… kognitio? kognitio = biologinen kognitio kieli ja (näin määritelty) kognitio eivät voi olla risti- riidassa keskenään tämä on triviaali tosiasia: biologis-kognitiivisen apparaa- tin on kyettävä tuottamaan kieltä kieli on ”kehollista”

Kieli on kognition osajoukko? FiCLAn laivaseminaari, TN & PP 2000 Kieli on kognition osajoukko? oletus: kielenpiirteet ovat kognitiivisten piirteiden (aito) osajoukko mutta kielet valikoivat piirteensä eri tavoin tarvitaan siis edelleen auto- nomista kielenanalyysia?

Motivaatio kognitio motivoi kielen: kieli ei ole arbitraarinen FiCLAn laivaseminaari, TN & PP 2000 Motivaatio kognitio motivoi kielen: kieli ei ole arbitraarinen determinismiä kognitiosta kieleen ei ole mutta myös sosiaalisuus motivoi kielen kielen voimavarojen on oltava sopusoinnussa usealähtöisten motivaattoreittensa kanssa tarvitaan kielen käsite, joka on ”autonominen”

FiCLAn laivaseminaari, TN & PP 2000 Emergenssi useampilähtöinen motivaatio johtaa tulokseen, joka ei ole redusoitavissa motivaattorei- hinsa: emergenssi kielessä on ratkaisuja, jotka voidaan ymmärtää vain onto- logisesti alempien tasojen resursseina mutta joiden selitys vaatii myös ontologi-sesti autonomisen tason

Säännön-mukaisuudet ja säännöt FiCLAn laivaseminaari, TN & PP 2000 Säännön-mukaisuudet ja säännöt ”kieli on, miltä se näyttää” havaittavat säännönmukaisuu- det eivät vaikuta tulevaan mutta säännönmukaisuuksista voidaan johtaa sääntö kielen sääntö ei voi olla risti- riidassa kielenulkoisen moti- vaationsa kanssa, mutta ei myöskään palaudu siihen

Merkitys viime kädessä kielessä on aina kyse merkityksestä FiCLAn laivaseminaari, TN & PP 2000 Merkitys viime kädessä kielessä on aina kyse merkityksestä mutta merkitystä ei pidä nähdä essentialistisena, oliomaisena merkitys seuraa tulkinnasta, joka on prosessi merkityskään ei ole varasto vaan prosessi