Defibrillaattorin käyttökoulutus Keiteleen kunnassa PEKKA VESTERINEN - OSMO TOLONEN SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU, KUOPIO.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Excel ja makrot Excel koostuu kahdesta eri osasta Alt+F11 VBA
Advertisements

III-osio, teorialuennot ja käytäntöä
Selkä suoraksi Suomi TM
Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
Hätätilapotilaan ensiarvio
ENSIAPU Tanhuvaara Jan-Erik Palviainen 9 / 2014
Ensiapuohjeita partureille
Lähteet: Punainen risti, Hätäkeskuslaitos,
Kertaus 1. Miksi kestävyysharjoittelu on tärkeää? 2. Mikä nopeusharjoittelussa on tärkeää? 3. Miten nuoren kannattaa harjoittaa voimaa? 4. Mitkä ovat taidon.
4. TERVEYDENHUOLTO SUOMESSA TERVEYSTIETO 7. Terveys eri puolilla maailmaa  Mitä terveyteen liittyviä ongelmia eri puolilla maailmaa on?  Millainen on.
Hurtig TE1 Itsehoito ja ensiapu. Esimerkki uusista sähköisistä yo- koekysymyksistä Oheisessa videossa on kuvattu tapaturma.Tehtävänäsi on auttaa.
 Rytmihäiriö on tila, jossa sydän lyö epätarkoituksenmukaisesti joko kiihtyvästi tai hidastuvasti, tai muuten epätasaisesti.  Rytmihäiriö syntyy, kun.
Opettajan esitysaineisto kurssi 1 kappaleet 1–4. 2 Arviointia ja laskemista.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Kielivalintailta Etelä-Hervannan koulu. Valinnan paikat A1A2B1B P A K O L L I N E N V A P A A E H T O I N E N Perusopetus.
PELIROHKEUDEN KEHITTÄMINEN- KOULUTUSPÄIVÄT Suomen Urheiluopisto, Vierumäki JÄÄKIEKKOVALMENTAJAKERHO.
Hoidonporrastus Perusterveydenhuolto: Sydämen vajaatoiminnan perusselvitykset. Komplisoitumattoman sydämen vajaatoiminnan pitkäaikaisseuranta. Vajaatoimintalääkityksen.
SUOJAUTUMINEN ja ENSIAPU. SUOJAUTU- MINEN Kuulon suojaus tulpattulpat kuulosuojaimetkuulosuojaimet tuplasuojaustuplasuojaus Näön suojaus SuojalasitSuojalasit.
Matematiikkaa 3 a Kertausjakso – Geometria MATEMATIIKKAA 3 A © VARGA–NEMÉNYI RY 2016.
Palovammat 1. asteen palovamma: • iho punainen ja arka • paranee muutamassa päivässä 2. asteen palovamma • punoittaa, kivulias • rakkuloita 3. asteen.
Matematiikkaa 3 a Kertausjakso – Laskuja MATEMATIIKKAA 3A, KERTAUSJAKSO LASKUJA © VARGA–NEMÉNYI RY 2016.
TE3 SAIRAUSVAKUUTUS SUOMESSA Hurtig TEHTÄVIÄ TERVEYDENHUOLTOPALVELUJEN KÄYTÖSTÄ 1. Erkki loukkaa polvensa koulun liikuntatunnilla. Opettajan.
Arkipäivän automaatiota ja robotiikkaa
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
Oletetaan, että kello on Olet oikein väsynyt ja turhautunut…
Venyttelyohjeet ms-tautia sairastavalle
Bridgekurssi BK-Slam ª©¨§
Tiivistelmä 2. Laboratoriotyöskentely ja työturvallisuus
Hengitys.
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
TE1 Itsehoito ja hätäensiapu
AVAAJAN 2. TARJOUS 2 YLI 1 SARJASSA
Tekijät: Topias, Hilja ja Linda
SEPELVALTIMOTAUTI ..
HELMIPÖLLÖ.
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
Terveystiedon ainereaali
OHJEITA MATEMATIIKAN YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
Sopivaa verryttelyä koulutunneille
14. ENSIAPUTAIDOT HÄTÄTILANTEESSA
Alkoholista asiallista kpl.24
1. Algoritmi.
Pelastussuunnitelman opetusmateriaali oppilaille
Vaihtovirran ominaisuudet
Powerheart® G5 AED Koska hengenpelastus ei odota. Toukokuu, 2012
ATK70d / Ohjelmointi 1 Kuplalajittelu © Helia / Jukka Harju, 2004.
Linkki käyttöturvallisuustiedotteeseen
Tietoturvan soveltaminen käytäntöön
KVTES:n jaksotyöaikauudistus
Silmäluomileikkaus Cityklinikka - silmäluomileikkaus
iZettle Go käyttöönotto, ohjeita
Selkä suoraksi Suomi TM
Ms-tauti Jenina Pesonen.
PDPP-työpaja Mitä tehdään?.
Lääkekortin kehittäminen
TYÖKALUJA OPETTAJAN HYVINVOINTIIN
Olet todella väsynyt ja turhautunut……
Onko turhia paineita?.
WinOodi versio 4.4 Katri Laaksonen
Vapaaohjelman arvostelulomakkeen täyttäminen
LASTEN EKG -AIHEITA TUTKIMUKSELLE
Sanomalehdet voidaan jakaa: paikallis-, maakunta- ja
A2-kieli-info.
KanDee-hanke-Kansalaisten elvytystaidot ja defibrillaattorit maaseudun kartalle ( )
Ti-Tu koulutus - KERTAUS
Saramäen vankilapalo Turun psykiatrinen vankisairaala
Lapsen ihon suojaaminen auringolta
KuPS Kuopion Palloseura
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Ergonomia Seisomatyö.
Esityksen transkriptio:

