Oikeuksien hallintaan liittyvät metatiedot -työryhmän tuloksia

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tiedonhallinnan näkökulma valokuvien digitoinnin suunnitteluun Originaalin vähimmäistiedot, jälkituotannon tiedot ja metadata Anne Isomursu Suomen valokuvataiteen.
Advertisements

Yleiset kirjastot - tekijänoikeus Kirjastopäivät Hallitusneuvos Jorma Waldén, kulttuuriyksikkö, opetus- ja kulttuuriministeriö.
E-kirjojen metadata Työryhmän työskentely vielä kesken Erkki Tolonen.
KDK-asiakasliittymä – linjauksia 2012 Keskuskirjastokokous Kristiina Hormia-Poutanen.
Avoin-Web Pro -projekti SISÄLLÖNTUOTANTO Eija Varis Info
Finnan metatiedon avoimuus, kysymyksiä: Onko Finnan palvelusopimuksen nykyinen metatiedon avoimuutta koskeva muotoilu ollut selkeä? Onko avoin metatieto.
Finna ja avoimen metadatan lisenssi Finnan konsortioryhmä Tapani Sainio, Kansalliskirjasto.
Finnan kansallisen näkymän palvelukonsepti
Otsikko Kevät 2013 PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/PAOK-verkosto.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Käyttöoikeuksien selventäminen Finnassa – metadata ja digitaaliset objektit Erkki Tolonen ja Maria Virtanen.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen Kuvahaku internetistä ja kuvien laillinen käyttö.
ARTIKKELI- JA LEHTITIETOKANNAT
UKJ-valmistelutyö ja –raportti lyhyesti UKJ-ohjausryhmä Ari Ahlqvist.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ toteutusvaihtoehtojen tutkiminen Minna Kivinen, UKJ-ohjausryhmän kokous
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Esitys: Finnan metatiedolle CC0-lisenssi Tapani Sainio Finnan konsortioryhmä
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Lisensioitu metadata kansallisissa palveluissa: Finna ja Melinda Nina Hyvönen.
TKI-aineistonhallinta ja uusi työkalu Minna Marjamaa, Laurea-ammattikorkeakoulu Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
OA julkaisemisen lisenssit Terhi Manninen, Kansalliskirjasto Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo,
Helsinki Region Infoshare -palvelu Kokemuksia ja suunnitelmia JHS 189 Avoimen tietoaineiston käyttölupa -seminaari Projektipäällikkö Tanja Lahti.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Joel Nokelainen, Helsingin kaupunginmuseo,
Museoaineistot verkossa kirjastojuridiikan seminaari Tuula Hämäläinen Lakimies Kansallisgalleria.
Tavoitteista toimenpiteisiin; avoimen tieteen käytännöt lisäävät tutkimuksesi vaikuttavuutta.
Open Access -lehtien julkaisumaksujen organisointi Arja Tuuliniemi, Kansalliskirjasto Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
KANSALLISKIRJASTO Finnan viestintä- ja markkinointi 2016 Tiedottaja Heidi Mustajoki, Finnan markkinointityöpaja
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
KARTOITA JA SELVITÄ Työ tehdään osana kokonais- ja tietoarkkitehtuurityötä Määritä avaamisprosessin vastuut tarvittavan asiantuntemuksen ja osaamisen mukaan.
Hallinnon kehittämisosasto - Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö 1 Julkisen hallinnon tietopolitiikan kohteita ja yhteentoimivuuden tasot (EIF)
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Yhtenäisen metatiedon tärkeys loppukäyttäjän kannalta
Tiedonhallinnan ohjausryhmän ohjaamat palvelut ja asiantuntijaryhmät
Teema 2: Haasteet Maailma ympärillä muuttuu
Oikeudelliset vaatimukset avoimuudelle & lisenssit
Tutkimusjulkaisujen avoin julkaiseminen
Aineistojen jakaminen - IDAn yhteydet muihin palveluihin
              OIKEUDELLISET KYSYMYKSET LIITTYEN TAITEELLISIIN ESITYKSIIN JA TALLENTEISIIN OTK Maria Rehbinder, Tekijänoikeusasiamies Taideyliopistojen.
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
OA julkaisemisen lisenssit ja muut ehdot
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Oikeuksien hallintaan liittyvät metatiedot
Informaatikot Päivi Kanerva ja Minna Toikka
OKM TIEDONKERUUT Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Metatiedon yhtenäistäminen julkaisuarkistoissa
Mikko Lappalainen Finto-ohjausryhmän kokous
KDK-KA versio 3 Kommenttikierroksella huomioitavaa
Organisaatioiden yhteistyö
Organisaatioiden yhteistyö
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Organisaatioiden yhteistyö
Finna-perehdytys Konsortio
Tutkimusaineistopalvelut Qvain, IDA, Etsin, Metax
Datan ja aineistojen avaaminen
Julkaisuneuvotteluiden tilanne
Tilannekatsaus: Finnan uuden palvelusopimuksen käyttöönotto
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Datan ja aineistojen avaaminen
Metatietopalvelukokonaisuus
Photograph:Eeva Rista, Helsingin kaupunginmuseo,
Datan ja aineistojen avaaminen
THL – SÄHKÖINEN JULKAISEMINEN MÄÄRITTELYTYÖPAJA
Kehittämishankkeista Virtaa ja Synergiaa
DATAN JA AINEISTOJEN AVAAMINEN FINNAN AVULLA
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Miten omat aineistot saadaan Finnaan?
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Kuva: Samuli Paulaharju, 1907, Museovirasto, CC BY 4.0
Tietosuoja-asetus ja Finna
Miten omat aineistot saadaan Europeanaan?
Esityksen transkriptio:

Oikeuksien hallintaan liittyvät metatiedot -työryhmän tuloksia Finnan konsortioryhmä 30.11.2016 Maria Virtanen

Kuva: Teuvo Kanerva, Helsingin kaupunginmuseo, CC BY 4.0 https://finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km0026m3

Tausta ja työn vaihe ATT- ja KDK-hankkeiden yhteinen, laaja, 2016 toiminut työryhmä. Tavoitteena ollut edistää aineistojen käyttöä ja avoimuutta laatimalla ehdotus aineistojen saatavuuteen, käyttöön ja niiden rajoituksiin liittyvistä metatiedoista. Tuottanut selvityksen aiheesta. aiheen, käsitteiden määrittelyä Suomen kulttuuriperinnön ja tieteen tietoinfrastruktuurit aiheen kannalta (ml. Finna) eri metadatastandardit, myös kv-kehitys aiheen kannalta suositukset parhaiksi käytännöiksi ehdotuksia jatkotoimenpiteiksi liitteisiin koottu mm. käyttöehtoja, tarkempaa tietoa metatietoformaateista Selvitystä ei ole vielä julkaistu, konsortioryhmän käytössä versio 0.95.

Miksi Finnan kannalta tärkeä aihe? Tahtotila: Finna on johtava avoimen tieteen ja kulttuurin aineistojen hyödyntämisen väylä. Jotta tahtotila toteutuu, tulee voida ratkaista kuvailussa Onko Finnan kautta tarjottava aineisto (tai metadata) siten avointa, että siihen on vapaa pääsy? Onko Finnan kautta tarjottava aineisto (tai metadata) siten avointa, että sitä voi vapaasti käyttää? Jos edellä mainittuihin liittyy ehtoja/rajoituksia, millaisia ne ovat? Konseptinsa laajuuden vuoksi Finna ei kuitenkaan edellytä sopimustasolla, että palvelun indeksiin haravoitava metadata sisältäisi oikeuksien hallintaan liittyvää metatietoa.

Oikeudet, rajoitukset ja Finna Metadatan lisenssi CC0, kuitenkin osaan metatiedosta liittyy käyttö/näyttörajoituksia. Oikeuksien hallintaan liittyvää metatietoa (KUMEA-ryhmän ohje) hyödynnetään tällä hetkellä vain korkeakoulukirjastojen käyttörajoitetun metadatan rajaamiseksi pois Finna.fistä. Näyttörajoitettu metatieto ja kuvailun kysymykset? Aineistoihin liittyvät oikeudet ja rajoitukset Verkossa saatavilla olevien aineistojen käyttöoikeustietojen puutteellisuudet todettu käytettävyysongelmaksi Finnassa. Visuaalisten verkkoaineistojen koskevat käyttöoikeustiedot yleistyneet huomattavasti. Myös erityisesti verkossa saatavilla oleviin aineistoihin liittyvän pääsyrajoituksen kuvailu hyödyllistä Finnan kannalta. Pääsyrajoituksen ilmoittaminen yleistymässä kirjastoista saatavassa metadatassa.

