Humanismi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pieniä hetkiä.
Advertisements

Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
FILOSOFISIA POHDINTOJA.  Mitä hyötyä on  matematiikasta  biologiasta  historiasta  filosofiasta  rakkaudesta?  Mitä on hyöty?
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
Pilkku Kotilainen, Liedes, Luttinen, Meriläinen.  Pääsääntönä on, että virkkeen lauseet erotetaan toisistaan yleensä pilkulla.  Päälause erotetaan sivulauseesta.
Monikulttuurisuus ja etiikka s Kulttuurin monet merkitykset Kulttuuri: ”hengen viljely” lat. (tavat, ruoka, pukeutuminen, taide, uskonnot)  maailmankulttuurit.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
Tomi Jolkkonen. Sijainti  On osa itämaista kulttuuripiiriä  Koostuu kahdeksasta eri alueesta  On itään venäjästä.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
17. Kooste.
Yhdessä mukana – projekti Setlementtiliitto Satu Lintunen
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Partion arvokeskustelu
Eutanasia s
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Ikuisia kysymyksiä Maailma synty - miten kaikki tapahtui? Luonnontieteet: fysiikan, biologia kemia - miksi kaikki sai alkunsa? Uskontojen maailmansyntymyytit.
Positivismi.
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
Opettajaopinnot kahdessa aineessa
Kansanlähetyksen työ Virossa
Kristinuskon oppi maailman suurin uskonto (2,1 mrd kannattajaa), perustuu Jeesus Nasaretilaisen toimintaan ja julistukseen Yhteinen historia juutalaisuuden.
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Tekstinhuoltoa 3.
OPETUSVINKKI.
Luku- ja tenttivihjeet 10
Uuspakanuus Luonnonuskonto.
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
Reformoitu opetus.
ihminen tunnistaa luonnostaan oikean ja väärän (ns. luonnollinen laki)
Minä yhdistelmäajoneuvon kuljettajana Teemu Viljamaa.
UUDEN AJAN JÄRKYTTÄVIÄ PALJASTUKSIA !
Luku 13 – Raamatun tutkimus
VOIKO JUMALAN OLEMASSAOLOA TODISTAA
Mikä on elämänkatsomus?
TE3 HYVINVOINTITEKNOLOGIA
Viisauden rakastamista……
KPL 2. ALKUPERÄISKANSO-JEN USKONNOT
Šintolaisuus (神道 "jumalten tie").
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
Voiko jumalan olemassaoloa todistaa?
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
Taolaisuus.
Kristinuskon oppi usko yhteen, kolmiyhteiseen Jumalaan : Isä (kaikkivaltias Luoja) – Poika (Jeesus Kristus, pelastaja) – Pyhä Henki (Pyhittäjä) pelastushistoria:
9. Kristinuskon yhteiskunnallisia tulkintoja
Monialainen yhteispalvelu
Tuomo Autio Psykologi Epshp
Nuoren kohtaaminen ja tukeminen siirtymävaiheissa
2. tieto osana maailmankuvaa
LUKU Lukemisen ja kirjoittamisen oppikirja aikuisille maahanmuuttajille Kaisa Häkkinen & Anna Nylund.
RAAMATUN ETIIKKA.
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
SPPL Arvotyöpaja Kuopio
Auktoriteettirakenne
Suuri ihme – rippikoulusuunnitelman keskeiset kehityssuunnat Rippikoulu on elämää Jumalan kasvojen edessä (elämä-usko-rukous) Yhteisöllinen.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
Kohti kaikenikäisten yhteisöä
Opettajan pedagoginen ajattelu
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA
Ikäihminen ja perhe muutoksessa Viides tapaaminen
Käytännön harjoitus 3.3. Väyläsuunnistus
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Kulttuurishokki ja henkilökohtainen hyvinvointi
Dynamic Reporting (DR) -raporttien teon parhaat käytännöt
Itsearviontikyselyn tuloksia 2018
Kaveritaidot.
Esityksen transkriptio:

Humanismi

Hyvän elämän periaatteita Humanismi korostaa ihmisen mahdollisuuksia ja kykyä tehdä maailmasta hyvä paikka elää ja toteuttaa itseään. Rationalismi, järjen käyttö, on keskeistä inhimillisen hyvän elämän luomisessa. Humanismi korostaa suvaitsevaisuutta ja kaikille yhtäläisiä ihmisoikeuksia – ihminen on arvokas ja jokaisella ihmisellä on yhtäläinen ihmisarvo. Samalla kun humanismi antaa ihmiselle arvon ja vapauden luoda hyvää elämää, se jättää myös vastuun maailman hyvinvoinnista ihmisten käsiin. Tekojaan ei voi perustella vetoamalla esim. jumalallisiin käskyihin tai pyhien kirjojen ohjeisiin.

Humanismi ja uskonto Humanismi on sekulaaria eli maallista. Toisin sanoen yliluonnollisuus tai jumalat eivät kuulu humanistiseen elämänkatsomukseen, vaan sekulaari humanismi on uskoa ihmisyyteen. Humanistit eivät hae vastauksia elämänongelmiin uskonnosta tai mystiikasta, vaan vastaukset antaa ihminen, joka kysymyksetkin muotoilee.

asenteita Optimismi (latinan ”optimus” eli paras) on elämänasenne, jonka vallassa maailma näyttäytyy valoisana ja hyvänä paikkana. Optimisti uskoo, että suuristakin vaikeuksista selvitään ja enemmän, hän näkee kaikessa jotain hyvää ja kaunista. Voidaan myös ajatella, että jokainen ihminen on tavallaan optimisti jatkaessaan elämäänsä. Pessimismi (latinan pessimus eli ”huonoin”) on elämänasenne, jonka vallassa asiat nähdään niiden ikävältä kannalta. Ajatellaan, että jos joku asia voi mennä pieleen, niin se myös menee pieleen. Pessimismi on monesti yhteydessä myös nihilismiin, jolloin millään arvoilla ei ole merkitystä.

realismi (latinan realis eli ”asiaan itseensä kuuluva”) on elämänasenne, jossa pyritään tarkastelemaan maailmaa sellaisena kuin se on. Ajatellaan, että realisti ottaa huomioon asioiden monet puolet ja tarkastelee niitä tasapuolisesti. Todellisuudesta löytyy sekä hyviä että huonoja puolia. Tai oikeastaan todellisuus vain on ja ihminen itse tuo siihen hyvyyden ja huonouden aspektin omalla ajattelullaan. Luultavasti suurin osa ihmisistä on loppujen lopuksi jonkin sortin realisteja. Täydellinen optimismi tai pessimismi lienee itsensä pettämistä.