Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta Säädöshahmotelma Keskustelutilaisuus 18.3.2010 Sebastian Hielm, MMMELO.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta Säädöshahmotelma Keskustelutilaisuus 18.3.2010 Sebastian Hielm, MMMELO."— Esityksen transkriptio:

1 Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta Säädöshahmotelma Keskustelutilaisuus 18.3.2010 Sebastian Hielm, MMMELO

2 Hyväksytty/ilmoitettu elintarvikehuoneisto Korkeariskiset kohteet hyväksytään –Menettely vastaisi nykyistä hyväksymistä –Hyväksymishakemus viranomaiselle 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista Asetuksen liitteessä 1 olisi luettelo elintarvikelain 13 §:n 1 momentin tarkoittamista elintarvikehuoneistoista, joissa harjoitettava toiminta sisältää merkittävän riskin, ja jotka siksi on hyväksyttävä –Hyväksyttyjen elintarvikehuoneistojen määrä laskee rajusti –Jälkivalvonnan asema korostuu jatkossa  Vähittäismyynnin osalta riskiperusteinen rajanveto vielä tarkentamatta, hyviä ehdotuksia otetaan mielihyvin vastaan

3 LUETTELO ELINTARVIKEHUONEISTOISTA, JOISSA HARJOITETTAVA TOIMINTA SISÄLTÄÄ MERKITTÄVÄN RISKIN, JA JOTKA SIKSI ON HYVÄKSYTTÄVÄ 1) keskuskeittiö; 2) einestehdas; 3) vähittäismyyntipaikka, jossa on yli 200 asiakaspaikkaa ja jossa valmistetaan, kuumennetaan tai tarjoillaan ruoka-annoksia siellä nautittavaksi; 4) vähittäismyyntipaikka, joka myy pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita ja jonka myyntialue on vähintään 400 neliömetriä; 5) eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevä elintarvikehuoneisto, lukuun ottamatta…

4 Ilmoitettavat elintarvikehuoneistot Vähäriskisistä toiminnoista ei ole tulossa asetukseen listaa, mutta ainakin seuraavien katsotaan kuuluvan ilmoitettaviin: 1.telttakatoksista, kojuista tai myyntivaunuista myyntiä harjoittavat yritykset 2.enimmäkseen juomien tarjoiluun keskittyvät yritykset (baarit, kahvilat jne.) 3.esipakattujen elintarvikkeiden vähittäismyynti, kuljettaminen ja varastointi  Pakkaamattomien, helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyn puuttuminen on aina vähäriskistä toimintaa  Vähäriskistä on myös pienimuotoinen ja paikallinen toiminta  Luokituksesta riippumatta elintarvikehuoneistojen hygieniavaatimukset säilyisivät ennallaan

5 Hyväksymishakemus – nykymuoto (1) 1) elintarvikealan toimijan nimi, kotikunta ja yhteystiedot; 2) toimijan yritys- ja yhteisötunnus tai sen puuttuessa henkilötunnus; 3) elintarvikehuoneiston nimi ja käyntiosoite; 4) harjoitettava toiminta; 5) toiminnan kannalta tärkeimmät laitteet; 6) selvitys vedenhankinnasta, ilmanvaihdosta, viemäröinnistä ja jätehuollosta; 7) selvitykset tuotanto-, varasto-, kunnossapito-, siivous- ja kuljetustilojen sekä henkilöstön sosiaalitilojen rakentamistavasta sekä niissä käytetyistä materiaaleista; sekä 8) toiminnan arvioitu aloittamisajankohta.  Onko näissä mitään turhaa tietoa (=hallinnollinen taakka)?

