14. Ortodoksiset ja orientaaliset kirkot

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
RUKOILEMME YHDESSÄ.
Advertisements

Pyhä pienen koululaisen arjessa - Learning by smiling 
USKONTO VUORISAARNA 4.LUOKKA.
Kristillinen kirkkovuosi ja jumalanpalvelus
LUTERILAINEN KIRKKO.
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Katumuksen sakramentti
Kpl 7. Opin muotoutuminen Muistiinpanot 7. luokan oppikirjan 7. kappaleeseen (Juhani Räsänen: Kirkkohistoria) Kuvat:
Hyvä ja paha Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 3. kappaleeseen
KASTE JA MIRHAVOITELU Teksti: Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle Kuvat:
- Kirkon opettaja ja kaunistaja.
Kuolema ortodoksisessa perinteessä
Papisto turvaa jatkuvuuden
Ortodoksinen kirkko Pinja, Roosa ja Verneri. Tampereen ortodoksinen kirkko Tunnetaan myös nimellä Pyhän Nikolaoksen kirkko Rakennettu vuosina
KRISTILLISTEN PERINTEIDEN MUOTOUTUMINEN Luku 3 – Ydinsisältö.
Katolinen kirkko. Historia ja faktat Katolinen kirkko syntyi vuonna 1054, kun kristityt jakaantuivat katolilaisiin ja idän ortodokseihin. Katolilaisen.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja.
ELÄMÄ TOTEUTUU SUHTEESSA MUIHIN Luku 11  Ydinsisältö.
Bysantti Itä-Rooma keskiajalla. Bysantin perustana Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa 395 Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa.
KRISTILLISEN OPIN KEHITTYMINEN ENNEN JA JÄLKEEN KONSTANTINOLAISEN KÄÄNTEEN UE2 LAJM.
ORTODOKSINEN KIRKKO PS2 LAJM. Sana ortodoksi Orthos (kr.) = oikea Doksos (kr.) = oppi Seitsemän ekumeenista konsiilia vuosien 325– 757 välillä määritteli.
-Eutanasia on armokuolema tai kuolinapu ja se on tarkoituksella suoritettu toisen ihmisen kuoleman tuottaminen, jonka tarkoituksena on kyseisen henkilön.
Oppi, sakramentit, rukoukset, Jumalanpalvelus ja seurakunnan toiminta
Uuden suunnitelman äärellä Hämeenlinnassa
Luterilaisen jumalanpalveluksen tunnuspiirteitä
Reformaatio ja pyhäkoulu
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
10. Kristinusko – ristin tie
KASTE JA MIRHAVOITELU Teksti: Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle Kuvat:
Luku 14 – Raamatun tulkinta
Elämän alku Luku 12  Ydinsisältö.
15. Vapaakristillisyys.
Puheen teksti osoitteessa
Moraali Eräät nohevat 9A.
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
1 JUMALA Luku 1 – Opetusvinkki 1.
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
13: Islamilainen elämäntapa ja yhteiskunta
Islam Eero ja Noora.
Ue 5 Kristinuskon historia Suomessa
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
ORTODOK-SINEN KIRKKO eli kreikkalais- katolinen kirkko.
Ortodoksinen kirkko .
ORTODOKSINEN KIRKKO.
ISLAM Islamin synty: Islam syntyi 600-luvulla Arabin niemimaalla, jossa sijaitsevat sen pyhimmät kaupungit Mekka ja Medina. Ensimmäinen islamilainen.
PELASTUS Luku 4 – Opetusvinkki 1.
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
KRISTILLISTEN KIRKKOJEN EETTISET PAINOTUKSET
KRISTINUSKO kpl 8.
Reformoitu opetus.
Kristinuskon harjoittaminen ja elämäntavat
Kristinusko – armo ja sovitus
Katolinen kirkko.
LUTERILAISEN KIRKON SYNTY
Keskustelupainotteinen tunnin toteutus
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Kristinuskon harjoittaminen ja elämäntavat
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
3. Ortodoksinen kristillisyys
Kristinuskon oppi usko yhteen, kolmiyhteiseen Jumalaan : Isä (kaikkivaltias Luoja) – Poika (Jeesus Kristus, pelastaja) – Pyhä Henki (Pyhittäjä) pelastushistoria:
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Martti Luther ( ) Martti Luther ( )
Katolinen kirkko (= yleinen, yleismaailmallinen)
Mikä/kuka on kristitty?
Martti Luther (1483 – 1546) - syntyi Eislebenissä kaivosmiehen pojaksi
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
4. Luterilainen kristillisyys
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
2.2 Kulttuuriperintö.
Esityksen transkriptio:

