LUONNONTIETEELLISEN MAAILMANKUVAN SYNTY

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pohdipas hetkinen näitä:
Advertisements

Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
Eurooppalainen ihminen Renessanssi – luova universaali ihminen
Tiedon vallankumous ja uusi maailmankuva
EUROOPPALAINEN IHMINEN RENESSANSSI. = Antiikin uudelleen löytäminen = Aikakausi keskiajan ja uuden ajan välissä  Tuomitsi keskiajan, ihaili antiikkia.
FILOSOFISIA POHDINTOJA.  Mitä hyötyä on  matematiikasta  biologiasta  historiasta  filosofiasta  rakkaudesta?  Mitä on hyöty?
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
EUROOPPALAINEN IHMINEN ITSEVALTIUS BAROKKI ROKOKOO.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusi aika koittaa: siirtomaat ja kansainvälinen kauppa.
Lapin yliopistoa profiloiva tutkimus Kansainvälinen arviointiryhmä Pj. Jorma Sipilä
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
Valistus. Keskeisiä ajatuksia 1700-luvun keskieurooppalainen aate korosti järkeä ja kokemusta kritisoi rajatonta itsevaltiutta, yhteiskunnan epäkohtia,
Uusi aika alkaa
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Yhteisöllisen median käytön periaatteet Metropoliassa.
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
Fysiikka ja kemia Antiikin aikoina ja pitkään sen jälkeen tutkijat pohtivat laajasti luonnonilmiöitä. Sama tiedemies saattoi tutkia geometrisiä ongelmia,
Tieteenfilosofia I Lapin yliopisto
Vanhan testamentin kirjojen taustaa
Ihminen ja maailma Teksti: Ortoboxi.fi ja Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle, kpl 5 Kuvat:
Vulkanismi.
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
Tähtitiede Sisältö: Tähtitieteen historia
Ikuisia kysymyksiä Maailma synty - miten kaikki tapahtui? Luonnontieteet: fysiikan, biologia kemia - miksi kaikki sai alkunsa? Uskontojen maailmansyntymyytit.
Positivismi.
Pirstoutunut kristikunta ja uusi maailmankuva
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
Fyysikan historiaa.
AAAK kotiharjoitus 1 Palautus MyCourses perjantaina 23
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
KPL 7 TEOLLINEN VALLANKUMOUS
Aurinkokunta.
TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY
Uuspakanuus Luonnonuskonto.
Yhteisöllisen median käytön periaatteet Metropoliassa
Skolastiikka Filosofian ja teologian yhdistämää tiedettä kutsutaan skolastiikaksi Skolastiikan tavoitteena oli osoittaa, että kirkon oppi oli sopusoinnussa.
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
LUONNONTIETEELLISEN MAAILMANKUVAN SYNTY (s )
1700- ja 1800-LUKUJEN SUURET MUUTOKSET
Reformaation merkitys uskonnon ja tieteen suhteelle.
Filosofian alat TEOREETTINEN FILOSOFIA
Reformoitu opetus.
VOIKO JUMALAN OLEMASSAOLOA TODISTAA
Mikä on elämänkatsomus?
Luku Nuori tasavalta, s. 102–106
Tieteellisen tekstin peruselementit
Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty ANTIIKIN AIKANA (s )
METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
Barokki, rokokoo, tieteellinen vallankumous
OMAN AJATTELUN KEHITTYMINEN AATE- JA KÄSITEHISTORIA
Voiko jumalan olemassaoloa todistaa?
Luku Kirkko menettää otteensa s.106–110
2. tieto osana maailmankuvaa
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Kirkko ja papit opettavat suomalaisia
III VÄLIMERI ANTIIKIN AIKANA kuvanavaus
Opintopsykologi Katja Hietanen
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
III KE SKIAJAN EUROOPPA
Valistus ja kristinusko
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
TEOLLISTUMINEN Pohdi aluksi (ryhmissä):
Luonnontieteet muokkaavat maailmaa
IkäArvokas-hanke Löytävää vanhustyötä edistämässä
Esityksen transkriptio:

LUONNONTIETEELLISEN MAAILMANKUVAN SYNTY Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. LUONNONTIETEELLISEN MAAILMANKUVAN SYNTY Luku Tieteen vallankumous s. 111–117

Tiedettä ja magiaa Jo 1500-luvulla oppineet humanistit alkoivat kyseenalaistaa keskiajan tieteellisiä käsityksiä tukeutuen uudelleen löydettyihin antiikin käsikirjoituksiin. Nykymielessä tieteellinen tutkimus oli vielä vähäistä, mutta esimerkiksi matematiikan, tähtitieteen ja ihmisen anatomian tutkimus edistyi huimasti keskiaikaan verrattuna. Osa 1500-luvun tutkimuksesta oli silkkaa mielikuvituksen tuotetta, kuten astrologien horoskoopit, alkemistien kullanvalmistusohjeet ja noitateoriat. 1400-luvun käsitys tähtimerkkien ja kehon osien vastaavuuksista.

