3 TERVEYDELLISEN MERKITYKSEN ARVIOINTI VÄH. 18 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mikrobioni Oy | PL 1188 (Neulaniementie 2) | Kuopio | Puh Kun koulun sisäilma sairastuttaa Sisäilmapaja 3 Forssassa Teija.
Advertisements

Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Lisätietoa kiinteistöjen lämpökamerakuvauksesta
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Sisäilmatilanne sivistystoimen hallinnassa olevissa kiinteistöissä
Rastor Oy, Itä- ja Pohjois-Suomen yksikkö
Talousveden laatuvaatimukset
MULTIMEDIAN MONET MUODOT
W w w. a m k. f i Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen verkko-opinnot, 15 op Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen opinnoissa hankitaan tietoperustaa.
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
A Rakenteiden fysiikka ja mekaniikka (3op) Syksy 2013
Sisäilmayhdistys ry Sisäilma-asiantuntija Mervi Ahola
Johtava sosiaalityöntekijä terveyssosiaalityön toimijana
Sisäilmaongelmat OAJ Kanta-Häme
Kaivoshankkeiden YVA-opas
Miten sisäilmaongelmi a ratkotaan? Yhteysopettajaseminaari
Toimintakyky s.36 Fyysinen Psyykkinen Kognitiivinen Sosiaalinen
KEMIKAALEIHIN LIITTYVÄ TYÖTURVALLISUUS
1.2 MIKROBIOLOGIAN ORIENTAATIO 2 H 3+32 DIAA. Saatteeksi opetusmateriaalin käyttöön Opetusmateriaalin keskeisessä osassa ovat rakennuksissa esiintyvät.
5.4 RAKENTEIDEN TOIMIVUUs JA HOMEEN TORJUNTA
Strategisen hyvinvoinnin johtaminen Osan II kuvat.
1.1 JOHDANTO SISÄYMPÄRISTÖKOKONAISUUTEEN 3H SUOSITUS NOIN 45 DIAA OPETUSSISÄLTÖ.
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
1.8.2 ILMAN MIKROBISTO TUOTANNOLLISISSA YMPÄRISTÖISSÄ JA TOIMISTOISSA 2 H 3+32 DIAA.
6.3 VIRANOMAISTOIMINTA JA YHTEISTYÖ 1 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ SUOSITUS 7 DIAA.
1.9 KOSTEUSVAURIORAKENNUSTEN MIKROBILAJISTOA 3 H 3+55 DIAA.
1.5 MATERIAALIEN JA PINTOJEN MIKROBISTO 3 H 3+36 DIAA.
2 KEMIALLISET JA HIUKKASMAISET EPÄPUHTAUDET VÄH. 27 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ.
Turvallinen hoitotyö 1,5ov
6.1 TOIMINTAMALLIT SISÄILMASTO- ONGELMIEN RATKAISEMISESSA 1,5 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ SUOSITUS 22 DIAA.
HEIDI, PÄIVI JA ANU Vammaisasioiden oppimis- verkoston koordinaattorit Mikä Innokylä on? Juha Koivisto.
Palveluvalikoimaneuvoston avoin seminaari Reima Palonen Erityisasiantuntija
5.1 HOMEKORJAUSTYÖMAAN KOSTEUDENHALLINTA 1 H LUENTOJA 3+14 DIAA.
KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto Kokkola, Kannus, Kaustinen, Kruunupyy, Halsua, Lestijärvi, Perho, Toholampi, Veteli.
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi Sisäilman määritelmä Sisäilma on sisätiloissa hengitettävä ilma, jossa ilman perusosien lisäksi saattaa olla eri.
ILMAN EPÄPUHTAUDET Lähteet, torjunta, mahdolliset terveysvaikutukset.
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
YMPÄRISTÖN TERVEYS Kemikaalit, saasteet, ravinnon+ veden vierasaineet … Bakteerit, virukset, siitepöly, home… Melu, tärinä, säteily, lämpötila …
Kuntoutusyhteistyö työterveyshuollon korvaamisen näkökulmasta Leila Koskela Suunnittelija, Terveydenhuoltoetuuksien osaamiskeskus
KOETTU SISÄYMPÄRISTÖ JA SISÄILMASTOKYSELY Opetusmateriaali sisäilma-asioita opiskelevien ammattilaisten käyttöön Osa 7/9.
SISÄILMASTOON LIITTYVÄT MÄÄRÄYKSET SEKÄ TAVOITE- JA TOIMENPIDEARVOT Opetusmateriaali sisäilma-asioita opiskelevien ammattilaisten käyttöön Osa 1/9.
Kangasalan lukio Näytteiden arviointi Eero Palomäki vanhempi asiantuntija, arkkitehti.
Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi
Kaikki Käy Koulua -toimintamallin arviointitutkimus
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
SISÄILMAONGELMAT JA TAIDETEOKSET
talotekniikka- ja rakennusalalla
Tutkimuksen abc.
6.2 SISÄILMARYHMÄTOIMINTA
5.2 HOMEKORJAUKSEN TYÖSUOJELUNÄKÖKOHDAT
K 4.3. Kandidaatin tutkielma ja tutkielmaopinnot (10 op)
TE3- seurantatutkimus Seurantajakso n. 1 viikko ( )
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi
4.5 RISKINARVIOINTI 4 H LUENTOJA 3+66 DIAA.
Sisäilmaongelmista aiheutuvien terveyshaittojen tunnistaminen sekä toimenpiteiden kiireellisyyden arvioiminen Anne Hyvärinen, Yksikön päällikkö, Dosentti.
4 H 3+53 DIAA SISÄLTÄÄ YHDEN POHDINTATEHTÄVÄN
MVOCit eli mikrobien tuottamat haihtuvat orgaaniset yhdisteet
ENDOTOKSIINIT 1 H 3+18 DIAA.
4.2 Näytteenotto mikrobiologisiin analyyseihin
Kansainvälinen työturvallisuuspäivä -Tunnista altistumisriskit Rauma
1.12 PUNKIT JA ALLERGEENIT 2 H 3+39 DIAA.
TUOTANTOINSINÖÖRIKOULUTUS 2018
Rakennusten sisäilmaongelmien tila nyt
Home, Melu, sisäilma, terveydensuojelu

MUUT MIKROBIEN RAKENNEKOMPONENTIT, Mycometer-menetelmä
6.4 VIESTINTÄ MUKAAN LUKIEN RISKIVIESTINTÄ
Esityksen transkriptio:

3 TERVEYDELLISEN MERKITYKSEN ARVIOINTI VÄH. 18 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ

Saatteeksi opetusmateriaalin käyttöön Opetusmateriaalin keskeisessä osassa ovat rakennuksissa esiintyvät biologiset epäpuhtaudet. Yksittäiset luennot käsittelevät mm. mikrobiologian perusasioita, homeita ja lahoja, erilaisten rakennusten tavanomaisia mikrobistoja, mikrobien ja erilaisten mikrobiepäpuhtauksien näytteenotto- ja analysointimenetelmiä sekä tulkintaohjeita. Mikrobit ovat esimerkkinä Sisäympäristön tutkimukset ja raportointi –osuudessa. Opetusmateriaali sisältää lisäksi yleistä tietoa sisäympäristöstä, kemiallisista epäpuhtauksista, terveydellisen merkityksen arvioinnista, sisäilman laadun hallinnasta korjausprosessissa sekä sisäilmasto- ongelmien hallinnasta yhteistyönä. Materiaali on tarkoitettu oppilaitosten käyttöön ja sitä voidaan hyödyntää sekä täydennys- että tutkintokoulutuksissa, jotka pätevöittävät kosteus- ja homevaurioiden korjaushankkeissa mukana olevia asiantuntijoita (rakennusterveysasiantuntijat, sisäilma-asiantuntijat, kuntotutkijat, korjaussuunnittelijat ja korjaustyönjohtajat). Opetusmateriaalia voidaan hyödyntää kokonaisuutena tai yksittäisinä aihealueina. Jos materiaalista käytetään yksittäisiä sivuja tai taulukoita, on materiaalin alkuperäinen lähde aina ilmoitettava. Opetusmateriaali on tehty kosteus- ja hometalkoiden käyttöön. Opetusmateriaalin sisältöä ovat koonneet ja muokanneet ja siitä vastaavat Marjut Reiman Työterveyslaitoksesta, Anne Hyvärinen Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta sekä Hannu Viitanen. Aineiston sisältöä saa muokata vain tekijöiden luvalla. Opetusmateriaalissa mahdollisesti olevista virheistä tai puutteista toivotaan palautetta suoraan tekijöille tai kosteus- ja hometalkoiden osoitteeseen Asialliset ja yksilöidyt korjausehdotukset huomioidaan seuraavan päivityksen Lisätietoa / palautteet: Marjut ReimanAnne HyvärinenHannu Viitanen