Defibrillaattorin käyttökoulutus Keiteleen kunnassa PEKKA VESTERINEN - OSMO TOLONEN SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU, KUOPIO

Defibrillaattorin käyttökoulutuksen tavoitteena  Varhainen hätäilmoitus numeroon 112  Laadukas painelu – puhalluselvytys  Suorittamaan varhainen defibrillaatio maallikkodefibrillaattorilla.

Yleistä  Sydänpysähdys on yksi johtavista kuolinsyistä Euroopassa. Suurimmassa osassa sydänpysähdyksistä alkurytminä on joko kammiovärinä tai kammioista lähtevä nopea rytmi. Ensiapuna näissä on nopeasti aloitettu painelu-puhalluselvytys ja varhainen defibrillointi maallikon toimesta. (Punainen Risti, elvytysohjeet, 2015)  Jokainen viiveminuutti joka kuluu defibrillaatioon heikentää selviytymistä 10-12%. (Defibrillaattori.eu, elvytys, 2016)  Varhainen defibrillaatio tulisi toteuttaa 3 – 5 minuutin kuluessa sydänpysähdyksestä, näin selviytymisprosentti lisääntyy 50 – 70 %:n. (Punainen Risti, elvytysohjeet, 2015)  Maallikkodefibrillaattorit ovat yleistyneet luvulla huomattavasti. Ylä-Savoon on viimevuosina tullut kymmeniä uusia maallikkodefibrillaattoreita julkisiin kohteisiin.  Maallikkodefibrillaattoreita on käytetty onnistuneesti mm. Iisalmessa ja Kuopiossa.

Tunnista elottomuus  Yritä saada hereille Puhuttele kovaäänisesti, ravistele (tuota kipua)  Autettava ei herää. Huuda apua, ja pyydä paikalle tullutta soittamaan hätänumeroon 112. Jos olet yksin, tee hätäilmoitus itse. Noudata hätäkeskuksen ohjeita.

Tarkista hengittääkö autettava normaalisti  Aseta autettava selälleen.  Avaa hengitystiet kohottamalla toisen käden kahdella sormella leuan kärkeä ylöspäin ja taivuttamalla päätä taaksepäin toisella kädellä otsaa painaen.

Katso, kuuntele, tunnustele  Katso, kuuntele ja tunnustele hengitystä. Liikkuuko rintakehä? Kuuluuko hengityksen ääni? Tuntuuko ilman virtaus poskellasi? Arvio onko hengitys normaalia, epänormaalia tai hengitys puuttuu.  Mikäli epäröit, toimi kuin hengitys ei olisi normaalia.  Käytä enintään 10 sekuntia aikaa hengityksen tarkistamiseen.

