Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Työnantajahaastatteluissa esiin nousseet haasteet ja tulevaisuuden näkymät Ennakointikamari 6.10.2010 Projektisuunnittelija Hanna Silvennoinen Alueellinen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Työnantajahaastatteluissa esiin nousseet haasteet ja tulevaisuuden näkymät Ennakointikamari 6.10.2010 Projektisuunnittelija Hanna Silvennoinen Alueellinen."— Esityksen transkriptio:

1 Työnantajahaastatteluissa esiin nousseet haasteet ja tulevaisuuden näkymät Ennakointikamari 6.10.2010 Projektisuunnittelija Hanna Silvennoinen Alueellinen ennakointi työkaluksi Pohjois-Karjalassa -hanke

2 Haastattelujen toteutus ja aineisto Työvoiman ja koulutuksen tarvetutkimuksissa (TKTT) alueen TE-toimistot haastattelevat valittujen toimialojen yrityksiä työvoima- ja osaamistarpeista Turvallisuus-, kiinteistönhoito- ja puhdistuspalvelualojen yrityshaastattelut tehtiin kesällä 2010 TE-toimistot haastattelivat yhteensä 54 yritystä, jotka tarjosivat seuraavia palveluita (neljä yritystä toimi useammalla kuin yhdellä alla mainituista toimialoista): Kiinteistönhoito (31 yritystä) Siivouspalvelut (18 yritystä) Turvallisuus (9 yritystä) Pesulapalvelut (3 yritystä)

3 Työvoimatarpeet vuoden kuluessa Haastateltujen yritysten henkilöstömäärän arvioitiin lisääntyvän vuoden aikana 171 työntekijällä, mikä tarkoittaisi 34 % kasvua henkilöstömäärässä vuoden aikana.

4 Työvoiman lisäystarpeet ammattinimikkeittäin Haastatelluista työpaikoista löytyi yhteensä 73 työpaikkaa heti tai vuoden sisällä täytettäväksi Suurin tarve oli laitoshuoltajista, kiinteistönhoitajista ja siivoojista Lisäystarve oli selvästi suurin monialayrityksissä (39 työpaikkaa). Turvallisuusalan yrityksistä löytyi 13, kiinteistöhoidosta 12 ja siivouspalveluista 9 työpaikkaa.

5 Työvoiman vähennystarpeet ammattinimikkeittäin Haastatteluissa pyydettiin yrityksiä kertomaan myös tärkeimmät työvoiman vähennystarpeet Vähennystarve oli yhteensä 8 työntekijälle Pääsääntöisesti mainitut paikat jätetään täyttämättä eläköitymisen yhteydessä ja työt jaetaan muille työntekijöille

6 Työvoimatarpeet viiden vuoden kuluessa Enemmistö yrityksistä näki työvoimatarpeensa pysyvän ennallaan tai kasvavan. Suorittavan tason työntekijöiden tarpeen arveltiin kasvavan asiantuntijoita ja johtajia enemmän.

7 Rekrytointiongelmat Haastatteluissa 28 mainintaa rekrytointiongelmista Mainintojen määrät ammattinimikkeittäin: siivooja 14, kiinteistönhoitaja 5, huoltomies 3, laitoshuoltaja 3, palveluesimies 3

8 Yritysten koulutustarpeet Kiinteistönhuolto Työturvallisuus- ja ensiapukoulutuksia suunnitteilla LVI/sähköasentaja Automaatiopuolen osaamista päivitettävä jatkuvasti Hallinnolliset asiat (yrittäjälle itselleen) Oppisopimus mahdollinen uuden henkilön koulutukseen Siivouspalvelut Porrassiivouksen työmenetelmien ja -välineiden käyttö (kehittyvät jatkuvasti) Aikuisopisto järjestänyt tarvittaessa täydentäviä koulutuksia Turvallisuuspalvelut Lyhyitä kursseja, ostetaan koulutuspaketti järjestäjältä

