KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiv ja aids.
Advertisements

Esittää.
Diabetes s. 65 –
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Syöpäpotilaan ravitsemus
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Allergiat s
Kotitehtävä.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Allergiat.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
- Se suomalaisten juttu
Diabetes.
Diabetes (sokeritauti).
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Mielenterveys Mielenterveys Pinja ja Iiris H 1c.
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
OMAISHOIDON TUKI. YLEISTÄ Laki omaishoidon tuesta /937 omaishoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista.
Osteoporoosi Julia ja Sara.
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
LÄÄKKEIDEN YHTEISVAIKUTUKSET. 1. Yhteisvaikutukset toisten lääkkeiden, joidenkin elintarvikkeiden ja alkoholin kanssa 2. Toiset yhteisvaikutukset toivottuja,
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
LAKTOOSI-INTOLERANSSI. YLEISTÄ Laktoosi-intoleranssi on oireyhtymä, jossa laktaasi-entsyymi ei pilko laktoosia Aiheutuu ohutsuolessa olevasta mutaatiosta.
RAVINTO 9LK.. TUTKIJARYHMÄT A, B, C, JA D – VALITSE TEHTÄVÄ PARIN KANSSA TAI YKSIN Perehdy aiheeseesi Tee tehtävät käyttäen oppikirjaa ja nettiä – luotettavia.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
16 ERITYISRUOKAVALIOT. Syitä erikoisruokavaloihin Lääketieteellinen – Keliakia, laktoosi-intoleranssi ja ruoka-aineallergiat Eettinen / Ekologinen – Kasvisruokavaliot.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?
Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
63. Mielenterveyden häiriöt
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Epilepsia.
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Osteoporoosi (luukato)
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Aina ei voi valita mitä syö
Metabolinen oireyhtymä
Ruokapalvelut ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA ___ / ___ 20________
Paksusuolensyöpä.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Vesirokko.
diabetes mellitus tai sokeritauti
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
IHOTTUMAT.
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Sosiaaliturva erityistilanteet
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
2-02 Lääkehoidon merkitys.
Avanteen hoidon perusteet
Esityksen transkriptio:

KELIAKIA

MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa ja tämä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä. Keliakia on perinnöllinen tauti (jos vanhemmalla on keliakia, lapsen riski saada tauti on %). Tutkimusten perusteella noin 2% suomalaisista sairastaa keliakiaa.

OIREET/SEURAUKSET Tavallisimmat oireet: sekalaiset vatsavaivat, laihtuminen, anemia, ravintoaineiden imeytymishäiriöt, hengitystieoireet ja väsymys. Hoitamattomana keliakia voi aiheuttaa kasvuongelmia lapsilla sekä aiheuttaa muun muassa osteoporoosia eli luukatoa. Keliaakikoilla esiintyy myös monia vitamiinien puutosta johtuvia oireita (A-, D-, E- ja K- vitamiinien imeytyminen heikentyy). Iholle voi myös muodostua pienirakkuloista kutisevaa ihottumaa. Hoitamattomana voi aiheuttaa kaksinkertaisen kuolemanriskin.

HOITO Elinikäinen gluteeniton ruokavalio (ruokavaliosta jätetään pois ruista, ohraa ja vehnää sisältämät viljavalmisteet). Ihomuutoksiin on usein tarpeen käyttää lääkkeitä hoidon alkuvaiheessa ihottuman rauhoittamiseksi. Jos tiukka ruokavalio ei paranna keliakiaa, erikoislääkäri tutkii, onko syynä jokin muu suolistosairaus tai jokin harvinainen keliakian alatyyppi.

MAKSAAKO KELA JOTAKIN? Keliakiaa sairastavat voivat saada yhteiskunnan tukea. Alle 16-vuotiaat lapset saavat Kelan perusvammaistukea. Aiemmin aikuiset saivat lääkärintodistuksella korvausta ruokavalion kustannuksista, mutta vuoden 2016 alusta korvaus poistettiin. Taustalla ovat valtiontalouden säästötarve sekä valtioneuvoston yhteisesti hyväksymä poliittinen ratkaisu käytettävissä olevien rahojen kohdentamisesta.

VAIKUTUS ARKIELÄMÄÄN Niukkakuituinen gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa muita terveyshaittoja, joten runsaasta siemenien, papujen ja kasvisten saannista on pidettävä huolta. Useimmat makeiset ovat yleensä luontaisesti gluteenittomia, mutta esimerkiksi monet suklaat saattavat sisältää pieniä määriä vehnää, jolloin tuotetta ei suositella säännölliseen käyttöön. Keliaakikko voi suorittaa varusmiespalveluksen luokassa A, mikäli diagnoosista on kulunut kaksi vuotta ja keliakia on hyvässä hoitotasapainossa.