Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuOtto Mäki Muutettu yli 9 vuotta sitten
1
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta Säädöshahmotelma Keskustelutilaisuus 18.3.2010 Sebastian Hielm, MMMELO
2
Hyväksytty/ilmoitettu elintarvikehuoneisto Korkeariskiset kohteet hyväksytään –Menettely vastaisi nykyistä hyväksymistä –Hyväksymishakemus viranomaiselle 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista Asetuksen liitteessä 1 olisi luettelo elintarvikelain 13 §:n 1 momentin tarkoittamista elintarvikehuoneistoista, joissa harjoitettava toiminta sisältää merkittävän riskin, ja jotka siksi on hyväksyttävä –Hyväksyttyjen elintarvikehuoneistojen määrä laskee rajusti –Jälkivalvonnan asema korostuu jatkossa Vähittäismyynnin osalta riskiperusteinen rajanveto vielä tarkentamatta, hyviä ehdotuksia otetaan mielihyvin vastaan
3
LUETTELO ELINTARVIKEHUONEISTOISTA, JOISSA HARJOITETTAVA TOIMINTA SISÄLTÄÄ MERKITTÄVÄN RISKIN, JA JOTKA SIKSI ON HYVÄKSYTTÄVÄ 1) keskuskeittiö; 2) einestehdas; 3) vähittäismyyntipaikka, jossa on yli 200 asiakaspaikkaa ja jossa valmistetaan, kuumennetaan tai tarjoillaan ruoka-annoksia siellä nautittavaksi; 4) vähittäismyyntipaikka, joka myy pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita ja jonka myyntialue on vähintään 400 neliömetriä; 5) eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevä elintarvikehuoneisto, lukuun ottamatta…
4
Ilmoitettavat elintarvikehuoneistot Vähäriskisistä toiminnoista ei ole tulossa asetukseen listaa, mutta ainakin seuraavien katsotaan kuuluvan ilmoitettaviin: 1.telttakatoksista, kojuista tai myyntivaunuista myyntiä harjoittavat yritykset 2.enimmäkseen juomien tarjoiluun keskittyvät yritykset (baarit, kahvilat jne.) 3.esipakattujen elintarvikkeiden vähittäismyynti, kuljettaminen ja varastointi Pakkaamattomien, helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyn puuttuminen on aina vähäriskistä toimintaa Vähäriskistä on myös pienimuotoinen ja paikallinen toiminta Luokituksesta riippumatta elintarvikehuoneistojen hygieniavaatimukset säilyisivät ennallaan
5
Hyväksymishakemus – nykymuoto (1) 1) elintarvikealan toimijan nimi, kotikunta ja yhteystiedot; 2) toimijan yritys- ja yhteisötunnus tai sen puuttuessa henkilötunnus; 3) elintarvikehuoneiston nimi ja käyntiosoite; 4) harjoitettava toiminta; 5) toiminnan kannalta tärkeimmät laitteet; 6) selvitys vedenhankinnasta, ilmanvaihdosta, viemäröinnistä ja jätehuollosta; 7) selvitykset tuotanto-, varasto-, kunnossapito-, siivous- ja kuljetustilojen sekä henkilöstön sosiaalitilojen rakentamistavasta sekä niissä käytetyistä materiaaleista; sekä 8) toiminnan arvioitu aloittamisajankohta. Onko näissä mitään turhaa tietoa (=hallinnollinen taakka)?
6
Hyväksymishakemus – nykymuoto (2) Lisäksi hakemukseen on liitettävä: 1) omavalvontasuunnitelma; 2) tieto rakennusvalvontaviranomaisen hyväksymän pääpiirustuksen mukaisesta tilan käyttötarkoituksesta ja mahdollisesti vireillä olevista luvista; sekä 3) elintarvikehuoneiston asema-, pohja- ja LVI-piirustukset, joista ilmenevät kalusteiden ja laitteiden sijoittelu. Ruotsissa näitä ei nykyään enää vaadita osana laitosten hyväksymishakemusta, pitäisikö meillä tehdä sama helpotus? Toisaalta omavalvonnan riittävyyden arviointi (ja toimijan osalta toteuttaminen) on vaikeaa ilman kirjallista suunnitelmaa Entä kohdat 2 ja 3, ovatko ne miten tarpeellisia?
7
Hyväksymishakemus – nykymuoto (3) Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevän elintarvikehuoneiston hyväksymishakemuksesta on lisäksi käytävä ilmi: 1) henkilökunnan, mukaan lukien kunnossapito-, kuljetus- ja siivoustyöntekijät, kulkureitit; 2) raaka-aineiden, valmistusaineiden ja valmiiden elintarvikkeiden, jäteveden ja kiinteiden jätteiden kuljetusreitit; 3) lattiakaivojen ja vesipisteiden sekä pesuja desinfioimispaikkojen sijoittelu; 4) jäähdytettyjen tilojen lämpötilat ja lämpötilojen seurantajärjestelmä; 5) teurastamon osalta teurastettavat eläinlajit ja niiden keskimääräinen lukumäärä ja enimmäismäärä tunnissa, päivässä ja viikossa; 5b) pienteurastamon osalta teurastettavat eläinlajit ja niiden keskimääräinen lukumäärä ja enimmäismäärä päivässä; 5c) poroteurastamoiden osalta porojen keskimääräinen lukumäärä vuodessa ja enimmäismäärä päivässä sekä teurastuskausi; 5d) riistan käsittelylaitoksen osalta arvio luonnonvaraisen riistan eläinlajeista ja –määrästä vuodessa; 6) leikkaamon osalta leikkaamon toiminta sekä päivittäinen ja viikoittainen leikattavan lihan keskimääräinen määrä; sekä 7) raaka-aineiden, valmistusaineiden ja valmiiden elintarvikkeiden varastointi. Elintarvikehuoneiston hyväksyvä valvontaviranomainen voi lisäksi pyytää hakijalta muita hakemuksen käsittelemiseksi tarpeellisia selvityksiä.
8
Elintarvikehuoneiston ilmoittaminen Elintarvikelain 13 §:ssä tarkoitetusta elintarvikehuoneiston ilmoituksesta on käytävä ilmi: 1) elintarvikealan toimijan nimi, kotikunta ja yhteystiedot; 2) toimijan yritys- ja yhteisötunnus tai sen puuttuessa henkilötunnus; 3) elintarvikehuoneiston nimi ja käyntiosoite; 4) harjoitettava toiminta; 5) toiminnan arvioitu aloittamisajankohta; 6) toiminnan arvioitu päättymisajankohta, mikäli tämä on tiedossa. Riittääkö tämä, vai vaatiiko toimiva elintarvikevalvonta (ja KUTI- rekisteröiminen) vielä jotakin?
9
Nämä § voisivat jäädä ennalleen? 6 § Ehdollinen hyväksyminen 7 § Hyväksymistä koskeva päätös 9 § Ilmoittaminen hyväksymishakemuksesta 10 § Ilmoittaminen hyväksytystä elintarvikehuoneistosta 11 § Erityiset [viranhaltijan] kelpoisuusehdot Toistaiseksi asetuksen valmistelussa ei näihin ole kajottu, mutta lopullisessa asetusehdotuksessa ei saisi olla mitään turhaa Ehdollinen hyväksyminen, kelpoisuusehtojen laajuus? Pitäisikö säätää ilmoituksen vastaanoton ilmoittamisesta, vai meneekö kuntien normaalien hallintokäytäntöjen kautta?
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.