Hengittää normaalisti  Jos potilas on tajuton ja hengittää normaalisti, hänet tulee kääntää kylkiasentoon hengityksen turvaamiseksi.  Tarkkaile potilaan hengitystä kokoajan.  Mikäli autettavan tila muuttuu, soita uudelleen 112

Ei hengitä normaalisti – aloitetaan elvytys  Jos tiedät että lähellä on defibrillaattori, hae se tai pyydä jotakuta muuta hakemaan se.  Mene polvillesi autettavan viereen. Aseta kämmenesi tyviosa keskelle autettavan rintalastaa ja toinen kätesi rintalastalla olevan käden päälle. Sormet ovat limittäin.

Peruselvytys 30:2  Paina suorin käsivarsin kohtisuoraan alaspäin 30 kertaa siten, että rintalasta painuu cm. Anna rintakehän palautua paineluiden välissä. Keskimääräinen painelutiheys on 100 kertaa minuutissa, eikä ylitä 120 kertaa minuutissa.  Laske painelut ääneen. Yks, kaks, kolme, neljä…

Peruselvytys 30:2  30 painelun jälkeen jatka puhalluselvytyksellä. Avaa uudestaan hengitystiet. Kohota toisen käden kahdella sormella leuan kärkeä ylöspäin ja taivuta toisella kädellä päätä taaksepäin otsaa painaen. Sulje otsaa painavan käden etusormella ja peukalolla autettavan sieraimet. Vedä ilmaa keuhkoihisi ja paina huulesi tiiviisti autettavan suulle.

Peruselvytys 30:2  Puhalla ilmaa kaksi kertaa hänen keuhkoihinsa, ja seuraa samalla rintakehän liikkumista. Puhallukset ovat noin sekunnin mittaisia. Puhallukset eivät saa olla liian nopeita eivätkä voimakkaita. Puhalla sisään juuri sen verran että rintakehä lähtee kohoamaan.

Peruselvytys 30:2  Jatka peruselvytystä 30 painallusta, 2 puhallusta siihen saakka kunnes: o Defibrillaattori on kytketty potilaaseen ja laite käskee IRTI POTILAASTA o Ammattiapu antaa sinulle luvan lopettaa o Autettava virkoaa o Et jaksa enää elvyttää  Jos elvytystilanteessa on useampi auttaja, elvytys toteutetaan aina kuitenkin yksin elvyttäen noin 2 minuutin ajan, jonka jälkeen elvytysvuoro siirtyy toiselle auttajalle.

ZOLL AED PLUS

Defibrillaattori mukaan elvytykseen  Kun defibrillaattori saadaan autettavan luokse, laitteen käyttäjä asettuu elvyttäjää vastapäätä. Toimintaohje on sama vaikka toimisit yksin.  Laitteen virta kytketään päälle.  Rintakehä paljastetaan.  Liimaelektrodit kiinnitetään autettavan paljaalle rintakehälle laitteen ohjeiden ja elektrodeissa olevien kuvien mukaan. Samaan aikaan toinen auttaja jatkaa tauotta painelu-puhalluselvytystä.  Kun elektrodit ovat paikoillaan, laite analysoi sydämen rytmin.  Laitteen käyttäjä toistaa ääneen laitteen ilmoittamat käskyt, kuten ”irti autettavasta”.  Kun laite on analysoinut sydämen rytmin, se ilmoittaa joko ”defibrilloitava rytmi, irti autettavasta, lataudun” tai ”ei defibrilloitavaa rytmiä, jatka elvytystä”.  Noudata laitteen antamia ohjeita (Punainen Risti, elvytysohjeet, 2015)

Lähteet Defibrillaattori.eu [Viitattu ], saatavissa: content/uploads/2013/12/AED-Plus-bag1.jpghttp:// content/uploads/2013/12/AED-Plus-bag1.jpg Punainen Risti, elvytysohjeet, [Viitattu ], saatavissa: Defibrillaattori, elvytys, [Viitattu ], saatavissa: