Eksistentialismi Martin Heidegger.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
Advertisements

Pirkanmaan Vuoden Kylä 2011: Kotala, Virrat.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Nykyajan filosofiset suuntaukset
Nykyajan filosofiset suuntaukset
MITÄ ON FILOSOFIA – MITÄ ON KASVATUSFILOSOFIA
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Myöhäis- ja postmodernin teoriat
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Leena Kakkori & Rauno Huttunen
Valistus: 1700 – luvulla syntynyt aatevirtaus
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
Tietoisuus ja maailmankuva Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin viides luento.
Oppimisorientaatioita
Poliittinen tutkielma. Tieteellisempi ote Spinozan viimeinen teos, Tractatus politicus, jäi kesken hänen kuollessaan. Nimensä mukaisesti se on paluuta.
Toimintakyvyn arvioinnin etiikka
Holokausti Mikael Pennanen 2B.
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
PARLAMENTARISMI POLITIIKAN KÄYTÄNTÖNÄ Kari Palonen Mitä tutkijat tekevät JKL
FI2 FILOSOFINEN ETIIKKA. Filosofisen etiikan lähtökohtia Käsitteet moraali ja etiikka Etiikan osa-alueet: metaetiikka, normatiivinen etiikka, soveltava.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
Mitä oleminen on?. Metafysiikka Metafysiikka tutkii mitä on olemassa ja mitä tarkoitamme olemassaololla ja olemisella. Aristoteles: metafysiikka = ”ensimmäinen.
Usko ja tieto Kysymys Jumalan olemassaolon todistamisesta - Tuomas Akvinolainen s Mestari Eckhart s. 78 -> miten Jumalan olemassaoloa on filosofisesti.
Tiedon ja todellisuuden filosofia Fi3 Karhulan lukio 2016 (ANP)
WERNER HEISENBERG. Werner Karl Heisenberg Werner Karl Heisenberg Saksalainen fyysikko ja filosofi Saksalainen fyysikko ja filosofi Syntynyt 5. joulukuuta.
Elämänkatsomustieto elämänfilosofiaa. Mitä elämänkatsomustieto on?  Oppiaineen nimi tulee kolmesta sanasta: elämä, katsomus ja tieto. Katsomus tarkoittaa.
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
-Eutanasia on armokuolema tai kuolinapu ja se on tarkoituksella suoritettu toisen ihmisen kuoleman tuottaminen, jonka tarkoituksena on kyseisen henkilön.
Onko vapaus mahdollista?. Vapaus = toisintoimimisen mahdollisuus Vapautta rajoittavia tekijöitä: loogiset ja luonnolliset tekijät yhteiskunnalliset tekijät.
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
Mitä oleminen on?.
Humanismi.
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
ADOLF HITLER 1889– 1945.
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Fenomenologia.
MITÄ HISTORIA ON? Johdantoluku, s. 8–13.
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
Yksilön lyhyt historia
Onko vapaus mahdollista?
Hyvän elämän tekijöitä
Luku 23 – Paavali ja hänen kirjeensä
8 Humanistisen psykologian persoonallisuuskäsitys on myönteinen
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Humanistinen psykologia
Eksistentialismi taustaksi kysymys siitä, onko kaikilla olioilla jokin perimmäinen OLEMUS (lat. essentia) ESSENTIALISMIN (olemusajattelun) mukaan kullakin.
Mitä uskonto on?.
OPETUSVINKKI.
Luku 23 – Paavalin elämä ja matkat
Metafiktio ja muita postmodernismeja
Metafysiikka kysymys SUBSTANSSISTA eli todellisuuden perusaineksesta
Filosofian osa-alueet
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
Eksistentialismi Eero Jussila.
Viisauden rakastamista……
1 Ydinsisällöt.
Onko tahto vapaa?.
ELÄMÄN TARKOITUS (ET).
Anarkismi Helmi & Jasmin.
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
4 Hitler hurmaa Saksan s. 33– 37.
Kirjatehtävä uskontojen pelastuskäsityksistä
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
15ytov Äidinkieli, suomi, Kaiken maailman mediat 1 osp
Täydellisen olion teologia
JEAN-PAUL sartren humanismi
Esityksen transkriptio:

Eksistentialismi Martin Heidegger

Eksistentialismi Korostaa yksilön kokemuksen ainutlaatuisuutta Ihmisyyttä ei ole ennalta määrätty, vaan jokainen on vapaa valitsemaan olemisen tapansa itse ja on toisaalta siihen myös pakotettu. Eksistentialismi pitää ihmisen olemassaoloa ensisijaisena verrattuna hänen olemukseensa Ihmisen olemus on hänen olemassaolonsa tapa, jolla ei ole pysyvää luonnetta Ihminen on ”heitetty maailmaan”

Lisää Eksistentialismissa yksilöllä on näin täysi vastuu luoda merkitys omalle elämälleen. Voidaan nähdä vastareaktiona perinteisille filosofisille näkemyksille, kuten rationalismille ja empirismille, jotka pyrkivät löytämään perimmäisen tarkoituksen ja todellisuuden metafyysisten periaatteiden tai maailman havaitun rakenteen avulla. Eksistentialismi sai alkunsa 1800-luvulla, ja sen tunnetuimpia kannattajia ovat Søren Kierkegaard, Friedrich Nietzsche ja Jean-Paul Sartre.

Martin Heidegger Saksalainen filosofi, syntyi 26.09.1889, kuoli 26.05.1976. Eksistentialismin ja fenomenologian kannattaja. Julkaisi teoksen Sein und Zeit (Oleminen ja aika, 1927). Heidegger oli jäsen Saksan kansallissosialistisessa puolueessa. Otti toistuvasti julkisesti kantaa Hitlerin politiikan puolesta. Natsien rotuopin ja antisemitismin hän kuitenkin sivuutti täysin.

Heideggerin filosofia Heideggerin tärkeimmät filosofiset taustavaikuttajat olivat Aristoteles, Wilhelm Dilthey ja Edmund Husserl. Teologisia innoittajia olivat Paavali, Martti Luther ja Søren Kierkegaard. Vastusti tieteellistä näkökulmaa, hänen mukaansa perinteiset metafyysiset ja tieteelliset kysymyksenasettelut eivät ottaneet huomioon ihmisenä olemisen erityisluonnetta. Ihmisen olemassaoloa ei voi Heideggerin mukaan tutkia abstraktiona. Olemassaoloa ei voi tutkia ihmisestä irrallisena yleisenä käsitteenä, vaan olemassaolon perusluonne paljastuu ihmisen tavassa ajatella ja toimia maailmassa.

Lähteet https://fi.wikipedia.org/wiki/Martin_Heidegger https://fi.wikipedia.org/wiki/Eksistentialismi Filo 3-oppikirja