15. Uskonto yhteiskunnassa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Rukoustilaisuus vainottujen kristittyjen puolesta
Advertisements

Fahrenheit 9/11.  Paljastustarina tapahtumista Yhdysvalloissa syyskuun 2001 tapahtumien jälkeen.  Käsittelee mm. Bushin suhteita Bin Ladenin sukuun.
Israelin ja Arabimaiden sodat + islamilaisen maailman kriisejä
 Ulkomaankauppa on aina ollut merkityksellistä Suomelle.  Kokonaisvienti nelinkertaistui vuodesta 1990 vuoteen 2008 asti.  Tavaroiden ja palveluiden.
Sukupuolten roolit islamissa
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
LÄHETYS JA USKONTOJEN KOHTAAMINEN Lähetys, uskonnot ja kohtaaminen - kolme yhteenkuuluvaa sanaa Teesejä ja kysymyksiä Timo Vasko KLK, SLN Suomen Lähetysneuvottelu.
Iran haastaa ydinsulkusopimuksen MEP Tarja Cronberg
ISLAM s
Islam 1900 – luvulla: Profeetta Muhammedin elämää ja moraalia pidetään islamilaisissa maissa ihanteellisena. Kaikkea sellaista uudistamista, mikä etäännyttää.
1/ Joni Valkila ”Fundamentalismin seuraukset” Uskontojen uhrien tuki UUT ry Sitoutumaton yhdistys, jonka tavoite on.
KIINAN USKONNOT Mikä täyttää miljardin ihmisen maailmankatsomus- ja arvotyhjiön? Prof. Miikka Ruokasen kommentti
Tasa-arvokysymys islamilaisessa kulttuuripiirissä:
Lähi-itä.
INTIAN KULTTUURIPIIRI
KRISTINUSKON ASEMA ROOMAN VALTAKUNNASSA Luku 2 – Ydinsisältö.
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
EUROOPAN KIRKOT NYKYAIKANA UE2 LAJM. TEHTÄVÄ Tee ohjelmajulistus parisi/ ryhmäsi kanssa, jolla voitaisiin konkreettisesti tukahduttaa ja sensuroida opiskelijoitten.
ISLAMILAISUUS; KULTTUURIEN KOHTAAMINEN. KÄSITTEITÄ  Islam= jumalan tahtoon alistuminen  Muslimien yhteisö= umma  Saria= jumalan pyhä laki, eri tulkinnat.
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
Nationalismi ja imperialismi
YHTEISÖLLISYYS USKONNOSSA UE1 LAJM. TEHTÄVÄ Mitä uskonnollisia yhteisöjä muistat? Luokittele mainitut yhteisöt kirjan sivujen 42–45 tietojen avulla –
Islam nykypäivänä ja sen suuntaukset
Yhdistyneet kansakunnat. Taustatietoa Alun perin YK syntyi liittoutuneiden maiden perustalle – YK:hon kuului jos oli liittynyt Winston Churchillin ja.
1 Islamista on hyvä tietää perusasiat, se edistää hyvää kohtaamista muslimien kanssa ja rakentaa vankkaa ammatillisuutta.
Islam ja länsimainen kulttuuri
16. Uskontojen moninaisuus
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
12. Islam – usko yhteen Jumalaan
Islamilainen kulttuuri
ISLAMILAINEN FUNDAMENTALISMI – PERSIANLAHDEN KRIISEJÄ
13. Modernisaatio haastaa perinteen
Syyrian sisällissota.
12. Islamin suuntaukset ja levinneisyys
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Yhteisöön kuulumisen etiikka
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
USKONTO YHTEISÖSSÄ.
13: Islamilainen elämäntapa ja yhteiskunta
KANSAINVÄLISET SUHTEET
Islam Eero ja Noora.
Uskonto ja yhteiskunta
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
Uskonnonvapaus - Suomessa perustuslaissa säädetty uskonnon ja omantunnon vapaus - positiivinen uskonnonvapaus: oikeus harjoittaa uskontoa ja kuulua uskonnolliseen.
KAKSI IKKUNAA - USKONTO VARHAISKASVATUKSESSA
MAAILMA PAKOSALLA Pekka Reinikainen
USA:n lähihistoria.
Mitä tiedät Afrikan uskonnollisesta tilanteesta?
Islamin harjoittaminen ja elämäntavat
Islamin synty ja Koraani
ISLAM Islamin synty: Islam syntyi 600-luvulla Arabin niemimaalla, jossa sijaitsevat sen pyhimmät kaupungit Mekka ja Medina. Ensimmäinen islamilainen.
Uskonnon ulottuvuudet
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Islamilainen imperiumi
SUOMALAISTEN USKONNOLLISUUS NYKYÄÄN
Pariisin terrori-iskut
Pakolaiskriisi Pakolainen on henkilö, jolla on perusteltu syy pelätä joutuvansa vainotuksi rotunsa, etnisen taustansa, uskontonsa, kansallisuutensa tai.
Protestanttiset kirkot
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
Terrorismi On yksilön tai ryhmän harjoittamaa väkivaltaa, jonka tarkoitus on viranomaisten uhkaamisen ja yleisöön kohdistuvan pelon avulla vaikuttaa.
Pyhiinvaellukset ja ristiretket
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Islamilainen Vallankumous.
Varhaiskasvatuksen yhteistyön
Islamilainen Vallankumous.
LÄNNEN KIRKKO POLIITTISENA VAIKUTTAJANA
ISLAMIN JA LÄNNEN KOHTAAMINEN
Kylmän sodan kriisit s
ISLAMIN PERUSASIAT, ISLAM ja POLITIIKKA Selkeä MONOTEISMI
LÄHI-ITÄ ja ISLAMIN ALUE
Esityksen transkriptio:

15. Uskonto yhteiskunnassa Ydinsisältö

Uskonnonvapaus Positiivinen uskonnonvapaus: Oikeus tunnustaa uskontoa ja harjoittaa sitä Oikeus uskontokasvatukseen Negatiivinen uskonnonvapaus: Oikeus elää ilman uskontoa ja pysyä kaikkien uskonnollisten yhdyskuntien ulkopuolella Uskonnonvapaus koskee myös yhteisöjä: Kulttivapaus: oikeus järjestää uskonnollisia tilaisuuksia Oikeus päättää yhteisön asioista itse

Kolme mallia valtion ja uskonnon suhteista Valtio on uskonnon suhteen puolueeton Eri uskonnoilla on tasavertaiset toimintaoikeudet. Kansalaisten vakaumus ei vaikuta oikeuksiin eikä velvollisuuksiin. Puolueettomuus voi olla myönteistä. Jokaisella on oikeus tunnustaa ja harjoittaa omaa uskontoa. Enemmistön uskonnolla voi olla erityisasema. Esim. Pohjoismaat Puolueettomuus voi olla kielteistä. Uskonto on erotettu valtiosta. Esim. Ranska, Yhdysvallat, Turkki

Valtio suosii yhtä uskontoa Uskonnolliset johtajat voivat olla valtion johdossa ja ajaa uskonnollisen valtion toteuttamista. Esim. Iran Israel on määritelty juutalaiseksi valtioksi. Silti uskonnonvapaus Juutalaisilla perhelaista määrää ortodoksijuutalaisten hallitsema rabbiininen oikeus. Kristityillä ja muslimeilla oma perheoikeus.

Valtio kieltää uskonnon Yritetty monissa kommunistisissa maissa Esim. Neuvostoliitto ja Maon Kiina Johtajalle osoitettu kunnioitus voi saada uskonnollisia piirteitä. Vainojen jälkeen uskonnot ovat nopeasti elpyneet. Esim. Venäjä ja Kiina

Uskonto ja väkivalta Uskonnot ovat osallisina monissa poliittisissa konflikteissa. Uskonnolla voidaan pönkittää viholliskuvia esim. sodassa. Uskonnoilla perustellaan myös muita väkivallantekoja. Yhdysvalloissa fundamentalisti- kristityt tehneet iskuja aborttiklinikoille. Intiassa hindunationalistien tavoitteena hindulainen valtio  muslimien kotien ja moskeijoiden hävittäminen. Buddhalaisenemmistöisessä Myanmarissa syrjitään muslimeja. Islamilaiset terrori-iskut ovat kohdistuneet sekä muihin muslimeihin että toisuskoisiin. Väkivaltaa on myös uskonnollisten liikkeiden sisällä. Joukkoitsemurhat

Islamin piirissä jihadia tulkitaan monella tavalla. Hengellinen taistelu Puolustussota Aseellinen hyökkäyssota Ääriliikkeet tulkitsevat jihadin aseelliseksi toiminnaksi = jihadismi. Jihadistisia ääriliikkeitä = islamilainen terrorismi: Al-Qaida Osama bin Laden 11.9.2001 iskut New Yorkiin ja Washingtoniin ISIS Sunni-islamilainen ääriliike, pyrkii islamilaisen valtion luomiseen. Erityisesti Irakissa ja Syyriassa Islamismi tarkoittaa pyrkimystä luoda Koraanin mukaista yhteiskuntaa. Usein liitetään väkivaltaan. Käytännössä suurin osa liikkeistä rauhanomaisia.