1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Advertisements

Oma- ja etähoidon avoin innovaatioympäristö
KANSANTAUDIT.
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Diabetes maailmassa 2012 Yli 300 miljoonaa ihmistä.
Terveyden edistäminen
Kansantaudit.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
SUOMALAISTEN TERVEYSNÄKYMÄT
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
KEINOT TARTTUVIA TAUTEJA VASTAAN
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Diabetes (sokeritauti).
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Hurtig TE1 Kansalaistoiminta kansanterveystyössä.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Kansantaudit Tartuntataudit
Suojelee ja edistää suomalaisten terveyttä
Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Kertaus 1.Mitä asioita on otettava huomioon liikuntaharrastusta aloittaessa? 2.Millä tavalla venyttelisit ennen harjoitusta? 3.Miksi saunassa ei saa pitää.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
5. ALLERGIA JA ASTMA TERVEYSTIETO 9. TEHTÄVÄ: ENNAKKOTIEDOT  Kirjoittakaa taululle kokonaisilla lauseilla kaikki, mitä tiedätte ja muistatte allergiasta.
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
7. MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVEYSTIETO 9. Apulanta Ilona.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
Terveystiede oppiaineena. Monitieteisyys taloudellinen näkökulma historiallinen näkökulma liikuntatieteellinen näkökulma biologinen, lääketieteellinen.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Terveyden määritelmät
TE1 KANSANTAUDIT RYHMÄTÖINÄ
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Onko meillä syytä olla huolissaan?
TE1 Terveyden perusteet
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
5 Sairauden ja terveyden historiaa
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Yleisyys Suomessa / vuosi 500 milj €
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
28. YMPÄRISTÖN VAIKUTUS TERVEYTEEN
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Opintopsykologi Katja Hietanen
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
16. TOIMINTA TAPATURMATILANTEISSA
3-4 Terveyden ja sairauden historiaa
Potilas – renki vai isäntä
Esityksen transkriptio:

1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9

MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä sairauksissa aiheuttajaa ei tiedetä? Missä tiedetään?  Mitkä ovat tarttuvia tauteja? Mitkä ovat virusten aiheuttamia, mitkä bakteerien?  Mitkä ovat tyypillisiä lasten tai nuorten sairauksia? Entä aikuisten tai vanhusten?  Mitä sairauksia voi hoitaa itse? Mitkä tarvitsevat lääkärin tutkimuksia ja hoitoa?  Mitkä sairaudet ovat kroonisia? Mitkä ohimeneviä?  Mitkä sairaudet voidaan parantaa? Minkä kanssa täytyy oppia elämään?  Mihin sairauksiin voi vaikuttaa omilla elintavoilla?  Mitkä sairaudet ovat yleisiä? Mitkä harvinaisia?

KANSANTAUDIT SUOMESSA Kansantaudit sydän- ja verisuonitaudit tuki- ja liikuntaelinsairaudet diabetes syöpä allergia ja astma mielenterveysongelmat OS teht. 1 s. 184 Seuraukset terveyden ja elämänlaadun heikkeneminen kustannukset sairastuneelle kustannukset yhteiskunnalle työkyvyttömyys eliniän lyheneminen OS teht. 2 s. 185 Mitä seurauksia taudeista on yksilölle ja yhteiskunnalle? Ehkäisy terveelliset elämäntavat terveellinen elinympäristö kansanterveystyö sairauksien riskitekijöistä tiedottaminen lääketieteellinen tutkimus OS teht. 3 s. 185 Mitä kansantauteja tiedät? Miten kansantauteja voidaan ehkäistä?

TEHTÄVÄ  Lukaa yhdessä oppikirjan teksti ”Sairaus koskettaa koko perhettä” (s. 53)  Tehkää suullisesti oppikirjan tehtävä 5

POHTIKAA YHDESSÄ Mille tuotteille pitäisi mielestäsi asettaa korkeampi hinta sen vuoksi, että niiden liiallinen käyttö aiheuttaa terveyshaittoja?

SUOMALAISET KANSANTAUDIT  Kansantauti on sairaus, joka heikentää väestön terveyttä merkittävästi.  Kansantaudit aiheuttavat kuluja yhteiskunnalle muun muassa hoitokustannusten ja työkyvyttömyyden vuoksi.  Sairaus heikentää usein myös potilaan elämänlaatua.  Nuoruuden terveysvalinnat kantavat aikuisuuteen.

KOTITEHTÄVÄT  Oma syke teht. 4 s. 186