Avoin tutkimusdata -tilaisuus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Avoin tiede ja tutkimus-hanke - oikeuksien hallinta Oikeuksien hallinta-työryhmän puheenjohtaja, tekijänoikeusneuvos Viveca Still, opetus ja kulttuuriministeriö.
Advertisements

Avoin tiede ja tutkimus ammattikorkeakouluissa AMK-kirjastopäivät, Jyväskylä Jaana Latvanen, informaatikko / projektikoordinaattori Seinäjoen.
Tervetuloa Tekesin asiointipalveluun! Palvelussa annetut tiedot tallentuvat suoraan Tekesin tietokantaan, mikä vähentää virheiden mahdollisuutta ja nopeuttaa.
Avoimuuden huomiointi tutkimuksen suunnittelussa Jessica Parland-von Essen CC-BY 4.0 Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Data Management Planning & DMPTuuli ATT TRAINING , OULU MARI ELISA (MEK) KUUSNIEMI, PROJECT MANAGER, RESEARCH SERVICES HELSINKI UNIVERSITY LIBRARY.
Aineistonhallinta ja työkalu datanhallintasuunnitelmien tekemiseen Minna Ahokas & Jari Friman, Tuuli-projekti
TKI-aineistonhallinta ja uusi työkalu Minna Marjamaa, Laurea-ammattikorkeakoulu Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Avoin tiede ja tutkimus -tiekartan vastuut tutkimusrahoittajille Ilona Lundström
AVOIN TIEDE JA TUTKIMUS HY:SSA EEVA NYRÖVAARA CC BY 4.0.
Tampereen yliopiston avoimuuden käytännöt ja palvelut tutkijoille Minna Niemi-Grundström johtaja, Tampereen yliopiston kirjasto Avoimen tieteen osaajakoulutus.
ORCID-tutkijatunnisteen käyttöönotto Hanna-Mari Puuska Julkaisutiedonkeruuseminaari
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Avoin tiede Suomen Akatemian näkökulmasta Avoin tiede –koulutusPentti Pulkkinen
© SUOMEN AKATEMIA 2 Avoin tiede Suomen Akatemian hakuohjeissa Avoimen tieteen huomiointi tutkimuksen suunnittelussa tiedeasiantuntija Jyrki Hakapää
AINEISTONHALLINTA- SUUNNITELMAN LAATIMINEN MARI ELISA (MEK) KUUSNIEMI, HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTO, TUTKIMUKSEN PALVELUT TUTKIMUSDATATIIMI.
Itä-Suomen yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka
Tutkimustietovaranto
Tutkimusrahoittajien keinovalikoima tutkimusdatan avaamiseksi
Avoimen datan jakaminen ja uudelleenkäyttö
Miten Aloittaa Valokuvaus Liiketoimintaa
Kodin ja koulun yhteistyö Lähde (diat 1-5): Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön, Opetushallitus ja Suomen Vanhempainliitto Ensisijainen ja kokonaisvaltainen.
Aineistonhallinnasta Väestöliitossa
Aineistonhallintasuunnitelma – miksi ja miten
Tutkimusinfrastruktuurien tietopankki
Informaatikot Päivi Kanerva ja Minna Toikka
Lomake-editori Käyttöönottokoulutus
Aineistonhallintasuunnitelmatyökalu dmpTuuli
Prosessi uusien organisaatioiden mukaan ottamiseksi Tuuliin
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
Tervetuloa Innokylään
Datan avaamisen ohjeistus
Tutkimustietovaranto – Virran tuomaa Työpaja
DMPTuulin ohje ylläpitokäyttäjille
EPortfolio Väline oman osaamisen kehittymisen seurantaan ja dokumentointiin. HOPS-koulutus Ilona Laakkonen, Student Life.
SOTE-tieto SOMEssa Jari Porrasmaa
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
OKM AJANKOHTAISTA
Saavutettavuusinfo korkeakouluopiskelijoille
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Ydinpalvelu: käytettävyyden parantaminen
Datan avaamisen ohjeistus
Kommenttipuheenvuoro: Tutkimuksen rahoittajan näkökulma
eKuitti – vastaanottajan näkökulma
EDELLYTYKSET AVOIMEN DATAN HYÖDYNTÄMISELLE LIIKETOIMINNASSA
Amkien ATT-hanke edistämässä avointa TKI-toimintaa
Tutkimusaineistojen hallinta DMPTuulin avulla
Mikä Kykyviisari? Maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä työikäisille Perustuu vastajaan omaan arvioon tilanteestaan Arvioi suuntaa-antavasti.
Ohjeita posterin (seuraava slide) käyttöön Voit käyttää koko pohjaa tai valita soveltuvat osat Tulosta H3 lopetustilaisuuteen posterisi koossa A3 Tiedot.
Risto Kuronen Vastuuvalmistelija
Tervetuloa Innokylään
Ekosysteemifoorumin ratkaisutyöpaja 15. 8
Mika Gissler tutkimusprofessori
Koulutus- ja opetusyhteistyö Opintohallintoon ja kirjauksiin liittyviä kysymyksiä Taustamateriaali kokoukseen (OKM, Ristiinopiskeluhankkeet,
Tiedon avaaminen Trafissa ja avaamisen haasteet
Asiointipalveluiden laatu - Asiakasarvioinnit
Tervetuloa uuteen PowerPointiin
Yhdistyksen liikuntatoiminnan arviointi ja kehittäminen
Julkaisun otsikko Väyläviraston julkaisuja x/2019
Julkaisun otsikko Väyläviraston tutkimuksia x/2019 Tekijän nimi.
Tähän sopiva otsikkoteksti
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
Video 4: Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma
Avoimen tuotteenhallintamalli
RYHMÄTYÖ kansalliset ORL-laaturekisterit
Research Data Management Agents
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
Luonnontiedeaiheinen projekti
Esityksen transkriptio:

Avoin tutkimusdata -tilaisuus Aineistonhallintasuunnitelma – miksi ja miten? – informaatikot Päivi Kanerva ja Minna Toikka Avoin tutkimusdata -tilaisuus 24.5.2016

Mikä on aineistonhallintasuunnitelma? Aineistonhallintasuunnitelma = datanhallintasuunnitelma = Data management plan = DMP Lyhyt tutkimuksen alussa tehtävä suunnitelma, jossa kuvataan koko datan elinkaari. Suunnitelmasta käy ilmi esimerkiksi: Miten data luodaan? Miten se dokumentoidaan? Kuka pääsee muokkaamaan sitä? Missä sitä säilytetään? Kuka huolehtii datan muokkaamisesta jatkokäyttöä varten? Aineiston käyttöoikeuksiin liittyvät asiat Tullaanko (ja miten) data avaamaan ja jakamaan muille?

Oman organisaation näkökulmasta tutkimusdata tarvitsee suunnitelman, jotta DMP-käytännöt vakiintuvat ja tutkijat sitoutuvat niihin. kaikki tutkimuksen tuen tarjoamat palvelut tulevat tutuiksi. tieto tutkimusorganisaatioissa tehtävästä tutkimuksesta ja kerätyistä materiaaleista saadaan kerättyä yhteen organisoidummin. varmistetaan, että organisaatiossa tuotettu tutkimus on tehty hyvän tieteellisen käytännön edellyttämällä tavalla.

Tutkimusprojektin näkökulmasta tutkimusdata tarvitsee suunnitelman, jotta datan käyttö on jouhevaa tutkimuksen aikana. varmistetaan datan dokumentaation laatu. voidaan varautua datan säilyttämisen ja käsittelyn vaatimiin kustannuksiin. varmistetaan datan eettinen ja turvallinen käyttö. tiedetään, kuka saa / voi käyttää dataa. tiedetään, kenellä on oikeus hävittää data. osataan varautua datan avaamiseen.

Tutkijan näkökulmasta tutkimusdata tarvitsee suunnitelman, jotta voidaan tehdä perusteltuja päätöksiä sekä sitä kautta ennakoida ja välttyä ongelmilta. vältytään tuplilta, datahävikiltä ja tietoturvaongelmilta. menetelmiä voidaan kehittää johdonmukaisesti heti projektin tai tutkimuksen alkuvaiheista lähtien. varmistetaan datan tarkkuus, valmius, luotettavuus ja varmuus. säästetään aikaa ja voimavaroja varsinaiseen tutkimustyöhön.

Rahoituksen haun näkökulmasta suunnitelmalla osoitetaan, että datan käyttö on jouhevaa tutkimuksen aikana. tunnetaan olemassa olevat tutkimusdatat => ei olla tekemässä päällekkäistä työtä. omaa aikaisempaa dataa voidaan hyödyntää => tutkimuksen potentiaali suhteessa kilpailijoihin on hyvä. syntyvästä tutkimusdatasta osataan pitää huolta => syntynyt data voidaan varmasti hyödyntää, eikä se häviä tai ole luku- tai käyttökelvotonta. käytettävän datan omistajuus on selvä => datan käyttö on mahdollista. syntynyt data hyödyttää myös muita => data voidaan jakaa, mikä parantaa tutkimuksen vaikuttavuutta ja synnyttää tutkimus- tai yritysyhteistyötä.

Hyödyllistä lisätietoa aiheeseen liittyen, mm. Turun yliopiston Tutkimusdata-guide: http://libguides.utu.fi/tutkimusdata FSD Aineistonhallinnan käsikirja: http://www.fsd.uta.fi/aineistonhallinta/fi/ Digital Curation Centre: http://www.dcc.ac.uk/resources/data-management-plans

Mikä Tuuli on? tutkijoille kehitetty palvelu, joka helpottaa aineistojen hallintaa ja avaamista sekä vastaamista tutkimusrahoittajien vaatimuksiin. Tuuli (DMPTuuli) auttaa aineistohallintasuunnitelman kirjoittamisessa DMPTuulista vastaa OKM:n kansallinen Tuuli-projekti, jossa ollut mukana lähes 20 eri organisaatiota tekninen alusta on DMPOnline (Digital Curation Center, DCC) maksuton, mutta vaatii rekisteröitymisen palvelun osoite: https://www.dmptuuli.fi

Rekisteröidy käyttäjäksi (Sign up)

Suunnitelman luominen (Create) Valitse yleinen suunnitelma (generic DMP) TAI Valitse rahoittaja Valitse organisaatio Valitse lisäohjeistus

Suunnitelman kirjoittaminen (Write) Täytä lomake Esimerkkivastaus tekstilaatikon Yläpuolella Ohjeet oikealla (Guidance) Kommentointi (Share note)

Suunnitelman jakaminen (Share) Tee yhdessä Co-owner= täydet oikeudet eli kirjoita ja jaa oikeuksia Edit=muokkaus- ja kirjoittamisoikeus Read only = luku- ja kommentointioikeus

Suunnitelman exportointi (Export) Suunnitelman saa ulos eri muodoissa Liitä osaksi tutkimus- suunnitelmaa tai rahoitushakua

Ota yhteyttä: openutu@utu.fi Kysymyksiä? Ota yhteyttä: openutu@utu.fi