1 HISTORIAN PERUSKÄSITTEITÄ Hi1-KURSSI Toni Uusimäki 2014 Lähde: Eepos. Maailmanhistorian käsikirja. Porvoo 2002.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TERVETULOA TAMPEREEN LYSEON LUKION EUROOPPA-LINJALLE!
Advertisements

Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
MINÄKÄSITYS.
Tapa puhua, tapa ajatella Oppikirja: s
Esa Fabrin Ihmisen kasvu, muutos ja ahdistus 1/3 Ihmisen elämässä kasvu ja muutos liittyvät jatkuvasti toisiinsa Myös persoonallinen, perusteissaan.
Tapa puhua, tapa ajatella Oppikirja: s
P IENEN PIENET ALKUKIRJAIMET. Historian tapahtumat suuri Pohjan sota toinen maailman sota talvisota keskiaika Juhlapäivät juhannus joulu pääsiäinen marian.
5. Lineaarinen optimointi
Oppimisorientaatioita
Opintokohteista Uusien opintokohteiden päivämääristä: Uuden opintojakson ja -kokonaisuuden voimassaolon alkupäiväksi annetaan sen lukuvuoden alkupäivä,
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
Suomi palaa 2011 EU:n kulttuuripääkaupunkivuosi Mahdollisuus vaikuttaa lähetyskäskyn toteutumiseen Itämeren alueella EU:n kulttuuripääkaupunkivuosi.
Ennakkotietämys esiin! Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteeet (mat/fys/kem suunt.) Syksy 2014 Kari Sormunen.
Oppimisen psykologiaa
- Emotionaaliset muutokset vanhuudessa
ISLAMILAISUUS; KULTTUURIEN KOHTAAMINEN. KÄSITTEITÄ  Islam= jumalan tahtoon alistuminen  Muslimien yhteisö= umma  Saria= jumalan pyhä laki, eri tulkinnat.
1 KREIKAN HISTORIAN VAIHEITA HI1-KURSSI Toni Uusimäki 2016.
KUOLEMA. MOROO MORROO Kuolema on ratkaisematon arvoitus. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Eri uskoinnoissa on myös eri käsityksiä kuolemasta.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Johdatus ympäristön historiaan.
Ulos WSOY Oppimateriaalit & Jari Honkanen Ihminen, ympäristö ja kulttuuri Historian opiskelu ja historiatiede Mitä historia on? Mitä lähteet ja lähdekritiikki.
ELÄMÄ TOTEUTUU SUHTEESSA MUIHIN Luku 11  Ydinsisältö.
TEOLLISTUMISEN SEURAUKSIA HY1-kurssi © Toni Uusimäki 2010.
UUSI TESTAMENTTI UE1 LAJM. Uuden testamentin maailma.
Valistus. Keskeisiä ajatuksia 1700-luvun keskieurooppalainen aate korosti järkeä ja kokemusta kritisoi rajatonta itsevaltiutta, yhteiskunnan epäkohtia,
KRISTILLISEN OPIN KEHITTYMINEN ENNEN JA JÄLKEEN KONSTANTINOLAISEN KÄÄNTEEN UE2 LAJM.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta Kun katsotaan tähtiin, ei katsota tulevaisuuteen vaan kauas menneisyyteen. Taivaankappaleiden väliset.
9 Sosio-kognitiivinen persoonallisuusteoria korostaa tilanteiden tulkintaa Ydinsisältö.
Millainen on ihanteellinen yhteiskunta? Kirjan sivut
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Teollistuva yhteiskunta.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
PELASTUS Luku 4 – Ydinsisältö. Kristillinen oppi pelastuksesta Pienoisevankeliumissa (Joh. 3:16) on tiivistettynä kristillinen näkemys pelastuksesta:
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
OIKEUTETTU SOTA.
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
EUROOPPALAINEN IHMINEN
- yhteisö, yhteistyö, tasa-arvo, tarpeiden tyydytys ja yhteisomistus
Green Office –ympäristöjärjestelmä
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Konstruktivismi Tekijä Bogi
Hindulaisuuden synty ja oppi
TYÖNHAKU PROSESSINA Kimmo Salakka.
maailman (ja siis Suomenkin) historiaa v
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
Kierrätyksen etiikka.
Ikuisia kysymyksiä Maailma synty - miten kaikki tapahtui? Luonnontieteet: fysiikan, biologia kemia - miksi kaikki sai alkunsa? Uskontojen maailmansyntymyytit.
Maailman kielet ja suomi
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
Rakkaus, tieto ja elämäntapa Gnostilainen pelastuskäsitys
1. Johdanto Fysiikka on perusluonnontiede, joka tutkii kappaleiden ja luonnon ilmiöiden mitattavia ominaisuuksia, pyrkii löytämään ilmiöissä vallitsevia.
Yksilön lyhyt historia
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Mitä uskonto on?.
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
Latinalainen Amerikka: Itsenäistymiskehitys ja kulttuurien kirjo
Hindulaisuuden oppi ja jumalakäsitys
Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty ANTIIKIN AIKANA (s )
VANHAN TESTAMENTIN SANOMA
Aikakäsitys ja moraali
Yhteiskunnasta ja sen kehityksestä
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Talouskasvun hidastuminen: historia ja tulevaisuus
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
I PYYNTIKULTTUURISTA MAANVILJELYYN
Sosiokognitiivisen suuntauksen taustaa
2.2 Kulttuuriperintö.
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

