LEIPÄ ELINTARVIKKEENA. LEIPÄ Leipä on osa päivittäistä ruokavaliota Täysjyväleivästä saa runsaasti kuitua ja energiaa päivään Suomalaisten ruokaleivän.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jaana Elo Alhaisen jalostusasteen valmistustoiminta Tuotteiden jalostus ja suoramyynti luomutiloilla Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto.
Advertisements

Lisää tähän prosessin nimi Kerro tässä tuotteen ja yrityksen nimi.
ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
Juomaetiketit uudistuvat – kuluttajalle tarkempaa tietoa
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Unitutkimus.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
Painonpudotushaaste 6. kuidut
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN!
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Urheilevan nuoren ravitsemus
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012.
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Suomalaiset ravintosuositukset
JANIKA, ANKI, HABEN, EMILIA
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 PAKKAUSMERKINNÄT. pakkausmerkinnät Pakkausmerkintävaatimukset on tehty kuluttajan tiedon saannin näkökulmasta Ovat yhtäläiset.
Puhdasta ruokaa? Hurtig Mitä pakkausmerkinnät kertovat? Tarkastele pakkausta, jonka sait ja merkitse vihkoosi, mitä pakkausmerkinnät kertovat.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
17 RUOKA YHTEISKUNNASSA. Tarkastelutasot Yksilö – Fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen Yhteisö Yhteiskunta Globaali.
Ihmisen ravinto.
Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet.
Valmisruoat Pakasteet Kuivatut ruokavalmisteet Puolisäilykkeet Täyssäilykkeet.
Osa 5. Joustoista Kysynnän hintajousto (price elasticity of demand) mittaa, miten kysynnän määrä reagoi hinnan muutokseen = kysytyn määrän suhteellinen.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
VASTUULLINEN LEIPÄ. Tiesitkö, että leipä on ekologinen valinta? Varsinkin täysjyväleipä on osa ympäristöystävällistä ruokavaliota. Suurin osa leivistä.
10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?
14 Markkinointi houkuttelee kuluttamaan s
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Onko terveellinen syöminen oikeasti vaikeaa?
LEIPÄ ELINTARVIKKEENA
1. Hygieniapassikoulutus
Ravinto osana terveellistä ja turvallista liikuntaa
Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu.
Soroptimistien Suomi-tekoja
Ravinto ja painonhallinta
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
Ruokapalvelut ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA ___ / ___ 20________
14 Markkinointi houkuttelee kuluttamaan s
Free from tuotteet S-ryhmässä kasvava tuoteryhmä
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Mustiala luomuun ?.
Selkeä käsitys ostettavasta ruuasta
Ruokaoppia.
Viljat.
Viljat.
Vanhan Porvoon mansikkasorbetti 5,5 L
Vanhan Porvoon appelsiinisorbetti 5,5 L
Esityksen transkriptio:

LEIPÄ ELINTARVIKKEENA

LEIPÄ Leipä on osa päivittäistä ruokavaliota Täysjyväleivästä saa runsaasti kuitua ja energiaa päivään Suomalaisten ruokaleivän kulutus oli vuonna 2014 n. 40 kg/hlö. (lähteet: Leipätiedotuksen Leipomotuotteiden myyntitilastointi; Tullin Uljas-tietokanta)

ENERGIAA VILJAVALMISTEISTA! Kuva: Finravinto tutkimus

SALLITUT LISÄAINEET Elintarvikevärit Emulgointiaineet Hapettumisen- estoaineet Happamuuden- säätöaineet Jauhonparanteet Nostatusaineet Pakkauskaasut ja ponneaineet Säilöntäaineet

Lisäaineita käytetään leivän valmistuksessa hyvin vähän, lähinnä vain teknologisista syistä. Lisäaineilla pyritään parantamaan mm. leivän säilyvyyttä, makua ja rakennetta kuluttajaa ajatellen. LEIVÄN LISÄAINEET Suola ja ruokasuolavalmisteet eivät ole lisäaineita.

LEIVÄN PÄÄLLYSMERKINNÄT 12. Suolapitoisuus ja tarvittaessa merkintä "voimakassuolainen" / "vähäsuolainen" 13. Lisäaineiksi luettavat makeutusaineet 14. Suojakaasun käyttö 15. Allergiaa aiheuttavat ainesosat 1.Elintarvikkeen virallinen nimi 2.Ainesosaluettelo 3.Lisäaineet 4.Tiettyjen ainesosien määrä 5.Sisällön määrä 6.Päiväysmerkinnät 7.Valmistajan, pakkaajan tai myyjän nimi ja osoite 8.Alkuperämaa 9.Elintarvike-erän tunnus 10. (Säilytysohje) 11. (Käyttöohje)

SUOLA Suolapitoisuuden ilmoittaminen on säädetty pakolliseksi suolan saannin kannalta merkittävissä elintarvikkeissa. Mm. ruokaleivät, hapankorput ja näkkileivät Voimakassuolaisuus/vähemmän suolaa Mikäli elintarvike ylittää asetetut rajat, on pakkaukseen lisättävä merkintä "voimakassuolainen" tai "lisätty paljon suolaa". Vastaavasti elintarvikkeisiin, joissa suolan määrää on vähennetty vähintään 25 % vastaavaan tuotteeseen verrattuna, voi käyttää merkintää "suolaa vähennetty" tai "vähemmän suolaa".

LUOMU Maatalousperäisistä raaka-aineista 95 % luonnonmukaisesti tuotettu Tavoitteena on tuottaa korkealaatuisia tuotteita taloudellisesti, pitää luonto terveenä ja monimuotoisena sekä minimoida ympäristöhaitat. Luomuviljely perustuu viljelykiertoon ja siinä käytetään mm. eloperäisiä lannoitteita, peittaamattomia siemeniä ja luonnonmukaista rikkakasvien torjuntaa. Luomutuotteet poikkeavat tavanomaisista seuraavilta ominaisuuksiltaan: –Koostumus –Pakkausmerkinnät –Sekoittumisen ja kontaminaation estäminen –Kirjanpitovelvollisuus –Tavanomaisesti tuotetun ainesosan käytön ja maahantuonnin edellyttämät luvat

LUOMUMERKIT Aurinkomerkkiä käyttävien elintarvikkeiden maatalousperäisistä raaka-aineista vähintään 95 % on tuotettu luonnonmukaisesti. Sen käyttö on vapaaehtoista. Luomuliiton leppäkerttumerkki perustuu yrityksen sertifiointikelpoiseen laatujärjestelmään. Sen saamisen vaatimuksena on mm. Luomuliiton jäsenyys ja tuotteiden kotimaisuus. Demeter-merkkiä saa käyttää tuotteissa, joiden ainesosista 90 % on tuotettu Biodynaamisen yhdistyksen tuotantoehtojen mukaisesti. Virallinen, MMM Biodynaaminen yhdistys Luomuliitto

Luomutuotteiden markkinaosuus tuoteryhmän myynnin arvosta Huom. Vuoden 2015 pastan markkinaosuuteen sisältyvät myös riisi, nuudeli ja perunamuusi. Lähde: Finfood tietohaarukka 2007 ja ProLuomu ry (asiantuntija-arvio)

LUOMUPELTOALAN KÄYTTÖ Luomuhyväksytty ala, ha Vilja yht Vehnä Ruis Ohra Kaura Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

VILJA JA TERVEYSVÄITTEET Noudatetaan EU:n ravitsemus- ja terveysväite- asetusta (1924/2006) –Ravitsemusväitteellä tarkoitetaan elintarvikkeen hyödyllistä ravintosisältöä käsittelevää väitettä Mm. sokeriton, vähäsokerinen, ei lisättyjä sokereita runsaskuituinen (vähintään 6 g/100 g tai 3 g/100 kcal), kuidun lähde (vähintään 3 g/100 g tai 1,5 g/100 kcal) –Terveysväitteellä tarkoitetaan elintarvikkeen ja terveyden välistä yhteyttä käsittelevää väitettä Mm. kauran β-glukaani edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina (Art 14.). Väitteen tulee perustua tutkittuun tieteelliseen näyttöön.

EDULLINEN LEIPÄ Leipä on edullinen elintarvike. –Hinta on tavallisesti noin 3–4 €/kg ja tarjouksessa vielä edullisempi. –Keskimäärin leipäviipaleen hinta on reilu 10 senttiä. Jos päivittäin suositellun 6-9 vilja-annoksen leipäviipaleen hinnaksi tulee 0,74–1,1 €.

LEIVÄN SÄILYTYS Leivän säilytysolosuhteet ovat tärkeät sen säilyvyyden kannalta. –Fysikaalinen vanheneminen ja mikrobiologinen pilaantuminen ovat suurimmat säilyvyyttä rajoittavat tekijät. Paperipussissa leipä kuivuu tasaisesti ja pysyy rapeana. Muovipussissa leipä kuivuu hitaammin, mutta kosteus luo otolliset olosuhteet homeelle ja samalla rapeus häviää. Myyntiaikasuositukset pakatulle leivälle ovat: –Vaalea leipä: pakkauspäivä + 2 päivää –Ruisleipä: pakkauspäivä + 3 myyntipäivää

LEIVÄN SÄILYTYS Leipä kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, sillä jääkaapissa se vain kuivuu ja kovettuu. –Näkkileipä ja hapankorppu säilyvät parhaiten kuivassa ja viileässä. Leipä kannattaa pakastaa valmiiksi viipaloituina tai annospaloina. Se säilyy pakastimessa 1-2 kk. Leivän voi tuoreuttaa uunissa tai paahtimessa. –Mikrossa kuoren rapeus häviää ja sisun muuttuu sitkeäksi.

Kotitalouksien ravintomenot asukasta kohti - leipä- ja viljatuotteiden kulutus tasaista Lähde: Tilastokeskus/kansantalouden tilinpito, yksityiset kulutusmenot Kotitalouksien ravintomenot asukasta kohti (%) Leipä- ja viljatuotteet Liha ja lihatuotteet Kala ja kalatuotteet 4455 Maito, juusto ja munat Rasvat ja öljyt 3222 Hedelmät ja kasvikset Perunat ja perunavalmisteet 3322 Sokeri 2111 Kahvi, tee ja kaakao 5333 Muut * 1112 * ei sisällä muita juomia

Kotitalouksien suurimmat ravintomenot asukasta kohti 2014 Lähde: Tilastokeskus/kansantalouden tilinpito, yksityiset kulutusmenot