Moraali Eräät nohevat 9A.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sikiöaikaisten alkoholivaurioiden sosiaaliset merkitykset ja moraaliset jännitteet lasten ja nuorten palvelujärjestelmässä Tutkija, YTT Susan Eriksson,
Advertisements

Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
Mitä ne ovat? Mitkä arvot ovat minulle tärkeitä?
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Pyhä pienen koululaisen arjessa - Learning by smiling 
ETIIKKA.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Etiikan peruskäsitteet
MORAALITEORIAT.
KESKEISIÄ ETIIKAN TEORIOITA
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ihmisen kolme olemusta
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
LUENTO 3 KONSEKVENTALISMI
Moraalin kehitys (L.Kohlberg) Oikein vai väärin? Moraali kehittyy vaiheittain ajattelun kehittymisen mukana: 1.yksilön oma näkökulma 2. yhteisön lait ja.
ETIIKAN LUONNE. Eettisten arvojen peili Moraalirealismi: moraaliväitteet viittaavat objektiivisiin tosiasioihin ja ovat tosia tai epätosia mielipiteistä.
FI2 FILOSOFINEN ETIIKKA. Filosofisen etiikan lähtökohtia Käsitteet moraali ja etiikka Etiikan osa-alueet: metaetiikka, normatiivinen etiikka, soveltava.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
LIIKUNTATIETEIDEN TUTKIMUSETIIKKA Kalervo Ilmanen yliassistentti, dosentti Jyväskylän yliopisto.
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
Etiikka Hyvän ja oikean jäljillä.  S. 42  Onko olemassa jotain,mitä ei saa tehdä koskaan?  Älä tapa, vai saako tappaa? Jos henkeäsi uhataan tai rakkaasi.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
12 Vaikeuksia voi ennaltaehkäistä ja niistä voi selvitä Ydinsisältö.
Terveyden määritelmät
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Johdanto Auschwitz, Hirosima, Stalinin vainot ja Ruandan kansanmurha ovat esimerkkejä historiallisista valintatilanteista. Niissä kaikissa on kysymys ennen.
1 JUMALA Luku 1 – Opetusvinkki 1.
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Uskontojen ja uskomusten kirjo Suomessa
Etiikka MORAALI ETIIKKA (lat. mores, ’tavat’)
NORMATIIVISEN ETIIKAN TEORIAT
Sosioemotionaalinen kehitys
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
Kuolemantuomio Kuolemantuomio on rikoksesta tuomitun henkilön tuomitseminen kuolemaan rangaistukseksi. Kuolemanrangaistukseen tuomitseminen ja rangaistuksen.
IHMISARVO JA YHDENVERTAISUUS
Uskontojen tieteellinen tutkimus
PELASTUS Luku 4 – Opetusvinkki 1.
Mitä uskonto on?.
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
BUDDHALAISUUS Sana buddha tarkoittaa valistunutta. Valaistumisen jälkeen Buddha päätti auttaa muita olentoja saavuttamaan vapautumisen. Buddhalaisia ovat.
Klubin arvokeskustelu
Reformoitu opetus.
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
Yritykset ja yhteiskunta
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
ETIIKAN TEORIAT kpl 7.
1 Ydinsisällöt.
2 Terveysosaaminen.
Voiko Jumalan olemassaoloa todistaa ?
Mitä on metaetiikka? Yleensä etiikkaa tarkoittaa hyvän ja pahan, oikean ja väärän kysymyksiä, mutta siinä voidaan pohtia myös yleisempiä kysymyksiä. Näitä.
Arvot, ihanteet ja normit
Luku 7 Oikeusetiikka.
Mitä hyve-etiikka on? Normatiivisen etiikan suuntaus, jonka mukaan eettisen toiminnan kannalta ratkaisevia eivät ole yksittäiset teot, vaan hyveiden toteuttaminen.
RAAMATUN ETIIKKA.
ETIIKAN KÄSITTEITÄ s
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Kuolemantuomio Kuolemantuomio on rikoksesta tuomitun henkilön tuomitseminen kuolemaan rangaistukseksi. Kuolemanrangaistukseen tuomitseminen ja rangaistuksen.
1 ETIIKAN PERUSTEET FI02 LAJM.
PROSOSIAALINEN KÄYTTÄYTYMINEN
Luku 12 – Raamattu kulttuurin kirjana
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Osallisuus voi toteutua monella eri tavalla
Esityksen transkriptio:

Moraali Eräät nohevat 9A

Mitä moraali on? Moraali on ihmisen käsitys siitä mikä on oikeaa tai väärää, hyvää tai pahaa. Liittyy myös näiden käsitysten toiminta: -Moraalinen on moraalin kuuluva tai moraalia koskeva asia. -Moralismi tarkoittaa toisen ihmisen tekojen tai ajatusten tiukkaa arvostelua tai tuomitsemista

Moraalinen valinta Moraalinen valintatila edellyttää harkintaa Harkinnan tukena käytetään eettisiä sääntöjä Sääntöjä voi ymmärtää monella tapaa Empatia kyky, asettua toisen ihmisen asemaan, joka auttaa moraalisissa valinnoissa Valintojen lisäksi on selvitettävä minkä normin mukaisesti päätös on tehty Omatunto on isossa osassa päätöstä/valintaa Myös tunteet, järki, omat kokemukset sekä uskonto vaikuttavat valintaa/päätökseen, Raamattu, kristinusko, kulttuuri, yksilökeskeisyys

KÄSITTEITÄ….. Moraali -käsityksiä hyvästä ja pahasta Normi -kirjoitettu tai kirjoittamaton sääntö Velvollisuusetiikka -painottaa sääntöjä sekä yleiseksi tulevaa lakia (mieti: jos kaikki tekisivät näin…) Seurausetiikka…… -painottaa seurauksia kaikkien kannalta

Käsitteitä Etiikka -tutkii moraalia, käsitykset hyvästä ja pahasta… Arvo -asia, jota tavoitellaan, halutaan Itseisarvo ja välinearvo -itsensä tähden tavoiteltava vai vain välineenä käytettävä (raha)