Jupiter on saanut nimensä Jupiter-jumalan mukaan.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TÄHTITIETEEN HARRASTAMINEN
Advertisements

AURINKOKUNTA SYNTY Teoriat:
Pluto.
SATURNUS JA SEN KUUT Mittoja
Tutkimme lähialuetta Joensuun normaalikoulun 9A jääkausiretkellä tutkimassa maastossa jääkauden merkkejä. Luokassa opiskeltu asia yhdistettiin retkellä.
pyöriminen ja gravitaatio
pohdi olemassa- oloamme tämän pohjalta
Tekijät: Siiri Pekkarinen ja Emilia Laitinen
Vuorovaikutus.
Vuorovaikutus.
Linnunrata ja muut galaksit
Tarinaa tähtitieteen tiimoilta
Maapallo – ihmisen koti
Havainto.
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
AURINKOKUNNAN PLANEETAT
MAAILMANKAIKKEUS Tarinoita:
Hubble: Hubble-avaruusteleskooppi on maapallon kiertoradalle lähetetty peiliteleskooppi, eräänlainen avaruudessa oleva observatorio. Se on nimetty avaruuden.
Massa ja paino.
Iso karhu, Ursa major Iso karhu on vanhimpia ja par-haiten tunnettuja tähdistöjä. Sen seitsemän tähden ryhmä tunne-taan meillä Otavana. Tarinoiden mukaan.
Kappale 3.
ULKOPLANEETAT JUPITER, SATURNUS, URANUS, NEPTUNUS, (PLUTO)
Miguel de Cervantes Tekijät Taha ja Ada. Miguelin elämän vaiheet: Miguel on syntynyt 29. syyskuuta Alcalá de Henares, astilia, Espanja. Miguel on.
Myyttinen planeetta, jossa on joskus uskottu olevan elämää.
Tsunamit ja maanjäristykset
Massa m ja paino G.
Pohdipas hetkinen näitä:
Kaasupilven halkaisija pienenee murto- osaan alkuperäisestä.
Havainto. Taivaalla näkyvistä kohteista tutuimpia on Otava, eli Ursa Major (Iso Karhu) Se kiertyy öisellä vaelluksella Pohjantähden ympärillä.
1. Probleema –Onko täysikuu yhtä korkealla ollessaan eteläisellä taivaalla sekä kesällä että talvella?
Maa Kiertää aurinkoa tekijä jarno.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
Esitelmä Neptunus planeetasta
Tuulet.
Planeettablues 1.Aurinko ei yksin ole kaukaisuudessa,
Maailmankaikkeuden rakenne
Ilmakehä suojaa elämää
TÄHDENLENTO.
”Kaikki tiet johtavat Roomaan”
Tehnyt : Vihtori Pummila ja Elmeri Pessinen
Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Ilkka Valjus.
EUROOPPALAINEN IHMINEN ITSEVALTIUS BAROKKI ROKOKOO.
MANILAN SLUMMI.
Fysiikassa kaikkia aineellisia olioita sanotaan kappaleiksi Kappaleita voivat olla.
Mitä Valonnopeus on? Valonnopeus on fysikaali nen vakio, jota merkitään kirjaimella c. Sen arvo on: m/s. Erityisen suhteellisuusteorian muka.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta Kun katsotaan tähtiin, ei katsota tulevaisuuteen vaan kauas menneisyyteen. Taivaankappaleiden väliset.
Kansainvälisten suhteiden tutkimus = Maailmanpolitiikka = Kansainvälinen politiikka Tutkii ”ylikansallisia” suhteita, eli valtioiden/järjestöjen (esim.
Tähden kehityksen loppuvaiheet
AURINKOKUNTA.
Aurinkokunta Aurinko on Aurinkokunnan keskus, jota kaikki kappaleet kiertävät Siihen kuuluu mm. kahdeksan planeettaa, kymmenittäin kuita ja plutoideja.
Tiivistelmä 2. Vuorovaikutus ja voima
Vulkanismi.
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
Keplerin lait -tähtihavaintoihin perustuvia yleisiä päätelmiä
Vuorovaikutus ja voima
Saturnus Iida, Sara ja Vilma.
Aurinkokunta.
Tähden kehityksen loppuvaiheet
Viikonpäivät ja kuukaudet
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
KOMEETAT.
ASTEROIDIT.
25. Noste Tavoitteet ja sisällöt Tiheys Noste
Vuorovaikutus.
Mars-planeetan olosuhteiden kehitys
”Faint sun” paradoksi; Maan ja Marsin varhaiset meret Heikki Sipilä
Aurinkokunta vs. eksoplaneetat
Mitä mallit kertovat asiasta Mitä voimme päätellä havainnoista
Tiedonhakua kirjastossa
Oi Herra suuri, Luoja maan ja taivaan,
Esityksen transkriptio:

Jupiter on saanut nimensä Jupiter-jumalan mukaan.

