Yh 2 - taloustieto Kurssin tenttiminen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aluetilinpito bruttokansantuote - arvonlisäys, brutto perushintaan - kiinteän pääoman bruttomuodostus (investoinnit) - työlliset - kotitalouksien.
Advertisements

KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
Koti ja perhe voimavarana Hurtig Vanhemmuuden roolit Vanhemmuuteen kuuluu monia rooleja: 1. Rakkauden antaminen 2. Huoltaja 3. Rajojen asettaja.
TUTUSTU KIRJAILIJAAN Tarinoita kirjoittajan takaa.
TALOUSTIETO YH2. KURSSIN SISÄLTÖ Kansantalouden perusteet Kansantalouden perusteet Kotitaloudet – yritykset – kilpailu – hinta Kotitaloudet – yritykset.
+ Lainsäädännön haasteet Koulutusvienti vauhtiin Kirsi Koivunen, Projektipäällikkö, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä AMMATILLINEN KOULUTUSVIENTI.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
Suhdannevaihtelut.
YH2, Kertaus -Kokeesen luettavat peruskäsitteet
BKT -ja talouden mittaaminen.
Kertaus.
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Suomen sota ja Haminan rauha 1809
Väestöllinen huoltosuhde 1865–2060
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2013
Maailmantalouden suuret kysymykset Suhdannetilanne ja -näkymät
Talouden ulkoinen tasapaino Suhdannevaihtelut
Osakkeet Laskea, onko omat osakkeet plussalla vai miinuksella
Luvut 16 ja 17 Motivoitunut ja sitoutunut opiskelija
Terveysteknologia Tutustutaan, mitä kaikkea terveysteknologialla voidaan tarkoittaa ja miten se auttaa terveyden hoidossa ja sairauksien ehkäisyssä.
Kansantalouden mittarit
YRITTÄJYYS OP2.
Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa Hi1
TE1 Terveyden perusteet
Psykologian 2. kurssi ”Miten minusta tuli minä?”
Tervetuloa Innokylään
Raha s:
Mitä erityistä saat Innokylästä? Verkkopalvelu
Energian tuotanto ja ympäristövaikutukset
TALOUSKASVUN EDUT JA ONGELMAT
Mistä suhdannevaihtelut johtuvat?
Terveystiedon ainereaali
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2012
Atomi, perushiukkaset ja perusvuorovaikutukset (kappale 10)
Finanssipolittiikka.
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Elisa Oyj – Elisa Partinen / VI12DI
Koulutusesityksen otsikko
Merkityksellisyys (työ)elämässä
2C Metsätalouden veroilmoituksen täyttäminen verkkolomakkeella
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Finanssialalle.fi – alan koulutus, urapolut ja oppimateriaalit
Kaksi erää Tässä ppt:ssä ohjeet pelin johtajalle Opus-työryhmä 2014
Tutustumistreeni Nimi, ammatti, mistä tulee,
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
PDPP-työpaja Mitä tehdään?.
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Verkostojen merkitys ja vaikutus tutkimus- ja kehittämistoiminnassa
MAKROTALOUSTIEDE KANSANTALOUDEN TILINPITO
Osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden edistäminen / Ratkaisujen hakeminen kokeilutoiminnalla, ml. digitaalisuus
Kysely Varsinais-Suomen maakunnan verkkopalveluista Maria Nykyri /muutosorganisaation viestintäyksikkö Elokuu 2018.
Kansantalouden kiertokulkumalli
Muutokset matematiikan opetuksessa
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Polut hoitoon ja kuntoutukseen – projekti OTE7
SEURAKUNTAVAALIT 2018.
Viestinnän työkalupakki
Kalvosarja on laadittu Global Meal –hankkeessa
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Kaupalliset aineet / Valtimo
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Mitä uutta töissä.fi-palveluun?
PERHEPÄIVÄHOIDON TUTKINTOTOIMIKUNNALLE
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
BKT -ja talouden mittaaminen.
INFLAATIO.
Suomi.fi-viestien käyttöönotto
Esityksen transkriptio:

Yh 2 - taloustieto Kurssin tenttiminen

Ohessa tehtäviä kurssin Yh2 suorittamiseen tenttimällä. Kurssikirjana Kansalainen ja talous Tehtävät pohjautuvat kurssikirjaan. Osa tehtävistä on lyhyitä vastauksia edellyttäviä kysymyksiä, osaan vaaditaan esseevastaus. (Suluissa mainittu, jos vaaditaan essee.) Tenttimiseen kuuluu kurssikoe, jonka päivämäärä voidaan sopia tapauskohtaisesti. Lähtökohtaisesti kuitenkin koeviikolla. Palauta tehdyt tehtävät joko sähköisesti Pedanettiin tai paperisena lokerooni/suoraan käteeni. Älä palauta sekä paperisena että sähköisenä, näin pysyn paremmin perillä palautuksistasi. Lisäksi suosittelen painavasti, että tutustut erilaisiin taulukoihin ja käppyröihin opiskellessasi itsenäisesti aiheita. Tarkastele aihealueita esimerkiksi findikaattori.fi –sivuston avulla. Sivustolla on huikea määrä erilaisia tilastoja, taulukoita jne… Suomeen liittyen.

