Onko vapaus mahdollista?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin.
Advertisements

ANTIIKKI.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Pieniä hetkiä.
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Todellisuuden yleisen luonteen tarkastelua
Filosofian opetuksen piirteitä. Mikä on olennaista filosofiassa? Miksi kaikkien Suomen lukiolaisten pitäisi oppia filosofiaa? Mitä kaikkien Suomen lukiolaisten.
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Tietoisuus ja maailmankuva Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin viides luento.
Filosofian opetuksen piirteitä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Luonto ja Raamattu. Peruskysymyksiä ja syytöksiä Miten ihminen on osa luomakuntaa? Miten uskonkäsityksemme vaikuttaa siihen, miten kohtelemme luontoa?
SUOMEN SUURI VUOSI ITSENÄISYYDEN SATAVUOTISJUHLAVUODEN 2017 OHJELMASTRATEGIA.
Monikulttuurisuus ja etiikka s Kulttuurin monet merkitykset Kulttuuri: ”hengen viljely” lat. (tavat, ruoka, pukeutuminen, taide, uskonnot)  maailmankulttuurit.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
2. Oikeudenmukaisuus Kuvaile kirkonrotan sääntöjä. Millaista on reilu peli?
FI3 TIEDON JA TODELLISUUDEN FILOSOFIA. 1. Mihin teoreettista filosofiaa tarvitaan? Teoreettinen filosofia: ontologia, tietoteoria, tieteenfilosofia Tietoyhteiskunnan.
Syyllisyys ja häpeä. Askel 5 syyllisyys ja häpeä Tavoitteet: Ymmärtää syyllisyys ja häpeä ja niiden välinen ero Tutkia kuinka vastaamme näihin tunteisiin.
FEMINISTINEN FILOSOFIA -MIELENKIINTOINEN MATKA ITSEEN VAI YHTEISKUNTAAN ?
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusin aika. MAAILMA MUUTTUU 1900-luvulle tultaessa: Räjähdysmäinen väestönkasvu Muuttoliike maaseudulta kaupunkiin Siirtolaisuus.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
JUMALAN TAHDON NOUDATTAMINEN JA ESIMERKKINÄ SUHTAUTUMINEN HOMOSEKSUAALISUUTEEN Luku 6  Opetusvinkki 2.
FILOSOFIAN ARVOITUS (S. 10 – 13). Filosofian identiteettiongelma -Filosofia (kr. ”viisauden rakastaminen”) sai alkunsa antiikin Kreikassa n. 600 eKr -Kysymys.
Mitä oleminen on?. Metafysiikka Metafysiikka tutkii mitä on olemassa ja mitä tarkoitamme olemassaololla ja olemisella. Aristoteles: metafysiikka = ”ensimmäinen.
Tiedon ja todellisuuden filosofia Fi3 Karhulan lukio 2016 (ANP)
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Onko vapaus mahdollista?. Vapaus = toisintoimimisen mahdollisuus Vapautta rajoittavia tekijöitä: loogiset ja luonnolliset tekijät yhteiskunnalliset tekijät.
Yhteiskuntafilosofia tutkii yksilön ja yhteisön suhdetta etsii oikeutusta yhteisölliselle elämälle pohtii millainen on hyvä yhteiskunta, esittää erilaisia.
Mitä oleminen on?.
Ihminen ja maailma Teksti: Ortoboxi.fi ja Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle, kpl 5 Kuvat:
Jokilaaksot.
Eutanasia s
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
Maailmankatsomuksen perspektiivisyys
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
Fenomenologia.
Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa Hi1
Rokokoo Reetta Kähkönen LV15L Jean-Antoine Watteau.
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Eksistentialismi taustaksi kysymys siitä, onko kaikilla olioilla jokin perimmäinen OLEMUS (lat. essentia) ESSENTIALISMIN (olemusajattelun) mukaan kullakin.
Uuspositivismi.
Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut
Tulo- ja lähtömuutto ikäryhmittäin 2016
Tulo- ja lähtömuutto ikäryhmittäin 2016
Lainsäädäntö ja sen merkitys
Reformoitu opetus.
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
KPL 2. ALKUPERÄISKANSO-JEN USKONNOT
Onko tahto vapaa?.
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
Mitä jokaisen kasvatustieteilijän tulisi tietää kasvatusfilosofiasta, laadullisesta tutkimuksesta ja kasvatussosiologiasta Opetusnäyte Oulun yliopistolla.
Teorioita identiteetin rakentamisesta
Voiko jumalan olemassaoloa todistaa?
Taolaisuus.
9. Kristinuskon yhteiskunnallisia tulkintoja
Uskonto ja uskomukset (Aboriginaalit).
Aristoteles.
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Raamatun alkukertomukset
Talouskasvun hidastuminen: historia ja tulevaisuus
IDÄN NUORET KEHITTÄJÄT
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
Pedagoginen ajatuskoe
Näkökulmia kuvien ja tehtävien avaukseen: jokilaaksot
Ikäihminen ja perhe muutoksessa Viides tapaaminen
RENTOUTUMINEN. RENTOUTUMINEN RENTOUTUMINEN Rentoutuminen hoitaa mieltä. Hiljentyminen ja rauhoittuminen auttavat kuulemaan ​omia ajatuksia ja tunteita.
JEAN-PAUL sartren humanismi
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Onko vapaus mahdollista?

Vapaus = toisintoimimisen mahdollisuus Vapautta rajoittavia tekijöitä: loogiset ja luonnolliset tekijät yhteiskunnalliset tekijät subjektiiviset tekijät Vastuullisuus edellyttää vapautta

Vapaus ja determinismi Vapaus ei tunnu olevan yhteensopiva determinismin, mutta ei indeterminisminkään kanssa Deterministinen luontokäsitys uuden ajan filosofiassa Luonnon tapahtumat muodostavat deterministisen kausaaliketjun(A eiheuttaa B:n ja B…) Bacon: ”Tieto on valtaa”/tiedon avulla luontoa voidaan hallita Laplacen demoni: kaikkitietävä nopea laskija, joka pystyisi ennustamaan tulevaisuuden

Thomas Hobbes: ihmisen tahto on determinoitua ja vapaus on toiminnan esteiden puuttumista Spinoza: vapaus on täydellistymistä ja aktiivisuuden kasvua Leibniz: vapaus on spontaanisuutta, älyä ja sattumanvaraisuutta/elämämme on aikaisempien päätöstemme determinoimaa

Immanuel Kant ja kopernikaaninen käänne Pyrki tekemään tilaa moraalille/vapaudelle ja uskolle tieteellisen determinismin maailmassa Kokemustieto koskee ilmiöiden maailmaa, sen takana ”oliot sinänsä” Determinismi on ihmisen välttämätön tulkintatapa kokemusten maailman toiminnasta, mutta vapaus on mahdollista ”olioiden sinänsä” maailmassa. Saksalaiset idealistit hylkäsivät ajatuksen ”olioiden sinänsä” maailmasta Fichte: filosofian tulisi tarkemmin selvittää ihmisen tapaa tulkita todellisuutta Schelling: filosofia alkaa vapaudesta ja päättyy siihen

Eksistentialismi Jean-Paul Sartre: ihminen on radikaalisti vapaa/tuomittu vapauteen Kritisoi esim. Aristoteleen ajatusta, että ihmisellä olisi jokin ”olemus” Autenttinen ihminen ymmärtää vapautensa. Tätä seuraa ahdistus. Simone de Beauvoirin feminismi: naiseksi ei synnytä vaan kasvetaan Länsimainen kulttuuri ylläpitää ideologiaa naisesta alempiarvoisena suhteessa mieheen.