Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

AMK-valmentavat opinnot Metropolia, kulttuuri ja luova ala

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "AMK-valmentavat opinnot Metropolia, kulttuuri ja luova ala"— Esityksen transkriptio:

1 AMK-valmentavat opinnot Metropolia, kulttuuri ja luova ala

2 AMK -opintoihin valmentavan tavoitteet
riittävä suomenkielen taito (suullinen ja kirjallinen) opiskelutaidot (itseohjautuvuus, itsearviointi, geneeriset taidot, tiedonhankinta) kulttuuriset taidot (suomalaisen kulttuurin, arvojen tuntemus) viestintä- ja vuorovaikutustaidot (suomalainen kulttuuri, työelämä) AHOT (aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen)

3 Hakeutuminen valmentaviin opintoihin
Pilottijakson hakumenettely sovitaan erikseen Hakuvaiheessa selvitetään opiskelijan soveltuvuus hakijaksi varsinaiseen tutkintoon johtavaan opiskeluun

4 Valintamenettely valmentaviin opintoihin
Pääsykoe: Suoritetaan kaksivaiheisesti: ”ruksi ruutuun” -tehtävät ja kielitaidon B1-kirjallisen osan testaus haastattelut, jossa kielitaidon suullinen testaus Suomen kielen koe, taso B2 läpäistävä.

5 Valmentavien OPS - Tavoitteet
riittävä suomenkielen taito (suullinen ja kirjallinen) opiskelutaidot (itseohjautuvuus, itsearviointi, geneeriset taidot, tiedonhankinta) kulttuuriset taidot (suomalaisen kulttuurin, arvojen tuntemus) viestintä- ja vuorovaikutustaidot (suomalainen kulttuuri, työelämä) AHOT (aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen)

6 Valmentavien OPS – Orientoivat opinnot 1 op
Tavoitteet Opiskelija ymmärtää valmentavien opintojen sisällön ja tavoitteet. Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma. Sisältö Orientaatio valmentaviin opintoihin: aikataulut, työtavat, opetusmenetelmät. Lähtötasotestit: kulttuurialan (muotoilu, musiikki, viestintä, esittävä taide) riittävät perustaidot kielitaito (suullinen, kirjallinen), vähintään B- taso tietotekniset taidot geneeriset taidot (ongelmanratkaisu, analyyttinen/ looginen ajattelu) esim. muotoilun lähtötestaus (3D –hahmotus; värinäkö; innovatiivisuus; looginen ajattelukyky (matemaattinen lahjakkuus)

7 Valmentavien OPS – Opiskelutaidot 6 op
Korkeakouluopiskelutaidot 3 op Tavoitteet Opiskelija omaksuu kirjoittamiseen ja lukutekniikoihin liittyvät taidot, ymmärtää suomalaista oppimiskulttuuria ja erilaisia oppimiskäsityksiä. Opiskelija osaa asettaa opiskelulleen tavoitteet ja toimia niiden mukaisesti, sovittujen aikataulujen puitteissa. Opiskelija osaa arvioida omaa oppimistaan (esim. porfolio) ja motivaatiotaan hakeutua kulttuurialalle opiskelemaan. Sisältö Opintojaksolla käydään läpi korkeakouluopiskeluun liittyviä viestinnän eettisiä periaatteita, kuten tekijänoikeuksia ja vaitiolovelvollisuutta. Opintojakson aikana opiskelijalle esitellään kulttuurin ja luovan alan koulutusohjelmien sisältöjä ja opiskeluvaatimuksia yleisellä tasolla : muotoilu – viestintä – musiikki – esittävä taide. Tietotekniset taidot 3 op Opiskelija hallitsee korkeakouluopinnoissa tarvittavat yleisimmät tietokoneohjelmat ja tiedonhakumenetelmät. Opiskelija osaa käyttää sähköpostia, yleisimpiä tekstinkäsittelyohjelmia sekä oppimisalustaa. Opiskelija tutustuu käytännön tehtävien avulla verkkoympäristössä internetiin, kirjastoon, Tuubiin ja oppimisalustoihin (Moodle, wiki). Opiskelija käyttää wikiä esimerkiksi portfolion tai oppimispäiväkirjan laatimisessa.

