TIEDE USKONNON HAASTAJANA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Advertisements

Ympäristön vaikutus persoonallisuuteen
Ihmisen varhaishistoria
ANTIIKKI.
Psykoanalyysi, yhteiskunta ja politiikka Foucault/ Lacan Lacan-seminaari 13. – Pertti Hämäläinen Nuorisopsykiatrian kl op/Tay.
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Biologian historia s
Imperialismi : Imperialismi: Siirtomaiden valloittamiseen tähtäävä ulkopolitiikka. Tarkoittaa ”Imperiumin rakennusta” Imperialismin aikana Euroopan.
Valistus: 1700 – luvulla syntynyt aatevirtaus
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
ASUTUSHISTORIA / VÄESTÖNKASVU
Tiedon vallankumous ja uusi maailmankuva
Modernismin tulo Suomeen
Albert Einstein. Elämä Syntyi vuonna 1879 Saksassa, kuoli 1955 Yhdysvalloissa Hänellä on epäilty autismia 1900-luvun tärkeimpiä fyysikkoja Teoreettinen.
EUROOPAN KIRKOT NYKYAIKANA UE2 LAJM. TEHTÄVÄ Tee ohjelmajulistus parisi/ ryhmäsi kanssa, jolla voitaisiin konkreettisesti tukahduttaa ja sensuroida opiskelijoitten.
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 8. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
VALISTUS (engl. Enlightenment) 1600-luvun loppu/ 1700-luku (s )
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 6. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
TEOLLISTUMISEN SEURAUKSIA HY1-kurssi © Toni Uusimäki 2010.
Realismin synty ● romanttisen intohimon rappeutuminen alkoi luvulla – ihmiset halusivat alkaa kuvata asioita todenmukaisesti ● ihmisten kurjat oltavat.
Uuden maailman ihmeet Oppikirjan tehtävien vastaukset, s. 105.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
MEDIAKULTTUURIN NOUSU
13. Modernisaatio haastaa perinteen
nationalismi liberalismi konservatismi sosialismi
Luku 11 – Nykyajan uskonnollisuuden kirjo
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
Uskonnot yhteiskunnassa
Ikuisia kysymyksiä Maailma synty - miten kaikki tapahtui? Luonnontieteet: fysiikan, biologia kemia - miksi kaikki sai alkunsa? Uskontojen maailmansyntymyytit.
Positivismi.
Nuorisokulttuuri 1950-luvulta nykyhetkeen.
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
, HI6.1. Islamin synty ja leviäminen
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
MITÄ HISTORIA ON? Johdantoluku, s. 8–13.
OHJEITA HISTORIAN KOKEESEEN
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
ARKTISET KULTTUURIT Sivut 162171
1960-LUVUN PROTESTI: HIPEISTÄ KANSALAIS-OIKEUKSIIN
Tiede ja kristinusko Luku 12 – Ydinsisältö.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
EUROOPPALAINEN IHMINEN
Uuspositivismi.
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
5 Sairauden ja terveyden historiaa
TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY
USKONNOLLISUUS YHDYSVALLOISSA
LUONNONTIETEELLISEN MAAILMANKUVAN SYNTY (s )
1700- ja 1800-LUKUJEN SUURET MUUTOKSET
Luku 15 – Vanhan testamentin syntymaailma
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
Luku Kreikkalainen kaupunkivaltio s. 12–16
Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty ANTIIKIN AIKANA (s )
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
V TEOLLISEN YHTEISKUNNAN SYNTY
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
Luku Kirkko menettää otteensa s.106–110
ABORIGINAALIT JA SIIRTOLAISET
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
TOTALITAARISET JÄRJESTELMÄT
Kirjoittajaprofiilit
Pirstoutunut kristikunta ja uusi maailmankuva
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
3-4 Terveyden ja sairauden historiaa
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
REALISMI (1850-).
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

TIEDE USKONNON HAASTAJANA Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. TIEDE USKONNON HAASTAJANA Luku Koloniaalinen kulttuuri ja eurooppalainen ihminen s.167–174 Aikalaiset paavi Pius IX ja Charles Darwin.

