HASARDIMAANTIEDE = RISKIEN MAANTIEDE

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Perustarpeet Luonnonvarat Väestönkasvu Kehitysmaat ja teollisuusmaat
Advertisements

Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2011 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
Materiaalit on tuottanut Maan ystävät ry ”Globaalia ympäristökasvatusta- ekologinen velka jäsentämässä Pohjoisen ja Etelän tasa-arvoisempia suhteita”
Ilmasto-oikeudenmukaisuus ja luonnonvarojen kestävä käyttö Muutosfoorumi Eero Yrjö-Koskinen.
Tieliikenneonnettomuudet Salon seudulla Salon seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 2010.
Ilmastonmuutos ja Aavikoituminen
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2010 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
Terveytemme / Timo Koskela1 Terveytemme Tietoa väestön terveydestä alueittain ja väestöryhmittäin.
Ilmasto-oikeudenmukaisuus Kuva: Friends of the Earth International.
Puheenvuoro ilmastofoorumissa Ilmastokampanjavastaava Lauri Myllyvirta
Tieliikenneonnettomuudet Kokkolassa Kokkolan liikenneturvallisuussuunnitelman päivitys 2011.
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
Todellisuuden yleisen luonteen tarkastelua
Kuusela: Tietoaika Lähde: Kuusela 2000: 57.
Kestävä Kehitys By Tuomas Nylund & Samuli Santala
Esityksen sisältö Tähän esitykseen on koottu tietoja Salon kaupungin alueella vuosina ja vuosina tapahtuneista poliisin tietoon tulleista.
Tieliikenneonnettomuudet Someron kaupungin alueella vuosina Salon seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 2010.
Väder- och Klimatförändringar
Muuttoliikkeet Syyt: Työntävät tekijät: työttömyys köyhyys + nälkä
VÄESTÖMAANTIETOA Väestön määrään vaikuttavat: 1. Syntyneisyys
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Kehittyneisyyserot Valtioiden jaottelua kehityksen mukaan:
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
Maanjäristykset.
Ira Ekholm 4A. 1. uutinen Ongelma: Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisiin negatiivisesti * pohditaan ratkaisuja ongelmaan.
FILIPPIINIT.
Myrskyt Keskileveyksien syys- ja talvimyrskyt
Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma ONNETTOMUUSKUSTANNUKSET.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Tutkielma Kukin pari selvittää tietyn alueen hasardeja (valtio, maanosa, osavaltio) Yleistä tutkimusalueesta: –valtion/alueen sijainti maantieteellisesti.
Aluetilastojen mahdollisuudet yliopisto-opetuksessa Satakunta – Talousseminaari Teemu Haukioja Kansantaloustiede.
Valtaosa maailman miljardista köyhästä ihmisestä asuu maaseudulla. He yrittävät saada elantonsa maataloudesta, mutta yli puolella ei ole käytössä lainkaan.
Maanjäristykset GEOS3. Järistyksen synty? Maanjäristys syntyy, kun –A. mannerlaatat liikkuvat –B. mannerlaatat lukkiutuvat toisiinsa (kitka) –C. kasvava.
Tehtävät 1. Biodiversiteetti
Kartta ei vastaa todellisuutta Pienennetty kuva maapallon jostakin osasta Luonnossa kohteet 3-ulotteisia Maapallon pyöreää muotoa ei saa kuvattua tasolle.
Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry Hyvinkään kaupunki Lohjan Kaupunki Porvoon kaupunki Nuorisotutkimusseura Monialaisten yhteistyöverkostojen kehittämishanke.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Öljyn kuljetus Itämerellä ja siihen liittyvät riskit
LUONNONHASARDIT Luonnonhasardit syntyvät äkillisesti luonnosta itsestään. Useimpia hasardeja ihmisen on mahdotonta estää, mutta niihin voidaan varautua.
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
Tilastokuvaajien tulkinta
Henna Kiviharju ja Neea Hakulinen
Uutinen Äskettäin tapahtunutta asiaa koskeva tieto tai selostus.
INTIA Väkiluku: BKT: 4,99 biljoonaa USD
MONIMUOTOISUUS.
Sää Sää = Ilmasto =.
Tutkimuksen abc.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Esiintymisjännitys.
Mikä ihmeen pecha kucha?
Maiseman muutos Eksogeeniset ilmiöt muokkaavat maankamaraa ja muuttavat maisemaa (rapautuminen, eroosio, massaliikunnot) maanviljely, ylilaidunnus, metsien.
Taito: Tilastokuvaajien tulkinta
Väestönkasvu ja kaupungistuminen
Riippuvuudet ja niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä
Keskustelupainotteinen tunnin toteutus
Onnettomuusanalyysi Tilastokeskuksen aineisto 10 v ( ) ja 5 v ( )
ELÄMÄÄ UUDEN AJAN EUROOPASSA
Etene näin! Yksin Yksin tai yhdessä
Litosfäärilaatat.
ET didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kartta ei vastaa todellisuutta
GE3 Haasteiden maailma.
Nimi: Järjestelmien ja palvelujen siirto: TORI / TOSI, liite 8
Ydinsisältö Skeema Motivaation lähteet ulottuvat välittömistä tarpeista kauaskantoisiin päämääriin.
Nimi: Hankinnan periaatteet, liite 5
II ANTIIKIN MAAILMA Historian taidot, s. 64–65.
Kuviot ja taulukot tekstissä
   S2-opetuksen ja reaaliaineiden opetuksen yhdistäminen sekä Kartta-pedagogiikka Leo Jäppinen
Esityksen transkriptio:

HASARDIMAANTIEDE = RISKIEN MAANTIEDE

Johdantoa Hasardi = riski, uhka, vaara Mitä eroa on riskillä ja uhkalla? Riski = tapahtuman esiintymistodennäköisyys alueella perustuu tutkimustietoon, voidaan ilmoittaa matemaattisella suureella Uhka = kokemusperäinen tietoisuus onnettomuuden mahdollisuudesta epämääräisempi, sisältää arvailua mielletään usein todellisuutta suuremmiksi Uusimmat hasardit päällimmäisinä Myös uhkien vähättelyä, riskiin turtuu Onnettomuus = toteutunut uhka Erityisen suuri onnettomuus = Katastrofi

Hasardeja ollut aina Ihmisen muuttanut monia hasardeja, luonut myös uusia Hasardimaantiede tutkii luontoon, luonnonvaroihin ja ihmisen omaan toimintaan liittyviä riskejä ja uhkia: Niiden alueellista esiintymistä Syitä ja seurauksia Riskeihin varautumista ja torjuntaa

Kurssin sisältö Luonnon toimintaan liittyvät riskit Universaalit uhkat (esim. meteoriitit) Ilmakehän uhkat (esim. pyörremyrskyt) Vesikehän uhkat (esim. tulvat) Kivikehän uhkat (esim. maanjäristykset) Eliökehän uhkat (esim. kulkutaudit)

Ihmiskunnan riskit Väestömäärään ja -rakenteeseen liittyvät uhkat Nälkä- ja vesiongelma Kaupunkien riskit ja ongelmat Yhteiskunnalliset ja poliittiset jännitteet Sosiaaliset ongelmat ja alueellinen segregaatio Tekniset riskit Liikenteen ja matkailun ongelmat Ihmisen ja luonnon väliseen riippuvuuteen liittyvät riskit (ympärisöriskit) Luonnonvarojen riittävyys Ekosysteemin säilyminen ja biodiversiteetti

Riskit haltuun Kestävä kehitys Kansainvälinen yhteistyö Paikkatieto riskien maantieteessä Globalisaatio

Riskien luokittelu Millaisia riskit ovat luonteeltaan? Luonnononnettomuuden käynnistäjänä jokin luonnon tapahtuma tai ekologian ilmiö Ihmiskunnan riskit liittyvät ihmisen käyttäytymiseen ja teknologiaan Ihminen riippuvainen luonnosta  ympäristöriskit

Hasardien ja ihmisen vaikutusmahdollisuuksien välinen riippuvuus Hasardien ja ihmisen vaikutusmahdollisuuksien välinen riippuvuus. Ihminen voi vaikuttaa itse aiheuttamiinsa uhkiin.

Vuosien 1975-2008 väliset luonnononnettomuudet, joissa on kuollut yli 500 henk.

Hasardeja voidaan mitata rahallisesti tai kuolleiden määrällä Vuosittain menehtyy satojatuhansia ihmisiä Omaisuutta tuhoutuu kymmenien miljardien $ edestä Luonnononnettomuudet aiheuttavat eniten taloudellisia menetyksiä

Riskien erilaisia ulottuvuuksia Alueen koko: yksi ihminen – maailma Toistuvuus: yksittäinen – yleinen Kesto: sekunti – tuhansia vuosia Varoitusaika: sekunteja – vuosia Esiintyminen: säännöllistä – epäsäännöllistä Voimakkuus: heikko – täystuho  Hasardiprofiili kuvaa hasardin ominaisuuksia

Diagrammissa kuivuuden, maanjäristyksen ja lumimyrskyn hasardiprofiilit.

Maanjäristyksen ja tulvan vertailu: Miten eroavat eri tekijöiden suhteen toisistaan? Mistä erot johtuvat?

Luonnon ja ihmisen aiheuttamien onnettomuuksien jakauma 1975-2001 Luonnon ja ihmisen aiheuttamien onnettomuuksien jakauma 1975-2001. Miksi kuolonuhrien määrä ei riipu onnettomuuksien määrästä?

Tuhoisimmat hasardit uhrien mukaan 1970–2004 Tuhoisimmat hasardit uhrien mukaan 1970–2004. 1 = kuolleet ja kadonneet, 2 = omaisuuden ja liiketoiminnan keskeytymisen korvaavat vakuutukset. (Lähde: Swiss Re -jälleenvakuutusyhtiö 2005.)

tuhoisimmat hasardit taloudellisten vahinkojen mukaan 1970–2004 tuhoisimmat hasardit taloudellisten vahinkojen mukaan 1970–2004. 1 = omaisuuden ja liiketoiminnan keskeytymisen korvaavat vakuutukset, 2 = kuolleet ja kadonneet. (Lähde: Swiss Re -jälleenvakuutusyhtiö 2005.)

Hasardit kohtelevat teollisuusmaita ja kehitysmaita eri tavoin: Köyhyys keskittyy tietyille alueille (tai väestöryhmille) - kehitysmaat Korkea väestönkasvu, väentiheys, asutusta riskialueille Riskien hallinta puutteellista 95 % maailman kuolonuhreista kehitysmaissa Teollisuusmaissa taloudelliset menetykset suuremmat (75%) Saman hasardin vaikutukset erilaiset: Hurrikaani USA:ssa: 1200 kuolonuhria (evakuoituja satoja tuhansia) Trooppinen sykloni Bangladeshissa: 138 000 kuolonuhria

Hasardien jakautuminen tyypeittäin ja alueittain 2003 ja 2004

Riski joutua onnettomuuteen kasvanut Luonnononnettomuuksissa kuolleiden ja onnettomuuden riskille alttiiden määrän muutos Suurten luonnonkatastrofien taloudelliset menetykset Luonnononnettomuuksissa kuolleita vähemmän (vaikka 2 x enemmän kuin 1960-l.) Tehokkaammat varoitusjärj., katastrofivalmius Ripeämmät pelastustyöt ja kulkutautien torjunta Riski joutua onnettomuuteen kasvanut Väestönkasvu riskialueilla Elintaso nousee  enemmän omaisuutta tuhoutuu

”Valhe – emävalhe – tilasto” Mitä kuva kertoo? ”Valhe – emävalhe – tilasto” Teemakartat ja diagrammit tehdään pohja-aineistosta, joka on jollain tavalla käsiteltyä ja valittua. Virheitä syntyy tahattomasti ja tahallisesti (esim. huono esitystapa, vääristely) Lähdekritiikki! Mitä kuvassa esitetään? Kuka kuvan on tehnyt? Mitkä motiivit? Kuinka totuudenmukainen kuva on?

Diagrammien ristiriitainen viesti

Kotitehtävä: Katastrofikartta AINEISTON KERÄÄMINEN: Seuraa kolmen viikon ajan sanomalehteä (viikot 43-47). Seuraa maailmalla tapahtuneita onnettomuuksia, mitkä maat uutisissa esiintyvät. Merkitse kartan alle: onnettomuus + alue (esim. maanjäristys, Japani) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- TULOKSET: Merkitse uutiset maailmankartalle (kohdista oikeaan ruutuun) Esitä värien avulla eri onnettomuustyypin mukaan Luonnononnettomuudet vihreällä (tulvat, maanjäristykset, myrskyt…) Ympäristöonnettomuudet sinisellä (maanvyöryt, savusumu, öljyvuoto…) Ihmiskunnan onnettomuudet punaisella (sodat, suuret liikenneonnettomuudet…) Jos samalla alueella (samassa ruudussa) useampia onnettomuustyyppejä, jaa ruutu väreihin. Jos samaan ruutuun tulee useampi kuin yksi onnettomuus  tee sopivaksi katsomasi luokitus ja valitse sopivat symbolivärit (värin intensiteetti kasvaa, kun onnettomuuksien määrä kasvaa)

Riskiuutiset viikoilla ___   ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Luonnononnettomuudet Ihmiskunnan riskit Ympäristöriskit