Suomen liittyminen EU:n jäseneksi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Antiikin kulttuuri (Antiikin aika 1000 eKr. – 500jKr.
Advertisements

Euroopan Unioni: Huippukokous Ministerineuvosto Komissio
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
Suuri ja mahtava Euroopan unioni?
Tasavallan toimielimet
Eduskunnan rooli EU-asioiden valmistelussa
Presidentin asema: Perustuu perustuslakiin (HM, VS) Uudistettu 2000
Kommunismin romahdus ja kylmän sodan loppu:
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
TURVALLISUUS.
Euroopan unionin politiikan ulottuvuuksia: Pohjoinen ulottuvuus Yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka ETPP: EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikka.
Valtioiden välinen yhteistyö. Yhdistyneet kansakunnat YK – perustettiin 1945 sodan voittajavaltioiden johdolla – 192 jäsenmaata – Periaatteet Rauhan ja.
Autonomian ajan alku: Miksi Suomi joutui Ruotsin vallan alta Venäjän valtaan? Millaiseksi Suomen asema osana Venäjää muotoutui? Miksi Suomi sai erityisaseman.
EU : Tärkeitä henkilöitä:. Perustajat… Robert Schuman ( ) Jean Monnet (1888 – 1979)
Suomen ulkopolitiikan linjat toisen maailmansodan jälkeen
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS YH 4 EU:N TOIMIELIMET.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI YH 4 Tulevaisuus?
Eduskunta ja EU:n talouskriisi Kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri Suuren valiokunnan puheenjohtaja.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI Suomi EU:ssa. SUOMI – MALLIOPPILAS VAI KOVIS? Suomea verrattu EU:ssa luokan mallioppilaaseen Suomea verrattu EU:ssa.
2. Kansalaisten Eurooppa Kansalainen ja Eurooppa 1.
Suomi EU:ssa. Miksi Suomi on mukana EU:ssa? EU tavoitteet ovat kannatettavia:  turvata rauha ja vakaus ja Euroopan kansojen hyvinvointi  varmistaa kansalaisten.
Ota vastaan tämä ainutlaatuinen tilaisuus Pyydämme sinua liittymään ainutlaatuiseen lionjohtajien ryhmään, joka on valmis siirtämään Lions Clubs Internationalia.
YHTEISKUNTAOPPIA EUROOPAN UNIONI. KOLME YHTEISÖÄ 1. Euroopan hiili- ja teräsyhteisö (1951) 2. Euroopan talousyhteisö (1957) 3. Euroopan atomienergiayhteisö.
LAINSÄÄDÄNTÖ JA ERI TOIMIELIMET.  Asetukset: Ylikansallinen oikeus koko Unionin alueella *Esim. paljon Maatalous, kilpailu Direktiivit: Jäsenvaltion.
YHTEISKUNTAOPPIA PRESIDENTTI. PRESIDENTIN ASEMA  Suomessa presidentillä ollut vahva asema (vrt. kuningas)  Vuoden 2000 perustuslaissa siirryttiin pääministerivaltaiseen.
Ensimmäinen maailmansota KANSAINVÄLISET SUHTEET. I MAAILMANSODAN SYITÄ: Nationalismi Imperialismi Saksan yhdistyminen Kilpavarustelu Ranska halusi kostoa.
7 Suomi ja naapurit s. 52–56. Kiista Ahvenanmaasta (Ruotsi) Ruotsi oli Suomen sisällissodan alussa miehittänyt Ahvenanmaan. Sodan aikana saksalaiset ottivat.
SUOMI OSAKSI RUOTSIN VALTAKUNTAA Hi 5 / Hämäläinen.
Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen
38 Diplomatia ja puolustusvoimat maan turvana s
III Miten Euroopan unioni toimii?
Suomi ja Euroopan unioni
YHTEISKUNTAOPPIA EDUSKUNTA.
VENÄJÄ KANSAINVÄLISESSÄ JÄRJESTELMÄSSÄ
EU ja Suomen lähialueiden turvallisuus
Välirauhan Suomi 1940.
EUROOPAN UNIONIN SYNTY JA LAAJENEMINEN
Keskustelua kannabiksesta
Euroopan Unionin yhteinen ulko-ja turvallisuuspolitiikka
Vanhoja yo-kysymyksiä EU:sta
Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni
Suomen ulkopolitiikka maailmansotien välillä
Presidentti.
Kekkosesta Euroopan unioniin ( )
10 Hitler saa sotansa s. 72–77.
TASAVALLAN PRESIDENTIN
Kirjallisuus.
EU lyhyesti 28 jäsenmaan muodostama vapaakauppa-alue
Suomen ulkopolitiikan linjat sodan jälkeen
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS
Ensimmäisen maailmansodan seuraukset
Suomi irtautuu sodasta
Taito: Tilastokuvaajien tulkinta
Suomen hallinto: Valta kuuluu kansalle
EDUSKUNTA ©Toni Uusimäki 2017
Euroopan unioni.
Lähtökohtana aktiivisuus
Yhteiskuntaoppi, social science, lesson 4: Culture
Kansalaisten Eurooppa
Unkari Hungary.
EUROARKTINEN YHTEISTYÖ
Belgia 5 asiaa, jotka tulee mieleen: EU:n päämaja Naton päämaja
SUOMEN OIKEUSJÄRJESTYS
Valkoinen kirja Euroopan tulevaisuudesta
SUOMEN OIKEUSJÄRJESTYS
EU:N POLITIIKAN TOIMEENPANOELIN
Euroopan parlamentti – kansalaisten ääni
Suomen suurin suun terveydenhoitoalan ammattiliitto Noin 6000 jäsentä
Suomen ulkopolitiikan
Esityksen transkriptio:

Suomen liittyminen EU:n jäseneksi Suomen kansainvälinen asema muuttui 1980- ja 1990-luvun vaihteessa ← kylmän sodan loppu, Neuvostoliiton muutokset ja hajoaminen 1991 - aiemmin NL pyrki estämään Suomea liittymästä läntisiin järjestöihin Suomelle tuli tilaisuus lähteä mukaan Länsi-Euroopan yhdentymiseen Kansalainen ja Eurooppa

1994 eduskunta päätti lopullisesti liittymisestä 1989 Suomi aloitti EY:n kanssa neuvottelut liittymisestä ETA:een (Euroopan talousalue = EY:n ja EFTA:n yhteistalousalue) 1992 Suomi haki EY:n jäsenyyttä yhdessä Ruotsin, Itävallan ja Norjan kanssa 1994 kansanäänestys Suomen liittymisestä EU:hun; tulos: 57% puolesta, 43% vastaan 1994 eduskunta päätti lopullisesti liittymisestä 1995 Suomi mukaan unioniin Ruotsin ja Itävallan kanssa Kansalainen ja Eurooppa

EU-jäsenyys 1994 – plussat ja miinukset Lue s. 92 – 93 oppikirjasta ja tee niiden perusteella lista perusteluista, joita EU-jäsenyyttä puolustaneet ja vastustaneet ihmiset nostivat esiin ennen vaaleja!

Suomi unioniin vai ei – perusteita 1994 Puolesta turvallisuuspolitiikka: Venäjän olot sekavat 1990-luvun alussa ainutlaatuinen tilaisuus liittyä läntiseen yhteisöön Suomen ”läntisyyden sinetöinti” Vastaan turvallisuuspolitiikka: Venäjä liitosta vastaan päätösvalta siirtyy Brysseliin itsenäisyys menetetään maatalous ei sopeudu EU:n yhteiseen maatalouspolitiikkaan pakolaisuus, rikollisuus ja vieraat vaikutteet Suomeen Kansalainen ja Eurooppa

Tiukka kansanäänestys http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/05/09/ylen-eu-illoissa-1994-kinattiin-suomen-tulevaisuudesta

Suomi ja EU http://eurooppatiedotus.fi/public/default.aspx?contentid=269911&contentlan=1&culture=fi-FI Käy Suomen ulkoministeriön Eurooppatiedotus – sivustolla ja vastaa kysymyksiin: Milloin Suomessa siirryttiin markasta euroon? Paljonko on Suomen EU-jäsenmaksu ja miten se määräytyy? Missä eri tehtävissä EU:ssa työskentelee suomalaisia? Mitkä alat kuuluvat vain EU:n toimivaltaan lainsäädännöllisesti? (eli kaikki niitä koskevat päätökset tehdään EU-tasolla)

Suomen toimintalinja EU:ssa Suomi on ollut aktiivinen EU:n jäsen: http://ec.europa.eu/finland/abc/eu_works/ms_role/index_fi.htm Suomi pyrki päätöksenteon ytimeen 1995-2003 (pääministeri Paavo Lipposen linjaus) Suomi aktiivisempi kuin muut Pohjoismaat, vrt. Ruotsi ja Tanska esim. euron ulkopuolella ongelmia EU-suhteessa: maatalous (pohjoinen sijainti, erityistukien tarve) turvallisuuspolitiikka (Suomi ei Naton jäsen; Suomi sitoutunut EU:n yhteiseen turvallisuuspolitiikkaan) Kansalainen ja Eurooppa

EU-asioista päättäminen Suomessa EU-asiat eivät ole Suomessa ulkopolitiikkaa tai kansainvälisiä suhteita vaan sisäpolitiikkaa pääministeri johtaa, kuten muutakin sisäpolitiikkaa parlamentarismin mukaisesti 1) eduskunta päättää EU-asioista Suomessa 2) valtioneuvosto valmistelee EU-asiat eduskunnan päätettäväksi Kansalainen ja Eurooppa

eduskunta käsittelee unionin säädösehdotukset, jotka kuuluvat eduskunnan toimivaltaan suuri valiokunta EU-valiokunta, 25 jäsentä varmistaa eduskunnan vaikutuksen ja parlamentaarisen valvonnan EU-asioissa ilmaisee eduskunnan kannan EU-asioissa erikoisvaliokunnat antavat lausuntoja omaan alaansa liittyvissä EU-asioissa suurelle valiokunnalle Kansalainen ja Eurooppa

Tehtäviä: Suomi ja EU Lue fokusaukema s. 96-97 ”Kansalaisten kokemuksia Euroopan unionista” ja pohdi, missä määrin ja miksi monet suomalaiset suhtautuvat torjuvasti unioniin. Pohdi omaa suhtautumistasi unioniin, ja perustele kantasi. Pohdi, mitä hyötyjä ja haittoja Suomelle olisi koitunut, jos se olisi jäänyt EU:n ulkopuolelle. Kansalainen ja Eurooppa