TEKIJÄNOIKEUDET HS maaliskuu 2017:.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
esitämme SLIDEPLAYER.FI
Advertisements

Tekijänoikeudet verkkomaailmassa Seinäjoki OTT Pirjo Kontkanen.
Tekijänoikeudet huolettavat –miten käytän omaa ja toisen työtä
Tekijänoikeudet – miten käytän toisen työtä , yliopiston käyttöluvat
TUKIPAKETTI LYHYEN MATIKAN OPISKELUUN LUKIOSSA Kevät PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/PAOK-verkosto.
TerveTie Tampereen ryhmä
Tekijänoikeudet Kati Ranta, Pekka Ranta Aducate 2009
Mikä tekijänoikeus?.
AUDIOVISUAALISEN TEOKSEN KÄYTTÖ TUTKIMUKSESSESSA
Yleiset kirjastot - tekijänoikeus Kirjastopäivät Hallitusneuvos Jorma Waldén, kulttuuriyksikkö, opetus- ja kulttuuriministeriö.
1 TEKIJÄNOIKEUDET TIETEELLISTEN LEHTIEN VERKKOJULKAISEMISESSA Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO.
Tekijänoikeudet ja kirjaston esitykset
Tekijänoikeudet koulun arjessa
Onnistunut tapahtuma -päivä
 Johdanto  YouTube  YouTuben hyödyntäminen  Yhteenveto.
YK:n ihmisoikeuksien julistus, 27.2 artikla
Museot tiedon kiasmassa KAM Taideteoskokoelmat Esinekokoelmat Valokuvakokoelmat Kirjallinen aineisto.
KOLMASULOTTUVUUS.FI JA KIRJASTOT Päivi Litmanen-Peitsala Viestinnänsuunnittelija, Kirjastot.fi.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen Flickr-kuvahaku.
© Electronic Frontier Finland ry Tekijänoikeus, sähköiset kirjat ja teosten käyttäjät Mikko Välimäki
Finnan metatiedon avoimuus, kysymyksiä: Onko Finnan palvelusopimuksen nykyinen metatiedon avoimuutta koskeva muotoilu ollut selkeä? Onko avoin metatieto.
Creative Commons ja yhteisöttömän aineiston lumo Tietoisku Jari Sarja Otavan Opisto.
Tekijänoikeudet ”Tekijänoikeudella tarkoitetaan laissa säädettyjä määräämisoikeuksia, jotka kuuluvat luovan työn tekijälle.” Lähde:
Tiia Hämäläinen Emmi Kankaanpää Sanna-Mari Pulkkinen
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Otsikko Kevät 2013 PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/PAOK-verkosto.
Tiedonhaku Tiedonhankinta Tiedonhallinta Äidinkielen opetus 2.0.
Tekijänoikeudet Tekijänoikeus suojaa henkisen työn omaperäisiä tuloksia, teoksia. Teoksia ovat esimerkiksi erilaiset tekstit, valokuvat, piirrokset, maalaukset,
Luotettavaa tietoa KARELIA AMK, Kirjasto Sisältö o Miten tunnistat luotettavan tiedon? o Emme elä villissä lännessä - muista tekijänoikeudet!
Ossi Mäntylahti Yhteiskunnallinen näkemys: tekijänoikeus- lainsäädännön ja käytäntöjen vaikutus suomen kieleen digitaalisella aikakaudella
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen Kuvahaku internetistä ja kuvien laillinen käyttö.
Kuvausluvat ja tekijänoikeudet
TEKIJÄNOIKEUS.
OPETUSTILAT Voidaan jakaa käyttötarkoituksen mukaan seuraaviin ryhmiin Normaali opetustila Erikoisluokka Integraatioluokka Luokkatilat ovat varattavissa.
Tutkimuksista - Digilupaan Juha Kallanranta Kopiosto ry Jyväskylä
Tekijänoikeudet koulun arjessa KIRSI NYKÄNEN
OA julkaisemisen lisenssit Terhi Manninen, Kansalliskirjasto Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele.
Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy Aloita perusteista Tietosanakirjat, esim. Wikipedia Tietosanakirja sisältää yleistietoa  ei sovi lähdeluetteloon.
Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa.
Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy Tekijänoikeudet Valokuva on teos l. tekijänoikeuksien suojaama Näyttäminen sallittua, kopiointi kiellettyä!
Tekijänoikeudet Etsitään pareittain vastaukset eri tilanteisiin, käyttäkää lyijykynää! Katsotaan yhdessä, keskustellaan Kootaan tilanteet ja selitykset.
Museoaineistot verkossa kirjastojuridiikan seminaari Tuula Hämäläinen Lakimies Kansallisgalleria.
Mitä et ole itse tehnyt, voi olla suojattua
Mitä on avoin data ja kuinka kartoittajat voivat hyödyntää sitä?
Laaja-alaisen oppimiskokonaisuuden julkaisut, raportit ja esitykset
Oikeudelliset vaatimukset avoimuudelle & lisenssit
Jakso II Luonnonuskonnot
Musiikin käyttö yliopistossa
              OIKEUDELLISET KYSYMYKSET LIITTYEN TAITEELLISIIN ESITYKSIIN JA TALLENTEISIIN OTK Maria Rehbinder, Tekijänoikeusasiamies Taideyliopistojen.
Tekijänoikeudet.
Tekijänoikeudet © Marjo Ahola
Miten teen hyvän hakemuksen
Tekijän oikeudet •Takana monimutkainen lainsäädäntö, joka seurailee kansainvälisiä sopimuksia. •Tekijäinoikeudet eri maissa erilaisia, koska perinne vaihtelee,
Tekijänoikeudet Etsitään pareittain vastaukset eri tilanteisiin, käyttäkää lyijykynää! Katsotaan yhdessä, keskustellaan Kootaan tilanteet ja selitykset.
Oppimateriaalien tekijänoikeudet ja sopimustarpeet
Opin ja opetan tekijänoikeuksia Opettajan kolme roolia
Taidesampo päivitys v taiteen tuntemus - kulttuurinen osaaminen.
Mitä opettajan on hyvä tietää tekijänoikeuksista ja tietosuojasta
Televisiot.
Bob Dylanista kertova Don’t Look Back –musiikkidokumentti, jonka ohjasi ja tuotti D.A. Pennebaker (1967). Dokumentti kertoo Dylanin Englannin.
Bob Dylanista kertova Don’t Look Back –musiikkidokumentti, jonka ohjasi ja tuotti D.A. Pennebaker (1967). Dokumentti kertoo Dylanin Englannin.
Tekijänoikeudet Takana monimutkainen lainsäädäntö, joka seurailee kansainvälisiä sopimuksia. Tekijäinoikeudet eri maissa erilaisia, koska perinne vaihtelee,
Tekijänoikeudet opetuksessa Ylöjärvellä
Avoimen tiedon julkaisuprosessi ja lisensointi
Internetin käyttö opetuksessa
Kuvausluvat ja tekijänoikeudet
. Tekijänoikeus ja Creative Commons Nimeä -lisenssi Tekijänoikeusasiamies Maria Rehbinder, Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu Teksti: © 2017 Maria.
= = 62 9 ∙ 7 - 1= 62 8 ∙ = 62 (3 + 5) ∙ 6 = : 2 ∙ (15 – 7) = ∙ = 48 7 ∙ : 3 = 48 ( ) : 3 +
Turvallisuuspankki FINVET.fi
Madetojan musiikkilukion Veso-päivä
Esityksen transkriptio:

TEKIJÄNOIKEUDET HS maaliskuu 2017:

MISTÄ SAA TIETOA TEKIJÄNOIKEUKSISTA? Operight.fi on sivusto opettajan työ- ja tekijänoikeuksista. Sivustoa ylläpitää kuuden yliopiston yhteinen instituutti, joka koordinoi immateriaalioikeuteen liittyvää tutkimusta ja koulutusta Suomessa. Sivustolto löytyy mm. “Opettajan pieni opas tekijänoikeuteen”. Kopiraitti.fi on sivusto/tekijänoikeusopas, josta löytyy vastauksia koulumaailmaan liittyviin kysymyksiin. (Tuottajina Kopiostoja Opetus- ja kulttuuriministeriö.) Kopiosto on Suomen luovaa alaa kattavimmin edustava tekijänoikeusjärjestö. Se varmistaa, että julkaisujen ja av-teosten teosten oikeudenomistajat saavat heille kuuluvat korvaukset teostensa käytöstä. Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu: http://copyright.aalto.fi/ , täällä myös videoita kuten esim. Perusteet kahdessa minuutissa Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimii tekijänoikeusneuvosto, joka on tuomioistuinta “pehmeämpi”. Kuka tahansa voi pyytää lausuntoa tekijänoikeusneuvostolta. Finlex.fi sisältää ajantasaisen Suomen lainsäädännön esim. tekijänoikeuslaista.

LIIKKUVAN KUVAN ESITTÄMINEN OPETUKSEN YHTEYDESSÄ lähde: operight.fi Liikkuvan kuvan esittäminen opetuksen yhteydessä vaatii oikeudenhaltijan suostumuksen ja siksi esimerkiksi YouTube-videoita ei voi näyttää ilman lupaa. Kaikilla oppilaitoksilla on kuitenkin Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkima TV- ja radio-ohjelmien tallennus- ja esityslupa. Se kattaa seuraavat tv-kanavat: YLE TV1, YLE TV2, YLE Fem, YLE Teema ja MTV3 sekä verkossa YLE Areenan ja Elävä arkiston. Lupa oikeuttaa esittämään näiltä kanavilta kaikkia muita ohjelmia paitsi teatteri- ja videolevityksessä olevia elokuvia, ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja ja mainoksia. Radiosta saa tallentaa ja esittää Yleisradion lähettämiä opetusohjelmia. Oppilaille voi myös jakaa linkkejä itsekseen katsottavaksi. MUISTA MYÖS ILMAISEN MATERIAALIN SIVUSTOT kuten: av-arkki.fi/edu Koulukinon Laudatur KAVIn Elokuvapolku

MISTÄ SAA LUPIA LIIKKUVAN KUVAN, MUSIIKIN JA KUVAN KÄYTTÖÖN MISTÄ SAA LUPIA LIIKKUVAN KUVAN, MUSIIKIN JA KUVAN KÄYTTÖÖN? lähde: operight.fi ELOKUVIEN esittämiseen opetuksessa ei tarvitse hakea lupaa erikseen jokaisen elokuvan oikeudenomistajilta, vaan luvat voi hankkia kootusti tekijänoikeusjärjestöiltä. Suomalaisten elokuvien osalta luvan myöntää Tuotos ry tuotos.fi ja ulkomaisten elokuvien osalta M & M Viihdepalvelu viihdepalvelu.com. MUSIIKIN käyttöön haetaan lupia kahdesta eri paikasta eli teosto.fi (musiikintekijät) ja gramex.fi (äänitallenteen tuottajat ja esiintyvät taiteilijat). Mitä eroa on Teostolla ja Gramexilla? Gramexin AV-tuotannon tallentamisvaltuudet pähkinänkuoressa http://www.teosto.fi/kayttajat/luvat (elokuvateatterit ja esitykset) KUVAN käyttöön lupia myöntää www.kuvasto

CREATIVE COMMONS lähde: operight.fi Lisensseillä eli käyttöluvilla teoksen tekijänoikeuden haltija antaa luvan käyttää teostaan. Tällöin opettajan ei tarvitse erikseen pyytää lupaa teoksen käyttöön. Tunnetuin avoin lisenssi on Creative Commons eli CC-lisenssi. Sitä voidaan käyttää periaatteessa kaikenlaisessa aineistossa, mutta sen hyödyntäminen on alun perin suunniteltu lähinnä digitaalisen materiaalin käyttöön. CC-lisensoitua materiaalia löytyy muun muassa YouTubesta (CC on filttereistä), Googlesta ja Wikimedia Commonsista. Vapaasti saatavilla olevan materiaalin hakeminen onnistuu sekä palveluiden omilla sivuilla että Creative Commonsin omalla hakukoneella. Lisätietoja www.creativecommons.fi.