8 Valmentavien OPS – Viestintätaidot 11 op
Suomen kielen suullinen ja kirjallinen taito 8 op Tavoitteet Opiskelijan kielitaito kasvaa niin, että hänen kielen osaamistaso nousee B1-tasosta vähintään seuraavaan tasoon. Opiskelija kehittää kirjallista ja suullista suomen kielen osaamistaan. Sisältö Kirjallisen kielitaidon kertymistä tukevat lukeminen, tekstin tuottaminen, oman alan sanaston, käsitteiden ja termien opetus tapahtuu suomen kielen lähiopetustuntien lisäksi opintokokonaisuuden aikana kaikilla opintojaksoilla. Suullinen kielitaito kehittyy opintokokonaisuuden aikana niin ryhmäopetustilanteissa, pienryhmätyöskentelyssä kuin esimerkiksi julkista puhetta harjoiteltaessa. Vuorovaikutus- ja viestintätaidot 3 op Opiskelija ymmärtää vuorovaikutus- ja viestintätaitojen merkityksen ja viestinnän prosessit ja hahmottaa, millaista on tarkoituksenmukainen viestintä. Hän osaa kuunnella, havainnoida ja tulkita erilaisia kehollisia ja suullisia viestejä ja osaa arvioida omaa viestintäosaamistaan. Opiskelija saa valmiuksia konfliktien ratkaisuun. Opiskelija osaa ilmaista ajatuksensa sanallisesti; tiedostaa ja ymmärtää kehollista viestintää; osaa toimia ryhmässä ja prosessoida tietoa ryhmän kanssa. Opintojaksolla käytetään erilaisia opetusmenetelmiä, joilla opiskelijan toiminnalliset viestintätaidot ja ryhmätyötaidot, sekä ongelmanratkaisutaidot kehittyvät.

9 Valmentavien OPS – Kulttuurinen osaaminen 3 op
Kulttuuriset taidot 3 op Tavoitteet Opiskelija oppii ymmärtämään suomalaisen kulttuurin toiminta- ja ajattelumalleja. Vertaileva kulttuurinen lukutaito (oman kulttuurin syvärakenteiden, arvojen, maailmankuvan jne. tiedostaminen auttaa). Perehdytys suomalaisen kulttuurin ilmiöihin, arvoihin. Opiskelija ymmärtää kulttuurien vaikutuksen viestintään ja kykenee yhteistyöhön kulttuuritaustaltaan erilaisten ihmisten kanssa. Hän kykenee yhdessä oppimiseen ja opitun jakamiseen oppimisyhteisössä / työyhteisössä. Hän osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita omassa toiminnassaan. Sisältö Opintojaksolla opitaan luennoin ja tutustumiskäynnein yhteiskuntataitoja: suomalaisen yhteiskunnan ja talouden rakenteet, kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet, osallistuminen yhteiskunnan toimintaan; Tutustumiskäynnit ja vierailut: eduskunta, kulttuuri- ja taidelaitokset, viestintätalot, museot, kirjastot Opiskelija raportoi vierailuista ja oman kulttuurisen osaamisensa kehittymisestä esimerkiksi oppimispäiväkirjana.

10 Valmentavien OPS – Työelämäosaaminen 9 op
Tuottajuus- ja yrittäjyystaidot 3 op Tavoitteet Opiskelija tutustuu suomalaiseen kulttuurialan työelämään ja itsensä työllistämisen muotoihin (freelancer, yrittäjyys). Opiskelija lisää valmiuksiaan hahmottaa kulttuurialan eri ammattien vaatimuksia. Opiskelija oppii itsensä markkinointia. Opiskelija saa valmiudet omaksua suomalaisen työelämän sopimuskäytännön ja lainsäädännön toimintaperiaatteet. Sisältö Luennot, pienryhmätehtävät ja tutustumiskäynnit. Työharjoitteluseminaari 3 op Opiskelija ymmärtää suomalaisen työelämän kulttuurisia piirteitä. Hän kykenee tunnistamaan työelämän keskeisiä tekstilajeja. Opintojaksolla painotetaan käytännön oppimista, muun muassa vierailut laitoksiin ja tutustumiskäynnit antavat opiskelijalle tietoa käytännön kokemuksista eri alojen edustajilta. Työharjoittelu 3 op Työharjoittelu on osa pakollisia opintoja ammattikorkeakoulussa. Valmentavien opintojen tarkoitus on tutustuttaa myös tähän aiheeseen. Pohdinnan paikka käytännön toteutukselle: olisiko mahdollista järjestää työharjoittelujakso koulussa vai riittäisikö tutustumiskäynnit. Tutustumiskäyntejä joka tapauksessa: yritykset, julkishallinto, järjestöt työnantajina…

11 Käytännön kysymyksiä Pilottijakson hakumenettely
Opintojakson vastuuopettaja? Opintojakson koulutussuunnittelija? Vierailevat luennoitsijat? = Vaadittavat resurssit


Lataa ppt "AMK-valmentavat opinnot Metropolia, kulttuuri ja luova ala"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google