Tehtävät teemoittain Kuluttaja Suomen elinkeinorakenne Talouskasvu Miten kuluttaja voi vaikuttaa valinnoillaan talouteen? Suomen elinkeinorakenne Laadi käsitekartta Suomen elinkeinoista. Miten suomalaisten elinkeinot ovat muuttuneet 150 vuodessa? Talouskasvu Mistä tekijöistä talouskasvu koostuu? Mitä seurauksia siitä on yrityksille, julkiselle sektorille, kotitalouksille ja ympäristölle? Lue oheinen Suomen Kuvalehden artikkeli työn tuottavuudesta Ruotsissa. http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/eurooppa/nain-ruotsissa-tyopaiva-lyheni-tuottavuus-parani/?shared=301178-632777d4-4 1. Mitä uudistuksia autokorjaamolla tehtiin? 2. Miten uudistukset vaikuttivat tuottavuuteen? 3. Mikä selittää muutokset? 4. Miksi työn tuottavuuden lisääminen vanhainkodissa ei ollut järkevää samoilla menetelmillä?

Kotitaloudet Yritykset Mistä kotitalouksien tulot koostuvat? Mitä tarkoitetaan velkaantumisasteella? Yritykset Minkälaisia yritysmuotoja on olemassa ja miten ne eroavat toisistaan? (essee tästä) Mikä on yritysten kansantaloudellinen merkitys? Mitä tarkoittavat seuraavat käsitteet: kysyntä, tarjonta, täydellinen kilpailu, oligopoli ja monopoli?

Markkinat Kuka oli Anders Chydenius ja miksi hän on tärkeä suomalainen? Sivulla 54 on kansantalouden kiertokulusta laadittu kuvio. Aukaise kuvion sisältö ja tärkein sanoma omin sanoin. Kerro omin sanoin, miten tuotteen hinta määräytyy.

Huoltotase summaa kokonaiskysynnän ja –tarjonnan Mitä tarkoittaa bruttokansantuote? Miksi tuonti on Suomelle tärkeää? Miksi vienti on Suomelle tärkeää? Tarkastele sivun 68 käppyrää Yksityisten kulutusmenojen rakenteesta. Mitä havaintoja teet? Mistä havaitsemasi asiat johtuvat?

Talouden sisäinen tasapaino Selitä käsitteet inflaatio ja deflaatio Millaista työttömyyttä on olemassa, mitä syitä työttömyydelle on ja millä keinoin työttömyyttä yritetään laskea? (essee) Talouden ulkoinen tasapaino Lue kpl 10 läpi ja sisäistä keskeiset asiat ja käsitteet

Rahoitusmarkkinoiden toimijat Suhdannevaihtelut Mitä tyypillisiä piirteitä liittyy Nousukauteen Taantumaan/laskukauteen Raha, korko, markkinat Mitä eri korkoja on olemassa? Rahoitusmarkkinoiden toimijat Laadi käsitekartta rahoitusmarkkinoiden toimijoista

Rahoitusmarkkinoiden osa-alueet Pohdi esim. kappaleen 14 pohjalta eri sijoituskohteita ja niihin sijoittamisen kannattavuutta. Talouspolitiikka Laadi talouspolitiikan neljästä osa-alueesta kattava käsitekartta Suomen talouden tulevaisuus Millaisia haasteita Suomen taloudella on tulevaisuudessa? Millä keinoin haasteisiin on vastattu? / Millaisia keinoja ollaan mietitty?

Suomen talouden ennustaminen essee Laadi annetusta artikkelista essee (referaatti, vapaamuotoisempi essee jne…), jossa selviää se, miten Suomen taloutta ennustetaan. Materiaalin saat minulta (Mikael) kunhan tulet nykäisemään hihasta.

Talouden madonluvut -dokumentti Laadi dokumentista lyhyehkö arvio, jossa kuvailet myös dokumentin sisältöä. Voit kertoa arviossasi omia mielipiteitäsi, kunhan selkeästi tuot esille koska kyseessä on mielipiteesi ja koska dokumentin antia. Dokumentti on löydettävissä esim. vimeossa suomalaisilla tekstityksillä.