Suurin planeetta Jupiter on selvästi Aurinkokunnan suurin planeetta. Sen massa on 2,5 kertaa suurempi kuin kaikkien muiden planeettojen yhteensä. Jupiterista nähdään ainoastaan sen pilvien yläosa. Siinä havaitaan vaaleita ja tummia raitoja sekä suuri punainen pilkku, joka on valtava pysyvä pyörremyrsky. Pilkun halkaisija on leveimmillään kolme kertaa Maan halkaisijan kokoinen. Jupiter näkyy Maasta hyvin paljain silmin ja sen suuret kuut erottuvat jopa tavallisella kiikarilla. Jupiterin läpimitta on noin 11 kertaa Maan läpimitta ja sen massa on 318 Maan massaa ja se on tilavuudeltaan 1 300 kertaa Maata suurempi.

Jupiterin kuut Jupiterilla on 67 tunnettua kuuta, joista neljää suurinta nimitetään Galilein kuiksi. Aurinkokunnan massiivisimpana planeettana Jupiter vaikuttaa vetovoimahäiriöillään monien komeettojen ja asteroidien ratoihin, ja on kyennyt sieppaamaan itselleen suuren kuuperheen.

Kiertorata ja pyöriminen. Jupiter on nopeasti pyörivä ulkoplaneetta, jonka pyörähdysaika akselinsa ympäri on lyhin kaikista aurinkokuntamme planeetoista. Pyörähdysaika on alle 10 tuntia. Nopean pyörimisensä takia Jupiter on litistynyt noin 0,06487 eli noin 6,5 prosenttia. Jupiterin kiertoaika Auringon ympäri on lähes 12 vuotta ja etäisyys Auringosta noin 780 miljoonaa kilometriä eli noin 5,2 kertaa Maan etäisyys.

Jupiterin vaikutus aurinkokuntaan. Massansa myötä Jupiterilla on suuri vetovoima ja se on Auringon jälkeen aurinkokunnan toiseksi merkittävin kappale. Jupiterin kanssa samalla radalla kiertää monia niin sanottuja troijalaisia asteroideja, jotka sijaitsevat sen kiertoradalla noin 60 astetta planeetan edessä ja takana. Se on siepannut osan komeetoista kymmeniä komeettoja käsittävään Jupiterin komeettaperheeseen. Jupiter on aiheuttanut vetovoimallaan asteroidivyöhykkeeseen alueita, joissa asteroideja ei ole lainkaan.

Jupiterin synty. Jupiter lienee syntynyt aikaisemmin kuin Maa, ehkä 3–10 miljoonaa vuotta aikaisemmin. Yleensä ollaan sitä mieltä, että Jupiter syntyi jäästä ja kivestä koostuneen planeetan kasvettua niin suureksi, että se pystyi keräämään kaasua alkuaurinkoa ympäröivästä esiplanetaarisesta kaasu- ja pölykiekosta.

Jupiterin renkaat. Jupiterilla on ympärillään renkaat, jotka tunnetaan Jupiterin renkaina. Ne olivat kolmannet renkaat, jotka Aurinkokunnasta löydettiin Saturnuksen renkaiden ja Uranuksen renkaiden jälkeen. Renkaat löysi Voyager 1- luotain ja niitä tutki tarkemmin Galileo-luotain. Renkaita ovat tutkineet myös Hubble- teleskooppiJupiterin renkaat ovat koostumukseltaan lähinnä pölyä ja ovat siitä syystä erittäin harvat ja himmeät. Renkaat koostuvat neljästä pääosasta: Tiheästä halosta, suhteellisen kirkkaasta ja harvasta päärenkaasta sekä kahdesta sisäosiltaan tiheästä ja reunoja kohti harventuvasta renkaasta.i ja teleskoopit maasta käsin.