14. Ortodoksiset ja orientaaliset kirkot Ydinsisältö

Sulje silmäsi ja rentoudu kuuntelemaan musiikkia. Ohjeet Sulje silmäsi ja rentoudu kuuntelemaan musiikkia. Millaisia ajatuksia musiikki herättää? Millainen tunnelma musiikista välittyy? Mihin kirkkoon musiikki liittyy. Mistä päättelet näin? Yksi mahdollinen musiikkilinkki: www.youtube.com/watch?v=dTnxFgmQLKc

Tietoa ortodoksisesta kuorolaulusta Ortodoksisen kirkon jumalanpalveluksessa tekstit lauletaan tai luetaan laulaen eli resitoiden, eikä soittimia käytetä Papit käyttävät resitatiivista lukutapaa koko jumalanpalveluksen ajan lukuun ottamatta saarnaa Varsinaisesta kirkkolaulusta vastaavat kanttorin johdolla kirkkomusiikkiin perehtyneet laulajat, joille laulaminen on vapaaehtoistyötä

Ortodoksiset munkit maalaavat ikonej

Vinkkejä ikoneihin tutustumiseen video suomalaisista ikonimaalareista: www.youtube.com/watch?v=jcBUXIW9rUg Perustietoa ikoneista suomalaisten ortodoksien ylläpitämältä verkkosivulta: www.ortodoksi.net/tietopankki/esineet/ikonit/ikoni .htm Voit värittää itse ikonin printtaamalla ortodoksilasten ja -nuorten sivuilta ikonikuvia: www.onl.fi/dokumentit/cat_view/2- puuhat?limit=30&order=date&dir=ASC&start=150 

Ikoni tarkoittaa kirkollisessa käytössä pyhää kuvaa Ikonimaalaus 1 Ikoni tarkoittaa kirkollisessa käytössä pyhää kuvaa Ikoni ei ole taide-esine vaan uskonnonharjoitukseen käytettävä esine, jota ei kuitenkaan palvota Ikonissa kuvatuilla pyhillä aina sädekehä ja ikoniin merkitään ketä pyhää tai mitä tapahtumaa se esittää Ikoneja ei signeerata, koska Jumala toiminut maalarin käden kautta ja ikoni maalattu Jumalan kunniaksi

Maalauspohjana käytetään puuta tai muuta sopivaa materiaalia Ikonimaalaus 2 Maalauspohjana käytetään puuta tai muuta sopivaa materiaalia Väripigmentit mineraaleja tai orgaanisia värejä, temperavärejä käytetään paljon Ikonin taustana valo, ja tilan luojana käytetään ns.  käännettyä perspektiiviä. Ikoninmaalaus prosessi, johon valmistauduttava hyvin, ja maalaaminen vaatii keskittymistä, sen voi kokea rukouksena ja hengellisenä kokemuksena

SEURAAVILLA DIOILLA MIELENKIINTOISIA KYSYMYKSIÄ ORTODOKSISUUDESTA JA NIIDEN PERÄÄN VASTAUSNÄKÖKULMIA. Voit testata mihin kysymyksiin osaat vastata 

Miten ortodoksi valmistautuu pääsiäiseen? Kysymykset, osa 1 Mitä omaan uskonnolliseen perinteeseen liittyviä asioita ortodoksikodin nurkasta löytyy usein? Miten ortodoksi valmistautuu pääsiäiseen? Mitkä erityiset päähineet liittyvät ortodoksihäihin? Kumman käden nimettömässä ortodoksit pitävät vihkisormusta? Saako ortodoksipari käyttää ehkäisyä?

