TALOUSTIETO Rahavirta Kansantalouden tilinpito. KOTI- TALOUDET YRITYKSET JULKIS- YHTEISÖT MYYNTITULOT TUOTANNONTEKIJÄTULOT RAHOITUS- LAITOKSET SÄÄSTÖT.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kansantalouden tilinpito
Advertisements

- Vuokra-asunto: - Asunnon voi vuokrata yksityiseltä tai julkiselta taholta esim. kunnalta (yleensä edullisempia) - Ei tarvita suuria pääomia, pääsee helposti.
Yrityksen talouden peruskäsitteet
Aluetilinpito Lähde: Tilastokeskus; Tuotannon ja työllisyyden aluetilit Pohjois-Savon liitto 2012.
Kansantalouden häiriöt:
Bruttokansantuote maakunnittain 2000–2011 Euroa/asukas
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Luonnonvarat Ja Bruttokansantuote
Finanssipolitiikka: Talouspolitiikan osa, jossa valtio säätelee taloutta tulojen ja menojen avulla Tulojen ja menojen säätelyyn parhaat keinot budjetti.
Kuntien ja kuntayhtymien lainakanta sekä rahavarat , mrd
Kaupan merkitys kansantaloudessa
Aluetilinpito bruttokansantuote - arvonlisäys, brutto perushintaan - kiinteän pääoman bruttomuodostus (investoinnit) - työlliset - kotitalouksien.
Taloustieto YH2 syksy 2015 Karhulan lukio. Arviointi & poissaolot O 1. Tuntityöskentely: työn tekeminen, aktiivisuus, positiivinen asenne O 2. Koe O Yli.
TALOUSTIETO YH2. KURSSIN SISÄLTÖ Kansantalouden perusteet Kansantalouden perusteet Kotitaloudet – yritykset – kilpailu – hinta Kotitaloudet – yritykset.
Yh 2 - taloustieto Kurssin tenttiminen.
BKT -ja talouden mittaaminen.
Kertaus.
Y56 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat
Aluetilinpito * - työlliset - bruttokansantuote - arvonlisäys, brutto perushintaan - kiinteän pääoman bruttomuodostus (investoinnit) - tuotos.
BKT:n ja työllisten (15-74 v.) määrän muutos , %
24 Hintojen vakaus on tärkeää s
BKT:n ja työllisten (15-74 v.) määrän muutos , %
Tilastokuvaajien tulkinta
YH 2 Suomi ja kansainvälinen kauppa
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
Talouden ulkoinen tasapaino Suhdannevaihtelut
Osakkeet Laskea, onko omat osakkeet plussalla vai miinuksella
Kotitalouksien tulot menevät kulutukseen
Julkinen talous = Valtion, kuntien, kuntayhtymien ja sosiaalirahastojen (KELA, työeläkeyhtiöt) talous Valtion talous Hallitus valmistelee ja eduskunta.
Aluetalous ja tulotaso
TALOUDEN KIERTOKULKU.
Huoltotase & BKT.
Kansantalouden mittarit
BKT:n ja työllisten (15-74 v.) määrän muutos , %
TALOUSKASVUN EDUT JA ONGELMAT
Aluetilinpidon arvonlisäys Turunmaan seutukunnassa 1975–2014
BKT -ja talouden mittaaminen.
Tekes ja TEM/Energia: Parlamentaarinen yritystukityöryhmä - iltakoulukokous klo Tekesin avustukset, lainat, pääomasijoitustoiminta.
BKT -ja talouden mittaaminen.
Aluetilinpito työlliset - bruttokansantuote - arvonlisäys, brutto perushintaan - kiinteän pääoman bruttomuodostus (investoinnit) - tuotos perushintaan.
Yksityisen kulutuksen muutos-% Investointien muutos-%
KANSAINVÄLINEN TALOUS
Huomioita Suomen Pankin suhdanne-ennusteesta ja kustannuskilpailukykyanalyysistä Teknologiateollisuus.
6 KANSANTALOUDEN TILINPITO
Kehittämispäällikkö Tuomas Rothovius
MAKROTALOUSTIEDE KANSANTALOUDEN TILINPITO
Vienti osana kansantaloutta
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
Kansantalouden kiertokulkumalli
Intia Kiina Kasvu keskimäärin: +3,4 % Muu it. Eurooppa
Lähde: Tilastokeskus, Aluetilinpito, ennakkotieto
Bruttokansantuote seutukunnittain 2000–2016
7 TALOUDEN KASVU JA SUHDANNEVAIHTELUT
Kuntien ja kuntayhtymien toimintamenojen
BKT:n ja työllisten (15-74 v.) määrän muutos , %
Aluetilinpidon arvonlisäys Turunmaan seutukunnassa 2000–2016
Kansantalous ja rahoitusmarkkinat
ERI YRITYSMUOTOJEN VEROTUS OMISTAJAN KANNALTA
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
(päivitetty ) Energiateollisuus ry
Bruttokansantuote on kasvanut Länsi-Euroopassa ja USA:ssa, mutta ei Suomessa Lähde: Macrobond.
Bruttokansantuotteen takamatkan kurominen umpeen edellyttää Suomessa 3,0 %:n talouskasvua vuosittain Teknologiateollisuus *) IMF.
Bruttokansantuote on kasvanut Länsi-Euroopassa ja USA:ssa, mutta ei Suomessa Lähde: Macrobond.
KOHEESIOPOLITIIKKA ETUJA KANSALAISILLE
(päivitetty ) Energiateollisuus ry
BKT -ja talouden mittaaminen.
Bruttokansantuote on kasvanut Euroopassa ja USA:ssa, Suomessa niukemmin Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2017, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta, Business Finland, avoin.
Bruttokansantuote on kasvanut pitkään Euroalueella, nyttemmin myös Suomessa Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
YT neuvotteluissa asetettu tavoite henkilöstömenojen säästöille
Esityksen transkriptio:

TALOUSTIETO Rahavirta Kansantalouden tilinpito

KOTI- TALOUDET YRITYKSET JULKIS- YHTEISÖT MYYNTITULOT TUOTANNONTEKIJÄTULOT RAHOITUS- LAITOKSET SÄÄSTÖT RAHOITUS VEROT TULONSIIRROT TUKIPALKKIOT JÄSENMAKSUT TUET VIENTI ULKOMAILLE TUONTI ULKOMAILTA

KANSANTALOUDEN TILINPITO YK on kehittänyt SNA-järjestelmän (System of National Accounts) YK on kehittänyt SNA-järjestelmän (System of National Accounts) Kertoo kuinka suuria tulon kiertokulkumallin rahavirrat ovat ja miten ne muuttuvat Kertoo kuinka suuria tulon kiertokulkumallin rahavirrat ovat ja miten ne muuttuvat SNA-järjestelmän tärkeimmät osat: SNA-järjestelmän tärkeimmät osat: –BKT eli bruttokansantuote –Kansantulo

BRUTTOKANSANTUOTE = Kansantaloudessa vuoden aikana tuotettujen lopputuotteiden raha-arvo Lopputuotteita ovat kulutustavarat, tuotantotavarat ja palvelut Lopputuotteita ovat kulutustavarat, tuotantotavarat ja palvelut BKT lasketaan näiden myyntihinnasta, paitsi julkiset palvelut tuotantohinnasta BKT lasketaan näiden myyntihinnasta, paitsi julkiset palvelut tuotantohinnasta Välituotteita ei lasketa (päällekkäisyydet) Välituotteita ei lasketa (päällekkäisyydet) Kotitalouksien itselleen tuottamia tavaroita ja palveluita ei lasketa Kotitalouksien itselleen tuottamia tavaroita ja palveluita ei lasketa

BKT VERTAILUKELPOISEKSI VIRITETTYNÄ Ostovoimakorjattu bruttokansantuote henkeä kohden (Bkt/capita, pps) Ostovoimakorjattu bruttokansantuote henkeä kohden (Bkt/capita, pps) Ostovoimaa tai reaalista tulotasoa mitataan asukasta kohti lasketulla bruttokansantuotteella, johon on tehty ostovoimakorjaus. Ostovoimaa tai reaalista tulotasoa mitataan asukasta kohti lasketulla bruttokansantuotteella, johon on tehty ostovoimakorjaus. Ostovoimapariteetilla tehty korjaus ottaa huomioon eri maiden hintatasojen erot. Ostovoimapariteetilla tehty korjaus ottaa huomioon eri maiden hintatasojen erot. On huomattava, että ostovoimakorjaus huomioi ainoastaan hintatason eikä esimerkiksi julkisten palveluiden tasoa eri maissa On huomattava, että ostovoimakorjaus huomioi ainoastaan hintatason eikä esimerkiksi julkisten palveluiden tasoa eri maissa

NETTOKANSANTUOTE Saadaan vähentämällä BKT:sta kiinteän pääoman kuluminen Saadaan vähentämällä BKT:sta kiinteän pääoman kuluminen Olisi parempi mittari Olisi parempi mittari Sisältää vain todellisen hyvinvoinnin lisäyksen Sisältää vain todellisen hyvinvoinnin lisäyksen Vaikea laskea, siksi käytetään BKT:ta Vaikea laskea, siksi käytetään BKT:ta

KANSANTULO = Kansantaloudessa vuoden aikana tuotannosta ansaittujen tulojen summa Sisältää: Sisältää: –Palkat –Sosiaaliturvamaksut –Yrittäjätulot –Omaisuustulot –Yhteisöyritysten (Oy) jakamaton voitto BKT ja kansantulo ovat yhtä suuria, mutta saadaan laskennallisesti eri tavalla BKT ja kansantulo ovat yhtä suuria, mutta saadaan laskennallisesti eri tavalla