EU 2014+ - rahoitusmahdollisuudet 3.10.2013 Taina Lommi Uudenmaan ELY-keskus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
6Aika-strategian esittely Toukokuu Suurimpien kaupunkien kestävän kehittämisen strategia •Uuden EU:n rakennerahasto-ohjelmakauden 2014−2020 yhtenä.
Advertisements

Kuntakulttuuri kohtaa 2013 Mahdollisuuksia kulttuurille
Uuteen ohjelmakauteen Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä EAKR-seurantakomiteat kevät 2012.
Rakennerahastokausi Mikä muuttuu vai muuttuuko mikään
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Rakennerahastojen ohjelmakausi 2014 – 2020 Manner-Suomen rakennerahasto-ohjelma Rahoitus ja toimintalinjat / /
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Uuteen EU:n rakennerahastokauteen 2014 – 2020 siirtyminen Aluekehitysjohtaja Varpu Rajaniemi
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
JOINT ENTRE - YRITT Ä JYYDEN EDIST Ä MISHANKE Suomalais-saksalainen Double Degree (BBA) FH Hannover - SEAMK Liiketoiminta, Yritt ä jyys M. Arola 10/2008.
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
Lapin sosiaalityön ja sosiaalialan opetus- ja tutkimuskeskus Sosiaalityön koulutuksen työelämälähtöisyys –hankkeen vastuuopettajien sekä tutkimus- ja opetuskeskuksien.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
6AIKA-OHJELMAN TILANNE JulkICT-ohjausryhmälle Ville Meloni – 6Aika-toimisto.
ITÄSUOMALAINEN YRITYSRAHOITUSSTRATEGIA Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Savon.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
EU:n rakennerahastokausi Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio ) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin.
Satakunnan maakuntaohjelman painotukset Timo Vesiluoma ESR-infotilaisuus , Rauma.
+ Ammatillisella koulutuksella on vientiä Toimintasuunnitelma ammatillisen toisen asteen koulutuksen viennille Hankkeen lopputilaisuus Mervi.
TYÖVOIMAKOULUTUS JA REFORMI
EU-tiedottaja Riikka Vitikka Europe Direct
Kunnat työssä ilmaston puolesta
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
Yhteisöt-ryhmä 1. Vaiheen kartoitus Otsikkodia.
Tuhat uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalan Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Maahanmuuttajille suunnattu kieli- ja kotoutumiskoulutus Koulutuksella tuetaan aloittavia yrittäjiä ja uutta yrittäjyyttä. Yhteishankintakoulutukset.
Smart Tampere Tero Blomqvist © SRV/Studio Libeskind.
Matkalla Meijän maakuntaan Maakuntavaltuusto
Päijät-Hämeen alueverkosto
Keski-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040 ja maakuntaohjelma
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Opetustoimi osana Jyväskylää
Paikkatietojen hyväksikäyttö -digihanke (MMM) Työnimi: Paikkatiedon palvelualusta Rakennetaan yhteiskäyttöinen, muita järjestelmiä täydentävä paikkatieto-
Hallintoviranomainen Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC
Tulevaisuuden kansalaistoiminta – ekosysteemi ja uusi tapa toimia
EDELLYTYKSET AVOIMEN DATAN HYÖDYNTÄMISELLE LIIKETOIMINNASSA
Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelman toteumakatsaus
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
ESR-rahoitus OKM:n valtakunnallisten toimenpidekokonaisuuksien toteutuksessa Henri Helander
Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelman toteutus Keski-Pohjanmaalla MYR Tuija Puumala
Mikä Kykyviisari? Maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä työikäisille Perustuu vastajaan omaan arvioon tilanteestaan Arvioi suuntaa-antavasti.
EU-rahoitus -info: Ajankohtaista rakennerahastoista
Maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelma
AJANKOHTAISTA ELY-KESKUKSESTA
Etelä-Savon maakuntaliitto
Lisää osallisuutta elämään ja työhön Hanketukipäivä 3. 2
Kiinni työelämään elinikäisen oppimisen avulla
ELY-keskus, yrityksen kehittämispalvelut ja kehittämisavustukset
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Hyvinvoinnin edistäminen kunnan ja maakunnan yhteistyönä
Ajankohtaista ELY-keskuksesta
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Kestävää kasvua ja työtä ESR
Rahoitusasiantuntija Verna Mustonen Kajaani
KEIJO KEIJO
Rakennerahastot maakuntien strategioiden toteutuksessa Case Etelä-Savo
Liikenne ja viestintä digitaalisessa Suomessa 2020
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Kestävää kasvua ja työtä
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Verkko-oppiminen ja kehitystrendit meillä ja muualla – Moodlen mahdollisuudet henkilöstön osaamisen varmistajna Mediamaisteri Group PL 82 (Pyynikintie.
Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-haku
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Yritys- ja kehittämisrahoituksen vuosikatsaus 2014 Itä-Suomessa
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
– sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi
EU:n ja kansallinen aluepolitiikka
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