Ihmisen anatomia Miten ja miksi käsitys ihmisen anatomiasta muuttui 1500-luvulla? Pohdi, miksi katolinen kirkko suhtautui anatomiseen tutkimukseen kielteisesti. Da Vincin ja Vesaliuksen näkemykset ihmisruumiista.

Luonnontieteiden voittokulku Luonnontieteet edistyivät 1600-luvulla ripeästi, koska oppineet ryhtyivät vanhan tiedon järjestelemisen asemesta etsimään uutta tietoa. Luonnon tutkimisessa käytettiin empiiristä menetelmää, joka perustuu ihmisen järkeen, omiin havaintoihin ja kokeisiin. Entinen maailmankuva romuttui, koska keskiajan luonnontieteelliset käsitykset osoittautuivat virheellisiksi. Luonnontieteilijät hyödynsivät edelleen esimerkiksi keskiajan logiikan saavutuksia. Kukaan ei uskaltanut tai halunnut julkisesti kyseenalaistaa joitakin oletuksia, kuten Jumalan olemassaoloa. Tutkimustulokset heikensivät kuitenkin kirkon tukemien käsitysten uskottavuutta, mikä edesauttoi yhteiskunnan maallistumista.

Merkittäviä tiedemiehiä Francis Bacon: tieteenfilosofia, empiria, tiedon hyödyllisyys Galileo Galilei: Jupiterin kuut, aurinkokeskeinen maailmankuva Kopernikuksen tapaan Giordano Bruno: kielsi persoonallisen Jumalan olemassaolon, maailmankaikkeuden rajattomuus, rinnakkaiset maailmat Athanasius Kircher: pienet elävät organismit aiheuttavat taudit, muun muassa ruton Isaac Newton: kappaleiden mekaniikka, painovoimalaki, differentiaali- ja integraalilaskenta, valon spektri Mitä Francis Baconin lausuma ”Tieto on valtaa” mielestäsi tarkoittaa? Giordano Bruno ja Francis Bacon.

Geosentrinen maailmankuva Maapallo on maailmankaikkeuden keskipiste. Maapallo ei liiku, vaan planeetat, tähdet ja kuu kiertävät maapalloa ympyränmuotoisilla radoilla. Kirkko hyväksyi geosentrisen eli maakeskeisen maailmankuvan osaksi virallista oppiaan, sillä se sopi hyvin yhteen kirkon muun opetuksen kanssa: koska maapallo on maailmankaikkeuden keskipiste, myös ihminen on luomakunnan kruunu.

Heliosentrinen maailmankuva Nikolaus Kopernikus esitteli 1500-luvulla heliosentrisen eli aurinkokeskeisen mallin, joka ennusti planeettojen liikkeet aiempaa tarkemmin. Galileo Galilein havainnot edistivät kopernikaanista vallankumousta eli maakeskeisen maailmankuvan hylkäämistä. Maa ei ole maailmankaikkeuden keskipiste. Maa ja muut planeetat kiertävät aurinkoa. Auringonpilkkujen löytäminen osoitti, etteivät taivaankappaleet ole täydellisiä. Herätti kysymyksen: Onko maailma olemassa juuri ihmistä varten, jos ihminen ei olekaan maailmankaikkeuden keskipisteessä?

Hyödyn aikakausi Monet Euroopan hallitsijat näkivät tieteellisen tutkimuksen hyödyttävän modernin ja voimakkaan valtion rakentamista. Euroopan pääkaupunkeihin perustettiin tiedeakatemioita tai -seuroja, joiden jäseniksi kutsuttiin kaikki luonnontieteistä kiinnostuneet. Myös ansioituneet ulkomaalaiset saattoivat saada kutsun tiedeseuraan. Englannista, Ranskasta ja Hollannista tuli tieteenharjoittamisen keskuksia, ja ne syrjäyttivät esimerkiksi Italian. Tiedeakatemiat levittivät tietoa uusista hyödyllisistä keksinnöistä pitämällä luentotilaisuuksia ja julkaisemalla tutkimustuloksia painetuissa kirjasarjoissa. Tieto uusista koneista, aseista ja maanviljelymenetelmistä valoi uskoa inhimilliseen järkeen ja edistykseen. Uudet ajatukset leimasivat sittemmin myös valistuksen aikakautta.