Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Univaje.
Advertisements

Tupakka ja ympäristö.
Kansantaudit.
Ympäristöterveys.
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
Persoonallisuus Biologinen perusta.
Tupakointi ja sen vaikutukset
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Riippuvuus tupakoinnista
Alkoholi.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
4. VERENKIERTO- JA HENGITYSELIMISTÖ
Tupakointi ja seksi.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
Koti ja perhe voimavarana Hurtig Vanhemmuuden roolit Vanhemmuuteen kuuluu monia rooleja: 1. Rakkauden antaminen 2. Huoltaja 3. Rajojen asettaja.
 Rytmihäiriö on tila, jossa sydän lyö epätarkoituksenmukaisesti joko kiihtyvästi tai hidastuvasti, tai muuten epätasaisesti.  Rytmihäiriö syntyy, kun.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma ONNETTOMUUSKUSTANNUKSET.
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
Tupakka, alkoholi ja huumeet Kappaleet 10,11,12. Oikein vai väärin? Tupakka sisältää noin 4000 eri kemikaalia, joista noin 60 aiheuttaa syöpää. OIKEIN.
FYKE6 Arkista kemiaa. 9. Kemiaa keittiössä Hiiva Hiiva sieni, pilkkoo taikinan sokerin hiilidioksidiksi ja vedeksi, kohottaa taikinan sieni, pilkkoo taikinan.
Tupakoimaton elää pidempään Pentin päivänä 2013 Valtimotautien ehkäisyn ja työterveyslaatuverkoston tempaus tupakoimattomuuden edistämiseksi.
Alkoholi, huumeet, liuottimet. Hermostoa lamaannuttava aine Vaikutus eri osiin eri aikana Aivokuori, kontrolli, moraali, nousuhumala Pikkuaivot, liikkeet.
ALKOHOLISMI Jenni & Julia 2A. Yleisesti  Alkoholismi on krooninen sairaus, jossa elimistö tulee riippuvaiseksi alkoholin saamisesta  ominaista alkoholin.
 Huippu-urheilu -Valvotaan dopingtestein - Käytetään usein asiantuntijoiden ohjeistamana  Harrastajakäyttö - Dopingaineiden käyttöä ei valvota - Suomessa.
7. MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVEYSTIETO 9. Apulanta Ilona.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
Päihdeilmiö-rastirata Vastaukset. Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta.
HURTIG Tupakoinnin seuraukset. Tupakan haittavaikutukset terveyteen Tupakointi on aina haitallista. Myös tupakkayhtiöt myöntävät sen. Sairastumisen.
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
ALKIONKEHITYS Ravinnonsaanti: Kudosten ja elinten synty:
Tupakan uho ja tuho Ada,Antero,Jenni L..
Tupakan uho ja tuho    .
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tupakan haittavaikutukset
Keskustelua nikotiinituotteista
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Päihteet Minna, elias ja kalle.
Syöpää aiheuttavia elintapoja
TUPAKKA KPL 23.
Huumeet.
Päihdyttäviä aineita (kpl 22)
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Päihdyttäviä aineita.
TUPAKAN JA NUUSKAN AINESOSAT
Aivojen mielihyvärata ja päihteiden vaikutus mielihyvärataan
Tupakan vaikutus aivojen mielihyvärataan
Tupakointi vahingoittaa sinua ja lähimmäisiäsi
Yleisyys Suomessa / vuosi 500 milj €
Nuuska
ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi
NIKOTIINI-RIIPPUVAISUUDEN HOITO
SYÖPÄ.
Huumeet.
Psyykkinen terveys.
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
Nuuska.
Tupakka, alkoholi ja huumeet
Tupakoinnin puheeksiottamisella ja lopettamisen tuella on merkitystä niin terveyteen kuin talouteenkin. Mitu-hanke auttaa terveydenhuollon ammattilaisia.
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
LASTEN EKG -AIHEITA TUTKIMUKSELLE
KanDee-hanke-Kansalaisten elvytystaidot ja defibrillaattorit maaseudun kartalle ( )
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Vastaukset
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
Esityksen transkriptio:

Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…

Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla, imemällä tai pureskelemalla >Suurin tupakan tuottajamaa on Kiina

Tupakka>>Miten se vaikuttaa? >Nikotiini aiheuttaa dopamiinin vapautumista, mikä aiheuttaa riippuvuutta >Tupakalla on sekä kiihdyttäviä että rauhoittavia vaikutuksia >Nikotiiniriippuvuus kehittyy nopeasti ja aiheuttaa mm. keskittymisvaikeuksia, ärtyneisyyttä ja ahdistuneisuutta

Tupakan haitat elimistössä >Tupakka tuhoaa keuhkokudosta >Tupakan aiheuttamat kemikaalit aiheuttavat elimistössä jatkuvan tulehdustilan >Häkä vaikeuttaa hapen kulkeutumista veressä >Lisää sydämen rytmihäiriöitä

Tupakan vaikutus muihin >Sikiön kasvu häiriintyy samoin kasvu varhaislapsuudessa >Nikotiini on haitallista sikiön hermoston ja aivojen kehitykselle >Tupakoivien lapsilla on enemmän oppimishäiriöitä ja vilkkautta >Passiivinen tupakointi tarkoittaa sivullisten altistumista tupakan savulle

Tupakka tappaa >Tupakointi aiheuttaa vuosittain yli 5000 kuolemaa Suomessa >Tupakoinnista johtuvat sairaudet heikentävät elämänlaatua ja aiheuttavat taloudellisia haittoja >Tupakkasairauksien kokonaiskustannukset yhteiskunnalle ovat noin 2 miljardia euroa vuodessa >Tupakointi on suurin estettävissä olevien kuolemien aiheuttaja maailmassa

Tupakka tappaa part 2. >Joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama, ja joka viides sydän- ja verenkiertoelinten sairaus aiheutuu tupakoinnista