Valtion ja kunnallisen aluehallinnon sekä kuntien työnjakoa selvittänyt työryhmä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Advertisements

Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2011 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
PÄÄTAVOITE: Maamme kunnissa, palvelualueilla ja maakunnissa vallitsee hyvinvointijohtamisen kulttuuri, joka perustuu aktiivisesti toimiviin hyvinvointirakenteisiin.
Suomen aluehallinto Hallinnon kehittämisosasto 2 Valtion aluehallinto uudistui  Valtion aluehallintoa uudistettiin laajalla kokonaisuudistuksella.
Yhteiskunnan tietohuoltopalvelut
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2010 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
Keski-Suomen ELY-keskus Juha S. Niemelä
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Laki muuttuu – miten se eroaa yhteispalvelulaista? Yhteispalvelupisteestä Asiointipisteeksi – seminaari Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki.
Kuntafoorumi SDP:n kuntatyöryhmän Puheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 Alueellinen seminaari, Hämeenlinna Sosiaalialan kehittämishanke – mitä vuoden 2007 jälkeen? Martti.
Music Against Drugs ry Music Against Drugs ry on valtakunnallisesti lasten ja nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia sekä osallisuutta edistävä.
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus
Valtion aluehallintouudistus - Onko palapeli valmis?
Maakuntaohjelma strategisten valintojen ohjaajana Hyvä-hankkeen aluefoorumi
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset Erityisasiantuntija Teija Mikkola.
PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUS –HANKE PÄIJÄT-HÄME Kunta-valtio –työnjako.
Sosiaalihuoltolaki.
Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Eksote Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Toimintarakenteet 2013.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
Miten kunnat makaavat? Kunta-alan ajankohtaiskatsaus Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu Toimitusjohtaja Jari Koskinen
Aluehallinnon uudistus Pohjois-Karjalan maakuntavaltuusto Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.
UEF // University of Eastern Finland Selvitys pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuen ”Kela-maksuista” Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen sekä Pohjois-Savon.
Johtaja Leila Helaakoski Pohjois-PohjanmaanTE-keskus EAKR-seurantakomitea
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Lapin aluehallintovirasto, ylijohtaja Kaisa Ainasoja Tervetuloa Lapin aluehallintovirastoon! Lapin Nuorisofoorumi 2/
KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto Kokkola, Kannus, Kaustinen, Kruunupyy, Halsua, Lestijärvi, Perho, Toholampi, Veteli.
HAVI Hallitusohjelman toimeenpano aluehallintovirastoissa Selvityshanke 9/2015-1/2016 Sidosryhmäyhteistyöhankkeessa
Ympäristöoikeudellisista menettelyistä ja viranomaisista.
Kiireellisen hoidon kriteerit valmistelussa Selvitystyön eteneminen Päivi Koivuranta-Vaara HYL Kuntaliitto.
Kaikki käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta missä palvelut määritellään? Antti Kuopila Erityisasiantuntija Kuntaliitto
Kehitysvammahuollon valtakunnallinen valvonta
Strategia ja SHVK aikajanalla 
SOTE-organisaatioihin liittyviä käsitteitä keskustelun pohjaksi
Tilannekatsaus valtakunnallisesta ja Pohjois-Karjalan valmistelusta
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Eduskunnalle aluehallintouudistuksesta annettu selonteko, jatkotoimenpiteet
KUNTA UUDEN EDESSÄ - OSALLISUUTTA JA YHTEISÖLLISYYTTÄ
Valtion keskusvirastot Lupa- ja valvonta-tehtävät
Henkilöstön tukeminen ja muutosturva
OMA –projektiryhmäläisten kanta – vuoden lisäaika reformin säädöksiin?
Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjois-Karjalassa
Yhteenvetoa Selvitys asiakas- ja potilastietojen toissijaisen käytön kokonaisarkkitehtuurin nykytilasta
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Avauspuheenvuoro Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä
Kuntatalouden tietopalveluprojekti
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Automatisoidun talousraportoinnin koulutusohjelma
<Maakunnan nimi>
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Yhteinen keittiö -hanke
Uusi maakunta vahvana ympäristötoimijana; yhteistyö Luova –viraston, maakunnan ja kunnan kesken Kansliapäällikkö Hannele Pokka
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
SOTE tietojen toissijaisen käytön KA
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Ryhmä 2 Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluketjujen hallinta
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Sote uudistus ja sen toimeenpano
Sote-uudistuksen toimeenpano
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Osallisuuden toimintamalli
Järjestö 2.0: mukana muutoksessa - avustusohjelma yhdenvertaisuuteen digitalisoituvassa toimintaympäristössä Hankesuunnitelun tueksi käydystä yhteisestä.
Perhekeskustoiminnan työpaja
Salla Turpeinen, Virpi Inkinen, Kaarlo Laine
Esityksen transkriptio:

Valtion ja kunnallisen aluehallinnon sekä kuntien työnjakoa selvittänyt työryhmä

Näkökulmia valtion ja kuntien työnjakoon  Työryhmä selvitti erityisesti niitä tehtäviä, joissa saman prosessin osia hoidetaan valtion ja kunnan toimesta  Tarkastelunäkökulmina sovellettiin mm. seuraavia kysymyksiä:  Kuinka monen tason tehtävästä on kyse?  Sisältääkö tehtävä pääasiallisesti tarkoituksenmukaisuus- vai oikeusharkintaa?  Saako tehtävän toteutuksessa olla paikallista vaihtelua vai tuleeko tehtävä toteuttaa yhdenmukaisesti koko maassa?  Onko kyse pääasiallisesti toimeenpanotehtävästä vai ohjaus- ja valvontatehtävästä?  Edellyttääkö tehtävä paikallista läsnäoloa tai toimeenpanoa vai alueellista tai ei lainkaan läsnäoloa?  Kuinka tiivis on tehtävän yhteys peruskunnan organisaatioon?

Tarkemmin selvitetyt tehtävät ja niihin käytetyt resurssit  Maataloustukihallinnon tehtävät  Elintarvikevalvonta  Eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonta  Tupakkalain säädösten toteuttaminen ja valvonta  Nikotiinivalmisteiden myynnin valvonta  Terveydensuojelu  Kuntien kuluttajaturvallisuusvalvonta  Terveydenhuollon tehtävien valvonta  Sosiaalihuollon tehtävien valvonta  Julkisen liikenteen järjestäminen  Ympäristö- ja vesilupahakemusten ratkaiseminen  Ympäristövalvonta  Ympäristön tilan seuranta  Jätelain valvonta  Vesilain valvonta  Vesilain 5 luvun päätösasiat  (Edunvalvojan määrääminen ja toiminnan valvonta, yleinen edunvalvonta sosiaalitoimen tuki talousasioiden hoitamisessa, talous- ja velkaneuvonta, muu tuki)  (Syntymän rekisteröinti, nimitiedot, isyyden tunnustaminen ja vahvistaminen, sopimus/ratkaisu lapsen huoltajuudesta ja vahvistaminen)  (Maahanmuuton rekisteröinti, maahanmuuton ja Suomen kansalaisten paluumuuton tukeminen mm. kotouttaminen)

Tarkemmin selvitetyt tehtävät ja niihin käytetyt resurssit  Selvitettyjen tehtävien (kuntia koskien 13/16 tehtävää) menoarviot:  Valtion keskushallinto123 milj. euroa  Valtion aluehallinto105 milj. euroa  Kuntakenttä122 milj. euroa

Yleiskuva selvitetyistä tehtävistä  Kunnille säädetty ohjaus- ja valvontatehtäviä, joissa:  tehtävän toteuttaminen on sidottu oikeusharkintaan  tehtävä on toteutettava yhdenmukaisesti koko maassa  tehtävän hoitaminen on valtion ohjaamaa  usein kolmiportainen ohjausjärjestelmä: ministeriön yleinen ohjaus, keskushallinnon viraston ohjaus valtion aluehallintoon / suoraan kuntatoimijaan ja valtion aluehallinnon valvonta / ohjaus kuntatoimijaan  osassa tehtäviä tehtävän hoito on velvoitettu toteutettavaksi peruskunnan ulkopuolella laajemmalla alueella  peruskunta käytännössä vain rahoittaja  Tehtävän toteuttaminen vaatii usein kuitenkin paikallisesti tehtävää ns. operatiivista kenttätyötä  Tuleeko tämänkaltaiset tehtävät hoitaa kuntien toimintana?

Yleiskuva kannanotoista  Yhdenkään tehtävän osalta ei yksimielistä näkemystä mahdollisesta tehtäväsiirrosta  Kuluttajaturvallisuusvalvonnan valtiollistamista kannatettiin laajasti  Ns. substanssiministeriöt eivät joko halunneet vielä arvioida tehtävien siirron mahdollisuuksia, koska erillisselvityksiä käynnissä, tai vastustivat toimialansa tehtävien siirtoja valtiolle

Yleiskuva kannanotoista  VM:n ja Kuntaliiton jäsenet näkivät valtiollistamispotentiaalia seuraavissa tehtävissä:  Maataloustukihallinnon tehtävät  Elintarvikevalvonta  Eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonta  Tupakkalain mukaiset tehtävät ja nikotiinivalmisteiden valvonta  Kuntien kuluttajaturvallisuusvalvonta  Ympäristön tilan seuranta (ilmanlaatu ja melu)  Vesilain valvonta  Vesilain 5. luvun päätösasiat  VM:n ja Kuntaliiton jäsenet näkivät toimivaltajaon tarkistuspotentiaalia seuraavissa tehtävissä:  Ympäristöluvat ja -valvonta  Jätelain valvonta