EU rahoitusmahdollisuudet Taina Lommi Uudenmaan ELY-keskus

Temaattinen keskittäminen: EU 2020

ENI EU-rahoitusohjelmat

Rahoitusvälineet ja -ohjelmat INKA-ohjelma Kasvusopimukset / TEKES MAL Seutukaupunkipilotit Rakennerahasto-ohjelmat Maaseutuohjelmat Interreg V A, B, C ja ENI Maakunnan kehittämisrahoitus EU:n erillisrahoitus Pk-yritykset, innovaatiot, osallisuus, koulutus, työvoima, ympäristö, liikenne Tietämyksen ja innovaatioiden siirto, vähähiilinen talous/ biotalous, sosiaalinen osallisuus Pk-yritykset, innovaatiot, vähähiilisyys, osallisuus, koulutus, työvoima Teemahaut

Vision ja tavoitteiden toteutumista edistetään kolmen teeman kautta Kasvun mahdollisuudet Toimiva arki Toimiva arki Kestävä luonnontalous Kasvu perustuu kestävään kehitykseen ja älykkäisiin ratkaisuihin Toimiva arki syntyy olosuhteista, joissa asukkaiden liikkuminen, työ ja toiminta on vaivatonta Kestävä luonnontalous edellyttää, että luonnonvaroja hyödynnetään järkevästi ja luonnon monimuotoisuus säilytetään Hankekokonaisuudet ja toimenpiteet

Kärkihankekokonaisuuksien valintakriteerit Perustuu Uusimaa-ohjelmassa määriteltyihin strategisiin linjauksiin Voi muodostaa hankekonsortion Kärkihankekokonaisuudella on omistaja Voidaan toteuttaa monirahastoisesti On edellytyksiä saada EU-hankerahoitusta Vaikuttavuutta voidaan mitata

Manner-Suomen rakennerahasto- ohjelma  Yksi valtakunnallinen ohjelma Molemmat rahastot ESR ja EAKR Valmistellaan ja toteutetaan kahdella alueella: 1) Etelä- ja Länsi- Suomi ja 2) Itä- ja Pohjois-Suomi  Pääosin alueellisesti toteutettavaa hanketoimintaa Rahoittajina ELY -keskukset ja maakunnan liitot ja TEKES. RR-hallinto keskitetään neljään ELY:yn suuralueittain (Pohjois- Pohjanmaan ELY, Etelä-Savon ELY, Hämeen ELY), lisäksi maakunnan liitot hallinnoivat niille osoitettua EAKR-rahoitusta omalta osaltaan.

Toimintalinja 1: Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) Yrittäjyyden edistäminen helpottamalla uusien ideoiden taloudellista hyödyntämistä ja tukemalla uusien yritysten luomista Uusien liiketoimintamallien ja –mahdollisuuksien synnyn tukeminen, erityisesti kansainvälistymisen tarpeisiin Pk-yritysten energiatehokkuuden ja uusiutuvien energiamuotojen käytön edistäminen

Toimintalinja 2: Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR) T&K&I-toiminnan infrastruktuurin parantaminen, alan huippuosaamisen kehittäminen ja etenkin Euroopan laajuisia etuja tuottavien osaamiskeskusten edistäminen Älykäs erikoistuminen tutkimuksen ja innovaatioiden edistäjänä Ympäristön korkea laatu ja luonnonvarojen kestävä käyttö Kaupunkialueiden vähähiilisten strategioiden edistäminen

Toimintalinja 3: Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus (ESR) Työnhakijoiden ja työvoiman ulkopuolella olevien työllistyvyys (nuoret sekä heikossa työmarkkina-asemassa olevat: mm. ikääntyvät, pitkäaikaistyöttömät, maahanmuuttajat, vajaakuntoiset, etniset vähemmistöt) Työntekijöiden, yritysten ja yrittäjien mukautuminen muutoksiin Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen (työelämän kehittäminen) Työvoiman liikkuvuus (ml. EURES, kotouttaminen)

Toimintalinja 4: Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen (ESR) Parannetaan pääsyä elinikäiseen oppimiseen, kohennetaan työelämän ammattitaitoa ja pätevyyttä ja lisätään koulutusjärjestelmän relevanttiutta työmarkkinoiden kannalta Koulutuksesta koulutukseen ja/tai työelämään siirtymistä tukevat palvelut Kehitetään koulutuksen ja työelämän vuorovaikutusta (ml. Oppisopimuskoulutus) Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen

Toimintalinja 5: Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta Aktiivinen osallisuus (osallisuutta vahvistavat palvelut erityisesti työelämävalmiuksien näkökulmasta, kokonaisvaltainen lähestymistapa) Asukaslähtöiset toimintatavat ja palvelut aktiivisen osallisuuden tukemisessa Työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakyvyn parantaminen (mm. matalan kynnyksen asiakaslähtöiset palvelut, kuntoutus, sosiaali- ja terveyspalvelut, päihde- ja mielenterveystyö, omaehtoiset toimintamallit) Vähävaraisten apu

Suurten kaupunkiseutujen kehittäminen (EAKR 5%:n korvamerkintä)  Teema: Uusimman tiedon ja osaamisen hyödyntäminen kaupunkien uudistumiskykyä tukevalla tavalla  Kytkentä kasvusopimuksiin  Kilpailullinen hakeutuminen, kaupungit hakeutuvat mukaan verkostoina Kans. päätöksellä on valittu yksi verkosto, ns. 6-kaupungit (Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu) hakemus ”Avoimet ja ketterät kaupungit” Painopisteet 1) Avoin osallisuus, 2) Avoin data & rajapinnat, 3) Avoimet innovaatioympäristöt. Kaupunkien muodostama verkosto esivalitsee rahoitettavat hankkeet, jotka se esittää rahoittajalle (EY-asetuksen edellyttämä sub-delegointi), joka laatii toimenpiteistä rahoituspäätöksen keskittyen ohjelmanmukaisuus- ja laillisuus­tarkasteluun. Rahoittajana ohjelmassa toimii Uudenmaan liitto. Toteuttaa ITI:ä Teemaan käytetään myös ESR-rahoitusta, mutta rahoitusta ei korvamerkitä etukäteen

Valtakunnalliset teemat Valtakunnalliset teemat = Valtakunnallisten teemojen rahoitus on tarkoitettu toimintaan, joka tuottaa erityistä lisäarvoa eri sektoripolitiikoiden tärkeimpien hankkeiden toteuttamiseen alueellisen toiminnan lisäksi ja sitä tukien. Teemoja voidaan käytännössä toteuttaa mm. valtakunnallisina tukirakenteina, koordinoivina hankkeina ja pilotteina. Hankepäätöksiä tehdään vain poikkeustapauksessa ministeriöissä. ESR:n valtakunnalliset teemat: nuorisotakuu, työvoiman liikkuvuus Euroopassa, maahanmuuttajien kotouttaminen, koulutusjärjestelmän kehittäminen siirtymiä tukeviksi, kasvu- ja rakennemuutosalojen tarvitseman osaamisen lisääminen sekä työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakyvyn vahvistaminen. Teemat voivat muuttua ohjelmakauden kuluessa toimintaympäristön kehityksen mukaan. EAKR:n valtakunnalliset teemat: Osaamis- ja innovaatioverkostot (tukee INKA- ohjelman toteutusta), jonka osana vähähiilinen talous

Rahoituksen jakautuminen (pl. alueellinen yhteistyö) Valtakunnalliset teemat EAKR 10 % n. 13 milj. euroa/v (EU+ kansallinen) ESR 25 % n. 32 milj. euroa/v (EU+ kansallinen) Alueiden rahoitus* (kun valtakunnalliset teemat vähennetty) Itä- ja Pohjois-Suomi 70,61% n. 206 milj. euroa/v (EU+ kansallinen) Etelä- ja Länsi- Suomi 28,94 % n. 85 milj. euroa/v (EU+ kansallinen) Ahvenanmaa 0,45 % n. 1,3 milj. euroa/v (EU+ kansallinen) *) Kestävän kaupunkikehittämisen (5 %:ia EAKR:stä) rahoitus EL ja IP verkostossa mukana olevien kaupunkiseutujen lukumäärän suhteessa.

Rakennerahastorahoitus vuosittain (käyvin hinnoin, milj. euroa) Yhteensä Perusrahoitus137,4140, ,8148,8151,7154,81021,7 Erityisrahoitus41,141,942,743,644,545,346,3305,4 Yhteensä178,5182,1185,7189,4193, ,11327,1 Valtion vastinraha133,9136,6139,3142,1145,0147,8150,8995,3 EU+valtio yht.312,4318,7325,0331,5338,3344,8351,92322,4 Rakennerahastorahoituksen jakauma ohjelmakauden eri vuosille Yhteensä Perusrahoitus13,45 %13,72 %14,00 %14,27 %14,56 %14,85 %15,15 %100,00 % Erityisrahoitus13,46 %13,72 %13,98 %14,28 %14,57 %14,83 %15,16 %100,00 % Yhteensä13,45 %13,72 %13,99 %14,27 %14,57 %14,84 %15,15 %100,00 %

Lisätietoja: Kiitos mielenkiinnosta!