Tiede uskonnon haastajana Uskonnon asema ja merkitys yhteiskunnassa vähenivät 1800-luvulla: Valistuksen vaikutus Yhteiskunnan muutos Sääty-yhteiskunnan mureneminen Poliittisten aatteiden synty Teollistumisen ja kaupungistumisen vaikutus ihmisten arvoihin Elintason ja koulutuksen parantuminen Tiedonvälityksen tehostuminen Tieteellisen maailmankuvan vakiintuminen Charles Darwinin evoluutioteoria muutti käsityksiä ihmisestä ja luonnosta. Raamattu ja uskonto menettivät arvoaan ajattelun auktoriteettina. Tieteen saavutukset muuttivat arkipäivää. Toisaalta kasvavan keskikuokan arvomaailmassa korostuivat uskonnollisuus, sovinnaisuus ja säädyllisyys.

Teollistumisen vaikutus kulttuuriin

TIETEIDEN EDISTYMINEN HISTORIA JA ARKEOLOGIA Historiatiede syntyy: Leopold von Ranke kehitti historiantutkimuksen menetelmiä. Kiinnostus arkeologiaan lisääntyy  Egyptin ja Lähi-idän kaivausten saaliit museoitiin Eurooppaan. TIETEIDEN EDISTYMINEN 1800-LUVULLA JA 1900-LUVUN ALUSSA YHTEISKUNTATIETEET Yhteiskunnan ilmiöt tutkimuksen kohteiksi luonnonilmiöiden tapaan: havainnot, mittaukset ja lainalaisuudet. Auguste Comte kehitti sosiologian. Darwinin teorioista juonnettiin yhteiskuntaa selittävä sosiaalidarvinismi – oppi ihmisrotujen epätasa-arvosta. LUONNONTIETEET Charles Darwinin evoluutioteoria FYSIIKKA Marie Curie oli merkittävin radioaktiivisuuden tutkija. Albert Einsteinin suhteellisuusteoria muokkasi maailmankuvaa ja loi pohjaa kvanttifysiikalle ja kosmologialle. KEMIA Alkuaineen käsite selvenee. Palaminen yhdistettiin happeen. Havaittiin, että ihmisen elintoimintojen perusyksikkö on solu. Kehitettiin lannoitteita maatalouteen ja rokotteita infektiotauteihin. Orgaaninen kemia loi pohjaa modernille lääketieteelle. LÄÄKETIEDE Mikroskooppi, nukuttaminen ja röntgenkuvaus helpottivat ja tehostivat tutkimusta. Tautien aiheuttajiksi todettiin mikrobit  hygienian korostuminen. Rokotteiden ja lääkkeiden käyttö tautien hoidossa ja ehkäisyssä alkoi.

 KOLONIAALINEN KULTTUURI. Tieteiden kehittyminen lisäsi uskoa eurooppalaisen kulttuurin ylivoimaan.  KOLONIAALINEN KULTTUURI. Muu maailma otettiin tietämisen ja valloittamisen kohteeksi. Länsimaisista käsitteistä tuli yleismaailmallisia lähtökohtia. Matkustus ja matkakirjallisuus loivat myöhemmän massaturismin mallin. Afrikan eksotiikkaa. 1910-luvun alun postikortti Senegalista.

1800-luvulla kehitettiin myös rotuoppia ja siihen liittyvää rotuideologiaa, jonka mukaan ihmisten eriarvoisuus perustui rotuominaisuuksiin. Syntyi sosiaalidarvinismin nimellä kulkeva teoria, joka yhdistyi rotuhygieeniseen ajatteluun. Niiden avulla pyrittiin ”ihmisrodun parantamiseen” lisäämällä parempien jälkeläisten tuottamista omassa maassa. Juutalaislapsi rotuhygieenisessä tutkimuksessa 1930-luvun Berliinissä.

Ihmisten ulkoisten ominaisuuksien perusteella pyrittiin päättelemään heidän yhteiskuntakelpoisuutensa, kuten tässä vuoden 1893 kuvasarjassa, jossa esitellään rikollisten profiileja. Ei-toivottujen ryhmien eli alempien rotujen tai rotusekoitusten lisääntymistä haluttiin estää eristämisellä, avioliittokielloilla ja sterilisoinnilla.

Siirtomaapolitiikassa rotuajattelu tarkoitti alkuperäiskansojen kohtelua alempina rotuina. Samalla se antoi oivan perusteen imperialistiselle valloituspolitiikalle – oli kaikkien etu, että eurooppalaiset veivät sivistystään kehittymättömien kulttuurien alueille Afrikkaan, Aasiaan ja Australiaan. Rotuideologiat saivat kannatusta kaikkialla Euroopassa ja Yhdysvalloissa, äärimmilleen ne vietiin lopulta Hitlerin Saksassa. Matkantekoa aasialaiseen tyyliin vuodelta 1907.