6 Hyväksymishakemus – nykymuoto (2) Lisäksi hakemukseen on liitettävä: 1) omavalvontasuunnitelma; 2) tieto rakennusvalvontaviranomaisen hyväksymän pääpiirustuksen mukaisesta tilan käyttötarkoituksesta ja mahdollisesti vireillä olevista luvista; sekä 3) elintarvikehuoneiston asema-, pohja- ja LVI-piirustukset, joista ilmenevät kalusteiden ja laitteiden sijoittelu.  Ruotsissa näitä ei nykyään enää vaadita osana laitosten hyväksymishakemusta, pitäisikö meillä tehdä sama helpotus?  Toisaalta omavalvonnan riittävyyden arviointi (ja toimijan osalta toteuttaminen) on vaikeaa ilman kirjallista suunnitelmaa  Entä kohdat 2 ja 3, ovatko ne miten tarpeellisia?

7 Hyväksymishakemus – nykymuoto (3) Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevän elintarvikehuoneiston hyväksymishakemuksesta on lisäksi käytävä ilmi: 1) henkilökunnan, mukaan lukien kunnossapito-, kuljetus- ja siivoustyöntekijät, kulkureitit; 2) raaka-aineiden, valmistusaineiden ja valmiiden elintarvikkeiden, jäteveden ja kiinteiden jätteiden kuljetusreitit; 3) lattiakaivojen ja vesipisteiden sekä pesuja desinfioimispaikkojen sijoittelu; 4) jäähdytettyjen tilojen lämpötilat ja lämpötilojen seurantajärjestelmä; 5) teurastamon osalta teurastettavat eläinlajit ja niiden keskimääräinen lukumäärä ja enimmäismäärä tunnissa, päivässä ja viikossa; 5b) pienteurastamon osalta teurastettavat eläinlajit ja niiden keskimääräinen lukumäärä ja enimmäismäärä päivässä; 5c) poroteurastamoiden osalta porojen keskimääräinen lukumäärä vuodessa ja enimmäismäärä päivässä sekä teurastuskausi; 5d) riistan käsittelylaitoksen osalta arvio luonnonvaraisen riistan eläinlajeista ja –määrästä vuodessa; 6) leikkaamon osalta leikkaamon toiminta sekä päivittäinen ja viikoittainen leikattavan lihan keskimääräinen määrä; sekä 7) raaka-aineiden, valmistusaineiden ja valmiiden elintarvikkeiden varastointi. Elintarvikehuoneiston hyväksyvä valvontaviranomainen voi lisäksi pyytää hakijalta muita hakemuksen käsittelemiseksi tarpeellisia selvityksiä.

8 Elintarvikehuoneiston ilmoittaminen Elintarvikelain 13 §:ssä tarkoitetusta elintarvikehuoneiston ilmoituksesta on käytävä ilmi: 1) elintarvikealan toimijan nimi, kotikunta ja yhteystiedot; 2) toimijan yritys- ja yhteisötunnus tai sen puuttuessa henkilötunnus; 3) elintarvikehuoneiston nimi ja käyntiosoite; 4) harjoitettava toiminta; 5) toiminnan arvioitu aloittamisajankohta; 6) toiminnan arvioitu päättymisajankohta, mikäli tämä on tiedossa.  Riittääkö tämä, vai vaatiiko toimiva elintarvikevalvonta (ja KUTI- rekisteröiminen) vielä jotakin?

9 Nämä § voisivat jäädä ennalleen? 6 § Ehdollinen hyväksyminen 7 § Hyväksymistä koskeva päätös 9 § Ilmoittaminen hyväksymishakemuksesta 10 § Ilmoittaminen hyväksytystä elintarvikehuoneistosta 11 § Erityiset [viranhaltijan] kelpoisuusehdot  Toistaiseksi asetuksen valmistelussa ei näihin ole kajottu, mutta lopullisessa asetusehdotuksessa ei saisi olla mitään turhaa  Ehdollinen hyväksyminen, kelpoisuusehtojen laajuus?  Pitäisikö säätää ilmoituksen vastaanoton ilmoittamisesta, vai meneekö kuntien normaalien hallintokäytäntöjen kautta?


Lataa ppt "Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta Säädöshahmotelma Keskustelutilaisuus 18.3.2010 Sebastian Hielm, MMMELO."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google