REALISMI 1800-LUVUN LOPPU – 1900- LUVUN ALKU. AATTEELLINEN PERUSTA AUGUST COMTE: SOSIOLOGIA; POSITIVISMI yhteiskunnassa vallitsevat luonnonlakien kaltaiset.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Advertisements

ANTIIKIN KIRJALLISUUS
AJATUSTEN VAIKUTUS HYVINVOINTIIN
Jane Austen: Taito keskittyä olennaiseen Ylpeys ja ennakkoluulo 200 vuotta Porin kaupunginkirjasto Inkeri Koskinen.
Romantiikka.
Antiikki 600 eKr.-400 jKr. Jaetaan Kreikan aikaan 600eKr.-200eKr. ja Rooman aikaan 200eKr.-400jKr. Antiikin kirjallisuus jaetaan epiikkaan, lyriikkaan.
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Suomen yhteiskunnallinen uudistuminen:
Kirjallisuuden tulkinta, 2007
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
REALISMI Uudet yhteiskunta- ja luonnontieteet olivat syitä realismin (vrt. engl.’reality’=todellisuus) synnylle (positivismi, Karl Marx, Darwinin.
Rahan ja politiikan maailma
Eero Järnefelt, Raatajat rahanalaiset (Kaski), 1893
Historia Yhteiskuntaoppi Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmän kokous Kristina Kaihari-Salminen Opetushallitus.
Myöhäis- ja postmodernin teoriat
Naisen terveyden edistämisen erityiskysymyksiä, 1 ov
Historiatutkimus ja modernisaatio
1800-LUVUN LOPPU – 1900-LUVUN ALKU
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Jyväskylän yliopisto – Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos PL 35, Jyväskylän yliopisto 1 Volter.
Romantiikka & realismi:
KIRJA — PYSYVÄ YSTÄVÄ Katri Sarmavuori. METAFORIA  Lukeminen on salametsästystä (Lyons 2010)  Radikaalia ja vallankumouksellista (Bloom 2001)  Seurustelua,
Oman aikamme taiteen ilmiö. - KAUPALLISUUS: ”Ostan - siis olen olemassa.” - Yksilöillä ei enää selkeää identiteettiä, massaihmisyys - Taiteiden sekoittuminen,
Teollistuminen.
1800-luvun taidesuunnat ja tieteen kehitys
Modernismin tulo Suomeen
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 9. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 8. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
KESKEISET TYYLISUUNNAT TEKSTITAITOKOKEESSA ROMANTIIKKA, REALISMI JA MODERNISMI.
Miten 1800-luvun suuret aatteet vaikuttivat 1900-luvun aatteisiin?
Realismin synty ● romanttisen intohimon rappeutuminen alkoi luvulla – ihmiset halusivat alkaa kuvata asioita todenmukaisesti ● ihmisten kurjat oltavat.
Millainen on ihanteellinen yhteiskunta? Kirjan sivut
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Teollistuva yhteiskunta.
Onko vapaus mahdollista?. Vapaus = toisintoimimisen mahdollisuus Vapautta rajoittavia tekijöitä: loogiset ja luonnolliset tekijät yhteiskunnalliset tekijät.
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
1800-LUKU: AATTEIDEN JA TUNTEIDEN VUOSISATA
- yhteisö, yhteistyö, tasa-arvo, tarpeiden tyydytys ja yhteisomistus
13. Modernisaatio haastaa perinteen
nationalismi liberalismi konservatismi sosialismi
Kirjallisuuden käsitteitä
Keskustelua kannabiksesta
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Modernin maailman taide
1800- ja 1900-lukujen vaihteen kirjallisuus
Lilja Suominen lv15j miro laitinen lv15J Mari Honkamäki LV13D
Uskonto ja yhteiskunta
Fenomenologia.
Valistus: USA:n itsenäistyminen 1776 ja Ranskan vallankumous 1789
Tiede ja kristinusko Luku 12 – Ydinsisältö.
Oman aikamme taiteen ilmiö
EUROOPPALAINEN IHMINEN
Novellin käsittelyä ryhmissä
Uskonnon määritelmiä uskoa YLILUONNOLLISEEN PYHÄN kunnioittamista
KIRJALLISUUTEMME ALKUVAIHEET
Novellin lajeja.
Ranskan merkittävää kirjallisuutta
Realismi.
1700- ja 1800-LUKUJEN SUURET MUUTOKSET
Yritykset ja yhteiskunta
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
Eksistentialismi Eero Jussila.
YLEISTÄ Juontaa juurensa alkuperäisväestön, aboriginaalien, kertomista tarinoista. Saanut paljon vaikutteita maahan muuttaneiden monien eri kansallisuuksien.
Luku 9 – Uskonto ja kulttuurien kehitys
Onko tahto vapaa?.
Kommunismi - Piia Koivula.
2. Irti vanhasta – 1860-luvun murros
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
REALISMI (1850-).
Romantiikka.
Esityksen transkriptio:

REALISMI 1800-LUVUN LOPPU – LUVUN ALKU

AATTEELLINEN PERUSTA AUGUST COMTE: SOSIOLOGIA; POSITIVISMI yhteiskunnassa vallitsevat luonnonlakien kaltaiset lait yhteiskunnassa vallitsevat luonnonlakien kaltaiset lait tieteen tehtävänä kuvata, kuinka ilmiöt tapahtuvat (eikä pohtia, miksi esiintyvät) tieteen tehtävänä kuvata, kuinka ilmiöt tapahtuvat (eikä pohtia, miksi esiintyvät) tiedeteorialle leimallista järjen palvonta ja kehitysoptimismi tiedeteorialle leimallista järjen palvonta ja kehitysoptimismi

KARL MARX ja FRIEDRICH ENGEL: SOSIALISMI Kommunistinen manifesti: ”Vaviskoot vallassa olevat luokat kommunistisen vallankumouksen edessä. Proletaareilla ei ole muuta menetettävää kuin kahleensa. Mutta voitettavana heillä on koko maailma. Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen.” Kommunistinen manifesti: ”Vaviskoot vallassa olevat luokat kommunistisen vallankumouksen edessä. Proletaareilla ei ole muuta menetettävää kuin kahleensa. Mutta voitettavana heillä on koko maailma. Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen.”

HIPPOLYTE TAINE: YMPÄRISTÖTEORIA Ihmisen henkinen maailma perustuu ulkomaailmasta tulleisiin vaikutteisiin ja niistä aiheutuviin hermostollisiin reaktioihin. Niin kuin mehiläinen tuottaa vahaa ja hunajaa, niin ihminen tuottaa filosofiaa ja runoutta. Kulttuurin kehitys johtuu rodusta, ajankohdasta ja ympäristöstä. Ihmisen henkinen maailma perustuu ulkomaailmasta tulleisiin vaikutteisiin ja niistä aiheutuviin hermostollisiin reaktioihin. Niin kuin mehiläinen tuottaa vahaa ja hunajaa, niin ihminen tuottaa filosofiaa ja runoutta. Kulttuurin kehitys johtuu rodusta, ajankohdasta ja ympäristöstä.

CHARLES DARWIN: KEHITYSOPPI –Lajien synty luonnollisen valinnan kautta -teos (1859) -teos (1859)

YHTEISKUNNALLINEN TAUSTA –VOIMAKAS TEOLLISTUMINEN -> KAUPUNGISTUMINEN -> KAUPUNGISTUMINEN –TALOUDELLIJNEN ERIARVOISUUS: -> PORVARIT VS. TYÖLÄISET -> PORVARIT VS. TYÖLÄISET ->> YHTEISKUNNALLISIA ONGELMIA EI PÄÄSTY PAKOON ROMANTIIKAN MAAILMOIHIN; ROMANTIIKAN TEHOKEINOT RAPPEUTUIVAT. ->> YHTEISKUNNALLISIA ONGELMIA EI PÄÄSTY PAKOON ROMANTIIKAN MAAILMOIHIN; ROMANTIIKAN TEHOKEINOT RAPPEUTUIVAT.

KIRJALLISUUDEN TEHTÄVÄ kuvata yhteiskuntaa ja sen lainalaisuuksia objektiivisesti, todesti ja valokuvamaisen tarkasti; kuvata yhteiskuntaa ja sen lainalaisuuksia objektiivisesti, todesti ja valokuvamaisen tarkasti; paljastaa ihmisen elämään vaikuttavat ulkoiset tekijät (syyn ja seurauksen laki) paljastaa ihmisen elämään vaikuttavat ulkoiset tekijät (syyn ja seurauksen laki) -> Kirjailija oli ympäristöään havainnollisesti kuvaava reportteri; -> Kirjallisuus oli maantiellä kannettava peili (ransk. Stendhal).

AIHEITA köyhyys – ylenpalttinen rikkaus köyhyys – ylenpalttinen rikkaus elämä suurkaupungeissa elämä suurkaupungeissa tavallisen ihmisen elämä (myös rikollisen, prostituoidun) tavallisen ihmisen elämä (myös rikollisen, prostituoidun) vallankäyttö; tapakulttuurin, maun, perheen ja avioliiton muutokset, esim. naisen asema avioliitossa vallankäyttö; tapakulttuurin, maun, perheen ja avioliiton muutokset, esim. naisen asema avioliitossa = elämä eettisenä ja moraalisena kysymyksenä; kovaosaiset yhteiskunnan uhreja

KIRJALLISUUTTA ROMAANI hallitsevaksi lajiksi ROMAANI hallitsevaksi lajiksi - mahdollisti erilaisten aatteiden, mielipiteiden ja äänten kohtaamisen - mahdollisti erilaisten aatteiden, mielipiteiden ja äänten kohtaamisen - Kerronta kehittyi: etäinen, objektiivinen mutta kaikkitietävä kertoja (ulkoisen kerronnan ja henkilön ajatusten yhdistäminen); puhekielen käyttö; kollektiivikuvaus - Gustave Flaubert: Rouva Bovary - Honore de Balzac: Inhimillinen komedia - Charles Dickens: Oliver Twist, David Copperfield - Fjodor Dostojevski: Rikos ja rangaistus, Idiootti - Leo Tolstoi: Anna Karenina

DRAAMA yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä: kyseenalaisti perinteiset moraaliset, yhteiskunnalliset ja esteettiset arvot DRAAMA yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä: kyseenalaisti perinteiset moraaliset, yhteiskunnalliset ja esteettiset arvot - Henrik Ibsen: Nukkekoti - August Strindberg: Isä, Neiti Julie - Nikolai Gogol: Reviisori - Anton Tsehov: Lokki, Vanja-eno, Kolme sisarusta