9 Verkostoitumis- ja yritysideat Kiinteistönhoito ”Yritys on verkostoitunut esim. paikkakunnan rakennusyrittäjien kanssa remonttien tekemisen osalta. Samoin päivystyksiä, aurausta ym. hankitaan ulkoa, soveltuvista tarjoajista pulaa. Joitakin sopimustalkkareita, joilta ostetaan palveluita.” ”Huollon ja kunnossapidon kokonaisvaltainen hoitaminen (useita kiinteistöjä, kerros- ja rivitaloja) ulkopuolisen yrittäjän toimesta. Vuokratalot voisivat ulkoistaa toimintonsa.” ”Yhteiset päivystykset alan yrittäjien kanssa.” ”Yhteistyö alan yrittäjien kanssa parantunut viimeisten vuosien aikana. Urakoita ja töitä jaetaan päivittäin yrittäjien kesken.” ”Öljylämmitteisten kiinteistöjen lämpötalkkaritoiminta” Vartiointipalvelut ”Hälytysten osalta vartiointiliikkeet toimivat yhteistyössä jo nyt” Siivouspalvelut ”Oman talon sisällä muiden paikkakuntien kokemusten hyödyntäminen”

10 Palautetta koulutuksen järjestäjille 1/2 Kiinteistönhoito ”Paikkakunnalta puuttuu alan koulutus. Tarvetta ainakin lyhyemmille koulutuksille esim. kiinteistöautomaatiosta.” ”Työssäoppimisjaksot olleet hyviä.” ”17 vuoden aikana oppilaitoksista tulleet harjoittelijat olleet pääasiallisesti epäpäteviä. Motivaatio työntekoon on huono, samoin osaaminen.” ”Ei oppilaitosyhteistyötä vielä, on kiinnostanut.” Siivouspalvelut ”Käytännön työharjoittelua enemmän koulutukseen, koulun penkiltä tulleita saattaa alan työtahti yllättää.” ”Oppilaitoksista tullut harjoittelijoita, joiden valmius työelämään ei ole ollut aivan työn/työelämän vaatimusten tasolla.”

11 Palautetta koulutuksen järjestäjille 2/2 Turvallisuus ”Aikuisopistolla pyörii koulutukset hyvin, usein harjoittelijoita sieltä.” ”Oppisopimuksella koulutetaan jo nyt. Vartijakurssit OK, sieltä harjoittelijoita koko ajan.” ”Koulutusorganisaatiot ei välttämättä tunne alan monipuolisuutta (lukkoseppä/turvapuoli). Rakennus-/sähköpuolen koulutus ja kokemus eduksi (kulunvalvonta ja sähköinen lukitus).” Monialaiset yritykset ”Koulutusorganisaatiot kiitettävän aktiivisia yrityksiin päin.” ”Yhteistyö sujunut hyvin. Jonkin verran ollut harjoittelijoita oppilaitoksista.” ”Moniosaaminen korostuu alalla: kiinteistönhoito, LVI, sähkö, vartiointi – kaikkea ei tarvitse yhden osata, mutta on hyötyä, jos tietää jonkin verran eri sektoreista.”

12 Tiivistetysti Haasteita Moniosaaminen (kaikkea ei tarvitse yhden osata, mutta olisi hyvä tietää jonkin verran eri sektoreista alan sisällä) Sopivien työntekijöiden löytäminen (henkilökohtaiset ominaisuudet: palvelualttius ja asenne) Työn osa-aikaisuus ja epäsäännölliset työajat Tulevaisuuden näkymiä Yritykset odottavat (henkilöstömäärään) selvää kasvua jo vuoden sisällä Viiden vuoden kuluessa valtaosa yrityksistä uskoo työvoimatarpeen pysyvän samana tai kasvavan jonkin verran Työvoima on suhteellisen nuorta, joten eläköityminen ei ole niin merkittävässä asemassa kuin esim. sote-alalla KESKUSTELUA


Lataa ppt "Työnantajahaastatteluissa esiin nousseet haasteet ja tulevaisuuden näkymät Ennakointikamari 6.10.2010 Projektisuunnittelija Hanna Silvennoinen Alueellinen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google