Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia 4.12.2007.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia 4.12.2007."— Esityksen transkriptio:

1 OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia 4.12.2007

2 PISA TUTKIMUSOHJELMA OECD:n tutkimusohjelma, joka tuottaa tietoa koulutuksen tilasta kansainvälisessä vertailukehyksessä Tutkii kuinka 15-vuotiaat nuoret hallitsevat: –tulevaisuuden yhteiskunnan, työelämän kehityksen ja laadukkaan elämän kannalta keskeisiä perustaitoja sekä –millaiset tekijät vaikuttavat näihin taitoihin ja kuinka taidot kehittyvät Tutkii kolmen vuoden välein: –lukutaitoa (PISA 2000) –matematiikan osaamista (PISA 2003) ja –luonnontieteiden osaamista (PISA 2006)

3 PISA TUTKIMUSOHJELMA... Luonnontieteiden osaamisessa tutkittiin: –nuorten kykyä hyödyntää luonnontieteellisiä tietoja ja taitoja eri aihealueilla ja erilaisissa arkielämän tilanteissa, –oppilaiden uskomuksia ja asenteita luonnontieteellisiä kysymyksiä kohtaan sekä tieteellistä ajattelua ja päättelyä kohtaan, –oppilaiden vastuuta ja vaikutusmahdollisuuksia kestävään kehitykseen

4 Pisa 2006 ensituloksia Suomalaisoppilaiden osaaminen on huipputasoa ja tasaista tutkimuksen kaikilla osa-alueilla: –Luonnontieteissä ja matematiikassa suomalaisoppilaat ovat OECD- maiden parhaita ja lukutaidossa toiseksi parhaita –heikkojen osaajien määrä on pieni ja hyvien osaajien määrä on hyvällä tasolla –alueiden ja koulujen väliset erot ovat hyvin pieniä

5 Luonnontieteiden osaaminen Suomen tulos on merkitsevästi parempi kuin minkään muun PISA 2006 - tutkimukseen osallistuneen maan ja pistemäärä on korkein koskaan PISA- tutkimuksessa saavutettu. Oppilaiden osaaminen on korkeaa tasoa kaikilla luonnontieteiden osa- alueilla. Oppilaat arvostavat luonnontieteitä, koska: –luonnontieteen ja teknologian edistysaskeleet parantavat ihmisten elinoloja ja –auttavat ihmisiä ymmärtämään maailmaa ympärillämme. Oppilaat suhtautuvat myönteisemmin luonnontieteellisten asioiden opiskeluun kuin OECD-maiden oppilaat keskimäärin.

6 Lukutaidon ja matematiikan osaaminen Suomalaisoppilaiden lukutaito on edelleen huipputasolla –Tyttöjen lukutaito on merkitsevästi parempi kuin poikien. Suoritusten välinen ero sukupuolten välillä on lukutaidossa edelleen suuri ja se on OECD-maista toiseksi suurin. Suomalaisten nuorten matematiikan osaaminen on myös maailman huippua. –Vuodesta 2003 oppilaiden matematiikan osaamisen keskiarvo on noussut. –Pojat ovat edelleen matematiikan osaamisessa parempia kuin tytöt. Suomessa tyttöjen ja poikien välinen ero matematiikan osaamisessa kasvoi edellisestä mittauskierroksesta.

7 Suomen menestyksen taustatekijötä Koulujärjestelmä: –takaa lapsille ja nuorille sosiaalisesta asemasta, sukupuolesta ja etnisestä taustasta riippumatta yhdenvertaiset mahdollisuudet perusopetukseen –pääasiallinen opetuksen järjestämisvastuu on lähellä lapsia ja nuoria ja heidän kotejaan Maksuton opetus ja kattavat opintososiaaliset edut –oppilashuolto –kouluruoka –koulumatkaetu Opettajien korkea koulutustaso mahdollistaa –laadukkaan ja korkeatasoisen opetuksen –luottamuksen opetuksen toteuttamiseen –kouluille ja opettajille suuren päätösvallan opetuksen toteuttamisessa –yhteistyön merkitys (kodin ja koulun sekä viranomaisten moniammatillinen yhteistyö)

8 PERUSOPETUKSEN LAATUA KEHITETÄÄN Hallitusohjelman mukaan ikäluokkien pienentymisestä vapautuvat voimavarat käytetään koulutuksen laadun kehittämiseen. Tavoitteena on:  ryhmäkokojen pienentäminen  tuki- ja erityisopetuksen,  oppilaan ohjauksen ja oppilashuollon vahvistaminen ja  koulujen kerhotoimintaan panostaminen sekä  vanhempien ja koulunyhteistyötä edistäminen

9 PERUSOPETUKSEN LAADUN KEHITTÄMINEN Hallituskaudella kohdennetaan valtionavustusta perusopetuksen laadun kehittämiseen yhteensä 80 MEUR (Perusopetus paremmaksi POP – ohjelma). Vuosina 2008-2009 painopisteenä on (18 miljoonaa euroa) tehostettua ja erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opetuksen ja tukitoimien sekä oppilaanohjauksen kehittäminen.


Lataa ppt "OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia 4.12.2007."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google