Sisällysluettelo 1 Biologiset epäpuhtaudet 1.1 Johdanto sisäympäristökokonaisuuteen - opetussisältö 1.2 Mikrobiologian orientaatio 1.3 Mikrobiologian perusteet 1.4 Mikrobien elinkaari homehtuminen ja lahoaminen 1.5 Materiaalien ja pintojen mikrobisto 1.6 Puun homeet ja lahot 1.7 Rakenteiden vauriot ja vioittuminen Ilman mikrobisto asunnoissa, kouluissa ja päiväkodeissa Ilman mikrobisto tuotannollisissa ympäristöissä ja toimistoissa 1.9 Kosteusvauriorakennusten mikrobilajistoa Mykotoksiinit MVOCit Endotoksiinit Muut mikrobien rakennekomponentit 1.11 Muut sisäilman kannalta erityiset mikrobit 1.12 Punkit ja allergeenit 1.13 Sisätilojen tuholaiset 2 Kemialliset epäpuhtaudet – opetussisältö 3 Terveydellisen merkityksen arviointi – opetussisältö 4 Sisäympäristön tutkimukset ja raportointi 4.1 Tutkimusstrategian laatiminen 4.2 Näytteenotto mikrobiologisiin analyyseihin 4.3 Mikrobien analysointi 4.4 Mikrobien ohjearvot ja tulosten tulkinta 4.5 Riskinarviointi 4.6 Sisäympäristön tutkimukset ja raportointi 5 Sisäilman laadun hallinta korjausprosessissa 5.1 Homekorjaustyömaan kosteuden ja puhtauden hallinta – opetussisältö 5.2 Homekorjauksen työsuojelunäkökohdat – opetussisältö 5.3 Siivous- ja homesiivous 5.4 Rakenteiden toimivuus 6. Sisäilmasto-ongelmien hallinta yhteistyönä 6.1 Toimintamallit sisäilmasto-ongelmien ratkaisemisessa – opetussisältö 6.2 Sisäilmaryhmätoiminta – opetussisältö 6.3 Viranomaistoiminta ja yhteistyö – opetussisältö 6.4 Viestintä, ml. riskiviestintä - opetussisältö

Oppimistavoitteet  Tuntee terveyshaitat eri säädösten valossa sovellettuna käytännön kohteisiin  Ymmärtää terveyshaittatutkimusten osuuden kohteen riskinarvioinnissa  Osaa toimia yhteistyössä viranomaisten ja terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa  Tuntee eri tekijöiden aiheuttamat terveys- ja yhteisvaikutukset  Tuntee fysikaalisten olosuhteiden ja kemiallisten sekä biologisten että mikrobiologisten epäpuhtauksien aiheuttamien terveysvaikutuksien tulkinnan monimutkaisuuden  On selvillä sisäympäristön aiheuttamista haitoista erityyppisissä rakennuksissa huomioiden käyttötarkoituksen  Tietää, miten sisäympäristö vaikuttaa työn tuottavuuteen  Pystyy tulkitsemaan sisäilmastokyselyjen tuloksia yhdessä muiden tutkimusten tuloksien kanssa  Ymmärtää terveysvaikutusten yksilölliset erot  Tuntee terveyshaitan akuutteja ja pysyviä teknisiä vähentämistoimia  Tuntee riskinarvioinnin perusteet terveysvaikutusten osalta sisäympäristöasioissa

Sisältökuvaus Tässä käsitellään Terveysvaikutukset ja viihtyvyyshaitat Kliiniset tutkimukset Sisäilmastokysely, käyttäjäkyselyt, kyselyiden suoritus, rajoitukset ja tulosten tulkinta yms. Terveydellisen merkityksen arviointi – kuka tekee ym. Terveysvaaran arviointi Lainsäädännölliset erot (työpaikat, koulut, asunnot…)