Case: Kansallinen tulorekisteri

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ohjelmiston tekninen suunnittelu
Advertisements

13. Pakkaukset.
Perintä. Yleistä Olio-ohjelmoinnin menetelmä muodostaa uusia luokkia aiemmin määriteltyjen luokkien avulla Luokka saa automaattisesti käyttöönsä kaikki.
-Kk-määritys, vahva sis. legitimointi -Optimoitu tiedonsiirtoja varten -Sanasto -Tietomalli -XML-skeema -Parseridatat, käyttöyhteyskuv:t -Hallinnonalan.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Koodistopalvelu. Mikä? Palvelu, jonka avulla koodistoja voidaan jakaa ja hallinnoida keskitetysti. Perustuu JHS-työryhmän suositusluonnokseen ja sen yhteydessä.
Korkeakoulujen yhteiset luokitukset ja koodistot
Riikka Henriksson riikka.henriksson[at]hut.fi Teknillinen korkeakoulu Maanmittausosasto Kartografian ja geoinformatiikan laboratorio Paikkatiedon metatieto.
XML Skeema Määritellään XML:llä Vältetään suurinosa DTD:n puutteista. Datatyypit (string, boolean,...) Voidaan asettaa rajoitteita datatyypeille (minLength,
Käytännön yhteistyötä yli hallinnonalojen Mikael af Hällström, Verohallinto KMR/YSR.
Metatietoryhmän työpaja Keskiviikko klo 9-12 VM, Mariankatu 9, nh Jakovara.
Julkisen hallinnon yhteinen tuki- ja ylläpitotehtävien eAMS-malli Christian Jämsen
Julkisen hallinnon tietoarkkitehtuuri Tavoitteet ja tehtävät Anne Kauhanen-Simanainen
UML-luokkakaavio ● Luokkakaavio (class diagram) kuvaa järjestelmän luokkarakennetta ● Mitä luokkia on olemassa ● Minkälaisia luokat ovat ● Luokkien suhteet.
KMR – Julkisen hallinnon käsitemalliryhmä Ehdotus JHKA TA-ryhmälle Mikael af Hällström
Semanttisen yhteentoimivuuden viitekehys Luonnos JHS 179 –suosituksen liitteeksi.
Julkisen hallinnon metatietopalvelu Esiselvitys 2013 ja toimenpiteet sen toteuttamiseksi osana kansallista palveluarkkitehtuuria Anne Kauhanen-Simanainen.
KMR Julkisen hallinnon käsitemalliryhmä vetäjä Mikael af Hällström raportti JH TA-ryhmä:lle
Yhteentoimivuusmenetelmä ja julkisen hallinnon tietoarkkitehtuuri Mikael af Hällström KMR/YSR Verohallinto.
JHKA tietoarkkitehtuuriryhmän työskentely Teemojen ja tiekartan työstäminen Anne Kauhanen-Simanainen.
KATRE-tiedot – kokonaisuus, kuvaukset ja toteuttajat
Yhteentoimivat tietomääritykset ja semanttista yhteentoimivuutta tukeva välineistö osana yhteistä tietoarkkitehtuuria Suvi Remes Tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä.
Yhteinen tiedon hallinta (YTI) –hanke
Semanttinen yhteentoimivuus tietoarkkitehtuurikuvauksissa
Tietoarkkitehtuurin kehittäminen julkishallinnossa
Yhteinen tiedon hallinta – Miten tietoa voisi kysyä vain kerran?
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrityksistä
JUPO-ontologia - nykytila ja jatkonäkymiä 12. 2
Kohti yhteentoimivaa metatietoa
Kuvailustandardien tilanne
Mikael af Hällström KMR/YSR Verohallinto
Semanttisen yhteentoimivuuden viitekehys
Semanttisen yhteentoimivuuden viitekehys
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Metatietopalvelut Elementit Mikael Vakkari, neuvotteleva virkamies. VM.
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrittelyistä
Yhteisten tietomäärittelyjen hallinnan esiselvitys
JHKA kehittämispolku JulkICT Jari Kallela
JHS 179-uudistushanke Hannu Ojala
Anne Kauhanen-Simanainen
Haastattelujen kysymykset
Sanastoeditori-projektin periaatteet
Yhteisten tietomäärityksien mallintaminen
Koodistopalvelu ja yhteentoimivuustyö
Tietomallista tietokannaksi
Semanttisen yhteentoimivuuden viitekehys
Anne Kauhanen-Simanainen
Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4
Opetus-, koulutus- ja varhaiskasvatussanaston tilannekatsaus, 16. 6
Julkisen hallinnon metatietopalvelu
Kansalliskirjasto ja Suomi.fi yhteistyö
Semanttisen yhteentoimivuuden välineistö
Sanastoeditori
Tietoarkkitehtuurin kehittäminen
Terminologiset sanastot ja SKOS-XL-tuki Fintossa
Julkisen hallinnon tietoalue N Julkisen hallinnon yhteinen toimija
YTI – Yhteinen tiedon hallinta
Tietohallintolain perusteella annettavien asetusten valmistelu
Suomi.fi-tietomallit -esittely
13. Pakkaukset.
8. Periytyminen.
PERTIVA:n toimeksianto selvityksen lähdemateriaalin keräämiseksi
Avoimen tiedon ohjelma > Avoindata
Yhteentoimivuusmenetelmä lainvalmistelussa
JHS XXX Rekisteritiedon metatiedot osana yhteisen tiedon hallintaa
Terveys- ja hoitosuunnitelma
13. Pakkaukset.
Julkisen hallinnon tietoarkkitehtuuriryhmän toimintasuunnitelma 2014
Esityksen transkriptio:

Case: Kansallinen tulorekisteri Semanttisen yhteentoimivuuden viitekehyksen soveltaminen käytännössä Mikael af Hällström

Menetelmä ja kuvaukset Sanasto Käsitemalli Tieto-komponentit XML-skeema Semanttisen yhteentoimivuuden viitekehystä kehitetään yhteistoiminnassa KMR:n ja OKM/CSC:n kanssa. Tavoitteena on saada aikaiseksi toimiva menetelmä- ja välineistökokonaisuus JulkIICT Labissa vuoden 2015 aikana. Ennen uuden mallin ja välineistön käyttöönottoa menetelmä ja sen tuottamat kuvaukset ovat tässä esityksessä kuvatun kaltaisia.

Sanasto Käsitemalli Tieto-komponentit XML-skeema Tarvittava terminologinen käsitteistö määritellään JHS-sanastoon. Käsitteet toimivat joko suoraan käsitemallin luokkina, luokkien ominaisuuksina, ominaisuuksien koodiarvoina TAI käsitemallin luokkia, ominaisuuksia ja koodiarvoja selittävinä käsitteinä.

Sanasto Käsitemalli Tieto-komponentit XML-skeema Yksittäinen terminologinen käsite tallentuu käsiteartikkeliksi JHS-sanastoon. Käsite saa pysyvän URI-tunnuksen, jonka avulla siihen voidaan viitata muista malleista. Käsiteartikkelissa käsitteelle myös ”tekninen nimi”, jota hyödynnetään JHS170:n mukaisten ns. atomaariskeemojen laatimisessa.

Sanasto Käsitemalli Tieto-komponentit XML-skeema ”Tulorekisteri” liittyy laajempaan toimintakokonaisuuteen, jossa hyödynnetään julkisen hallinnon yhteiseen käyttöön määriteltyjä luokkia ja niiden ominaisuuksia. Tämän toimintakokonaisuuden käsitemallia laaditaan rinnakkain Sanaston kanssa siten että jokainen käsitemallissa esiintyvä luokka ja luokan ominaisuus määritellään mahdollisimman pitkälti myös Sanastossa. Tässä diasarjassa käsitemalli on kuvattu VH:n QPR EA:lla.

Sanasto Käsitemalli Tieto-komponentit XML-skeema Yksittäinen tietokomponentti vastaa graafisen käsitemallin luokkaa, eli kyse on itse asiassa samasta asiasta eri näkökulmasta katsottuna. Tietokomponentit julkaistaan JHS Tietorakennekirjastossa (Google Docs). Tietokomponenttikirjastossa julkaistaan myös luokka- ja ominaisuuskohtaiset viitteet Sanastoon, Skeemakirjastoon sekä Koodistopalveluun.

Sanasto Käsitemalli Tieto-komponentit XML-skeema JHSmeta.fi muodostaa automaattisesti ns. atomaariskeema-tasoisia XML-elementtejä hyväksytyistä sanastokäsitteistä, joille on määritelty tekninen nimi. Näistä atomaariskeemoista muodostetaan tietokomponentteja vastaavat koosteskeemat, joita hyödynnetään tietovarannon palvelurajapintakuvauksissa.

Atomaari-XSD-elementti Tekninen nimi Sanastokäsite Atomaari-XSD-elementti Rajapinta-XSD Luokan ominaisuus Koodisto- palvelu? Tieto-komponentti Kooste-XSD

Tunnistettuja puutteita Atomaariskeemojen muodostaminen JHSmeta.fi:ssä JHS170:n mukaisesti huonosti ohjeistettu Elementtien nimeäminen (tekninen nimi); ”domain-jako” eli mikä ydin.xsd:hen ja mikä ei; Objekti/Luokka-elementit eivät tallennu atomaariskeemaan… Tulisiko XML-skeemaelementtien olla muotoa ObjectPropertyRepresentation > nyt vain muotoa PropertyRepresentation (esim. OsapuoliHenkiloTunnus VAI nykyinen HenkiloTunnus) Käsitemallin ja tietokomponenttien välinen suhde epämääräinen/päällekkäisyyttä Nykytietokomponenttien metatiedot eivät vastaa esim. THL:n mallia (puutteelliset) Miten toteutetaan esim. assosiatiiviset suhteet, eli tilanteet joissa yksi ”Luokka” on toisen luokan ominaisuus… Sanastoeditorin (JHSmeta) ominaisuudet puutteelliset oikeaan terminologiseen sanastotyöhön Graafisen käsitekaavion toteuttaminen Yhteys FINTO:oon? Sanaston muunnos SKOS-muotoon? Koodistopalvelun rooli ja yhteydet kaikkiin muihin kuvauksiin Enemmän kuin välttämätön kokonaisuuden kannalta…

To be developed…