1 HISTORIAN PERUSKÄSITTEITÄ Hi1-KURSSI Toni Uusimäki 2014 Lähde: Eepos. Maailmanhistorian käsikirja. Porvoo 2002.

2 HISTORIAN AIKAKAUDET Ks. erillinen moniste Esihistoria Vanha aika Keskiaika Uusi aika Uusin aika Atomiaika Tulevaisuus (futurologian tutkimuskohde)

3 MUUTOS ” Vain muutos on pysyvää historiassa” Arkielämässä puhutaan historian toistavan itseään. Historiatieteen käsityksen mukaan näin ei kuitenkaan ole. Historioitsija voi sen sijaan löytää nykyhetken ilmiöitä muistuttavia ilmiöitä aikaisemmilta historian kausilta.Tällöin puhutaan ns. analogioista.

4 EVOLUUTIO Liittyy biologiassa etenkin ihmisen lajinkehitykseen: ihmisen kehitykseen varhaisvaiheista kohti nykyistä viisasta ihmistä (homo sapiens sapiens) Kulttuurievoluutio  kulttuurikehityksen neljä vaihetta: keräilykausi, maanviljelys, teollistuminen, tietoyhteiskunta  muutoksen hitaus!

5 REVOLUUTIO Nopea, äkkinäinen muutos Vallankumoukset historiassa:  Ranskan suuri vallankumous  Venäjän vallankumoukset 1905 ja 1917  Maatalouden ja teollisuuden vallankumoukset olivat sen sijaan luonteeltaan hitaita prosesseja

6 AIKA Aika on tilan ulottuvuus, joka ilmenee jokapäiväisessä elämässämme muutoksena Ajan kokemus voi olla ominaista ihmisen lisäksi ihmisapinoille ja muille nisäkkäille

7 LINEAARINEN AIKA Länsimainen kulttuuri perustuu juutalais- kristilliseen käsitykseen ajasta jatkumona, ajalla on alku ja loppu (ά ja ω) Maailman luominen  paluu Jumalan yhteyteen (esim. kirkkoisä Augustinus) Keskiaikaisen näkemyksen mukaan loppua edelsi viimeinen tuomio (vihan päivä = Dies irae) Karl Marx: alkuyhteiskunta  kommunismi Nykyinen käsitys: maailmankaikkeus syntyi alkuräjähdyksessä n. 13,7 mrd v. sitten

8 LINEAARINEN AIKA Ajanlasku eli kronologia Mielikuva mitattavasta ajasta juurtunut niin syvään, että se vaikuttaa maailmankuvaamme ja tapaamme havainnoida ympäröiviä ilmiöitä. Jatkossa universumi joko laajenee loputtomiin tai vetäytyy kokoon, jonka jälkeen se ehkä syntyy uudelleen.

9 SYKLINEN AIKA ILMIÖ A

10 SYKLINEN AIKA Ajan toinen hahmotustapa on syklinen, jolloin ajan kulku ymmärretään ympyräksi tai spiraaliksi, jossa tietyt asiat saattavat toistua tietyin väliajoin Hindulaisuuden mukaan kyseessä on ikuinen kiertokulku, jossa maailma tuhoutuu suuressa palossa ja luodaan aina uudelleen vuoden välein

11 LINEAARIS-SYKLINEN AIKA Useimmiten aika käsitetään lineaaris- syklisesti Vuodenaikojen, kasvukauden sekä elämän ja kuoleman muodostama kiertokulku nähdään syklisesti, mutta menneisyys sinänsä lineaarisesti, matkana jostakin johonkin