Lännen kirkko Keskiajalla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sanaristikko (historia) © Jussa Lehtinen
Advertisements

KRISTINUSKON ENSIASKELEET
Kristillinen kirkkovuosi ja jumalanpalvelus
ISLAM s
LÄNNEN KIRKKO POLIITTISENA VAIKUTTAJANA
Vastaukset kpl 1-5 kertausmoniste 6.luokka
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
Keskiajan maailmankuva, elämäntapa & keskiajan ”pimeys”
Keskiajan arkkitehtuuri
Euroopasta tuli Eurooppa noin 370 – 1500 jKr.
Rooman laajentuminen ja kaupunkielämä. Rooma oli aluksi pieni kylä. Sotien myötä Roomasta tuli Välimeren laajuinen hallitsevan imperiumin keskus. Rooman.
EUROOPPALAINEN IHMINEN Keskiaika. KAHTIA JAKAUTUNUT EUROOPPA  Itä-Rooma säilyi Länsi-Rooman tuhouduttua 476  Lännessä kansainvaellusten jälkeen vain.
Katolinen kirkko Elina, Hanna ja Tomi. Yleistä katolisesta kirkosta  johtaja paavi, jonka uskotaan olevan Kristuksen sijainen maan päällä  kristillisistä.
Lähetysopetus rippikoulussa Esimerkkejä lähetysoppitunnilla käsiteltävistä asioista.
KRISTILLISTEN PERINTEIDEN MUOTOUTUMINEN Luku 3 – Ydinsisältö.
Katolinen kirkko. Historia ja faktat Katolinen kirkko syntyi vuonna 1054, kun kristityt jakaantuivat katolilaisiin ja idän ortodokseihin. Katolilaisen.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
KESKIAJAN KRISTILLISYYS UE2 LAJM. TEHTÄVÄ Lue kirjan sivut 38–41 ja merkkaa opettajan jakamaan karttaan nuolin ja vuosiluvuin alueet, joille kristinusko.
Bysantti Itä-Rooma keskiajalla. Bysantin perustana Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa 395 Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa.
LÄNNEN KIRKKO USKONNOLLISENA VAIKUTTAJANA Luku 6 – Opetusvinkki 5.
Matematiikkaa 3 a Kertausjakso – Geometria MATEMATIIKKAA 3 A © VARGA–NEMÉNYI RY 2016.
MITEN ELÄÄ KRISTITTYNÄ?. Yleistä Kirkko on kristittyjen yhteisö. Apostolien teot kuvaavat kristinuskon syntyä. Apostolit olivat Jeesuksen opetuslapsia.
Pyhimykset ja pyhäinjäännökset Siiri, Maisa & Veera.
Islam 1,5 mrd 35 milj. Euroopassa 2. suurin uskonto Syntyi 600-luvulla
Humanismi.
Venäjä.
Antiikin Kreikan ja Rooman uskonnot
LÄNNEN KIRKKO USKONNOLLISENA VAIKUTTAJANA
Kansanlähetyksen työ Virossa
Ue 5 Kristinuskon historia Suomessa
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
TUHATVUOTINEN KESKIAIKA
Kristinuskon synty ja alkuseurakunta
Keskiaika Suomessa Noin
Islamin synty ja Koraani
Venäjän uskonto.
Aneet ja kiirastuli Markus ja Rasmus.
Luku 23 – Paavali ja hänen kirjeensä
Osattavat käsitteet: essealaisuus, saddukeukset, fariseukset, selootit, gnostilaisuus, mysteeriuskonto, apostoli, apostolinen suksessio, hellenismi, keisarikultti,
Kristillinen Eurooppa syntyy keskiajalla
Reformoitu opetus.
Jerusalemin nähtävyydet
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
Kristinusko – armo ja sovitus
Katolinen kirkko.
Jeesus liikkeestä valtionuskonnoksi
Rooman kirkosta koko Euroopan kirkoksi
Katolinen kirkko Euroopan valtiaana
KRISTINUSKO LEVIÄÄ ROOMASSA
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
LÄNNEN KIRKKO KULTTUURISENA VAIKUTTAJANA
Pyhiinvaellukset ja ristiretket
Lähetysopetus rippikoulussa
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Kirkko ja papit opettavat suomalaisia
Lännen kirkko keskiajalla
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
KRISTINUSKO TULO SUOMEEN
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
2.4. Kirkkotaide ja taide uskonnoissa
Ristiretket 1100 – 1200 luvulla seitsemän ristiretkeä paavin vallan aikana. Ristiretkien tarkoitus oli valloittaa takaisin kristinuskon pyhät alueet,
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
Luku 17 – Historiankirjat
Bysantti.
LÄNNEN KIRKKO POLIITTISENA VAIKUTTAJANA
Kirkkohistoria Kirkon synty
Luciadagen Lucian päivä.
LÄHI-ITÄ ja ISLAMIN ALUE
Lähetysopetus rippikoulussa
Esityksen transkriptio:

Lännen kirkko Keskiajalla Keskiajalla n. 500-1500 jkr. Katolinen kirkko vaikutti ihmisten elämään kaikilla alueilla. Siellä puhuttiin Latinaa. Ennen Keskiaikaiset kirkot olivat roomalaistyylisiä, missä oli pitkiä käytäviä ja hallimainen tunnelma. Niitä kutsuttiin nimellä basilika. Monissa basilika tyylisissä kirkoissa oli kauniit mosaiikit, käytävät erotettiin pylväillä ja niitä kutsuttiin laivoiksi. Sitten oli jyhkeitä ja linnamaisia rakennuksia, niitä käytettiin turvapaikkoina useasti ja niillä olivat pyöreät holvit ja kaaret. Niitä kutsuttiin romaanisiksi ja pyöräkaarityylisiksi. Niiden seiniä koristaa kauniit freskot. Gotiikka on kirkkorakennustyyli, jossa on suiposti muotuoillut holvi-ikkunat ja niissä on kalliit lasimaalaukset. Niitä kutsutaan myös suippokaari tyylisiksi.

Suojeluspyhimys ja reliikki Pyhäköt Suojeluspyhimys ja reliikki Pyhimys ja kiirastuli Suojelupyhimys, myöhemmin keskiajalla myös muita esikuvallisia kristittyjä alettiin julistaa pyhimyksiksi. Kaupungeilla, ammateilla, ihmisillä ja eläimillä oli oma taivaallinen suojelijansa. Kirkon alttariin alettiin keskiajalla kätkeä jokin pyhäinjäännös eli reliikki. Reliikkejä olivat esim. pyhimysten luiden, heidän pitämiensä vaatteiden ja heille kuuluneiden esineitten osat. Kirkot saivat nimensä niiden alttariin kätkettyjen pyhimysten reliikkien mukaan, kuten Pyhän Pietarin kirkko. Pyhimys tarkoittaa erityisen pyhää ja esikuvallista kristittyä. Tällaisia ovat esim. marttyyrit, joiden haudoilla pidetään Jumalanpalveluksia. Paikat missä he lepäsivät olivat erityisen pyhiä ja niitä piti kunnioittaa. Katolisen kirkon mukaan ihmisten piti tehdä hyviä tekoja pelastuakseen Kiirastulelta, siinä ihmisen sielu puhdistuu kaikista synneistä. Kiirastuli oli kuulemma kivulias ja jos olit pyhimys pääsit suoraan taivaaseen ilman että menisit kiirastulen läpi. Kiirastuli aika lyheni kuitenkin jos osallistui ristiretkille tai pyhiinvaelluksiin.

Pyhimyksiä Äiti Teresa:(1910-1997) Hän oli Albanilais syntyinen katolinen nunna, hän vaikutti uskontoon Intian Kalkutassa. Ritari Pyhä Yrjö: Hän surmasi legendan mukaan lohikäärmeen, joka oli aikeissa tappaa kauniin prinsessa. Sitten kun Yrjö oli tappanut lohikäärmeen, verestä kasvoi ruusupuska ja poika poimi ruusun prinsessalle.

Pyhiinvaellus Pyhiinvaellus matka pyhille paikoille tai pyhäinjäännöksien luo, suosittuja pyhiinvaelluspaikkoja on Keskiajalla olivat Jerusalem, Rooma ja Espanjassa sijaitseva Santiago de Compostela. Yhtenäinen Eurooppa syntyi Keskiajalla pyhiinvaellusten ansiosta. Pyhiinvaellukseen lähtö oli yleensä Jumalalle lupautuminen. Ristiretket Rooman valtakunta jakutui Keskiajalla kahtia (Bysantiin) ja Islamin uskoiset alkoivat levittää uskontoaan pidemmälle, he valtasivat Palestiinaan Bysantin alueelta. Pyhiinvaellukset Jerusalemiin vaikeutuivat. Jerusalemissa oli Pyhän haudan kirkko paikalla ja he uskoivat että Jeesus haudattiin siellä. Katolinen kirkko alkoi puolustaa Kristinuskon pyhimpiä paikkoja. Se järjesti 1100-1300 luvuilla kaikkiaan yhdeksän sotaretkeä. He aikoivat valloittaa muslimeilta pyhät valloitetut maat takaisin, sotaretkeä alettiin kutsua Ristiretkiksi.

Lähteet: Onedrive-eu8lk https://www.google.fi/search?hl=fi&site=imghp&tbm=isch&source=hp &biw=1600&bih=767&q=%C3%A4iti+teresa&oq=%C3%A4iti+teresa&gs_l =img.3..0l3j0i30k1l2j0i24k1l5.1301.6436.0.6925.11.11.0.0.0.0.170.1137.6j4.1 0.0....0...1.1.64.img..1.10.1128.bOQcnarw_4A#imgrc=9HiLnGqbZZtx5M: https://www.google.fi/search?hl=fi&site=imghp&tbm=isch&source=hp &biw=1600&bih=767&q=%C3%A4iti+teresa&oq=%C3%A4iti+teresa&gs_l =img.3..0l3j0i30k1l2j0i24k1l5.1301.6436.0.6925.11.11.0.0.0.0.170.1137.6j4.1 0.0....0...1.1.64.img..1.10.1128.bOQcnarw_4A#hl=fi&tbm=isch&q=ritari+p yh%C3%A4+yrj%C3%B6