Vastaukset, osa 1 Ortodoksikodista saatat löytää alttarinurkan, jossa on ikoni ja lampukka. Itä-Suomessa ikonin päällä on kirjailtu liina eli ”käspaikka”. Pääsiäiseen valmistaudutaan 40 päivän mittaisella suurella paastolla Palmusunnuntaita edeltävän lauantain vigiliassa siunataan virpomisvitsat ja koristellaan kirkon ikonit. Hiljaisella viikolla ei kyläillä vaan valmistellaan pääsiäistä. Ortodoksihäihin liittyvät kruunut ja seppeleet. Ortodoksit pitävät vihkisormusta yleensä oikean käden nimettömässä. Ehkäisy on avioparin keskinäinen asia. Avioliiton on oltava silti avoin lapsen saamiselle, sillä lapset ovat suuri lahja.

Miten ortodoksikirkossa suhtaudutaan aborttiin? Kysymykset, osa 2 Miten ortodoksikirkossa suhtaudutaan aborttiin? Saako ortodoksipappi mennä naimisiin? Mitä erityisohjeita liittyy ortodoksikirkossa vainajan käsittelyyn ja hautajaisiin? Saako ortodoksin polttohaudata? Voiko nainen olla ortodoksikirkossa nunna tai pappi?

Kysymykset, osa 3 Kuinka ortodoksinen ristinmerkki eroaa roomalaiskatolisesta tai luterilaisesta tavasta tehdä ristinmerkki? Mitkä ovat ortodoksien keskeisimmät moraaliopetuksen periaatteet? Uskovatko ortodoksit, että ihminen voi kehittyä paremmaksi ihmiseksi? Mitä voisi tarkoittaa ns. ortodoksinen elämäntapa? Mikä on ortodoksinen vastine luterilaiselle rippikoululle?

Vastaukset, osa 2 Abortti sallitaan, jos se on ainoa vaihtoehto esimerkiksi äidin terveyden tai muun elämäntilanteen takia. Pappi voi mennä naimisiin ennen pappisvihkimystä mutta ei sen jälkeen. Piispat ovat naimattomia tai leskiä. Vainaja haudataan valkoisessa tai puisessa arkussa. Hänet puetaan kuolinvaatteisiin ja hänen kaulaansa laitetaan risti. Ylle laskostetaan ikonin kuvilla kirjailtu kateliina, otsalle asetetaan paperinen voiton seppele ja rinnalle laitetaan ikoni. Vainajalle pidetään muistopalvelus jo ennen varsinaisia hautajaisia, ja hautajaisissa arkku on avoinna. Vainajaa muistellaan 40 päivän kuluttua kuolemasta toimittamalla hänelle muistojumalanpalvelus.

Vastaukset, osa 3 Ortodoksinen kirkko suosii arkkuhautausta, mutta vainajan tahtoa kunnioittaen hänet voidaan Suomessa myös polttohaudata. Esimerkiksi Kreikan ortodoksikirkko on jyrkästi polttohautausta vastaan. Nainen voi olla ortodoksikirkossa nunna mutta ei pappi. Ortodoksit koskettavat ristinmerkin lopuksi ensin oikeaa ja sitten vasenta olkapäätä. Ortodoksiset kirkot eivät ole kehittäneet erillistä moraali- ja yhteiskuntateoriaa roomalaiskatolisen kirkon tapaan. Ihmisen hengellisyys luo edellytykset myös moraaliselle toiminnalle. Kristinuskon yleiset eettiset periaatteet, kuten. kultainen sääntö ja lähimmäisenrakkaus, ovat tärkeitä.

Kysymykset, osa 3 Kuinka ortodoksinen ristinmerkki eroaa roomalaiskatolisesta tai luterilaisesta tavasta tehdä ristinmerkki? Mitkä ovat ortodoksien keskeisimmät moraaliopetuksen periaatteet? Uskovatko ortodoksit, että ihminen voi kehittyä paremmaksi ihmiseksi? Mitä voisi tarkoittaa ns. ortodoksinen elämäntapa? Mikä on ortodoksinen vastine luterilaiselle rippikoululle?

Vastaukset, osa 3 Ortodoksinen kirkko suosii arkkuhautausta, mutta vainajan tahtoa kunnioittaen hänet voidaan Suomessa myös polttohaudata. Esimerkiksi Kreikan ortodoksikirkko on jyrkästi polttohautausta vastaan. Nainen voi olla ortodoksikirkossa nunna mutta ei pappi. Ortodoksit koskettavat ristinmerkin lopuksi ensin oikeaa ja sitten vasenta olkapäätä. Ortodoksiset kirkot eivät ole kehittäneet erillistä moraali- ja yhteiskuntateoriaa roomalaiskatolisen kirkon tapaan. Ihmisen hengellisyys luo edellytykset myös moraaliselle toiminnalle. Kristinuskon yleiset eettiset periaatteet, kuten. kultainen sääntö ja lähimmäisenrakkaus, ovat tärkeitä.

Vastaukset, osa 4 Ihminen kehittyy paremmaksi osallistumalla ahkerasti jumalanpalveluksiin ja mysteerioihin. Silloin Jumalan armo pääsee vaikuttamaan ihmiseen ja hän jumalallistuu. Ortodoksinen elämäntapa voisi tarkoittaa pyhittymiseen tähtäävää elämäntapaa, jonka keskeisimpiä osia ovat yksityinen rukous, säännöllinen osallistuminen yhteisiin jumalanpalveluksiin, paastoaikojen noudattaminen ja sakramentteihin osallistuminen. Kristityn elämäntapaan kuuluu myös kohtuullisuuden ihanne ja lähimmäisen palveleminen. Ortodoksinen vastine rippileirille on kripari eli kristinoppileiri.

Ortodoksiset kirkot maailmassa Ortodoksinen = oikeaoppinen, oikeauskoinen Maailmassa on ortodokseja noin 260 miljoonaa Ortodoksit jakautuvat useisiin itsenäisiin paikallisseurakuntiin, joista vanhimpia kutsuaan patriarkaateiksi ja niiden päämiehiä patriarkoiksi Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka arvojärjestyksessä ensimmäinen

Ortodoksinen oppi Uskon totuudet ilmenevät kirkon traditiosta, johon sisältyvät Raamattu, kirkkoisien opetus ja tulkinta, Nikean- Konstantinopolin uskontunnustus ja varhaisten vuosisatojen kirkolliskokousten päätökset Seitsemän sakramenttia eli mysteeriota, jotka ovat pitkälti samoja kuin roomalaiskatolisessa kirkossa Luostareilla on keskeinen asema, mutta sääntökuntia on vain yksi

Kirkollinen elämä Kirkon katsotaan kuvaavan taivaallista Jumalan valtakuntaa kaikessa loistossaan Tärkein jumalanpalvelus on sunnuntaisin ja juhlapyhinä vietettävä liturgia Liturgiassa ei käytetä soittimia, vaan kuorolaulua ja resitaatiota

Ortodoksinen etiikka Ortodoksisessa kirkossa ei erillistä moraali- ja yhteiskuntateoriaa Maallista ja hengellistä ei pidä erottaa toisistaan: hengellisyys luo edellytykset moraaliselle toiminnalle Ihmisen tehtävä on kasvaa täyteen Jumalan kaltaisuuteen eli jumalallistua Jumalallistumisen myötä ihminen osaa nähdä lähimmäisen tarpeet ja tehdä hyvää Venäjällä kirkolta vaaditaan selkeää moraaliopetusta, joka motivoisi työntekoon ja korostaisi rehellisyyttä

Orientaaliset kirkot Maailmassa viisi orientaalista kirkkoa Orientaaliset kirkot perusluonteeltaan ortodoksisia, mutta opit ja käytänteet poikkeavat joiltain osin Suurin orientaalinen kirkko Egyptin koptilainen kirkko