Tarpeita Finnan näkökulmasta Yhteentoimivuus! Ihmisymmärrettävyys Koneluettavuus Kuvailusääntöjen, metatietoformaattien ja tietojärjestelmien kehittäminen. Kv-kehityksen seuraaminen ja huomioiminen. Käyttäjälle hyödyllisten ominaisuuksien kehittäminen oikeuksien hallintaan liittyvien metatietojen avulla.

Ehdotukset hyviksi käytännöiksi Avoimuus on aina lähtökohta. Ellei aineiston tai metadatan käyttöä tai saatavuutta ole rajoitettava lain, sopimuksen tai eettisen syyn perusteella sen tulisi olla avointa. Avoimuuteen ja kestävään käyttöoikeuksien hallintaan on pyrittävä aineiston koko elinkaaren ajan. Käyttö- ja saatavuus- eli pääsyrajoitukset on erotettava toisistaan. Käytä olemassa olevia, soveltuvia standardeja ja kuvailuohjeita. Kaikki rajoitukset tulisi ilmoittaa metatiedoissa selvästi, mielellään sekä ihmis- että koneluettavalla ja -ymmärrettävällä tavalla.

4. Käyttörajoitusten tarkan kohteen tulisi ilmetä yksiselitteisesti ja selvästi (esim. metatiedot, koko kokoelma, aineisto tai jokin yksittäinen tieto metatiedoissa tai aineistossa tai aineiston tietty ilmentymä). 5. Jos aineisto ei ole avoimesti saatavana ja käytettävänä tulee perusteisiin viitata (esim. laki tai sopimus), mielellään sekä ihmis- että koneluettavalla tavalla. 6. Tekijänoikeuksiin perustuvat käyttörajoitukset tulisi, jos mahdollista, kertoa Creative Commons-lisenssien avulla. Jos ne eivät sovellu, voidaan käyttää muita laajalti käytettyjä ratkaisuja, kuten Europeanan ja DPLA:n rightsstatements -suosituksia. Metatietoihin tulisi tallentaa lisenssin nimi tai sen lyhennelmä sekä - jos mahdollista - linkki lisenssin (suomenkieliseen) tiivistelmään tai, ellei sitä ole käytettävissä, kokotekstiin.

7. Mikäli käytössä on organisaatio- tai aineistokohtaisia käyttörajoituksia niitä tulisi käsitellä seuraavalla tavalla: Tarjoa aina ihmisen luettavaa versiota lisenssistä [uri:n takana] Kuvaile mitä käyttäjä saa tehdä aineistolle Kuvaile mitä ehtoja tähän liittyy Jos mahdollista tee vain yksi versio lisenssin sisällöstä Linkitä ensin helppolukuiselle sivulle ja sieltä koko lisenssiin/lakiin Määrittele käsitteet, ajattele luettavuutta Tarjoa sekä html- että pdf-versio 8. Rajoituksen perusteen tyyppi tulee ilmaista metatiedoissa. 9. Oikeuksien haltijat on ilmoitettava mahdollisimman yksiselitteisesti. 10. Aikarajoitukset ja päiväykset on huomioitava metatiedoissa ja ne on kerrottava yksiselitteisesti ja standardien mukaisesti. Esimerkiksi päivämäärät on kuvattava ISO 8601 -standardin esittämällä tavalla (VVVV-KK-PP).

Seuraavia askeleita Selvityksen hyväksyminen ja julkaiseminen. mm. KDK-ohjausryhmä käsittelee vielä. Tiedottamista (mahdollisesti myös tilaisuuksia/koulutusta), käytäntöjen kehittämistä ja kirjaamista. Kansainvälisten Rightsstamentien lokalisaatiota Esim. KAM-juristiryhmä käsitellyt alustavasti Euroepeanan käyttöönottamia uusia Rightsstaments-vaihtoehtoja: varmistettava yhteensopivuus Suomen lainsäädännön kanssa, erillinen tekijä ja resursointi (juristi/kääntäjä) lokalisaatiolle ja käännöstyölle?

Kiitos! Kuva: Teuvo Kanerva, Helsingin kaupunginmuseo, CC BY 4.0, https://finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km0026m5